Återvinning Av TV -apparater: Vad Ska Du Göra Med Din Gamla Trasiga Och Trasiga TV?

Innehållsförteckning:

Video: Återvinning Av TV -apparater: Vad Ska Du Göra Med Din Gamla Trasiga Och Trasiga TV?

Video: Återvinning Av TV -apparater: Vad Ska Du Göra Med Din Gamla Trasiga Och Trasiga TV?
Video: Återvinning av glasförpackningar - så här funkar det! 2024, April
Återvinning Av TV -apparater: Vad Ska Du Göra Med Din Gamla Trasiga Och Trasiga TV?
Återvinning Av TV -apparater: Vad Ska Du Göra Med Din Gamla Trasiga Och Trasiga TV?
Anonim

Ekonomiskt utvecklade länder och utvecklingsländer tar i allt högre grad till förfogande eller återvinning av hushållsapparater. Denna process möjliggör återanvändning av värdefulla komponenter och minskar den negativa miljöpåverkan. I den här artikeln kommer vi att överväga hur TV -återvinningsprocessen sker, vad återvinning är och varför det behövs.

Vad det är?

Enkelt uttryckt är återvinning processen för återvinning av gammal utrustning för att få värdefulla komponenter, reservdelar och metaller. Kassering av TV-apparater innebär en flerstegsprocess, som vanligtvis innehåller flera steg:

  • sorteringsanordningar efter typ;
  • ta bort brädor och mikrokretsar från höljet;
  • demontering av brädor i komponenter;
  • att frigöra glaset från bildröret;
  • ta bort värdefulla metalldelar från brädor och andra komponenter i TV: n;
  • sortering och beredning av metall, samt plast (från kroppen) för vidare bearbetning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Återvinning har två funktioner samtidigt

  • Gör att du säkert kan få värdefulla metaller och material. Omvandlar onödigt och trasigt tekniskt avfall till element som är lämpliga för vidare bearbetning och skapande av ny utrustning.
  • Neutraliserar de negativa effekterna av skadliga element i tv -sammansättningen på miljön och människors hälsa.
Bild
Bild

Vilka är farorna med TV: n?

Sedan 1998 har en särskild lag "Om produktions- och konsumtionsavfall" gällt i Ryssland, som förbjuder bortskaffande av hushållsapparater av något slag i allmänna soptippar. Enligt denna lag alla elektroniska enheter måste genomgå obligatorisk återvinning av specialiserade företag och sedan användas som sekundära råvaror . Sådant avfall kan inte heller kasseras i vanliga behållare eller skickas till standardavfallshanteringsställen.

Faktum är att varje TV, oavsett om det är en gammal sovjetisk modell eller nya LCD -TV, innehåller ett stort antal element som är skadliga och till och med farliga för naturen och människolivet … De flesta av dessa element finns i bildrör (strontium, barium), metalldelar i TV -apparater, apparatlådor (plast släpper ut klor, dioxider, kolväten vid förbränning) och display (kvicksilver). TV -apparaterna innehåller också användbara element - inklusive värdefulla metalllegeringar och icke -järnmetaller (ibland även silver och guld), som kan tjäna till att skapa ny teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Några av de beskrivna elementen kan inte bara påverka människors hälsa negativt, utan också leda till utveckling av cancer. Nedan kommer vi att kort beskriva den negativa effekten av de material som oftast används vid skapandet av tv -apparater.

  • Barium . Ett farligt element som kan leda till muskelkramper och har effekt på släta muskler.
  • Naturligt strontium . Ämnet, som oxiderar i kombination med luft, kan orsaka allvarliga brännskador och lungsjukdomar om det kommer i kontakt med slemhinnor.
  • Leda . Överdrivna mängder kan orsaka anemi, njursvikt och slöseri.
  • Kvicksilver . Kvicksilverånga, som finns i små mängder (upp till 3,5 mg) i LCD -TV -skärmar, kan anses vara den mest giftiga bland andra element. Till skillnad från andra ämnen påverkar kvicksilver negativt absolut alla inre organ hos en person och leder ofta till allvarliga sjukdomar med dödlig utgång.
  • Klor . Detta material frigörs i överskott under förbränningen av plast - det senare används vanligtvis vid konstruktionen av fodralet för tv -apparater. Klor är särskilt farligt för personer med allergier. Och även när det träffar marken tillsammans med nederbörd påverkar det marken negativt.
  • Koldioxid, kväveoxider, alifatiska kolväten - alla dessa element bildas när plast brinner och, om de inandas av en person, till och med kan leda till hans död.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur utförs bortskaffandet?

Själva återvinningsprocessen utförs vanligtvis på särskilda deponier för fast avfall (deponier för fast hushållsavfall). Varje element sorteras och bearbetas individuellt.

  • Tunga metalldelar separeras från massan genom vibrationer. Efter det går alla metallprodukter under pressen. Den resulterande metallen överförs till en metallurgisk anläggning, där den separeras genom separation och smälts om.
  • Plastprodukter. Alla plastdelar på TV: n (vanligtvis fallet) packas i specialpåsar och skickas även till återvinningsanläggningar. Redan på plats tvättas, torkas, smälts eller granuleras. I framtiden skickas de resulterande återvinningsbara materialen till fabriker som tillverkar plastprodukter.
  • Material som inte kan klassificeras skickas till en krossmaskin, där de krossas vidare till smulor. Sedan matas det resulterande avfallet till ett vibrerande bord, där det passerar parallellt genom en magnetisk axel för att hitta järnmetaller.
  • Om ädelmetaller stöter på i vibrationsprocessen, behandlas de separat - med lösningsmedel och speciella syror.
  • Allt glas (från bildröret) krossas och packas i påsar. I denna form levereras den till bearbetningsanläggningar. Där förs smulan återigen genom en magnet, sorteras och säljs till glasfabriker. Återvinningsbart material under bearbetningen kompletteras med sand och går in i glasblåsaren för att skapa nya produkter.
  • Under bearbetningen sorteras och levereras alla farliga element till specialföretag, som måste neutralisera effekterna av farliga ämnen och begrava dem på särskilda deponier.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den beskrivna återvinningsmetoden låter dig återvinna upp till 90% av det material som används vid skapandet av standard -tv. I vissa länder är mer än 80% av gammal utrustning föremål för sådant bortskaffande och ytterligare återvinning.

Ett utmärkt exempel på ett land där återvinning är allestädes närvarande är Japan, där nästan 100% av allt material som används för att göra TV -apparater återvinns.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man ta det?

Om du har en gammal TV i din lägenhet som måste kasseras, bör du tänka efter noga innan du tar den till en vanlig deponi. Som ett resultat riskerar du att inte bara förorena naturen utan också få en betydande böter. Om du undrar var du ska placera din gamla (fungerande eller icke -fungerande) TV -apparat, så finns det bara två huvudriktningar - du säljer antingen eller ger bort den gratis till dem som behöver det mer än du.

Bild
Bild

Sälja

Alla vill få ut det mesta av det de har, och därför försöker många sälja den gamla tv: n. Det finns en hel del nischer för försäljning av en sådan produkt, men oftast kan du inte hjälpa till med mycket pengar här.

Provisionsbutik

I varje stad idag finns det speciella upphandlingsbutiker där de mot en liten belöning tar emot utrustning utan synliga defekter och skador. Detta sätt att sälja har sina nackdelar:

  • troligtvis kommer du att behöva ha all dokumentation om tekniken och en komplett uppsättning tillbehör och kablar som krävs för att använda enheten.
  • uppdragsagenter fastställer ofta vissa tidsfrister för olika typer av utrustning, varefter de helt enkelt inte accepterar enheten;
  • ibland ger sådana butiker inte pengar för utrustningen direkt, utan först efter att den har sålts.
Bild
Bild

Leverans av den trasiga modellen till verkstaden

Tyvärr blir sådana verkstäder allt färre idag, och de som är kvar är redo att betala bara för vissa och inte ur beställda delar. Återigen får du inte mycket pengar för dem, men det är klart bättre än ingenting.

Bild
Bild

Försäljning med annons

Om din TV är gammal men fortfarande fungerar korrekt kan du försöka sälja den via en annons. Idag finns det ett stort antal internettjänster och forum där människor köper och säljer begagnade varor och hushållsapparater. Bland de mest populära tjänsterna är Avito eller mobilappen Yula.

Observera - sådana resurser kräver att du registrerar dig, och själva försäljningsprocessen kan ta en obestämd tid - allt beror på det pris du anger.

Bild
Bild

Försäljning till samlare

Innan du blir av med din gamla TV är det värt att ta reda på om den är av historiskt värde. Till exempel gjordes vissa modeller av sovjetiska TV -apparater i en begränsad upplaga och kan därför vara av intresse för samlare i din stad. För några vintage och unika modeller kan du få en rund summa.

Bild
Bild

Leverans till pantbank

Detta är inte det bästa sättet att sälja en TV när det gäller intäkter. Du kommer att behöva ha en modell i perfekt skick, men det erbjudna priset för den kommer att vara mycket lågt. Idag accepterar pantbutiker inte särskilt gamla TV -apparater; LCD- och LED -modeller är efterfrågade mest.

Bild
Bild
Bild
Bild

Återvinningskampanjer

Vissa företag håller sådana kampanjer för att distribuera sina produkter. Samtidigt får du inte rena pengar, men du kan byta ut din gamla TV mot en ny. Ur fördelarsynpunkt är en sådan lösning inte särskilt praktisk, och de föreslagna nya TV -modellerna är inte av hög kvalitet.

Vissa företag kan också erbjuda att betala extra för ny utrustning.

Bild
Bild

Ta den till metallskrotuppsamlingsplatsen

Faktum är att varje TV -apparat består av cirka 40% av metaller och legeringar, varav några kan vara oerhört värdefulla. Det kommer inte att vara möjligt att utvinna dessa metaller på egen hand, men enskilda företag är redo att ta på sig denna funktion.

Bild
Bild

Ge bort

Gamla TV -apparater som fungerar bra kan helt enkelt ges bort till dem som behöver dem mer än du. Tyvärr, du kommer inte att få pengar för en sådan TV, i motsats till den enorma tacksamheten hos dem som du ger den till … I kategorin människor som kan glädjas åt din gåva finns föräldralösa, gamla och funktionshindrade.

I varje stad idag organiseras speciella insamlingsställen för onödiga och begagnade saker bara för sådana människor.

Rekommenderad: