Fläckar (38 Bilder): Vad är Det? LED Och Andra Lampor, Svart, Vitt Och Andra, Fyrkantiga Spot-sconces Och Andra Former I Loftstil

Innehållsförteckning:

Video: Fläckar (38 Bilder): Vad är Det? LED Och Andra Lampor, Svart, Vitt Och Andra, Fyrkantiga Spot-sconces Och Andra Former I Loftstil

Video: Fläckar (38 Bilder): Vad är Det? LED Och Andra Lampor, Svart, Vitt Och Andra, Fyrkantiga Spot-sconces Och Andra Former I Loftstil
Video: Best Bathroom Wall Lamp Sconces | Top 10 Bathroom Wall Lamp Sconces for 2020-21 | Top Rated 2024, April
Fläckar (38 Bilder): Vad är Det? LED Och Andra Lampor, Svart, Vitt Och Andra, Fyrkantiga Spot-sconces Och Andra Former I Loftstil
Fläckar (38 Bilder): Vad är Det? LED Och Andra Lampor, Svart, Vitt Och Andra, Fyrkantiga Spot-sconces Och Andra Former I Loftstil
Anonim

I butiker kan du hitta ett stort utbud av olika ljuskronor, lampor, golvlampor och andra lampor för hem eller kontor. Men de flesta av dem ger diffust ljus, oavsett form eller antal lampor. För att ställa en strikt riktning för belysning och samtidigt spara utrymme i rummet, bör du välja strålkastare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Sådana belysningsanordningar fick sitt namn från det engelska ordet "spot", vilket betyder "spot". Faktum är att en ljuspunkt av en viss storlek från en sådan elektrisk lampa faller på den upplysta ytan och endast markerar den. Så här skiljer sig fläcken från en vanlig ljuskrona, och därför, med sin hjälp, fokuserar designers ofta på individuella inredningsdetaljer eller zonrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniskt sett är en spotarmatur en armatur av lokal typ vars struktur består av en reflektor eller flera reflektorer monterade tillsammans . En enda lampa ser ut som ett litet runt hål, fast fixerat på ett plan eller en konsol, i vilken en glödlampa skruvas fast.

Bild
Bild

Visningar

Det finns flera olika klassificeringar av strålkastare. Till exempel, beroende på deras plats, kan man skilja:

  • rum;
  • gata.
Bild
Bild
Bild
Bild

De förstnämnda inkluderar både tak- och vägglampor. Takbelysning kan installeras inte bara på ett slättmålat eller undertak, utan också på ett lamell- eller sträcktak.

Spotlampan är också utmärkt för både normala och gipsväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utomhusbelysning ska vara mer vattentät och robust för att inte skadas av regn eller vind . Oftast installeras dimbara fläckar på öppna verandor och under markiser, vilket gör att du kan justera ljusets ljusstyrka för att välja den optimala belysningsnivån.

Förutom platsen påverkas klassificeringen av fläckar direkt av deras designfunktioner. Så, enligt metoden för installation och design av enheten, kan man skilja överliggande, inbyggda, kombinerade och spänningsspotljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Över huvudet

Sådana fläckar med en eller flera lampor är lättast att montera på vilken slät yta som helst. De kan helt enkelt limmas som små möbelplatser för att belysa skåpet, eller monteras på väggen med en svängbar fäste som gör att du kan ändra lutningsvinkeln.

Oftast produceras enstaka ytmonterade strålkastare direkt med en strömbrytare på kroppen, men det finns många alternativ med fjärrkoppling.

Bild
Bild

Inbäddad

Det mest populära alternativet för montering av takbelysning är fläckar infällda av kroppen i takytan . Fjäderfästet gör det enkelt att installera eller byta strålkastare, och dess lilla storlek lämnar gott om plats. Billigare alternativ lyser bara åt ena hållet, men platser till ett något högre pris är utrustade med en inbyggd vridmekanism. Det är ganska svårt att belysa ett stort vardagsrum med fläckar ensam, men för ett litet badrum eller badrum räcker det med 4-6 inbyggda fuktbeständiga lampor.

Bild
Bild

Komplex kombinerat

Större strukturer för flera reflektorer monterade på en konsol eller en speciell lång stång. De används ofta som ersättning för konventionella armaturer, eftersom de har flera nyanser och belyser tillräckligt stort utrymme, samtidigt som de behåller möjligheten att ändra riktningen för varje enskild glödlampa.

Bild
Bild

Sträcka

Till skillnad från fläckar på en styv konsol monteras sådana modeller på flexibla skenor, som kan ges önskad form direkt under installationen . Oftast är sådana belysningsanordningar på samma tidsspår, det vill säga de låter dig flytta dem längs den installerade flexibla stången i en eller annan riktning. Dessa platser är bra för små hemstudior eller kontor.

Bild
Bild

Design

Olika designlösningar inom spotlights gör att du kan välja det idealiska alternativet för nästan alla interiörer.

Bild
Bild

Form

Till salu hittar du fläckar av både enkla geometriska former och ovanliga komplexa mönster. Så till exempel för en korridor eller kontor är det bäst att välja strikta linjer: runda eller fyrkantiga lampor av stora och små storlekar. Inbäddade platser bör också vara så enkla som möjligt. Men överliggande punktenheter med nyanser kan väljas inte bara i form av enkla cylindrar, utan också sfäriska, öppet och till och med i form av gamla gatlyktor … Ett intressant element är de dubbla cylindriska fläckarna, som samtidigt ger dubbelt så mycket ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färg

Oftast kan du köpa svarta, vita och bruna fläckar, mindre ofta - grönt eller rött . Om du vill dölja kanten på den infällda armaturkroppen eller dess fäste kan du välja färg på fläcken för att matcha färgen på ytan som den kommer att placeras på. Eller omvänt, välj kontrasterande färger för att göra en ljus accent på en vacker målning eller fotografi på väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material

De flesta ställen är gjorda tillverkad av metall och plast i specialaffärer eller på beställning kan du dock köpa produkter tillverkad av brons, trä och andra ovanliga material.

Men oftast är de täckta med färg eller film för att ge utseendet till en dyrare beläggning. Så till exempel kan ovanliga trälampor mycket väl visa sig vara vanliga plastlampor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar

Slutligen erbjuder designarna strålkastare för alla inredningsstilar, vare sig det är klassiska stuckaturtak, modernt högteknologiskt, minimalistiskt loft eller kök i Provence-stil. Skärmar kan vara gjorda av tyg, naturmaterial eller förkromad metall. Det viktigaste är att välja dem med smak så att stilen på en sådan plats kombineras med stilen i hela rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Huvudsyftet med alla armaturer är att belysa rummet där de är installerade . Men strålkastare har flera andra användningsområden. Så till exempel i hallen eller vardagsrummet betonar sådana lampor positivt alla dekorativa element i form av stuckaturmönster placerade på väggar och tak, vackra reproduktioner och till och med ett takfönster. De kan också zonera utrymmet till en matplats och ett rekreationsområde.

Bild
Bild
Bild
Bild

I sovrummet ser extra belysning bra ut på den lägre nivån av tak i flera nivåer eller i nischer. Och i studien och i barnkammaren kommer en korrekt placerad spotlight att få dig att glömma skrymmande bordslampor och sänglampor som alltid faller från sängbordet. Overhead eller inbyggda platser i garderoben eller toalettbordet kommer att uppskattas av makeupälskare. Inbyggda lampor i badrummet skyddar dig från explosionen av glödlampor som har stänkt med kallt vatten. Och komplexa kombinerade kompositioner på fästen kan enkelt ersätta en gammaldags golvlampa nära din favoritstol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spårplatser används också ofta i små studior under videoinspelning. Och olika barer, kaféer och butiker belyser ofta skyltfönster och bardiskar med sådana LED -lampor.

Hur väljer man?

Innan du planerar att byta ut en gammal tråkig ljuskrona mot moderna spotlampor är det värt att i förväg studera vilka egenskaper du måste uppmärksamma först.

Kraft

Ju fler watt som anges på spotpaketet, desto mer el kommer en sådan belysningsarmatur att förbruka . Dessutom är ljusstyrkan inte alltid direkt beroende av strömindikatorn. Så, moderna halogen- och LED -lampor har ett starkare sken än vanliga, och deras energiförbrukning är mycket lägre.

Bild
Bild

Vridbar mekanism

Det är lämpligt att omedelbart välja en plats med möjlighet att vända. I det här fallet, även efter byte av zoner eller omorganisation av möbler, är det lätt att omdirigera ljuspunkten till rätt plats.

Bild
Bild

Dimensioner

Denna parameter är särskilt viktig vid installation av infällda taklampor. Djupet, diametern och höjden på fläckarna i detta fall väljs för ett specifikt material och dimensioner av takbeläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stil

Sist men inte minst, det du bör fokusera din uppmärksamhet på är stilbeslutet. Perfekt om armaturens design kompletterar inredningen i rummet … Men även om beslutet är valt att spela i kontrast med ytan, ska platsen inte stå i konflikt med resten av rummet.

Bild
Bild

Kompetent utformad, utvald och monterad belysning med strålkastare kommer att betona det unika med även den enklaste designen av en lägenhet, samt ge bekvämlighet och komfort för sina boende.

Rekommenderad: