Skrivaren Skriver Ut Med Ränder: Varför Tar Den Bort? Vad Händer Om Det Skriver Ut Ränder Efter Påfyllning Av Patronen?

Innehållsförteckning:

Video: Skrivaren Skriver Ut Med Ränder: Varför Tar Den Bort? Vad Händer Om Det Skriver Ut Ränder Efter Påfyllning Av Patronen?

Video: Skrivaren Skriver Ut Med Ränder: Varför Tar Den Bort? Vad Händer Om Det Skriver Ut Ränder Efter Påfyllning Av Patronen?
Video: Toner Cartridge Printing Defects: Causes and Solutions 2024, Maj
Skrivaren Skriver Ut Med Ränder: Varför Tar Den Bort? Vad Händer Om Det Skriver Ut Ränder Efter Påfyllning Av Patronen?
Skrivaren Skriver Ut Med Ränder: Varför Tar Den Bort? Vad Händer Om Det Skriver Ut Ränder Efter Påfyllning Av Patronen?
Anonim

Nästan varje skrivaranvändare möter förr eller senare problemet med att skriva ut distorsion. En sådan nackdel är tryck med ränder … Från materialet i den här artikeln lär du dig varför detta händer och vad som behöver göras för att lösa problemet.

Bild
Bild

Vad är orsaken till skrivarfel?

Om din skrivare börjar strimla direkt efter köpet måste du lämna tillbaka den till affären . Ränder vid utskrift på en ny enhet - produktion äktenskap … Det finns ingen anledning att gå till ett servicecenter och betala pengar för det. Enligt lag måste skrivaren bytas ut mot en fungerande analog om det finns ett kvitto och förpackningen är intakt.

Om skrivaren börjar ta bort efter en tid från inköpsdatumet är saken annorlunda . I det här fallet är det inte alls nödvändigt att ersätta den med en ny. Först måste du förstå de möjliga orsakerna, eftersom problemet ofta är helt lösbart. Ränder kan visas på papperet under utskrift av flera skäl. I det här fallet kan orsakerna bero på typen av skrivaren själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bläckstråleskrivare

En bläckstråleskrivare kan ta bort när:

  • igensatt munstycke;
  • kontaminering av kodningsskivan;
  • felaktig bläckförsörjning;
  • dålig bläckkvalitet;
  • felriktning av skrivhuvudet.
Bild
Bild

En av de troliga orsakerna till ett tryckfel kan vara torkande bläck . Detta händer när skrivaren inte används på länge. Dessutom kommer enheten att ta bort vid utskrift när luft kommer in i skrivhuvudet. Ibland är orsaken till problemet överlappande CISS -bläckplum . Produkten kan skriva ut dåligt om bläck av dålig kvalitet används. En annan anledning kan vara axeldeformation, vilket är typiskt vid långvarig användning av skrivaren. Och även utskriftsfel kan uppstå när bandet eller sensorn är smutsig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör dock inte kasta utrustningen direkt, eftersom du kan identifiera problemet och åtgärda det själv. H Ofta kan orsaken till en defekt som har uppstått bestämmas av typen av ränder, nämligen:

  • flerfärgade eller vita ränder indikerar felaktig bläckförsörjning;
  • vertikala radbrytningar indikerar felaktig inriktning av skrivhuvudet;
  • vita ränder på lika avstånd från varandra uppstår när kodaren är igensatt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Laser

Orsakerna till att ränder ser ut vid utskrift på en laserskrivare är följande:

  • tonern har tagit slut;
  • trumman är sliten eller skadad;
  • Tonerbehållaren är full
  • det finns mekanisk skada;
  • det är ett problem med doseringsbladet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som med bläckstråleskrivare kan du ibland förstå orsaken till ett tryckfel genom utseendet på ränderna själva .… Till exempel, vita vertikala ränder , ökar för varje nytt ark, indikerar behovet av att fylla på patronen. Vertikala ränder av olika bredd indikerar mekaniskt fel på enheten. Om skrivaren lämnar skrivaren under utskriften svarta fläckar och prickar på papper , Tonerbehållaren är full. Pormaskar och trasiga ränder kanten på arket indikerar att trumman är sliten. När sidorna visas mörkaktiga ränder eller bleka vertikala ränder , problemet ligger i doseringsbladet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaken till felet kan ligga i försämring av magnetaxeln … Han ansvarar för att applicera pulvret på trumman. Under användning påverkar tonern beläggningen på magnetrullen. Om den är sliten skriver skrivaren ut sidor med vita, oregelbundna ränder. Dessutom ändras också färg på texten. Istället för svart blir det grått och mönstret fyller ojämnt. Emellertid måste magnetaxeln ofta bytas tillsammans med doseringsbladet. Det orsakar också tryckfel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man göra?

För att lösa problemet måste du bygga på skrivartypen

Bild
Bild
Bild
Bild

Bläckstråleskrivare

Bläckstråleskrivare fylls på med flytande bläck. När de tar slut kan du märka en förändring i nyanser. Till exempel, i stället för svart text, skriver skrivaren ut blå text, horisontella mellanslag eller vita ränder som delar bokstäver i två delar. Ibland skriver skrivaren till och med ut sidor med tvärgående ränder över hela ytan av arket. Detta problem talar om överfyllning av behållaren eller behovet av att byta skrapan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland är det nödvändigt att byta den deformerade axeln, i andra fall är det tillräckligt för att bli av med det främmande föremålet som har fallit på det.

I andra fall är det nödvändigt att inspektera värmefilmens integritet . Från patron toner ska inte spillas ut … Det är enkelt att kontrollera: du måste ta ut patronen och skaka den något. Om det gör att dina händer blir svarta måste du byta ut tonern mot en ny. Annars kommer du inte att kunna åtgärda problemet. Innan du gör något måste du dock tänka på: sätten att åtgärda problemet är olika för bläckstråleskrivare och laserskrivare.

Först måste du ta reda på hur du själv kan eliminera defekten hos bläckstråleskrivare

Kontrollerar bläcknivån . Om bläckstråleskrivaren ger ränder vid utskrift måste du först sluta skriva ut och fylla på patronerna igen. Du kan inte ignorera problemet, utan färg kommer du inte att kunna utföra ett munstycktest. Dessutom kommer brist på bläck att munstyckena brinner ut. För att göra detta, hitta programvaran, installera och köra programmet. Öppna sedan en flik med en ritning av bläckkapslar. Den kan namnges med olika namn ("Uppskattade bläcknivåer", "Bläcknivåer för skrivare"). Använd skrivarens kontrollpanel för att diagnostisera bläcknivåer. En visuell bedömning hjälper dig att förstå vilket bläck som behöver bytas ut. Vanligtvis, när nivån är kritiskt låg, visas en gul triangelvarningsikon.

Bild
Bild
Bild
Bild

CISS -diagnostik . Om inget ändras efter påfyllning av patronen, ränder återkommer på papperet vid utskrift måste du kontrollera CISS (kontinuerligt bläckförsörjningssystem). Det är viktigt att se till att bläcktåget inte kläms. Kontrollera luftportens filter om systemet inte kläms. Om de är igensatta äventyras deras kapacitet. Ta bort damm och torkad färg. Om de blir oanvändbara måste du ersätta dem med nya.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dysprovning . Om det inte finns några problem med bläckbehållarna efter kontrollen, men skrivaren fortsätter att skriva ut med ränder, måste du testa munstycket. För att göra detta, gå till "Start", välj sedan "Enheter och skrivare", hitta din skrivare, tryck på höger musknapp och välj "Skrivaregenskaper". Klicka på "Inställningar" i fönstret som öppnas. Gå sedan till fliken "Service" och välj sedan "Munstyckkontroll". Testmönstret kan dock variera beroende på skrivartyp. Moderna modeller ger testning av munstycken på själva enheten. Verifieringsalgoritmen beror på modellen, den anges i instruktionerna för en specifik produkt.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Rengöring av skrivhuvudet . Bläck som används i bläckstråleskrivare torkar snabbare än motsvarigheter av lasertyp. Med långvarigt enkelt utseende av ränder under utskrift är inte ovanligt. Bläck kan täppa till munstycken efter 2 veckors inaktivitet. Ibland blir skrivhuvudet igensatt på 3 veckor. För att lösa problemet i installationsprogrammet finns ett specialverktyg "Rengöring av skrivhuvudet ".

    Denna procedur sparar bläckförbrukning. Om du glömmer bort det kommer bläcket att börja spola munstyckena på egen hand under efterföljande utskrift, vilket förbrukar patronen. Rengöringsproceduren kan utföras direkt 2-3 gånger. Låt sedan skrivaren svalna utan att vidröra den i 1-2 timmar. Om detta inte hjälper måste huvudet rengöras manuellt.

    Om munstyckena eller munstyckena på skrivhuvudet är torra kan du försöka lösa problemet programmatiskt eller fysiskt . Du kan försöka blötlägga patronen. För att göra detta, ta ut det, lägg det på en servett på bordet. Med lite ansträngning pressas det mot bordet med munstycken och försöker pressa med fingrarna på båda sidor. Om detta inte hjälper och färg inte kommer ut måste du prova en mjukvarulösning på problemet. För att göra detta, öppna "Skrivaregenskaper" och välj fliken "Underhåll". Därefter väljs de två första flikarna ("Rengöring" och "Djuprengöring") i tur och ordning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om kommandona "Munstyckeskontroll" och "Rengöring av skrivhuvudet" inte fungerar kan du prova att spola det med en speciell vätska. Om detta inte hjälper är det bara att byta patron.

Rengöring av givare och skiva . När skrivaren skriver ut sidor med olika remsbredder måste kodarens skiva rengöras. Den önskade delen är placerad till vänster om pappersmatningsaxeln, den löper längs den rörliga vagnen och är en transparent plastfilm med markeringar. Under skrivarens användning täcks dessa markeringar med damm, det kan finnas bläck kvar på den som torkar ut med tiden. Som ett resultat kan sensorn inte se dem och papperet placeras felaktigt. För att lösa problemet måste du torka av skivan med en mjuk trasa, blötlägga den med ett speciellt rengöringsmedel eller ett rengöringsmedel "Mister Muscle" för rengöring av fönster som innehåller ammoniak . Efter det måste du vänta ungefär en halvtimme så att den behandlade ytan är helt torr. Använd inte aceton: detta raderar markeringarna. Under rengöringen måste du vara extremt försiktig. Om remsan lossnar från fästena måste halva skrivaren demonteras för att byta ut den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laser

Laserskrivare är inte bara färg utan också grå och vit . I de flesta fall beror utseendet på ränder på utskriften på den använda kassettens skick. Normalt innehåller varje ny enhet av denna typ patroner med en minsta mängd pulver. Det slutar snabbare.

  • Byte av toner . Om färgen ändras under utskriften och vita ränder visas i mitten av texten måste du byta patron. Det är värdelöst att ta ut och skaka tonern i ett försök att skriva ut några sidor till. Detta hjälper inte, slå inte patronen på bordet, golvet. Från detta kommer gruvning att börja rinna ut ur sumpen. Utskrift av förkortat material förkortar skrivarens livslängd.

    Du måste fylla på eller byta patron om ränder visas i mitten av arket . Om ränderna är mörka och slingrande indikerar detta en dålig kvalitet på pulvret som används. När tonernivån inte har nått den kritiska nivån är den värd uppmärksamma utfodringssystemet . I det här fallet kan du inte undvika att kontakta servicecentret.

    Du måste fylla på tonern själv med rätt typ av pulver . Du måste köpa den i en pålitlig butik, kontrollera kvalitetscertifikatet och uppfylla de nödvändiga kraven. Toner är mycket giftigt; tillsätt pulver i ett välventilerat område.

Bild
Bild

Samtidigt får du inte hälla mer pulver i facket än vad som är nödvändigt, annars fortsätter ränderna att dekorera sidorna vid utskrift.

Byte av trumenhet . Trumman med laserskrivare har en beläggning som är känslig för optisk strålning. Under användning försvinner denna beläggning och kvaliteten på de utskrivna sidorna kommer att försämras. Svarta ränder visas på höger och vänster sida av utskriften. De försvinner inte efter byte av tonern och blir bredare. Att ta bort dem fungerar inte: du måste byta trumenhet. Om du fördröjer tiden för att kontakta tjänsten kan andra delar av enheten drabbas.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Skada på patronen om den tappas … Om problemet uppstår efter att du har tappat patronen av misstag kan det hända att de pulverhållande gummitätningarna inte motstår när de träffas. Som ett resultat kommer pulvret att falla på arket och lämna ränder och fläckar på det, inte bara på sidan, utan var som helst. Du kommer inte att kunna göra någonting med tonern: du måste köpa en ny.

    För att eliminera problemet med skador på patronen, ta bort den från skrivaren, kontrollera om det finns sprickor och lösa delar . Dessutom inspekteras platserna där bultarna skruvas in. Sedan skakar de något, skjuter gardinen nära axeln och ser om pulvret hälls. Om allt är i ordning inspekterar de gruvbunkern.

    Få människor tänkte på det faktum att när detta fack är överfylld kommer en del av pulvret ur. Detta resulterar i breda svarta ränder på sidorna. För att förhindra detta måste du komma ihåg förebyggande åtgärder. Du måste rengöra detta fack varje gång du fyller på toner själv.

Bild
Bild

Programvaruproblem . Randen kan orsakas av ett programfel på enheten. Detta kan bero på strömavbrott, användarskador eller virus. Om ränderna efter andra manipulationer fortsätter att dekorera sidorna vid utskrift måste du installera om drivrutinen. Det ingår vanligtvis med enheten. Om skivan är skadad kan du ladda ner drivrutinen från den officiella tillverkarens webbplats.

Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

När det gäller bläcket kommer det förr eller senare att ta slut och patronen måste bytas ut. Följande enkla riktlinjer hjälper dig dock att förlänga skrivarens enhet:

  • ju tidigare problemet identifieras, desto bättre; att dra till det sista förkortar skrivarens livslängd;
  • du måste ständigt kontrollera bläcknivån och se till att de inte torkar ut;
  • du måste rengöra papperskorgen varje gång du fyller på toner; det får inte överflödas;
  • om ränderna består av små prickar måste du fylla på patronen och installera bladet korrekt;
  • om ränder visas i samma del av sidan, fyll på patronen igen och kontrollera axeln efter främmande föremål.
  • häll inte mycket pulver i tonerkassetten, detta ökar inte antalet utskrivna sidor;
  • Om båda bläckpatronerna (färg och svart) är fyllda med färg på en bläckstråleskrivare, diagnostik av munstycke och skrivhuvud inte avslöjar problemet, ligger anledningen till att huvudet är felriktat.
  • Använd en träpinne för att rengöra bladet, var försiktig så att du inte skär dig.

Rekommenderad: