Fläktbatteri (33 Bilder): Driftsprincip, Vägg-, Tak- Och Golvfläktspoleenheter, Enhet Och Skillnader Från Luftkonditioneringen

Innehållsförteckning:

Video: Fläktbatteri (33 Bilder): Driftsprincip, Vägg-, Tak- Och Golvfläktspoleenheter, Enhet Och Skillnader Från Luftkonditioneringen

Video: Fläktbatteri (33 Bilder): Driftsprincip, Vägg-, Tak- Och Golvfläktspoleenheter, Enhet Och Skillnader Från Luftkonditioneringen
Video: Top 5 Best Split AC (Air Conditioner) In 2021 2024, April
Fläktbatteri (33 Bilder): Driftsprincip, Vägg-, Tak- Och Golvfläktspoleenheter, Enhet Och Skillnader Från Luftkonditioneringen
Fläktbatteri (33 Bilder): Driftsprincip, Vägg-, Tak- Och Golvfläktspoleenheter, Enhet Och Skillnader Från Luftkonditioneringen
Anonim

Klimatutrustning har blivit en integrerad del av vardagen idag. Med dess hjälp kan du organisera en bekväm vistelse i ett hem i nästan alla format. Och om många förmodligen har hört talas om luftkonditioneringsapparater och delade system, så kan termen "fan coil" verka obekant. Men det är möjligt att just den här enheten saknas i ditt hem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En termisk enhet som kan både värma och kyla luft (beroende på användarens begäran) kallas en fläktspole . Dess andra namn, som kan höras ännu oftare än originalet, är en fläktspole. Egentligen består själva fläktspolen av två delar: en fläkt och en värmeväxlare. Och eftersom fläkten på engelska är fläkt, och värmeväxlaren är spole, blir ursprunget till teknikens namn klart.

I moderna stängare finns det till och med ett grovfilter, tack vare vilket enheten skyddas från grovt damm, ludd och annan smuts.

Och om du skaffar dig en modell av en ny formation, då den kommer med en fjärrkontroll.

Bild
Bild

Om du har hört talas om delade system eller har använt dem, kan du säga att du delvis är bekant med fläktspoleenheter, eftersom det interna blocket i delningssystemet faktiskt är precis samma närmare. Men delade system kan kyla och värma luft med hjälp av ett köldmedium, ett speciellt gasformigt element (vanligtvis freon). Och i en fläktspole verkar en vätska: antingen är det vatten, eller så kan det vara en vattenlösning av etylenglykol.

Bild
Bild

Närmarens uppgift är att organisera centraliserad luftkonditionering, liksom uppvärmning av bostaden.

Vanligtvis fungerar denna teknik i samarbete med värmepannor eller kylaggregat. Du har säkert lagt märke till liknande mönster på byggnadens väggar, i taket. Om det inte finns något sätt att sätta en standard luftkonditionering inuti byggnaden, hjälper fläktbatteriet . De som är upptagna med att etablera normal ventilation, värme, kyla inomhus, samt luftrening bör definitivt uppmärksamma fläktbatterier.

Bild
Bild

Hur fungerar det?

Dessa är enheter som kan klassificeras som en teknik med bred funktionalitet.

Designen av själva enheten inkluderar:

  • insugningsluftflödesfilter;
  • värmeväxlare som kyler eller värmer luften;
  • fläkten, som styr luftflödena, ger sin egen cirkulation i enheten;
  • kontrollpanel (kan representeras av en fjärrkontroll).
Bild
Bild

En av de viktiga elementen i byggnadens luftkonditioneringskrets är kylaren . Han är ansvarig för temperaturindikatorerna för kylvätskan eller köldmediet som transporteras genom rören. Ett antal fläktbatterier kan anslutas till en kylaggregat. Och exakt hur många av dem som behövs beror på strukturens kraft.

Principen för drift av en fläktbatteri ser ut så här

  • Ju närmare tvingar luften att röra sig i en viss riktning, samtidigt som den ger den önskade temperaturen i rummet, och detta termiska intervall kan variera - från en mycket kall ström till en mycket varm.
  • Massrörelse är fläkten som ingår i systemet (fläktbatteriet är utformat så att det kan finnas flera fläktar). När luften strömmar genom värmeväxlaren når den de nödvändiga termiska värdena.
  • Om enheten är ansluten till gatan läggs det externa utkastet till luftflödet inuti enheten.
Bild
Bild

Men huvudprincipen för fläktbatteriet är också att utrustningen enkelt kan integreras i det befintliga systemet för klimatkontroll.

Det vill säga att fläktbatterier enkelt kan användas tillsammans med värmepumpar, elektriska värmesystem, pannor. Moderna kyl- och fläktspolsystem kan organisera oberoende termisk stabilisering i flera rum samtidigt i en byggnad. Du kan också ställa in en fläktbatteri så att den värmer eller kyler mer än ett rum. Men samtidigt kommer naturligtvis temperaturen i dem att vara densamma. Det är uppenbart att det är ett fördelaktigt hushållssystem som körs på vatten eller en frysskyddsvätska.

Bild
Bild

Hur skiljer det sig från en luftkonditionering?

Fläktspolen använder inte en kylkrets, även om den kan vara en del av en värmemodul eller en kylmodul. Så sannolikheten för att freoner kommer in i atmosfären är otroligt låg.

Det är dock värt att notera: köldmedierna som används i moderna luftkonditioneringsapparater är relativt säkra ur miljösynpunkt.

Men om freoner av gamla modeller kom in i atmosfären var det verkligen kritiskt. Skillnaderna inkluderar det faktum att en fläktbatteri vanligtvis är en kraftfullare enhet, och därför används den oftare för att värma eller kyla mycket stora rum.

Bild
Bild

Låt oss lista några ytterligare skillnader:

  • att installera en fläktbatteri med en kylare är mer mödosamt än att installera en luftkonditionering, installationsarbete kan också anses vara mer tidskrävande;
  • fläktbatteriet är lättare att ta med till matningsenheten, och i många byggnader installeras denna enhet ofta i ventilationskanaler;
  • kylfläkt-spolgruppen är vanligtvis installerad på byggstadiet, och luftkonditioneringen är ansluten till en byggnad som redan har tagits i bruk, eftersom installationen inte kräver allvarliga ingrepp.

Man måste bara tillägga att när det gäller finansiella kostnader kommer en fläktbatteri att kosta mer än en luftkonditionering.

Bild
Bild

Visningar

Det finns universella modeller, de kan fixas både på väggen och i taket. Enligt installationsmetoden är fläktspolar väggmonterade, golvmonterade och även takmonterade. Du kan också välja beroende på deras utseende: det finns fallbaserade (konsol) och öppna ramsystem (vertikala system används ofta). Ramlösa system är billigare, och de är nästan alltid gömda bakom specialpaneler eller till och med bakom undertakssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fläktspoleenheter klassificeras enligt antalet värmeväxlare

  • Två-rör … Två rör går från värmeväxlaren: en efter en går vätskan in i den närmare och den andra - vätskan går tillbaka. Sådana sorter används nästan alltid strikt för kylning. Uppvärmning av luft är realistiskt i teorin, men du kommer att tvingas värma vatten i en hjälpvärmeväxlare och även utöva pumpkraft.
  • Fyra rör . I det här fallet finns det två värmeväxlare, och två rör utgår från var och en av dem. Det visar sig att i en värmeväxlare är vattnet kallt, och i det andra är det varmt. En sådan klimatpryla kyler och värmer luften perfekt.
Bild
Bild

Det kan finnas kassett- och kanalfläktspolar. De förra är vanligtvis utformade där det finns undertak. Oftare görs sådana enheter ramlösa, eftersom de flesta är dolda, och bara den dekorativa panelen avslöjas för allas uppmärksamhet. En sådan närmare gör faktiskt inget ljud, den är inte särskilt svår att installera, den lyckas fördela luften inuti byggnaden jämnt.

Bild
Bild

Kanalfläktar används oftare för stora föremål som köpcentrum. De är fixerade inuti ventilationssystemet bakom falska väggar och en upphängd takkonstruktion. De tillför antingen frisk luft eller renar den som är. Det finns också pelarstängare - de installeras mot väggen, eftersom deras huvudsakliga syfte är att serva rum där det är omöjligt att organisera en rörledning till takutrymmet. Det här är högpresterande enheter som inte används särskilt ofta.

Bild
Bild

Tillverkare

Vattenfläktspoleenheter kan väljas inte bara av typen av enhet, funktioner och funktionella finesser, utan också av tillverkarens rykte. Det finns inte så få stora företag som producerar klimatteknik. Därför kan valet av en fläktspole inte reduceras till två eller tre namn.

Bild
Bild

I rankingen av de bästa tillverkarna kan du alltid hitta en lämplig modell

Allmänt klimat . Detta företag skapades av ryska investerare i början av årtusendet. Idag tillverkar företaget klimatutrustning av olika typer och ändamål. Både vägg-, kanal- och kassettdörrar stängs under detta märke. Produkterna kännetecknas av en låg ljudnivå, låg vikt och kompakthet, därför kan märkesfläktspolen monteras bakom upphängda strukturer, såväl som i underjordiska och väggnischer.

Bild
Bild

McQuay . Detta företag kan säkert betraktas som världsledande inom produktion och försäljning, samt serviceunderhåll av ventilationssystem, klimatutrustning. Redan 1872 började företagets historia, som först ägnade sig åt tillverkning av kyl- och frysutrustning. Idag tillverkar det globala varumärket aktivt fläktbatterier som säljs i form av golv-, kanal-, tak-, kassett-, vägg- och väggmodeller.

Tack vare den dekorativa karossen kan dörrstängaren installeras öppet. Modellen och storleksintervallet är extremt brett, designen är den mest moderna. Tillverkarna arbetar också med att utöka produktalternativen.

Bild
Bild

MDV . Det tillverkar klimatutrustning av olika klasser och ändamål. Detta är ett genomgående populärt varumärke som lockar kunder med produktens tillförlitlighet och ständig modernisering av utrustning. Företaget förbättrar aktivt kvaliteten på enheterna med särskild uppmärksamhet på deras miljövänlighet. Företagets huvudkontor ligger i Kina, produkter exporteras till mer än 140 länder runt om i världen. Du kan köpa märkesfläktar till ett överkomligt pris utan att oroa dig för enhetens säkerhet.

Systemet har låga ljudnivåer, relativt enkel installation och framgångsrika prestandatester.

Bild
Bild

Trane … Och detta företag har mer än ett sekel historia, och idag anses det med rätta vara en topptillverkare av kylaggregat, fläktbatterier och annan utrustning. Företaget tillverkar utrustning för industriellt och hushållsbruk. Fläktbatterier av detta märke kännetecknas också av låg ljudnivå, och viktigast av allt, många experter nämner Trane fläktbatterier som den perfekta produkten i sin kategori när det gäller pris-prestanda-förhållande.

Bild
Bild

Bärare … Amerikanskt företag som arbetar med klimatsystem. Producerar fläktbatterier i olika serier. Konsollmodeller kan till exempel placeras både vertikalt och horisontellt. Dessa fläktbatterier har ett bra utbud av storlekar. Denna produkt är lämplig för användning i lägenheter, kaféer, kontor, köpcentrum, etc.

Bild
Bild

Daikin . I sitt segment kan detta märke anses vara elit. Företaget har koncentrerat sig på en smal sektor av produkter för klimatkontroll. Om du letar efter en fläktbatteri tillverkad av ett företag som fokuserar på högteknologisk och vetenskapsintensiv utveckling, så är dessa fläktbatterier i detta märke. Inte billigt, men egentligen det bästa av det bästa.

Bild
Bild

Kanske kommer du att kunna hämta produkter från mindre kända märken, men i det här fallet kommer det inte att finnas några garantier för rykte . Även om valet av en fläktbatteri säkert inte bara beror på tillverkarens stora namn.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Om du väljer utrustning för lägenheter kan du fortfarande inte göra det utan att beräkna enhetens funktionella egenskaper i förhållande till ett visst rum. Fläktbatterier för industrilokaler köps av specialister som gör ännu mer exakta beräkningar.

Bild
Bild

När du väljer kommer följande parametrar att vara viktiga:

  • måtten på själva rummet och det syfte för vilket en hushållsfläktspole köps;
  • antalet väggöppningar, liksom orienteringen i förhållande till kardinalpunkterna;
  • klimategenskaper i regionen där köparen bor, luftens luftfuktighet samt medeltemperaturen;
  • golvmaterial, väggbeklädnad;
  • installation av ventilationssystem;
  • antalet, liksom kapaciteten hos systemen i rummet avsedda för uppvärmning;
  • genomsnittligt antal personer inne i byggnaden.

Det visar sig att var och en av de angivna parametrarna kommer att påverka fordonets prestanda, sänka eller öka prestandan.

Bild
Bild

Fläktbatterier köps oftare hemma med den så kallade ungefärliga beräkningsmetoden. Det är bättre än andra, eftersom det inte kräver särskild kunskap. Men det tar inte hänsyn till alla parametrar, därför är denna metod inte lämplig för stora rum. Om du ändå väljer att använda den måste du välja en 1000 W fläktbatteri för varje 10 kvadrat i ett rum med en takhöjd på 2, 7-3 m.

Bild
Bild

Rekommendationer för användning

Om du installerar fläktbatteriet hemma, läs bruksanvisningen noggrant. Vanligtvis stavas alla punkter där frågor kan uppstå.

Bild
Bild

Fläktbatterier fungerar autonomt, men det är dock nödvändigt att diagnostisera och underhålla denna teknik i tid.

Hur ofta de krävs beror på belastningen på systemet. Vanligtvis var 7-8 månader ska enhetens funktion kontrolleras . Du kan lära dig att rengöra eller byta ut filtret själv, samt kontrollera ventilernas prestanda, utvärdera avstängningsventilernas funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall kan professionellt underhåll krävas:

  • vid behov diagnostisk kontroll av luft- och vattenfilter;
  • vid balansering av vattenkretsen;
  • för att eliminera vätskeläckage;
  • för att kontrollera dräneringens funktion - pumpdiagnostik och rengöring av rörledningar.
Bild
Bild

Om klimatenheten bullrar bör du också ringa en specialist. Detta kan hända på grund av felaktig användning av fläkten, med vibrationer i rören. Experter kommer snabbt att hantera bristerna i dörrstängaren.

Rekommenderad: