Hur Skruvar Man Loss En Trasig Kran? Hur Tar Man Bort En Trasig Kran Från Ett Blindhål Med En Borr? Hur Får Man En Bit Med Ett Reagens?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skruvar Man Loss En Trasig Kran? Hur Tar Man Bort En Trasig Kran Från Ett Blindhål Med En Borr? Hur Får Man En Bit Med Ett Reagens?

Video: Hur Skruvar Man Loss En Trasig Kran? Hur Tar Man Bort En Trasig Kran Från Ett Blindhål Med En Borr? Hur Får Man En Bit Med Ett Reagens?
Video: Hur man byter borr i borrmaskinen 2024, April
Hur Skruvar Man Loss En Trasig Kran? Hur Tar Man Bort En Trasig Kran Från Ett Blindhål Med En Borr? Hur Får Man En Bit Med Ett Reagens?
Hur Skruvar Man Loss En Trasig Kran? Hur Tar Man Bort En Trasig Kran Från Ett Blindhål Med En Borr? Hur Får Man En Bit Med Ett Reagens?
Anonim

Behovet av att lära sig att skruva loss en trasig kran uppstår för många hantverkare som sysslar med låssmedarbete, monterar mekanismer och reparerar dem. Det kan finnas flera sätt att lösa problemet. Du kan dra ut den avbrutna kranen ur det blinda hålet med en borr, ta ut den med ett reagens eller använda andra knep.

Bild
Bild

Hur drar man ut med ett reagens?

Oftast, när man arbetar med en kran, ligger spetsen kvar i hålet, vilket är svårt att ta bort på vanligt sätt. Det är vanligt att göra sådana element av verktygsstål - ett härdat material som samtidigt blir sprött, vilket gör det svårt att borra dem.

Bild
Bild

När du bestämmer dig för att få en trasig kran ur tråden där den sitter fast bör du först försöka ta bort den med hjälp av kemiska reagenser genom etsning.

Steg för steg kommer denna process att se ut så här

  1. Beredning av lösningen . Det är skapat av 10 g citronsyra och 200 ml vatten. Blanda ingredienserna i en rostfri behållare för att rymma delen med den fastna kranen.
  2. Etsning … Arbetsstycket med skräpet är nedsänkt i en citronsyralösning. Behållaren placeras på spisen, under locket, vätskan kokas - en ökning av medietemperaturen blir en katalysator för den kemiska processen. Sedan reduceras elden till minimivärden, proceduren tar 4-5 timmar, med jämna mellanrum fylls vätskenivån på. Ett tecken på början av en reaktion kommer att vara små bubblor där instrumentet fastnar.
  3. Hämtar … När de kemiska processerna fortsätter kommer metallen att lösas upp och minska i volym. Efter 4 timmar kan det fasta verktyget tas bort tillsammans med arbetsstycket, kylas och sedan avlägsnas mekaniskt genom att slå på delen med en hammare från baksidan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hela processen, från att börja beredningen av lösningen till att lösa problemet, tar cirka 5 timmar. I aluminiumdelar utförs etsning med salpetersyra och borrar ett hål för dess fyllning inåt. Katalysatorn kommer att vara bitar av finhackad ståltråd. Den förbrukade syran avlägsnas regelbundet med en pipett. Hela processen tar 5-6 timmar.

Bild
Bild

Borrning

Du kan ta bort stålkranen som har brutits inuti delen med en borrmaskin. Det kommer att vara möjligt att ta bort det på detta sätt om den spröda legeringen tål belastningen. För arbete behöver du en skruvkarbidborr och ett verktyg som stöder en rotationshastighet på 1500-3000 rpm.

Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att kyla arbetsplanet.

Proceduren för arbete kommer att vara följande

  1. Träning … Använd en rund hårnål med rund hårdmetall för att slipa kärnområdet i kranen. Det kommer att se ut som en halvcirkelavsats. Om platsen inte är förberedd i förväg kan borren lätt glida av.
  2. Säkra arbetsstycket på en maskin eller i ett skruvstycke på ett styvt stöd . Det är viktigt att flis och annat avfall är lätt att rengöra under drift.
  3. Borrning … En säkert fixerad del rör sig inte. Det är nödvändigt att ställa in borrspetsen exakt i kärnområdet, starta rotationen.
  4. Rengöring av hål … Kranens rester kan tas bort från delen med vilket vass instrument som helst.
Bild
Bild

Efter avslutat arbete återstår det bara att blåsa genom de gängade hålen från det kvarvarande skräpet. Vid borrning är det viktigt att överväga ståltypen. Det rekommenderas att placera höghastighetsmetall i en uppvärmd muffelugn och sedan låta den svalna med värmekällan. Kolstål måste först värmas upp och sedan långsamt kylas.

Bild
Bild

andra metoder

Att skruva loss en trasig kran från ett blindhål är vanligtvis mycket svårare än från ett genomgående hål, men det finns också sätt att lösa detta problem. Populära metoder för att slå ut ett fast sittande verktygsskaft inkluderar följande.

  1. Svetsning … Ett nytt fyrkantigt skaft måste fästas på kranfragmentet. När anslutningen har svalnat är det möjligt att skruva loss det fastklämda elementet med en vanlig skiftnyckel med ett huvud av lämplig typ och diameter. Om verktyget bryter jämnt med delen kan du förlåtligt svetsa handtaget till det.
  2. Vridning … Det kommer att bli framgångsrikt om du använder en kombination av en speciell 4-lags dorn eller en försänkning och en skiftnyckel. Det första verktyget fästs på kranen och passar ihop med sina spår. Sedan är ratten installerad, med hjälp av vilken rotationen utförs.
  3. Dra ut … Den är gjord med hjälp av en styv tråd som matchar tappspårens diameter. Det räcker med att trä in de dubbla ändarna på ett improviserat instrument i dessa hål och sedan göra en liten fysisk ansträngning.
  4. Vridning … Om skräpet sticker ut över delen kan du ta tag i det med käkarna på en skruvstång eller tång och sedan skruva loss det.
  5. Brytning … Ett litet fragment kan avlägsnas helt enkelt genom att bryta det med en stans eller en mittstans av härdat stål. De slagna bitarna behöver bara tas bort.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kraftig kranrotation kan lindras genom att tillsätta lite fotogen till tappspåren. Detta gör det enkelt att ta bort det fasta objektet.

Rekommenderad: