CRT -TV: Varför Slås Inte CRT -TV På? Scheman För Importerade TV -apparater. Färg TV -bildrörsenhet

Innehållsförteckning:

Video: CRT -TV: Varför Slås Inte CRT -TV På? Scheman För Importerade TV -apparater. Färg TV -bildrörsenhet

Video: CRT -TV: Varför Slås Inte CRT -TV På? Scheman För Importerade TV -apparater. Färg TV -bildrörsenhet
Video: Smash Bros. Collection Tour - A Game for Every Fighter 2024, April
CRT -TV: Varför Slås Inte CRT -TV På? Scheman För Importerade TV -apparater. Färg TV -bildrörsenhet
CRT -TV: Varför Slås Inte CRT -TV På? Scheman För Importerade TV -apparater. Färg TV -bildrörsenhet
Anonim

CRT -TV är välkända för de äldre generationerna av våra medborgare och invånare i andra länder. Men ett stort antal moderna människor känner inte längre till särdragen i arbetet och den interna strukturen i sådan teknik. Det är dags att fylla detta gap och ge elektronstråltekniken en djup karakterisering.

Bild
Bild

Vad det är?

CRT TV (även känd som CRT TV) har varit det enda alternativet för hem -tv -teknik . Och inte bara hemma - även i det professionella segmentet fanns det inga seriösa alternativ till det. Många av dessa enheter har varit i drift i flera decennier i rad, och nu kan du fortfarande hitta en hel del fungerande CRT -TV -apparater som släpptes på 1990 -talet eller till och med 1980 -talet. Ja, teknikutvecklingen står inte still, och idag tillverkas sådana modeller endast inom ekonomisegmentet … Men det betyder inte att de är dåliga eller inte förtjänar konsumenternas uppmärksamhet.

Samtidigt har även den bästa CRT -utrustningen betydande dimensioner och är ganska tung. Mot denna teknik är den betydande energiförbrukningen . Elektronröret är mottagligt för magnetfält. Hennes skärm flimrar ibland, vilket tröttnar ögat, och det är omöjligt att bli av med flimmer av rent tekniska skäl.

Slutsatsen är denna: nästan alltid köpet av en CRT -TV motiveras av önskan att spara pengar så mycket som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Systemen för importerade och inhemska tv -mottagare baserade på en CRT -enhet kan skilja sig åt . Men den grundläggande strukturen för sådana elektriska apparater, om vi går bort från egenutvecklade innovationer och olika förbättringar, är alltid densamma. Som med alla andra TV -apparater krävs strömförsörjning. Det är vanligtvis gjort på ett impuls sätt. Om du inte går in på tekniska detaljer är essensen följande:

  • det finns en transformator inuti enheten;
  • denna transformator har en så kallad primärlindning;
  • en sådan primärlindning tar emot elektriska impulser som ändras över tiden enligt en viss regel.

Strömförsörjningen har två huvudlägen - standby och arbete. Även när enheten bara väntar på kommandon från fjärrkontrollen eller från knapparna på frontpanelen drar den fortfarande en viss ström.

Det är av denna anledning som alla företag, sedan tv-apparaterna uppträdde, rekommenderas att stänga av dem på natten och före långtidsvård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom huvudlägena kompletteras strömförsörjningen också logiskt av en styrenhet. Det kan vara en eller flera enheter (komponenter) som ansvarar för:

  • byta kanal;
  • autosökning och memorering av kanaler;
  • manuell sökning efter sändningar i luften;
  • volymkontroll, andra ljudparametrar;
  • justering av bildens huvudparametrar;
  • behandling av infraröda pulser som skickas av fjärrkontrollen;
  • memorering av alla inställningar;
  • utför linjeskanning.

Spelar en viktig roll synkroniserad pulsväljare . Det skiljer klart linje- och bildsignaler från hela videoströmmen. Därför är varken horisontell eller vertikal skanning möjlig utan väljare, även om styrsystemet, strömförsörjningssystemet och skärmen fungerar normalt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att nämna om väljare (separator) av kanaler . Denna överkänsliga mottagare är permanent strömförande. Och färg -tv -signalen som skickas längre in i systemet sker med en strikt specificerad frekvens - oberoende av frekvensen för överföring i luften.

Därefter bör du överväga mellanfrekvensförstärkarenheten. Komponenter i denna enhet:

  • videodetektor;
  • förstärkare av mellanliggande akustiska frekvenser;
  • detektor för frekvensen av det överförda ljudet.

När det gäller den lägre frekvensförstärkaren är den inte upptagen med något annat än att faktiskt öka ljudvolymen . Naturligtvis kan ingenjörer påpeka de finesser i driften av denna enhet, men de är inte viktiga för att förstå den allmänna essensen. Men kromaticitetsmodulen avkodar tre nyckelfärger i RGB -systemet och förstärker dem till önskat värde. Den vertikala skanningsmodulen genererar en sågtandssignal på speciella spolar som ansvarar för bildens vertikala sida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter är linjeskanningsspolens styrenhet ansluten. Det skapar en sågtand elektrisk impuls som bildar den horisontella delen av bilden.

En viktig komponent är en kaskadtypstransformator . Det är här som den högspänningen bildas, som senare kommer att appliceras på färgkineskopet. Sekundära elektriska kretsar matas via sekundärlindningarna på samma transformator. Från dem försörjs de sekundära komponenterna med ström.

Bildröret på en färg -TV innehåller 3 elektronkanoner. För att få en svartvit bild räcker det med en sändare. Precis orienterade elektronströmmar fångas upp av speciella spolar. Från dem omdirigeras strålen till anodutgången, och sedan ger filtermasken 3 huvudtoner.

Skärmens inre kant är täckt med ett speciellt ämne - fosfor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöd under verkan av en elektronstråle händer inte bara .… Varje område av fosforet ansvarar för dess primära färg. Strålarna hjälper till att bilda en snabbt rörlig plats av synligt ljus. Den rör sig från vänster kant till höger, från toppen till botten, men hastigheten är så hög att det är omöjligt att märka processen. Ju högre bildhastighet, desto bättre bild ses framför tittaren.

Frågan kan uppstå - om bildröret alltid ska vara konvext, hur görs då modeller med en platt skärm? Och här är det nödvändigt att påpeka en viktig punkt: helt platta bildrör finns bara i reklam. Dessa är ju vakuumanordningar, och för att klara atmosfärstryck måste deras främre vägg förtjockas. Endast ett fåtal företag har producerat och producerar tv -apparater, vars skärmar är en del av cylindern. Då är det vertikala planet idealiskt, men horisontalen lämnar fortfarande en oundviklig krökning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsakliga tekniska egenskaper

En mycket relevant parameter är intervallet för mottagna frekvenser. Nästan alla tv -apparater som tillverkas idag i industriell skala kan ta emot mätare och decimeter radiovågor . Vissa modeller kommer också att kunna bearbeta kabel -TV -signaler. Moderna tv -mottagare lagrar minst 99 kanaler.

I vissa versioner är denna siffra ännu högre.

Bild
Bild

Men det totala antalet kanaler och jämna frekvenser är inte allt. Ibland är signalen på vissa ställen mycket svag eller instabil. Då blir mottagarens känslighet en kritisk indikator. Viktigt: känsligheten kan begränsas av brus eller synkronisering. CRT -TV -apparater hade länge ett förhållande på 4: 3. Men nu finns det väldigt få av dem, och nästan alla tillverkare har bytt till ett mer rationellt förhållande på 16: 9.

Bildhastighetsändring i budgetklassmodeller och i äldre modeller är högst 50-60 Hz . Mer moderna exempel ändrar ramen på skärmen 100 gånger per sekund. Denna förbättring har gjort det säkrare för dina ögon att titta på TV. Bildens ljusstyrka mäts i kandelor (förkortad cd) per 1 m2. För ett typiskt bildrör varierar denna siffra från 150 till 300, vilket är tillräckligt för en tydlig uppfattning av bilden även vid låg sikt.

Bild
Bild

När det gäller resolutionen, alltså i praktiken är det cirka 1200 TV -linjer . I mer vanliga enheter är detta cirka 1200x800 poäng. Tekniskt sett kan CRT själva skapa en tydligare bild. Men flaskhalsen är funktionerna hos svepsystemet och avböjningsenheten. Med hänsyn till tv -signalens verkliga kvalitet är det dessutom knappast nödvändigt att räkna med mer än 600x400 pixlar. Naturligtvis, om vi pratar om sändning, och inte om reproduktion av media.

På marknaden kan du hitta CRT -TV -apparater med en skärmdiagonal på 32 tum . Men detta är inte gränsen. Enligt vissa rapporter är de största mottagarna av denna typ Sony kv-es38m61. Deras storlek var 38 tum.

Sådana TV -apparater kostar nästan mer än plasma -motsvarigheter med en diagonal på 42 tum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga fel

Bilden på CRT -TV: n blir grumlig på grund av defekter i själva vakuumpistolen. Professionella kan lägga till en reservlindning till transformatorn, men ändå, efter några månader, måste du byta kineskope . Men utseendet på starkt lysande områden, utspädda med smala horisontella ådror, betyder en irreparabel defekt.

Ibland släcks skärmen - detta problem är vanligtvis förknippat med en öppen krets eller en kortslutning vid katoderna. När en krets är helt ur funktion kan den inte återställas. I en mer gynnsam situation löses problemet genom att täta kontakterna.

Att träffa skärmens kanter med en gummiklubba kommer ibland att korrigera bildens inriktning. Men mycket oftare kan du inte göra utan att byta bildrör. Om strömförsörjningen brinner ut måste du byta säkringar, och om bilden störs kan termistorerna ibland bytas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rökets utseende betyder att du snabbt måste stänga av TV: n och omedelbart ringa teknisk support … Oftast installerar mästare servicecondensatorer. Om skyddet mot att bränna kineskopet har fungerat, fungerar det inte att byta från standby -läge till normalt läge. Den enda vägen ut är byt ut den defekta transistorn . Uppmärksamhet: oftast är detta problem specifikt för Erisson -märket, men det kan också hända på andra TV -apparater.

LG CRT -TV slås ibland inte på efter en lång tid . Trollkarlar kontrollerar i sådana fall vanligtvis kondensatorer, moderkort och strömförsörjningskretsar. De måste också ta reda på om kontakten har gått någonstans. Innan du ringer guiden är det vettigt att kontrollera prestanda för uttaget, kontakten, nätverkskabeln med en multimeter.

Då kan löjliga situationer undvikas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan läsa mer om hur du reparerar CRT -TV nedan.

Rekommenderad: