Rengöring Av Delade System (38 Bilder): Hur Rengör Du Inomhusenheten I Luftkonditioneringen Själv? Gör-det-själv-rengöring Av Utomhusenheten

Innehållsförteckning:

Rengöring Av Delade System (38 Bilder): Hur Rengör Du Inomhusenheten I Luftkonditioneringen Själv? Gör-det-själv-rengöring Av Utomhusenheten
Rengöring Av Delade System (38 Bilder): Hur Rengör Du Inomhusenheten I Luftkonditioneringen Själv? Gör-det-själv-rengöring Av Utomhusenheten
Anonim

Delade system kännetecknas av funktionalitet och tystnad under drift, så många konsumenter föredrar dem. Dessa enheter är praktiska och enkla att använda, men ofta tänker deras ägare på att rengöra enheten och dess underhåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smittskäl

Luftkonditioneringen behöver regelbundet underhåll och rengöring - känd information. Du kan använda hjälp av specialister som med hjälp av sin professionalism och specialverktyg snabbt kommer att eliminera problemet. Men för att inte slösa bort familjebudgeten kan du rengöra splitsystemet på egen hand utan att lämna ditt hem.

De främsta orsakerna till att klimatanordningen är igensatt är följande:

  • på grund av kontinuerlig drift blir enheten igensatt av smuts och dammpartiklar som sätter sig i yttre och inre block;
  • när fukt tränger in i enheten sprids svamp, mikroorganismer och mögel utvecklas;
  • damm och avgaser kommer in i delningssystemet på grund av dess närhet till jordytan;
  • under sommarsäsongen uppstår tilltäppningen av klimatenheten på grund av att det tränger in poppelfluff inuti den - denna situation blir ofta orsaken till systembrott;
  • På grund av ansamling av damm, smuts och fukt i luftkonditioneringen sprids insekter inuti enheten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varför och hur ofta behöver du rengöra?

Varje teknik behöver vård, samma regel gäller för delade system. Vid tidig rengöring av enheten från smuts som har samlats i den kan man räkna med att enheten inte bara kommer att kyla luften utan också förorena den. Tecknen för att börja rengöra klimatanordningen är följande:

  • spridning av en obehaglig lukt;
  • dålig fungerande effektivitet;
  • brist på underhåll av en given temperaturregim;
  • utsläpp av vätska från blocket inuti enheten;
  • utseendet på buller och ljud som inte är karakteristiska för en luftkonditionering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om användaren av denna typ av utrustning märkte åtminstone en av ovanstående manifestationer av kontaminering, är det värt att omedelbart börja rengöra. Enligt yrkesverksamma bör du inte föra delningssystemet till ett kritiskt tillstånd, eftersom detta bara kommer att förvärra problemet. Det rekommenderas att rengöra inomhus- och utomhusenheterna var sjätte månad . För att öka procedurens effektivitet kan du göra det på hösten och våren. Hygienisk rengöring bör utföras var sjunde dag med hjälp av speciella medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anledningen till att börja rengöra inomhus- och utomhusenheterna i luftkonditioneringen är ökningen av energiförbrukningen, liksom läckage av kondensat.

Nödvändiga verktyg och verktyg

Delningssystemet har en svalare, på vilken damm och bakterier som aktivt kan föröka sig vid hög luftfuktighet deponeras. För att förhindra att de som bor i lägenheten andas mögel och obehagliga lukter, rekommenderas regelbunden antibakteriell rengöring. För denna procedur kan du välja ett av följande sätt:

  • flytande reagens med en basisk bas;
  • skumrengöring i en aerosolburk;
  • ett medicinskt antiseptiskt medel som klorhexidin.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enheter som inte har servats på länge ska rengöras med en alkalisk spray, vilket hjälper till att skölja enheten noggrant. För att rengöra delningssystemet behöver du sådana enheter som:

  • dammsugare;
  • mjuk duk;
  • liten borste med medelhårig borste;
  • Tandborste;
  • typ av tvättmedel;
  • tvål;
  • behållare med varmt vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur demonterar jag en luftkonditionering?

Innan du fortsätter med analysen av klimatutrustningen måste du göra en detaljerad inspektion av utrustningen. I det här fallet är det värt att fokusera på flera punkter:

  • frånvaro av defekter på ledningarna som leder elektricitet, skador på deras isolering och jordning;
  • om fästningen av var och en av skruvarna i gänganslutningen är tillförlitlig;
  • integriteten hos freonkretsens struktur;
  • förekomst eller förekomst av skada.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inspektion av utrustning är inte en lång process, men nödvändig. Regelbundenheten i denna process anses vara nyckeln till luftkonditioneringens långa funktion.

Innan delningssystemet rengörs måste utrustningen demonteras ordentligt. Låt oss lista stadierna av proceduren.

  1. Stäng av enheten från elnätet.
  2. Enligt informationen i instruktionerna för tekniken är det värt att ta bort skyddsfiltret som finns i inomhusenheten.
  3. Ta bort den yttre panelen från inomhusenheten. För att göra detta, skruva loss bultarna under pluggarna på båda sidor. Blockkroppen sträcker sig till undersidan.
  4. Blad dras ut ur spåren och styr och fördelar luften.
  5. Ta bort det nedre elementet i blocket, som är fixerat med spärrar.
  6. Koppla bort nätsladden.
  7. Ta bort dräneringsröret.
  8. Koppling av den elektriska ledningen från enheten.
  9. Ta bort huset på den interna elektriska enheten. För detta ändamål är det nödvändigt att eliminera jordledningen, varefter fixeringsfästena flyttas. Nästa steg är att ta bort blocket direkt.
  10. Ta bort dräneringsanordningen och utloppsslangen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man rent?

Självrengörande damm och annat skräp i ett splittrat system hemma innebär inte några svårigheter. Du kan göra detta själv inte bara snabbt, utan också billigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inomhusenhet

När enheten demonterats hemma med egna händer och du har tillgång till dess delar kan du börja rengöra. För detta ändamål bör du inte använda borstar av en hård fraktion eller metallföremål, eftersom de kan skada värmeväxlaren och freonlinjen.

Rengöring av systemfiltret är ganska enkelt och det är lämpligt att rengöra det regelbundet . För att avlägsna smuts är det värt att blötlägga enhetens filterdelar i tvättmedelsskummet. Därefter måste delarna tvättas noggrant med rinnande vatten, torkas före direkt installation.

Fläkten i klimatsystemets inomhusenhet behöver också regelbunden rengöring och desinfektion. Detta element har formen av en rulle som driver kyld luftströmmar in i lägenheten. För att utföra denna procedur kan fläkten demonteras utan att den tas bort från enheten. I detta fall utförs rengöring genom att bladen behandlas med tvålvatten. Efter att proceduren har slutförts måste utrustningen slås på för att fungera med minimal effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Befälhavaren bör vara beredd på att smuts och skräp kommer att flyga till golvet vid rengöring. För att detta inte ska orsaka obehag är det lämpligt att lägga golven i förväg.

Eliminering av blockeringar från fläktöppningarna, som är placerade på enhetens ovansida, är möjliga genom att torka av med en trasa fuktad i tvålvatten.

Värmeväxlaren i luftkonditioneringen behöver regelbundet underhåll . Avlägsnande av ackumulerad smuts i denna del av enheten krävs minst en gång var 12: e månad. För att komma till värmeväxlaren måste du ta bort gallret. För att eliminera skräp kan du använda en dammsugare eller en tvåltrasa. Alla procedurer bör utföras med särskild försiktighet för att undvika skador på värmeväxlaren eller dina egna skador.

Om korrosion hittas vid rengöring av denna del av inomhusenheten, är det bättre att ge luftkonditioneringen till tjänsten, eftersom faran kan ligga i läckage av freon. För att eliminera den obehagliga lukten som luftkonditioneringen utstrålar måste du göra en antiseptisk rengöring . För detta ändamål bör 500 milliliter alkoholbaserat antiseptiskt medel hällas i en spraytank och sprutas runt kylaren när luftkonditioneringen är på. Efter åtdragning av de små dropparna, efter 10 minuter, kommer det inte att finnas några spår av luktens dåliga doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avloppssystemet för HVAC -utrustningen måste också rengöras. Avloppsslangen kan bli igensatt av damm och mögelpartiklar. Det finns flera sätt att åtgärda problemet.

  1. En tvålösning måste ledas genom förångaren. Det kommer att tvätta bort smuts och lösa upp ackumulerat fett.
  2. Det urkopplade avloppsslangen kan blåses ut med en dammsugare. Denna typ av rengöring kan endast användas vid kraftig kontaminering.
  3. Ett rör som är helt urkopplat ska sköljas med ett desinfektionsmedel.

Klorhexidin kan användas för att desinficera röret. För att kontrollera kvaliteten på reningen hälls 1500 milliliter vatten i avloppssystemet. Om vätskan rinner ut helt och utan hinder, har arbetet utförts effektivt.

Monteringen av inomhusenheten i delningssystemet utförs i omvänd ordning. När du demonterar enheten för första gången är det värt att spela in informationen för att göra monteringen enklare . Med noggrant och noggrant arbete bör onödiga delar inte finnas kvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Extern modul

Ofta lider luftkonditioneringsanläggningens utsida av poppelfluff och damm utanför. Otillräckligt underhåll av utrustningen kan leda till att livslängden för kondensatorer och kompressorer minskar. Först och främst måste befälhavaren se till att utrustningen är frånkopplad. Det första steget i rengöring av blocket är eliminering av smuts på blockkroppen. Sedan måste du demontera frontpanelen och fortsätta rengöra insidan.

Steg för rengöring av den yttre delen av splitsystemet:

  • demontering av grillen, fläkt;
  • skydd av motorn mot fukt, det vill säga dess förseglade förpackning i polyeten;
  • torka alla tillgängliga platser i enhetens interna system med en pensel;
  • behandla var och en av de inre delarna av utrustningen med ett tvättmedel, inklusive de tillgängliga främre elementen, samt sido- och bakloberna;
  • efter 10 minuter kan du börja tvätta ut var och en av noderna;
  • installation av alla element i utomhusenheten i omvänd ordning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Befälhavaren bör komma ihåg att det är värt att rengöra kylaren med extrem försiktighet för att inte förstöra eller böja dess revben.

Professionell rådgivning

Huset, dräneringssystemet och filtren behöver rengöras regelbundet. Det är nödvändigt att utföra detta förfarande med hänsyn till enhetens placering och dess syfte:

  • när enheten ligger på en nivå under fjärde våningen - en gång var tredje månad;
  • när enheten ligger på en nivå från 4 till 8 våningar - en gång vartannat år, eftersom denna teknik inte kommer i kontakt med organiskt damm och skräp;
  • luftkonditioneringsapparater installerade på 12: e våningen kräver endast extern rengöring högst en gång vartannat år;
  • interna filter rengörs varannan månad;
  • split -systemet bör rengöras före användning;
  • glöm inte att på vintern måste enheterna tas bort från istappar och is för att undvika skador på transporten som ligger nedanför.
Bild
Bild
Bild
Bild

Klimatutrustningens livslängd kan ökas genom att följa flera regler

  1. Det får inte finnas några drag i rummet där enheten är installerad. Dörrar och fönster bör hållas stängda för att upprätthålla önskad temperatur, så att systemet kan fungera i ett förbättrat läge.
  2. Utan behov bör du inte slå på utrustningen för maximal och minimal blåsning, eftersom detta kan leda till snabbt slitage av de inre elementen.
  3. Luftkonditioneringsapparater bör endast fungera vid tillåtna temperaturer, nämligen: omriktarmodell -från -5 till -10, "med vinterkit" -upp till -20, grundmodeller -från 0 till -5 grader Celsius.
  4. Underhåll måste utföras ständigt. Om delningssystemet används i ett intensivt läge gör de det två gånger om året, och om utrustningens arbete är måttligt, en gång var 12: e månad. Service är ett billigt förfarande, men det kan öka klimatanläggningens livslängd i många år.
  5. Den interna systemenheten ska inte utsättas för direkt solljus.
  6. Efter stillestånd måste utrustningen köras bort och därigenom avlägsna all ackumulerad smuts och skräp.
  7. Det bör inte finnas några hinder i vägen för luftflödet från luftkonditioneringen.
  8. Enhetens externa enhet måste ha ett särskilt skydd för att skydda den från atmosfärisk nederbörd.
  9. Det är värt att rengöra utrustningsfiltren, torka dem och installera om dem en gång i kvartalet.
Bild
Bild

För att göra utrustningen mindre smutsig kan du göra följande:

  • ventilera rummet;
  • lägg inte interiörartiklar på delningssystemet;
  • vidrör inte klimatutrustningen med våta händer;
  • låt inte djur sitta på luftkonditioneringen.

Ägare av luftkonditioneringsapparater och delade system bör komma ihåg att varje teknik kräver respekt, omsorg och regelbunden rengöring. Hemma kan du rengöra utrustningen från förorening med dina egna händer. Det finns dock situationer där du inte ska vägra att vända dig till proffs. Dessa inkluderar fall då enheten slutar slå på, vissa funktioner inte fungerar i den, enheten stängs av spontant eller vätska droppar från inomhusenheten. För att delningssystemet ska fungera korrekt och rädda människor från värme och kyla är det värt att ta tid att rengöra det regelbundet.

Rekommenderad: