Återvinning Av Skrivarkassetter: Var Ska Man Ta Begagnade Patroner? Hur Kasseras Gamla, Använda Laserskrivare?

Innehållsförteckning:

Video: Återvinning Av Skrivarkassetter: Var Ska Man Ta Begagnade Patroner? Hur Kasseras Gamla, Använda Laserskrivare?

Video: Återvinning Av Skrivarkassetter: Var Ska Man Ta Begagnade Patroner? Hur Kasseras Gamla, Använda Laserskrivare?
Video: How to keep the used Ink Cartridges when not into the printer 2024, April
Återvinning Av Skrivarkassetter: Var Ska Man Ta Begagnade Patroner? Hur Kasseras Gamla, Använda Laserskrivare?
Återvinning Av Skrivarkassetter: Var Ska Man Ta Begagnade Patroner? Hur Kasseras Gamla, Använda Laserskrivare?
Anonim

Skrivare och skrivare är utbredda i det moderna livet. Ett arbetsflöde på kontoret är omöjligt utan användning av en eller flera skrivare. Företag och organisationer använder oftast laserskrivare . De låter dig skriva ut ett stort antal ark på kort tid. Men laserenheter är populära inte bara i kontorslokaler, många använder också den här typen av skrivare hemma.

Alla laserskrivare kräver en patron fylld med speciell toner för att fungera . Du kan använda denna patron flera gånger genom att fylla på den använda patronen med toner. Men förr eller senare, även högkvalitativa patroner från kända tillverkare ha sönder och förfalla … I vissa fall kan en servicetekniker reparera en patron genom att ersätta enskilda delar med nya. Men det händer att efter en lång livslängd och många påfyllningar kan patronen inte återställas. Då uppstår frågan om hur kan denna typ av avfall hanteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fara för använda patroner

Laserpatroner klassificeras som III och IV faroklass . Varje tonerkassett består av:

  • plast;
  • metall;
  • toner.

Det är strängt förbjudet att kasta gamla patroner i papperskorgen tillsammans med hushållsavfall . När den kastas på en deponi kommer processen med sönderdelning av plastpatronhuset att ta flera hundra år. Och vid brännande skräp i processen med att bränna plast kommer giftiga ämnen att komma in i atmosfären och jorden. Eftersom plastsammansättningen som används vid tillverkningen av patronhöljet innehåller sådana farliga ämnen som polystyren, frigörs skarp rök under förbränningen, vilket kan orsaka cancer.

Bild
Bild

Tonern inuti patronen är lika giftig . Den innehåller sot, vinylacetat, metalloxider. Ansamlingen av dessa komponenter i människokroppen kan orsaka störningar i lungor, hjärta och njurar. Dessutom är tonerpartiklar mycket mindre i storlek än dammpartiklar, och vid inandning kommer de inte att släppas ut utanför luftvägarna utan kommer att sätta sig på lungorna och bronkierna, vilket orsakar andningssjukdomar och allvarliga allergiska reaktioner.

Därför måste använda bläckpatroner från laserskrivare inte bara kasseras på rätt sätt utan också förvaras i ett separat rum fram till kassering för att undvika eventuella problem orsakade av inandning av tonerpartiklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur sker bortskaffandet?

På Ryska federationens territorium utförs avfallshantering som tillhör faroklassen III eller IV på grundval av lagen "Om produktions- och konsumtionsavfall ". Baserat på denna förordning, bara specialiserade organisationer . För att utföra sådan verksamhet utfärdas ett företag för bortskaffande av farligt avfall en licens. Dessa kan vara både separat registrerade företag som direkt hanterar utnyttjande och företag som säljer kontorsutrustning.

I det första fallet För tillhandahållande av återvinningstjänster av ett specialiserat företag krävs ett separat kontrakt för tillhandahållande av tjänster och ytterligare finansiella kostnader.

När du ingår ett avtal om köp av kontorsutrustning med en butik eller en skrivartillverkare kan tjänsten för återvinning av använda patroner tillhandahållas gratis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Processen att återvinna misslyckade patroner utförs på två sätt

  • Bearbetning … Med denna metod skickas de skadade patronerna till en bearbetningsanläggning, där de rengörs från föroreningar, slitna delar byts ut och fylls på igen.
  • Termisk och mekanisk sönderdelning … Så här kastas kassetterna, som inte kan återvinnas. Plasten och metallen som kroppen är gjord krossas och smälts om för att erhålla återvinningsbara material. Återstående toner utsätts för termisk chock vid 1000 ° C. Exponering för höga temperaturer förhindrar att frätande ämnen släpps ut i atmosfären och förorenar den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Var kan jag lämna patronerna?

Inte bara företag, företag och organisationer, utan även individer bör kasta bort använda patroner på rätt sätt . För att lösa problemet med kassering av patroner av en juridisk person måste ett företag eller en organisation som använder enheter med kassetter i sitt arbete ha ett avtal med en specialiserad organisation. Om en patron från en laserskrivare av en eller annan anledning inte kan återställas och fyllas på med toner, bör personen som ansvarar för överföringen av patronen för återvinning utföra följande åtgärder:

  • att samla in en provision, vars medlemmar kommer att underteckna en handling om omöjligheten att ytterligare använda den flyttbara enheten;
  • säkerställa förvaring av en misslyckad kassett tills den tas av en representant för återvinningsföretaget;
  • ringa en anställd på företaget som arbetar med återvinning av patroner;
  • underteckna handlingen om godkännande och överföring av kassetten för bearbetning;
  • skicka in de mottagna dokumenten till företagets redovisningsavdelning för att avskriva den överförda patronen för bortskaffande.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Juridiska personer bör ta allvarligt frågan om kassering av ersättningskassetter för laserskrivare. I händelse av att de angivna normerna för bortskaffande tillsammans med hushållsavfall inte följs, kan företaget bli böter på upp till 250 tusen rubel . Om du använder en laserskrivare hemma ska du inte heller kasta patronen i papperskorgen. Vid identifiering av patronen som tillhör en individ kan böter på upp till 20 tusen rubel utdömas.

Om en juridisk person eller individ inte vet var han ska placera en defekt ersättningskassett, då information om företag som är involverade i bortskaffandet av sådant avfall kan fås från säljaren som säljer laserskrivare eller ett servicecenter som specialiserat sig på service, reparation och påfyllning av toner. Och även mer detaljerad information om bortskaffande kan erhållas direkt på organisationens webbplats engagerad i bearbetning. I olika städer har sådana organisationer olika namn.

De vanligaste är organisationer som Eco Cartridge. rf "," First Utilization Company "," EcoProf ".

Rekommenderad: