Luftrenare (74 Bilder): Luftrenare Från Damm För Allergiker Och Astmatiker, Fotokatalytiska Och Andra Modeller. Betyg Och Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Luftrenare (74 Bilder): Luftrenare Från Damm För Allergiker Och Astmatiker, Fotokatalytiska Och Andra Modeller. Betyg Och Recensioner

Video: Luftrenare (74 Bilder): Luftrenare Från Damm För Allergiker Och Astmatiker, Fotokatalytiska Och Andra Modeller. Betyg Och Recensioner
Video: Varför ska man ha en luftrenare? | NetOnNet Klubbhyllan 2024, Maj
Luftrenare (74 Bilder): Luftrenare Från Damm För Allergiker Och Astmatiker, Fotokatalytiska Och Andra Modeller. Betyg Och Recensioner
Luftrenare (74 Bilder): Luftrenare Från Damm För Allergiker Och Astmatiker, Fotokatalytiska Och Andra Modeller. Betyg Och Recensioner
Anonim

Ren luft är nyckeln till hälsa och välbefinnande. Invånare i höghus i storstäder kan sakna denna viktiga komponent på grund av den ogynnsamma miljösituationen och möjligheten till obehaglig lukt från angränsande lägenheter. En hushålls luftrenare kan vara en bra hjälpare för att förbättra luftkvaliteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

En luftrenare (luftrenare) är en speciell anordning för rengöring av inomhusluft från olika typer av skadliga föroreningar.

Miljöförhållandena i de flesta stora bosättningar är långt ifrån idealiska . Vägdamm, gasföroreningar från transporter, tobaksrök kommer lätt in i bostads- och kontorslokaler, fylls med obehaglig lukt och skadar hälsan. Samtidigt har de senaste ventilations- och luftkonditioneringssystemen sina nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel, genom att öka luftcirkulationen, kan de hjälpa till att eliminera lukten av cigaretter i toaletten som kommer från en vårdslös granne.

Det verkar som att lukten avdunstar, men i själva verket försvinner den kvarvarande föroreningen ingenstans, utan fortsätter att cirkulera inne i rummet. Hushållen andas igen förorenad luft.

Syftet med luftrenaren är att fånga och neutralisera alla negativa komponenter . Det är önskvärt att ha en sådan enhet för alla boende i flerbostadshus i en metropol. Men det är mer nödvändigt för personer som är benägna att allergier mot lukt, äldre och småbarnsfamiljer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den ständiga användningen av en luftrenare hjälper till att bli av med följande skadliga och allergiframkallande ämnen:

  • obehaglig lukt av något slag;
  • rök;
  • damm;
  • svampar och mögel;
  • mikrober och bakterier;
  • giftiga gaser;
  • pollen;
  • dammkvalster;
  • kemiska substanser;
  • statisk elektricitet.

Oavsett typ av luftrenare är dess fördelar stora och påtagliga. Det hjälper till att ta bort nästan alla typer av smuts och skapa en bekväm livsmiljö. Hjälper till att bibehålla hälsan och befriar det mänskliga andningssystemet från onödig stress.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Luftrenaren fungerar helt enkelt. Det lilla huset innehåller vissa rengöringsfilter (beroende på modell) och en fläkt som cirkulerar luften. När enheten är ansluten till nätverket startas arbetsmekanismen - huset rengörs och fylls med friskhet.

Det finns ingen specifik tid under vilken den här användbara enheten ska fungera. Varaktigheten av aktiveringen beror på programmets syfte. Du kan slå på den i flera timmar om dagen, och om en allergisk person bor i lägenheten är det lämpligt att köpa en tyst modell för drift dygnet runt.

Antiallergena reningsmodeller eliminerar helt alla allergener, bakterier och skadliga ämnen

Bild
Bild

De gör livet mycket lättare för personer med astma och förhindrar också att virusinfektioner uppstår under epidemier.

Joniseringsfilter ger ytterligare fräschör genom att producera joner. Det finns alternativ med en djup trestegsrengöring. De rengör, återfuktar och doftar luften i ditt hem.

Enligt bifogade instruktioner och beroende på användningsfrekvens måste filtren bytas över tid . Endast det termodynamiska filtret behöver inte bytas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Idag kan tillverkare tillhandahålla ett stort utbud av luftrenare: från krävande installationskunskap - leveranstyper till enkla bärbara modeller. Vissa varianter är utrustade med ytterligare funktioner.

  • Kol- och katalytiska luftrenare är nödvändiga när ventilationssystemet är svagt. De kommer att eliminera matlukt inte bara från köket och badrummet, utan också från grannarna längs stigningen.
  • Om det finns torr luft i lägenheten rekommenderas modeller med ytterligare befuktningsfunktion.
  • Vattenrenaren kombinerar rengöring med fukt- och kylfunktion.
  • Ultraljud har förmågan att jonisera det rengjorda utrymmet.
  • Rengörings-desinfektionsmedlet är en modell med en ultraviolett lampa.
  • Moderna modeller med mobilapplikationer säkerställer oavbruten och effektiv drift enligt de angivna parametrarna, som visas på en elektronisk resultattavla.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modellerna skiljer sig också åt i installationens beskaffenhet: för vissa är placering på skrivbordet tillåten, medan för andra är väggmontering mer önskvärt.

De flesta modeller antar dock placering på golvet eller på en låg hylla

Men den största skillnaden mellan luftrenare ligger i rengöringsmekanismen och typer av filterelement.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrostatisk

Enheter av denna typ är enheter med ett elektrostatiskt filter som inte kan bytas ut. Rening sker på grund av den elektriska laddningen som bildas när metallplattorna slås på, vilket lockar föroreningar till sig själva.

Luft passerar mellan plattorna och damm lockas och avsätts på dem. Dessa dammuppsamlare kan tvättas tillräckligt ofta för att avlägsna smuts.

Bild
Bild

Fördelarna med elektrostatiska rengöringsmedel inkluderar:

  • inga extra kostnader för köp av utbytbara filter;
  • hög hastighet för luftrening;
  • låg energiförbrukning;
  • rengör perfekt från tobaksrök och lukt;
  • låg ljudnivå.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister:

  • Ozonkoncentration. I små mängder har ozon en uppfriskande doft som påminner om luften efter åskväder. I jämförelse med andra typer av rengöringsanordningar genereras ozon i en större mängd när en elektrisk laddning bildas (vilket bidrar till magnetisering av plattorna). Och även om det inte överskrider de tillåtna standarderna enligt GOST (efter 8-10 minuter minskar dess koncentration med 2 gånger), kan det hos vissa särskilt känsliga människor orsaka försämring av välbefinnandet. Du kan känna dig trött, huvudvärk, andfåddhet. Enheten rekommenderas inte för astmatiker.
  • Graden av luftrening är något lägre och uppgår till 85-90%, medan det för modeller med utbytbara filter är 95-100%. Detta beror på plattformarnas designfunktioner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fotokatalytisk

Denna typ av modell är utformad för rengöring i flera steg och är effektiv för att eliminera även små sporer av mögel och mögel, för att inte tala om damm och bakterier.

Luftrenaren består av en UV -lampa, en katalysator, ett dammfilter och en fläkt . Vissa alternativ kan utrustas med ytterligare element: magnetplattor, kolfilter eller jongenerator. Kärnan i rengöringen är att fotokatalysatorn och ultraviolett strålning främjar sönderdelning av negativa föroreningar till neutrala ofarliga ämnen.

Ett dammfilter är installerat vid ingången till fodralet - det är genom det som smutsig luft initialt kommer in och grovt damm och hår från husdjur lägger sig på det.

Bild
Bild

Därefter kommer luften in direkt i kammaren, där reningen och transformationen av föroreningar utförs med interaktionen mellan ultraviolett strålning och katalysatorn. Tack vare detta rengöringssystem finns ett minimum av sediment kvar i enheten och kräver inte täta filterbyten.

En fotokatalytisk luftrenare kan eliminera:

  • ihållande ingrodd lukt av cigarettrök;
  • avgaser som kommer in i lokalerna från gatan;
  • kolmonoxid som genereras när man tänder en spis eller öppen spis;
  • luktar byggmaterial;
  • giftig lukt av hushållskemikalier;
  • damm med skadliga mikrober och virus;
  • allergener av något slag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rengöring med fotokatalysmetoden anses med rätta vara en av de bästa och mest effektiva. Dess fördelar:

  • kräver inte stora elutgifter;
  • lätt att rengöra - rengöring med dammsugare en gång var sjätte månad;
  • helt säker och miljövänlig.

Nackdelarna inkluderar överdriven luftrening, eftersom enheten inte skiljer mellan neutrala och skadliga föroreningar och passerar allt genom katalysatorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intag av endast renad luft kan inte alltid gynna barns immunitet, eftersom när på andra platser (dagis, skola) kommer kroppen inte att klara sig ens med lätta bakterier.

därför överanvänd inte städrum där barn bor … Mer lämplig för allergiker och äldre.

Bild
Bild

Jonisk

Jonisering är processen att skapa luftjoner i luftmassor. Det finns mycket information om fördelarna med luftberikning genom jonisering, men det finns inga exakta vetenskapliga bevis.

Det finns 2 typer av renare med inbyggd luftjoniserare

Unipolärt . Producera negativa luftjoner och släpp ut ozon. När du väljer denna typ, kontrollera att det finns ett säkerhetscertifikat som bekräftar joniseringstestet. Antalet genererade luftjoner i hushållsapparater bör inte överstiga 50 tusen. Om denna tröskel överskrids måste enheten ha ett läkarintyg.

Bild
Bild

Bipolär . Producera positiva och negativa luftjoner, vilket minskar ozonproduktionen och eliminerar alstringen av elektrostatiska fält.

Bild
Bild

Beroende på modell kan de innehålla en fläkt, UV -lampa eller luftfuktare.

Fläkten påskyndar spridningen av luftjoner och reducerar enhetens drifttid. Lampan neutraliserar bakterier inuti enheten. En luftfuktare tar bort torr luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt tillverkarna av joniska renare har luft berikad med luftjoner många fördelar:

  • eliminering av damm, allergener och obehaglig lukt;
  • en ökning av gasutbytet i de mänskliga lungorna;
  • aktivering av produktionen av röda blodkroppar;
  • höja immuniteten och förbättra välbefinnandet;
  • normalisering av den emotionella bakgrunden, eliminering av depression;
  • påskynda metabolismen av kroppsceller;
  • öka nivån på uppmärksamhet och prestanda;
  • förbättra sömnkvaliteten.
Bild
Bild

Särdragen hos luftjonernas inverkan i ett bostadshus beror på invånarnas hälsotillstånd. I vissa fall har det också negativa aspekter, så när du köper en sådan luftrenare bör du veta att jonisering:

  • kontraindicerad vid cancer på grund av ökad ämnesomsättning;
  • provocerar den snabba spridningen av en virusinfektion (om någon i familjen har ARVI ökar sannolikheten för infektion av andra medan enheten körs);
  • på grund av den extra belastningen på andningsorganen förvärrar det tillståndet med bronkial astma;
  • det är förbjudet att använda för sjukdomar som åtföljs av en temperaturökning
  • rekommenderas inte för barn under 3 år;
  • kan negativt påverka välbefinnandet hos personer som är benägna att få huvudvärk och eventuella cerebrovaskulära olyckor (med övermättnad med luftjoner ökar risken för stroke).
Bild
Bild

Följande regler måste följas vid jonisering:

  • enheten måste fungera under en begränsad tid enligt de bifogade instruktionerna;
  • utföra proceduren i rum fria från människor;
  • ventilera rummet regelbundet så att koncentrationen av luftjoner och ozon inte överskrider de tillåtna gränserna;
  • det är lämpligt att kombinera en renare-jonisator med ett rengörings-desinfektionsmedel.
Bild
Bild

Filtrering

Det bästa alternativet för hög- och högkvalitativ rengöring är filtrering av luftrenare (i vardagen används termen HEPA-filter mer). Den inbyggda HEPA -modulen (översatt från engelska till "High Efficiency Particulate Arrestance" - mycket effektiv partikelretention) ser ut som ett kompakt dragspel där fibrerna i ett speciellt filtreringsmaterial placeras med minimala mellanrum.

Bild
Bild

En fläkt är installerad inuti enheten, som drar in luft och exponerar den genom ett HEPA -filter, vilket gör att även de minsta partiklarna av damm och bakterier avlägsnas 100%.

Denna typ av luftrenare är idealisk för personer med en tendens till allergiska manifestationer

Enheten är lättskött. Det räcker med att ta bort dammansamlingar från det en gång i månaden med en dammsugare, och själva filterelementet måste bytas ut efter 1, 5-2 år (beroende på föroreningsgraden).

Bild
Bild
Bild
Bild

Tröghet

Modeller av denna typ har stor dammspridningskraft. Funktionsprincipen är att när luftrenaren slås på ökar luftmassornas rörelsehastighet kraftigt och dammet skickas till en speciell dammuppsamlare på enheten och lägger sig på dess väggar.

Den största fördelen är hastigheten på rumstädning och eliminering av oönskade lukter . Men det är värt att överväga att små partiklar inte avlägsnas och också förblir i luften. Det är att föredra att använda en sådan enhet på kontor och arbetsområden än i bostadsområden.

Bild
Bild

Kombinerad

Sådana anordningar är klimatkomplex som rengör och fuktar noggrant. De kännetecknas av närvaron av olika filterelement och närvaron av ett system som befuktar luften. Under driften av komplexet avlägsnas skadliga ämnen från luften, desinfektion, jonisering och befuktning sker.

Bland annat är enheterna utrustade med ett klimatkontrollsystem och sensorsensorer som omedelbart upptäcker ökningen av damm, lukten i luftmassorna och rengöringsläget i dem startar automatiskt.

Bild
Bild

Enheterna är mycket effektiva och hållbara. Nackdelar kan övervägas:

  • stora storlekar - ett separat område av rummet krävs, och svårigheter kan också uppstå vid överföring från ett rum till ett annat;
  • höga kostnader och underhåll - utgiftskostnaderna för att byta ut flera typer av filter är mycket betydande.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lufttvätt

Luftbrickor är kombinerade enheter som kombinerar luftrening och befuktning. Detta är det bästa alternativet för många konsumenter, eftersom det minskar kostnaden för att köpa förbrukningsmaterial.

Torr och smutsig luft dras in i enheten av fläkten . Damm fäster vid plattorna och kommer in i området där rotorbladsmekanismen fungerar. Där blandas dammpartiklar med vatten, de rengörs från skadliga föroreningar och lägger sig ytterligare i sumpen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa modeller finns det en ultraviolett lampa och en fotokatalysator, som bara kan slås på i manuellt läge vid behov (de startas inte automatiskt).

Arbetet med sådana handfat liknar kombinerade luftrenare . Handfatet utför djup rengöring - det tar bort bakterier, virus, lukt från luften och fuktar luften.

Samtidigt är priset lägre än för automatiska klimatsystem. Effektiviteten hos sådana enheter är 85-90%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkarnas betyg

De flesta av de kända varumärkena är engagerade i tillverkning av luftrenare. Linjära serier är tillräckligt breda för att göra ett köp för alla kategorier av konsumenter. De bästa märkena är följande.

Panasonic . Luftrenare kännetecknas av sin kvalitet, rika sortiment och ganska höga pris. Modellerna från denna tillverkare är godkända av Association of Pediatric Allergists and Immunologists of Russian. Ett mycket stort utbud av kombinerade komplex.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Philips . Modellerna presenteras i olika modifikationer och prisklasser. Särskilt populära är alternativ som utformats speciellt för användning i sovrum. Tyst drift och dimindikator låter dig sova gott och gott. Luftkvalitetsövervakningssystemet meddelar dig behovet av att byta ut filtret.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Venta . Företaget var den första skaparen av luftbrickor och specialiserar sig fortfarande på deras produktion och förbättring. Moderna modeller är utrustade med olika driftlägen. Kan konfigureras för minimal strömförbrukning och tyst drift när den slås på på natten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Redmond . En mängd olika luftrenare med olika egenskaper till överkomliga priser. Det finns både enkla alternativ och modeller med fjärrkontroll genom den speciella Ready For Sky -mobilapplikationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polaris . Tillverkarna fokuserar på enkelhet och användarvänlighet. Det finns alternativ med olika sätt att rengöra intensitet, med ett eller flera filter. Vissa modeller har inbyggda jonisatorer och dofter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Xiaomi . Luftrenare av detta märke är mycket efterfrågade. Välj mellan bärbara alternativ eller kraftfulla renare med de senaste systemen och högpresterande filtermedia för att rengöra upp till 60 kvm. m. De senaste modellerna med mobilapplikationen MiHome gör att du kan övervaka luftförändringen, justera driftläget till önskat område och automatiskt kunna slå på och av vid en viss tidpunkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Electrolux . Kompakta enheter, kännetecknade av tillförlitlighet och en optimal uppsättning lättanvända funktioner. Ett bredare sortiment av produkter inkluderar luftbrickor med joniseringssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Ecology Super-Plus Bio ". Billiga modeller av medelklassen hos en inhemsk tillverkare. Kompakt och mycket enkel att använda, designad för luftrening och jonisering. Klarar förstörelsen av tobaksrök. Rekommenderas inte för långvarig drift, eftersom de avger ozon.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Att välja en luftrenare för ditt hem beror på programmets huvudsyfte.

  • Om att bli av med obehagliga lukter i lägenheten (mestadels tobaksrök) ligger i framkant, bör du vara uppmärksam på modeller med fotokatalytiska eller kolfilter.
  • För allergiker är det ett bra alternativ att välja en renare med HEPA -filter. Det syftar till att eliminera husdjurshår, fina dammpartiklar och andra allergener.
  • Olika joniserare kommer att vara till stor hjälp vid rengöring av damm och bakterier, fylla huset med friskhet, men är absolut kontraindicerade för astmatiker och cancerpatienter.

En viktig faktor är enhetens kraft. Ju högre luftutbytesparametrar desto snabbare sker rengöringen.

Bild
Bild

När du väljer bör du vara uppmärksam på närvaron av sådana praktiska funktioner som bilden på sensorn av luftkvalitetsindikatorer, meddelande om behovet av att aktivera systemet och tiden för att byta filter.

En mycket viktig egenskap är enhetens ljudnivå . För dygnet runt-användning är det bättre att välja tysta modeller. För intermittent växling under dagtid kan alternativ som ger brus i intervallet 10 till 72 decibel vara lämpliga.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Alla typer av luftrenare måste ha bruksanvisningar, där driftskraven för den köpta modellen beskrivs i detalj.

Höjdpunkterna är desamma för alla matcher:

  • det är förbjudet att installera på platser som utsätts för direkt solljus och en luftkonditionering;
  • avståndet från TV: n eller radion måste vara minst 1 m;
  • det är förbjudet att placera metallföremål och magneter på luftrenaren;
  • för bättre rengöring av damm är det bättre att placera det närmare golvet;
  • lägg inte fingrar eller stålföremål nära luftintagets och utloppsöppningarna (och ännu mer, sätt inte in dem), eftersom detta kan orsaka personskada eller elektriska stötar.
  • placera enheten endast på en plan yta för att förhindra att den välter;
  • byt filter endast i strikt överensstämmelse med bifogade instruktioner;
  • utför våtrengöring med vatten eller med tillsats av en liten mängd diskmedel;
  • vid störningar under garantiperioden, kontakta butiken eller servicecentret på inköpsstället direkt.
Bild
Bild

Tips

Luftrenare fungerar mer effektivt med stängda dörrar och fönster. Men detta förnekar inte den periodiska ventilationen av hemmet. För en god sömn rekommenderas att ventilera rummet i 20-30 minuter, sedan stänga fönstren och slå på rengöraren i cirka 30 minuter. I modeller med en mobilapplikation är denna funktion lätt att programmera och gå och lägga sig.

Joniska rengöringsmedel måste stängas av över natten. När du slår på enheten med hög effekt är det bättre att ta små barn till ett annat rum.

Vissa modeller har en doftfunktion . Det är lämpligt att lägga till gran, eukalyptus, tea tree, salviaoljor i ett speciellt fack för att förebygga viral och förkylning, särskilt under säsongsförvärringar.

Bild
Bild

Granska översikt

Nästan alla recensioner om användningen av luftrenare är positiva.

  • Ägare av fotokatalytiska och filtrerande enheter rapporterar en signifikant minskning av allergimanifestationer och lindring av andningen.
  • De som har upplevt driften av en elektrostatisk luftrenare i sina lägenheter är nöjda med användarvänligheten och frånvaron av extra kostnader för att byta filter.
  • Barnfamiljer tror att luftrening är mer ekonomiskt, och när det gäller funktioner är det inte sämre än enheter med djup filtrering.

Recensioner av joniska modeller är motsägelsefulla. Det finns också entusiastiska svar som indikerar en ökning av immuniteten och en minskning av sjukdomar, det finns också ett antal av dem som inte kände positiva förändringar, förutom en minskning av dammnivån.

Bild
Bild

Av de billiga modellerna rekommenderar många användare varumärket "Ecology Super-Plus Bio", eftersom det uppfyller kraven i beskrivningen och 2-3 timmar av dess användning räcker under dagen.

Från toppmodeller bra recensioner av Xiaomi luftrenare - de har många ytterligare och användbara funktioner och är inte på något sätt sämre än de marknadsförda märkena Panasonic, Philips, och deras pris är mycket lägre.

I de flesta fall kan en luftrenare bli det mest tillförlitliga och oumbärliga attributet att behålla och bevara frisk luft. Det viktigaste är att göra ditt val och följa alla villkor för användning och skötsel av enheten.

Rekommenderad: