Installation Av Ett Delat System (53 Bilder): DIY -installationsanvisningar. Hur Installerar Man Inomhusenheten I Luftkonditioneringen Själv?

Innehållsförteckning:

Video: Installation Av Ett Delat System (53 Bilder): DIY -installationsanvisningar. Hur Installerar Man Inomhusenheten I Luftkonditioneringen Själv?

Video: Installation Av Ett Delat System (53 Bilder): DIY -installationsanvisningar. Hur Installerar Man Inomhusenheten I Luftkonditioneringen Själv?
Video: How to Install a Ductless Mini-Split Air Conditioner - Blueridge 2024, Mars
Installation Av Ett Delat System (53 Bilder): DIY -installationsanvisningar. Hur Installerar Man Inomhusenheten I Luftkonditioneringen Själv?
Installation Av Ett Delat System (53 Bilder): DIY -installationsanvisningar. Hur Installerar Man Inomhusenheten I Luftkonditioneringen Själv?
Anonim

Efter att ha köpt ett delat system kallas vanligtvis en guide för att installera det. Men tjänsterna hos en luftkonditioneringsinstallatör är ganska dyra. Med noggrannhet och noggrannhet kan delningssystemet installeras för hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välja installationsplats

Först och främst bör du noga överväga placeringen av de delade systemdelarna i lägenheten. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt platsen för inomhusenheten. Rumsenheten kommer att skapa ett märkbart flöde av kall luft. Detta kan inte bara vara obehagligt utan också leda till sjukdom. Å andra sidan behöver du inte blåsa kall luft på väggen eller möblerna.

Om du planerar att installera luftkonditioneringen i sovrummet, är det bättre att placera fläkten ovanför sängens huvud . På kontoret är det rimligt att placera kylmodulen så långt bort från arbetsplatsen som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett bra alternativ skulle vara att placera den nära ytterdörren. I vilket fall som helst är det nödvändigt att tillhandahålla bekväm kontroll av enheten.

Bild
Bild

Om du planerar att konditionera luften i köket måste du se till att enheten i denna komplexa apparat är så långt bort från mikrovågsugnen och matlagningsområdet som möjligt. Mikrovågsstrålning kan störa den elektroniska "stoppningen" av enheten, och höga temperaturer och ångor från matlagning kan skada plastdelar.

Bild
Bild

Tänk på följande begränsningar när du väljer en plats för kylmodulen:

  • för normal luftcirkulation måste avståndet från modulen till taket vara minst 15-18 centimeter;
  • av samma anledning bör det inte finnas några hinder närmare än 1,5 m i riktningen för utlopp av kall luft;
  • sidodelarna bör inte placeras närmare än 25 cm från väggarna;
  • för att kyla ska nå sitt mål bör du inte hänga kylaren högre än 2, 8 meter;
  • se till att inomhusenheten och utomhusenheten är ungefär på samma nivå;
  • en utomhusenhet kan placeras lägre än en rumsenhet, men högst 5 meter.

Tänk på att många tillverkare begränsar anslutningslinjens minsta längd när du överväger alternativ för placering av enheten. Vanligtvis bör banan inte vara kortare än 1, 5-2, 5 meter. Om linjen är längre än 5 m måste du köpa ytterligare freon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att luftkonditionering förbrukar en betydande mängd el … Det måste finnas ett eluttag nära styrenheten med en kapacitet på minst 2,5-4 kW. Att använda förlängningssladdar är inte bara obekvämt utan också oönskat av säkerhetsskäl.

Bild
Bild

Om du bor i ett privat hus kan split -systemet placeras på det mest praktiska sättet. Det bör bara beaktas att det är bättre att montera ett tungt gatblock på den mest hållbara av väggarna . Om det behövs kan den placeras på en piedestal bredvid huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du placerar ett delat system i ett flerfamiljshus måste du ta hänsyn till samlevnadsreglerna . Förvaltningsbolag begränsar ofta placeringen av luftkonditioneringsapparater på en yttervägg. I det här fallet kan du placera gatumodulen på en loggia eller balkong.

När du överväger boendealternativ, tänk på att en inglasad balkong inte är lämplig för placering av luftkonditionering. I det här fallet överhettas systemet helt enkelt och fungerar inte korrekt.

Bild
Bild

När du väljer en plats att installera gatodelen i split -systemet, bör du inte glömma att det kan kräva underhåll. På bottenvåningen är åtkomsten till systemet lättare, men det kan orsaka andra problem. Placera luftkonditioneringen så långt som möjligt från trottoarer och platser där människor kan nå den.

Utomhusblock med delade system har en betydande vikt . Därför kan de inte fästas direkt på fasaden. Väggen måste vara stark och stel. Om det är nödvändigt att placera luftkonditioneringen på fasaden måste du öppna den och fixera stödfästena på byggnadens huvudvägg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material och verktyg som krävs

Material och verktyg för installation måste förberedas i förväg. Noggrann planering gör att du kan installera luftkonditioneringen snabbt och utan fel. För att installera ett delat system med egna händer behöver du följande material:

  • elektrisk tråd;
  • kopparrör i två storlekar;
  • plaströr för dräneringsrörledning;
  • värmeisolering för rör;
  • Scotch;
  • kabelkanal av plast;
  • metallfästen L-formade;
  • fästelement (bultar, ankare, pluggar).
Bild
Bild

Instruktionerna som medföljer delningssystemet anger vilka elektriska ledningar som kommer att behövas. Normalt är detta en 2,5 kvm. mm. Du bör köpa en icke brännbar kabel, till exempel märket VVGNG 4x2.5 . Vid köp av en kabel, mäta 1-1,5 m mer än den planerade längden på rutten.

Bild
Bild

Kopparrör bör köpas från specialaffärer. Rör för luftkonditioneringssystem är gjorda av extra mjukt koppar och har inga sömmar. Vissa installatörer tror att VVS -produkter kan användas. Detta är en missuppfattning: kopparen i sådana rör är porös och spröd och ytan är grov. Detta gör det inte möjligt att säkerställa en tillförlitlig anslutning till rören, genom de minsta sprickorna kommer freon snabbt att förångas.

Du måste köpa rör med två diametrar . För små system är 1/4 ", 1/2" och 3/4 "storlekar standard. Den önskade storleken anges i bruksanvisningen för delningssystemet och anges också på utomhusenhetens fodral. Liksom tråden måste rören köpas med en marginal på 1-1,5 m.

När butiken har mätt upp det erforderliga antalet rör, stäng omedelbart ändarna ordentligt (till exempel med tejp). Luftkonditioneringen är mycket känslig för smuts som kan komma in i rören under transport. Ta inte bort pluggarna under långtidsförvaring. Detta skyddar systemet från fuktuppbyggnad inuti.

Bild
Bild

Värmeisolering säljs på samma ställe som speciella kopparrör. Det är billigt, och du kan också ta det med viss marginal. Värmeisolering säljs i standardbitar om 2 m. Glöm inte att du behöver det dubbelt så mycket som spårets längd + 1 bit.

Under installationen kommer isoleringens ändar att fästas vid kopparrören med kraftig tejp . Konstruktion förstärkt tejp är väl lämpad för detta. I extrema fall kan du till och med göra med tejp, men du bör komma ihåg att det inte ska lossna med tiden. Det är också bekvämt att använda plastmonteringsband med ett lås för fastsättning.

Bild
Bild

För att tömma kondensatet används flexibla plaströr av speciell design. För det så att när de lägger motorvägen smular de inte vid svängar, inuti sådana rör finns en tunn men stel stålspiral … De säljs i samma butiker med reservdelar och material för luftkonditioneringssystem. Ta ett sådant rör med en marginal på 1,5-2 m.

Bild
Bild

Så att rör och ledningar inte förstör utseendet är det lämpligt att lägga dem i en snygg låda. Standard elektriska kabelkanaler med lock är perfekta för detta . Sådana lådor säljs i segment på 2 m. För att få banan att se snygg ut, glöm inte att köpa sortiment utöver dem: interna och externa svänghörn. För installation av delade system är kabelkanaler med ett tvärsnitt på 80x60 mm vanligtvis väl lämpade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fästena, på vilka det externa blocket i delningssystemet kommer att installeras utifrån, är L-formade . Luftkonditioneringen är ganska tung och vibrerar under drift. Därför är det nödvändigt att köpa specialfästen för installation av luftkonditioneringsapparater. Sådana produkter har hög hållfasthet och styvhet. Det är bra om sådana fästen ingår i installationssystemet för ditt system, eftersom vanliga byggnadshörn inte är lämpliga för detta ändamål.

Bild
Bild

Ankare och pluggar krävs för att fästa lådorna, ramarna för inomhusenheten och utomhusenhetens fästen vid väggarna. Skruvar och gummibrickor krävs för att fästa utomhusenheten på monteringsfästena . Det erforderliga antalet fästelement bör beräknas i förväg och en marginal på 25-35% bör tillhandahållas.

Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att installera ett delat system med egna händer har du förmodligen redan följande verktyg i ditt hus:

  • skruvmejslar;
  • byggnadsnivå;
  • hexnycklar;
  • borr- och borrset;
  • stansare.

En hammarborr krävs inte bara för att borra hål med liten diameter för pluggar och ankare. Du måste också göra flera hål med stor diameter i tjocka väggar.

Alla har inte en kraftig borr med diamantkärnbitar hemma. Du kan hyra ett sådant verktyg eller hyra en specialist för att borra dessa få hål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under installationen av split -systemet behöver du dessutom ett specialverktyg:

  • en rörskärare med ett skarpt blad;
  • trimmer;
  • blossande;
  • rörbockare;
  • mätningsgrenrör;
  • Vakuumpump.

Det är för dyrt att skaffa sådan specialutrustning för en installation. Men du kan hyra dessa ovanliga enheter från ett specialiserat företag eller från en bekant hantverkare.

Bild
Bild

Installationsprocedur

För att korrekt och effektivt installera split -systemet med egna händer, du måste göra det i denna ordning:

  • du måste installera den interna hårdvaran först;
  • sedan förbereda kommunikationskanaler;
  • lägga anslutningslinjer i kanalerna;
  • sätta ett externt block;
  • anslut block med el- och gasnät;
  • evakuera systemet och kontrollera dess täthet;
  • fyll systemet med köldmedium (freon).
Bild
Bild
Bild
Bild

Intern utrustning

Inomhusenheten fästs på väggen med den medföljande stålramen. Vanligtvis finns en ritning i instruktionerna, som anger platsen för hålen på väggens stödyta. Men det är lättare att ta själva ramen och markera fästpunkterna på väggen direkt längs den.

Ta monteringsramen och placera den på väggen där du planerar att installera inomhusenheten . Se till att ramen är helt horisontell med hjälp av en byggmästaranda. Om ramen lutar åt vänster eller höger kan fukt inuti luftkonditioneringen ansamlas i ena änden och inte nå kondensavloppet.

När du har kontrollerat att ramen är horisontell använder du den som en mall för att markera väggen. Använd en stansare för att göra hål med önskad diameter i väggen enligt märkena. Fäst basramen på väggen med pluggar, skruvar eller skruvar.

Bild
Bild

När stödramen är fixerad måste du förbereda de kanaler genom vilka anslutningslinjerna kommer att passera. Markera först en linje på väggen längs vilken kommunikationen ska passera . Bland annat blir det ett dräneringsrör. För att vattnet ska rinna fritt ut på gatan måste ledningen till ledningen ha en liten lutning, som kontrolleras av byggnadsnivån.

Du kan fördjupa linjerna i väggen. För att göra detta, med hjälp av en väggjaktare, måste du göra kanaler 35-40 mm djupa och 50-75 mm breda. Detta är dåligt för om du behöver reparera luftkonditioneringen måste du förstöra väggen.

Det är lättare att lägga linjerna i en plastlåda . En vanlig kabelkanal med ett tvärsnitt på 60x80 mm är väl lämpad. Plastlådor fästs på väggen med skruvar eller pluggar. Ibland fästs kabelkanaler på betong med konstruktionslim, men detta är inte lämpligt för installation av luftkonditioneringssystem. Faktum är att kopparledningar och elektriska ledningar är ganska tunga.

I rummets yttervägg måste du göra ett djupt hål med en diameter på 75-105 mm. Endast en tung konstruktion roterande hammare kan hantera detta. För att inte bjuda in en specialist kan du göra tre hål med en diameter på 35-40 mm med dina egna händer med en enkel stansare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utomhusmodul

Det är ganska svårt att installera den externa delen av split -systemet på egen hand. Utomhusmodulen är tung och stor. Frågan kompliceras av det faktum att arbetet dessutom måste utföras utanför lokalerna på en betydande höjd.

Förbered först ett hål för toppmonteringen av en av fästena . Fixera toppen av fästet och placera det strikt vertikalt, markera platsen för det nedre redskapet. När en konsol har fixats kan du markera platsen för den andra.

Det är svårt och farligt att göra det på egen hand. Var noga med att bjuda in en hjälpare att hålla dig. Gör om möjligt försäkring genom att säkra den för speciella ankare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Markera på väggen med en byggnadsnivå så att det andra fästet ligger på önskat avstånd från det första, exakt på samma nivå. Fäst den på samma sätt som den första.

Det svåraste är att installera utomhusenheten på fästena . På grund av att det finns en kompressor inuti kan utomhusenheten väga upp till 20 kg. För säkerhets skull, knyt modulen med stark tejp eller rep och ta inte bort denna försäkring förrän du har säkrat modulen helt på fästena.

Det är bättre att fixa utomhusenheten genom gummipackningar. Detta kommer inte bara att minska buller i huset, utan också att förlänga livslängden för själva luftkonditioneringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anslutningsblock

Efter att inomhus- och utomhusmodulerna har installerats och fixerats noggrant måste de vara korrekt anslutna till varandra. Mellan blocken kommer att läggas:

  • elkablar;
  • kopparledningar (i värmeisolering);
  • dräneringsrör.

Det är nödvändigt att noggrant mäta längden på den faktiska resulterande vägen, klipp av kabeln och rören. Vi klippte av elkabeln med en viss marginal. Lagom 25-35 cm. För röret ger vi en marginal på cirka 1 meter.

Man tror att rören kan skäras försiktigt med en fintandad bågfil, men så är inte fallet. Efter hacksågen kommer små grader kvar som är mycket svåra att jämna ut. Röret kan endast skäras korrekt med ett specialverktyg (rörskärare).

Bild
Bild

Det är bäst att montera ändmuttrarna på kopparrören inomhus innan du placerar dem i elnätet. För detta behöver vi specialverktyg: en rimmare och flaring.

  • Använd en rimmare för att försiktigt ta bort graderna från insidan och utsidan av röret. Det är särskilt viktigt att innerkanten är mycket plan.
  • Sätt på ändmuttern.
  • Fixera röret i rullningen så att kanten sticker ut över rullkäftarna med 1,5-2 mm. Spänn fast röret så hårt att det inte rör sig och under inga omständigheter börjar krympa.
  • Efter att ha fört konen till rörskärningen, börja pressa in den i röret med mjuka rörelser. Ansträngningen kommer gradvis att öka.
  • Vrid konen så långt den går. Detta kan kräva betydande ansträngning.
  • Efter att ha demonterat verktyget, kontrollera kvaliteten på den resulterande "kragen". En korrekt utförd tratt har snygga kanter utan sprickor eller flis. Trattkonens glänsande kant måste ha samma bredd.

Kom ihåg att sätta muttern på röret först. Det kan vara synd att göra en väldigt snygg kant, och sedan komma ihåg att de glömde att sätta på muttern. Sedan måste du klippa av kanten och börja om igen.

Bild
Bild

Korrekt beskärning och snygg rullning kräver fingerfärdighet och skicklighet. Oerfarenhet kan förstöra ändarna, så var noga med att träna på att trimma rören.

Bild
Bild

Nu kan du sätta rören i linan. Värmeisolering sätts preliminärt på rören och fixeras med tejp. Observera följande regler när du lägger kopparledningar:

  • böjningar ska vara släta;
  • böjningsradie - minst 10 cm;
  • du kan inte böja och räta ut röret flera gånger;
  • om skillnaden i enhets installationshöjd överstiger 5 m, bör röret rullas in i en ring i rörets botten. Olja kommer att fastna i den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppsättningen för delningssystemet innehåller ett kopplingsschema . Korrekt anslutning av nödvändiga kontakter hjälper till att varje kabelkärna har sin egen färg. Observera att färgen på trådkärnorna kanske inte matchar färgen som visas i diagrammet. Det viktigaste är att kontakterna på inomhus- och utomhusmodulerna är anslutna i rätt ordning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dräneringsröret dras så att en liten, konstant utåtlutning säkerställs . Från utsidan fästs dräneringsrörets fria ände på väggen med klämmor så att det inte dinglar och det droppande kondensatet inte faller direkt på väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ledarnas kopparrör till inomhus- och utomhusenheterna är också anslutna enligt diagrammet . Ändmuttrarna måste dras åt med en kraft på 5-7 kg * m. Då kommer kopparens rör att krympa väl och rinna in i de minsta oregelbundenheterna i bröstvårtan. Detta säkerställer fullständig täthet av anslutningen.

Bild
Bild

Evakuering

Evakuering är nödvändig för att avlägsna resterna av fuktig luft från den anlagda vägen. Om detta inte görs kommer köldmediet (freon) att spädas, vilket minskar dess värmekapacitet. Fukt under systemets drift kan frysa, som ett resultat kommer ett dyrt system att misslyckas.

För att utföra denna operation behöver du en mätare, sexkantsnycklar, en speciell pump för att skapa ett vakuum. Handlingssekvensen är följande:

  1. anslut mätarens fördelare till utomhusenhetens serviceport med en speciell slang;
  2. anslut vakuumpumpen med en annan slang genom uppsamlarenheten;
  3. utan att öppna portarna, slå på pumpen;
  4. öppna kranen på mätarens grenrör under mätaren.

Endast på detta sätt börjar luften från ledningen pumpas ut.

Bild
Bild

Manometernålen kommer gradvis att sänkas för att indikera graden av luftevakuering. Även efter att pilen har stannat är det inte värt att stänga av pumpen. Låt pumpen gå i cirka 30 minuter. Detta gör att eventuell kvarvarande fukt kan avdunsta och avlägsnas av pumpen.

Glöm inte att stänga av kranen på mätarens grenrör innan du stänger av pumpen . Men koppla inte bort pumpen än. Observera indikatorhanden i 20 minuter. Om avläsningarna inte ändras kan vi anta att linjen är snäv.

Bild
Bild

Stäng inte av pumpen. Använd en insexnyckel för att öppna den nedre (gas) porten på utomhusenheten. När bullret i ledningen avtar, skruva loss pumpslangen så snart som möjligt.

Det finns vanligtvis en viss mängd Freon i utomhusenheten i systemet du just köpt . Det räcker med att fylla en kort (upp till 4-5 meter lång) linje. Öppna den övre (flytande) porten smidigt med en sexkant, och freon fyller linjen.

Bild
Bild

Om delningssystemet redan har reparerats eller om linan är längre än 4 m, ytterligare tankning krävs.

  • Anslut behållaren med freon till mätarens grenrör. Öppna den övre porten på luftkonditioneringsenheten smidigt.
  • Öppna ventilen på grenrörsmodulen. Vänta tills manometern visar att ledningen är fylld till det tryck som rekommenderas av tillverkaren i instruktionerna.
  • Stäng ventilen på grenröret.
  • Koppla snabbt bort grenröret från servicenippeln.

När du kopplar ur slangen kommer en liten freon att fly från bröstvårtan, som i luften kommer att bli skållande kall. Utför allt arbete endast med trådhandskar.

Bild
Bild

Vanliga misstag

Oftast, när du installerar ett delat system med egna händer, användare gör följande misstag:

  • placera utomhusenheten på en stängd balkong;
  • skarpa böjar av huvudrören;
  • lägg dräneringsröret utan en sluttning eller med slingor och diabilder;
  • ändarna på huvudrören är inte snyggt utskjutna;
  • anslutningsmuttrarna på ledningarna är lösa.

Det är helt värdelöst att placera ett externt block av ett split-system i ett slutet rum. Utomhusenheten värmer loggian till den högsta temperatur som luftkonditioneringen kan. Efter det blir det ingen svalka inne i lägenheten.

Bild
Bild

Vassa böjar i linan ökar belastningen på kompressorn. Luftkonditioneringen är bullrigare och livslängden reduceras . Detta kommer också att minska hela systemets effektivitet och luftkonditioneringen slutar göra sitt jobb.

Om avloppsledningen inte läggs snyggt kommer vattnet inte att rinna fritt in på gatan. Istället kommer det att samlas i brickan på inomhusenheten och gradvis börja sippra direkt in i lägenheten.

Om valsningen inte görs ordentligt eller om muttrarna inte dras åt ordentligt förångas kylmediet gradvis . Luftkonditioneringen kommer gradvis att sluta producera kyla och måste fyllas på med freon. Om defekterna i anslutningarna inte korrigeras måste splitsystemet hela tiden fyllas på med köldmedium.

Rekommenderad: