Bas-relief (71 Foton): Vad är Det? Reliefmålningar På Väggarna I Inredningen, Andra Former Av Basrelieff. Verktyg Och Former

Innehållsförteckning:

Video: Bas-relief (71 Foton): Vad är Det? Reliefmålningar På Väggarna I Inredningen, Andra Former Av Basrelieff. Verktyg Och Former

Video: Bas-relief (71 Foton): Vad är Det? Reliefmålningar På Väggarna I Inredningen, Andra Former Av Basrelieff. Verktyg Och Former
Video: Grovtvättar och servar nya kompressorn med olja och filterrengöring 2024, April
Bas-relief (71 Foton): Vad är Det? Reliefmålningar På Väggarna I Inredningen, Andra Former Av Basrelieff. Verktyg Och Former
Bas-relief (71 Foton): Vad är Det? Reliefmålningar På Väggarna I Inredningen, Andra Former Av Basrelieff. Verktyg Och Former
Anonim

Inredning är en speciell typ av konst. Det är mycket viktigt att husets inre utrymme helt motsvarar invånarnas smak och preferenser. Bland de många olika designlösningar som finns idag, intar basreliefer en speciell plats. I artikeln kommer vi att prata i detalj om vad basreliefen är, vad deras funktioner är och hur inredningsarkitekter använder dessa dekorationer.

Bild
Bild

Vad det är?

Inom arkitekturen är en basrelieff en typ av skulptur som är en konvex bild. Det är dock nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att denna bild inte kan sticka ut från bakgrunden med mer än 50% (av den totala volymen). Basrelief kallas ofta också formgjutning eller dekorativt gips .… Om vi analyserar historien om basreliefens ursprung, måste det sägas att de första skulpturerna av denna typ kan betraktas som den primitiva människans bergkonst. I antiken användes denna teknik av många människor, nämligen: egyptierna, invånarna i Mesopotamien, Indien och andra. Tack vare utvecklingen och spridningen av basreliefer kan moderna historiker rekonstruera händelser med tillräcklig noggrannhet . Basreliefformer var särskilt populära i de gamla territorierna i stater som Grekland och Rom. Vid den tiden användes de för att dekorera tempel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Basrelief som inredning kan användas i en mängd olika stilar, till exempel gotisk, barock, jugendstil. Om du vill dekorera ditt hem i ett av dessa områden, bör du fundera på att skapa en basrelieff.

Fördelar och nackdelar

Precis som alla andra designlösningar kännetecknas basavlastningen av både positiva och negativa egenskaper. Innan du skapar en sådan komposition i ditt hus eller din lägenhet är det värt att utvärdera alla fördelar och nackdelar för att inte ångra ditt beslut i framtiden . Till exempel är tillverkningsmaterialet av stor betydelse. Beroende på råvaror kommer komplexiteten och komplexiteten att skapa en basrelief att variera. Den mest arbetskrävande är stenreliefen, eftersom den kräver högsta skicklighet och professionalism från skulpturen. Detta beror främst på att även ett litet misstag kan förstöra helhetsintrycket av kompositionen. För att skapa en inredning av trä, måste du behärska tekniken för carving. Vart i Det vanligaste materialet är lera - nästan alla klarar det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och även kompositionens rörlighet beror på vilken teknik som används för att göra en komposition. Om du följer traditionella metoder kommer du inte att kunna flytta kompositionen från plats till plats, vilket snarare är en nackdel . Om du använder ett specialdesignat canvasstativ där arbetet kommer att utföras kan den resulterande stuckaturen flyttas efter önskemål till valfri plats. Möjligheten att göra en basrelieff på duk kan hänföras till plusfunktionerna i denna konstform.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De positiva aspekterna av basrelieffret inkluderar det faktum att det låter dig behålla en skala 1: 1, samtidigt som du sparar på material.

Visningar

Basavlastningen kan tillverkas av en mängd olika material, till exempel trä eller kitt, med lämplig teknik. I detta fall kan olika typer av design erhållas. Låt oss överväga de mest populära.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hög

Denna typ av basrelief kallas hög relief. Dess särdrag är att den sticker ut betydligt från sitt bakgrundsplan, vilket skapar höjden och volymen på kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kort

En fördjupad bild av en basrelief kallas en motrelief (lågavlastning). Här sticker bilden inte ut över basplanet, utan tvärtom fördjupas i det. Ofta används en djupgående komposition som grund för att skapa gjutna basreliefer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blandad

Denna typ av basrelief är vanligast. Hon kombinerar både djupgående och konvexa delar i sina kompositioner. Således, beroende på individuella smakpreferenser och rummets stil kan du välja en eller annan typ av basrelieff och börja skapa ovanliga skulpturella kompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Begagnade verktyg och material

När man skapar en basrelief påverkas det slutliga resultatet starkt av en mängd olika faktorer, bland vilka de verktyg och material som används är av yttersta vikt. Först och främst bör dessa innehålla:

  • gummikula - användbar för att blanda de ursprungliga blandningarna;
  • specialiserade spatlar för skulptering (eller palettknivar) - du bör förbereda spatlar av olika storlekar i en uppsättning;
  • konvexa-konkava spatlar;
  • konstkniv;
  • konfektyrspruta med munstycken;
  • målarpenslar av olika storlekar;
  • sandpapper;
  • Spackel;
  • alabaster;
  • gips;
  • färga.
Bild
Bild

Samtidigt är det mycket viktigt att noggrant och noggrant närma sig valet av verktyg och material. Det rekommenderas att följa ett antal enkla regler när du väljer och köper:

  • köpa produkter från betrodda märken och tillverkare som har ett gott rykte bland yrkesgrupperna;
  • studera recensioner om en viss produkt i förväg;
  • välj produkter i mellanklassen, eftersom det optimala förhållandet mellan pris och kvalitet i detta fall observeras;
  • För ett köp, kontakta endast officiella butiker och återförsäljare för att undvika att köpa undermåliga eller falska varor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsteknik

Det bör omedelbart klargöras att basrelieferna är gjorda för hand. Bara på detta sätt kan du få en högkvalitativ och estetiskt attraktiv komposition, för att skapa en basrelieff är en separat konstform.

Bild
Bild

Nyttiga råd: om du inte strävar efter unikhet och originalitet, eller skapar basreliefer i stor skala, kan du använda speciella gipsstämplingar.

Man tror att innan du skapar en reliefmålning som kommer att dekorera ditt hem, måste du göra lite testarbete. Du kan öva på vilket bekvämt och tillgängligt material som helst . Samtidigt, för att skapa testkompositioner som en duk, kan du använda plywood med en ram av trämaterial. Du bör börja designa en basrelie direkt på en vägg eller i taket först efter att du fått förtroende för dina förmågor och åtminstone lite erfarenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg för steg är arbetet med utformningen av basrelieffet följande

  1. Det första steget i att skapa en basrelief är en grundlig förberedelse av basen. Oftast fungerar vanligt gips som bas. Mer avancerade och erfarna hantverkare använder ett material som kallas Marseille -vax. Den valda basen måste appliceras på duken (plywood eller väggens eller takets omedelbara yta), jämnas och präglas. För att skapa en känsla av lättnad kan du använda nästan alla tillgängliga material (till exempel svamp, skumgummi, tygbitar).
  2. När du har förberett basen bör du börja överföra ritningen från schablonen till duken. För att göra detta måste ritningens kontur pressas tätt in i grundlagret (detta måste göras innan detta lager torkar ut).
  3. I detta skede måste den redan existerande platta tomtritningen ges den volym som är nödvändig för basrelieffen. För att göra detta, använd en specialdesignad blandning för modellering (alabaster används oftast, eftersom det kännetecknas av en hög styrka). Å andra sidan rekommenderas det inte att använda gips, vilket är ett mycket skört material på grund av dess inre egenskaper. För att skapa volym måste du blanda torrt alabastpulver med vatten tills en homogen konsistens. Efter det, applicera lager för lager, kan du ge din ritning den önskade volymen.
  4. När det i processen att bilda författarens komposition blir nödvändigt att skapa en depression kan detta göras genom att skrapa bort överflödigt material.
  5. Om du behöver fästa ytterligare element på basrelieffen, görs detta under den perioden medan materialet ännu inte har torkat. Dessutom, om arbetet fortskrider långsamt och materialet torkar, rekommenderas det att fukta det regelbundet med vatten.
  6. Du måste vara särskilt försiktig och försiktig när du skapar stora detaljer om basrelieffen. För att säkerställa maximal stabilitet rekommenderas att du använder en tråd som fungerar som ett slags ram.
  7. Efter avslutad procedur måste du vänta tills ögonblicket är helt torrt. Därefter måste du polera hela kompositionen för att få en komplett komposition. Slipningsprocessen rekommenderas att utföras med sandpapper. Det översta lagret kan vara ett lager primer eller vattenbaserad färg.
Bild
Bild

Med förbehåll för alla stadier och noggrann utförande av arbetet, med beaktande av rekommendationer från specialister, bör en högkvalitativ basrelief erhållas, som kommer att ha ett estetiskt attraktivt utseende och tillräcklig styrka för att tjäna länge.

Väggfäste

Proceduren för att fästa basrelieffen på väggen beror på tekniken för att skapa kompositionen. Om arbetet utförs direkt på väggen eller taket, försvinner denna fråga av sig själv . I andra fall måste du använda ytterligare material. Så för att fästa en basrelieff på en yta används oftast flytande silikon eller en speciell limlösning för basreliefer. Dessutom måste lederna vid behov gnidas med kitt. Detta bör göras för tillförlitlighet, liksom för att ge kompositionen ett attraktivt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På ett eller annat sätt bör basmaterialet för basavlastningen vara så tillförlitligt och starkt som möjligt.

Intressanta designidéer

När du gör en basrelief för att dekorera inredningen i ett bostadsutrymme kan du använda ett traditionellt eller mer originellt tillvägagångssätt, samt uppfinna din egen teckning eller använda en färdig stencil. För det första det bör noteras att en sådan designartikel passar bra in i nästan alla rum i en lägenhet eller hus . Det är särskilt lämpligt i korridoren, sovrummet, barnrummet och badrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det viktigaste är att basrelieffen med sin bild passar stilen i den omgivande miljön: loft, klassiker, minimalism, klassicism och så vidare. Samtidigt kan denna typ av skulptur användas för att dekorera eldstäder, valv, samt skapa en ram för målningar eller till och med paneler. Således kommer basavlastningen att bli ett accentelement i interiören. Överväg flera alternativ för att införa en basrelief i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Abstraktion

Abstraktionens basrelief passar perfekt in i vilken inredning som helst. Det kan skapas både vertikalt och horisontellt . Beroende på rummets allmänna stil kan du markera skulpturen med en ljus och kontrasterande färg eller göra den osynlig - för att matcha den allmänna färgpaletten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Djurtryck

Djurälskare kommer att älska basrelieffen i form av påfåglar, lejon, fiskar, fåglar och andra invånare på planeten Jorden. Med detta kan du skapa både en komposition av ett djur och en mer komplett bild (till exempel en safari eller havsbotten). Om det finns en önskan att skapa en sådan design i ett barnrum, kan du använda bilder av tecknade eller fantastiska djur för detta . Äldre barn kommer till exempel att älska en basrelief som visar en orm eller till och med en medeltida drake.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flora

Den mest populära typen av basrelief är landskap. Ett blommotryck med klockor och prästkragar ser till exempel bra ut, och ett stuckatur eller vinstock är också en bra lösning. Sådana kompositioner kommer att se bra ut i korridoren och i köket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Världskarta

Resevänner rekommenderas att skapa en ovanlig och original golvbasrelief med namnet "Världens karta ". I detta fall ska alla kontinenter och hav dras så tydligt som möjligt. Om du vill kan du måla över de länder där du redan haft tur i en ljus färg (eller sätta symboliska bilder på dem, till exempel flaggor).

Bild
Bild

Bergen

Basrelieffen i form av berg passar perfekt in i vardagsrummet eller sovrummet. I det här fallet kan du skapa det i färg (till exempel snötäckta berg eller berg med grönt gräs) eller för att matcha väggen. Förutom , kan du skapa en sjö eller en by vid foten av bergen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slott

Denna bild är perfekt för ett sovrum och för att dekorera ett barns rum för en flicka. I det här fallet kan du skapa både ett fiktivt och ett verkligt slott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Änglar

Detta alternativ passar bra in i barnkammaren. Beroende på barnets kön kan änglarna se ut som en flicka eller en pojke . Samtidigt rekommenderas det i denna situation att endast använda pastell och känsliga nyanser, och inte ljusa neonfärger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Prydnad

Basrelief i form av en prydnad är en av de enklaste att utföra. Det är mer lämpligt för klassiska inredningsstilar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Således, det finns ett stort antal alternativ och idéer för en basrelief som kan passa perfekt i alla rum . Men först och främst måste du bygga vidare på smak och preferenser hos de familjemedlemmar som kommer att bo i dem. Basreliefen kan göras både självständigt med egna händer, och du kan be om hjälp från proffs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt är det mycket viktigt att inte bara fokusera på utförarens skicklighet utan också på kvaliteten på de verktyg och material som används.

Rekommenderad: