Hörlursuttag: Hur Man Löder 3 Och 4 -trådskontakten Korrekt? Vad Ska Jag Göra Om Hörlurarna är Trasiga Vid Kontakten?

Innehållsförteckning:

Video: Hörlursuttag: Hur Man Löder 3 Och 4 -trådskontakten Korrekt? Vad Ska Jag Göra Om Hörlurarna är Trasiga Vid Kontakten?

Video: Hörlursuttag: Hur Man Löder 3 Och 4 -trådskontakten Korrekt? Vad Ska Jag Göra Om Hörlurarna är Trasiga Vid Kontakten?
Video: Guide - Skarvning av kabel 2024, April
Hörlursuttag: Hur Man Löder 3 Och 4 -trådskontakten Korrekt? Vad Ska Jag Göra Om Hörlurarna är Trasiga Vid Kontakten?
Hörlursuttag: Hur Man Löder 3 Och 4 -trådskontakten Korrekt? Vad Ska Jag Göra Om Hörlurarna är Trasiga Vid Kontakten?
Anonim

Om du använder hörlurar ofta kommer kontakten oundvikligen att gå sönder. Du kommer att lära dig vad du ska göra för att identifiera och rätta till detta problem. Vi kommer att berätta hur du korrekt lödar kontakten för 3 och 4 ledningar, samt ger råd om reparation och vidare drift.

Visningar

Olika ljudutrustningar har olika kontakter, som skiljer sig inte bara i storlek utan också i funktionalitet. Därför finns det flera typer av pluggar:

Micro Jack storlek 2,5 mm (TS / TRS / TRRS) . Användningsområdet är bärbar ljudutrustning, vissa videokameror och mikrofoner. Tidigare användes denna standard i mobiltelefoner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minikontakt med en diameter på 3,5 mm (TS / TRS / TRRS) . Ett gränssnitt som är bekant för många, som används i moderna datorer, smartphones, surfplattor, ljudutrustning och många andra platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stor domkraft med en diameter på 6, 25 mm (TS / TRS) . Används i stationär professionell utrustning, förstärkare och karaoke -enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

USB … Vissa datorhörlurar i full storlek har denna kontakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

USB typ C . Detta är ett nytt gränssnitt för anslutning av ett mobilt headset. Det är fortfarande dåligt distribuerat, främst används USB Type C - mini Jack -adaptrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Latinska bokstäver i kontakter av Jack-typ anger antalet stift. Det är löst relaterat till pluggens storlek, men tillverkare följer vanligtvis ovanstående klassificering. Varje bokstav betyder följande:

  • T - Utlösning (spärr) . Detta är pluggens "näsa", dess början.
  • S - Ärm … Änden på pluggen, som ligger mot plasthuset.
  • R - Ring (ring) . Ligger mellan dessa två kontakter.
Bild
Bild

Vissa monoljuduttag kanske inte har det. Andra, där en mikrofon eller brusreduceringssystem används, kan ha flera R -stift.

Antalet ledningar som ingår i kontakten kan variera beroende på funktionen och syftet med det anslutna headsetet:

2 trådar … Tidigare använt för överföring av monoljud i de enklaste utförandena av ljudutrustning (till exempel detektorradioer). Det används nu ibland för att ansluta mikrofoner.

Bild
Bild

3 ledningar . Detta schema gäller både stereo- och monoljud (då är vänster och höger kanal ansluten tillsammans).

Bild
Bild

4 trådar . En sådan kontakt behövs för att ansluta ett stereoheadset, det vill säga hörlurar med en mikrofon och en kontrollknapp. Knappen är ansluten parallellt med mikrofonen.

Bild
Bild

5 ledningar … Det används i ett dyrt headset med ett aktivt brusreduceringssystem. Och när du vill förbättra ljudkvaliteten är mikrofonen med kontrollknappen ansluten till basen med en separat kabel.

Ibland i en 5-trådskrets kan endast 4 ledningar visuellt observeras. Detta beror på att den kopparflätade mikrofonkabeln används som den femte ledaren. Var försiktig när du reparerar en sådan kontakt.

Bild
Bild

För enkel användning är trådarna färgkodade:

  • Höger kanal - Röd.
  • Vänster - grönt, blått, vitt och andra färger.
  • Gemensam kontakt eller mark - koppar.
Bild
Bild

Men allt är inte så enkelt, några skrupelfria tillverkare använd trådar av samma färg . För att reparera hörlurarna måste du demontera och ringa varje kabel helt . Dessutom har även externt identiska kontakter olika pinouts - CTIA och OMTP.

Bild
Bild

Om en sådan plugg inte löds kan det skada mikrofonen . Även om det inte kommer till det, kommer ljudet förvrängas ändå. Det finns bara en väg ut - löd kontakten igen … Normalt används CTIA -kopplingsschema. OMTP -varianten finns i billiga kinesiska hörlurar.

Till salu finns det speciella adaptrar från CTIA till OMTP och vice versa . Som du kan se är det inte lätt att löda kontakten korrekt. Den största svårigheten är att korrekt beräkna syftet med varje tråd. Men först måste du tydligt identifiera felet.

Bild
Bild

Hur man identifierar ett fel

Följande tecken kan användas för att bestämma nedbrytningen av kontakten:

  1. Det är mycket brus, ljudet förvrängs under uppspelning.
  2. En högtalare eller båda fungerar inte.
  3. Mikrofon fungerar inte.
  4. Aktiv brusreducering fungerar inte (om den tillhandahålls av headsetdesignen).
  5. Ljudet försvinner, och om du flyttar kontakten visas det.
  6. Hörlurarna fungerar bara med en viss kontaktposition.
  7. Det finns synliga skador på kontakten eller knäckarna i ledningen vid anslutningen.
  8. Kontakten lossnade helt.
Bild
Bild

För att testa headsetets funktion, koppla ihop det med en källa som är känd för att fungera . Det viktigaste är att avgöra att det var kontakten som gick sönder, och inte högtalarna. För att kontrollera dem, slå på multimetern i kontinuitetsläge och anslut dess prober till ledningarna från högtalarna. En fungerande högtalare ska avge prassel och klick (men tyst, och du måste lyssna på dem). När en kontakt upptäcks vara felaktig, var inte avskräckt. Den som vet hur man håller i ett lödkolv kan utföra reparationer.

Bild
Bild

Hur man lödar hörlurar till kontakten

För reparation behöver vi:

  • en vass kniv eller skalpell;
  • nippers eller sidoskär;
  • pincett, skruvmejsel eller platt skruvmejsel;
  • lödkolv, lödmedel och flussmedel;
  • lättare;
  • smältlim och limpistol;
  • extra kontakt.

Använd inte flussmedel som innehåller syra eller alkali. I vårt fall fungerar tallharts bra.

Bild
Bild

Du kanske inte behöver alla dessa föremål. Men reparationer är oförutsägbara, så att ha ett lager av delar kommer aldrig att vara överflödigt. När allt detta är klart kan du börja arbeta. Det finns två sätt att reparera hörlurar: använd den gamla kontakten eller byt ut den mot en ny.

Reparationen börjar på samma sätt:

  1. Använd en tång för att klippa av den gamla pluggen på ett avstånd av 2-3 cm från kanten.
  2. Ta bort ledningarna från isolering (det är lämpligt att göra den gemensamma kontakten lite längre).
  3. Vid tillverkning av ett headset vävs en siden tråd i kablarna, vilket ökar deras mekaniska egenskaper. Tråden måste vara tvinnad, tråden måste tas bort.
  4. Avlägsna kabeln från lackisoleringen. Det kan tas bort med en kniv. Eller använd en tändare och använd sedan ett blad för att avlägsna kolavlagringar. Lacken avlägsnas också väl genom att tinna när tråden är nedsänkt i en kolvpöl och kalcinerad med ett lödkolv. Det borde finnas lite löd på spetsen.
  5. Bestäm korrekt syftet med varje tråd (detta kallas pinout). Högtalarimpedansen för in-ear-hörlurar är vanligtvis 32 ohm.
  6. Löd alla jordledningar tillsammans.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Välj sedan mellan att reparera den gamla kontakten eller byta ut den . Den nya kontakten kan lödas omedelbart, det finns ingen anledning att göra förberedande åtgärder med den (förutom rengöring och tinning av kontakterna). Det finns olika modeller till salu för 3, 4 eller fler trådar. Men de är inte utan nackdelar:

  1. Hålet för tråden är väldigt stort, du måste fylla det med något. Till exempel varmt lim eller tätningsmedel.
  2. Massan och måtten på den nya kontakten är större, och det ger ingen bekvämlighet. Och dess utseende kan skilja sig mycket från hörlurarnas allmänna stil.
  3. Kontaktstiften är mindre lämpliga för lödning.
  4. En kontakt av dålig kvalitet kan lossa uttaget på källan.
Bild
Bild

Alla dessa nackdelar gäller endast de billigaste kontakterna . För att undvika dem, köp endast kvalitetsprodukter. Då är det inte svårt att byta ut kontakten. Före lödning, se till att fästa alla nödvändiga pluggdelar till kabeln. Även erfarna hantverkare gör ibland detta misstag. Du kan återlödda den gamla kontakten, för detta måste du agera försiktigt:

  1. Skär plastisoleringen längs sömmen och ta bort den.
  2. Ta en bild av var varje tråd är lödd.
  3. Ta bort kontakterna på kontakten.
  4. Skjut värmekrympslangen och det nya huset över kabeln. Detta kan vara en keps från en kulspetspenna, en nålspets från en spruta och mer. Glöm inte att justera måtten till kontakten.
  5. Löd trådarna.
  6. Säkra det nya huset med lim och värmekrympning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kolla dina hörlurar . Om ljudet är klart och mikrofonen och brusreduceringen fungerar, utförs jobbet framgångsrikt. Om inte, inspektera lödpunkterna, kontrollera högtalarna och ledningarna med en multimeter.

Bild
Bild

Tips

Vi kan ge dig några tips för reparation och underhåll som kan vara användbara för dig:

  1. Beakta säkerhetsföreskrifterna, arbeta i ett välventilerat område med tillräckligt med ljus.
  2. För att klargöra utseendet på just din hörlursmodell, leta efter information om tematiska webbplatser eller forum, liksom på tillverkarens webbplats.
  3. Överhett inte kontakten vid lödning. Dess kontakter separeras av plastisolering, som kan smälta.
  4. För bättre rengöring av tråden från lacken kan du använda en aspirintablett. Du måste lägga den önskade delen av kabeln på den och värma upp den väl med ett lödkolv. Det är sant att tråden fortfarande måste rengöras och tennas med kolofonium.
  5. För att undvika ytterligare skador, se till att kabeln inte går sönder vid den punkt där den kommer in i kontakten. Denna plats kan förstärkas genom att sätta på en fjäder från en reservoarpenna, svepa in den med tejp eller eltejp.

Rekommenderad: