Tvättmaskinen Tar Inte Upp Vatten: Orsaker Till Dålig Vattentillförsel Till Tvättmaskinens Trumma Och Hur Man åtgärdar Dem

Innehållsförteckning:

Video: Tvättmaskinen Tar Inte Upp Vatten: Orsaker Till Dålig Vattentillförsel Till Tvättmaskinens Trumma Och Hur Man åtgärdar Dem

Video: Tvättmaskinen Tar Inte Upp Vatten: Orsaker Till Dålig Vattentillförsel Till Tvättmaskinens Trumma Och Hur Man åtgärdar Dem
Video: Fix water evacuation error Cylinda washing machine - Fixa uttömningsfel på Cylinda tvättmaskin 2024, Maj
Tvättmaskinen Tar Inte Upp Vatten: Orsaker Till Dålig Vattentillförsel Till Tvättmaskinens Trumma Och Hur Man åtgärdar Dem
Tvättmaskinen Tar Inte Upp Vatten: Orsaker Till Dålig Vattentillförsel Till Tvättmaskinens Trumma Och Hur Man åtgärdar Dem
Anonim

Idag finns det tvättmaskiner i varje hem. Dessa hushållsapparater tillverkas av många välkända märken med ett lysande rykte. Detta betyder dock inte alls att märkesvaror inte utsätts för alla möjliga störningar och funktionsstörningar. I den här artikeln kommer vi att ta reda på varför tvättmaskinen inte drar vatten och vad man ska göra.

Orsaker som inte är relaterade till haverier

Om du upptäcker att det inte finns någon vattenförsörjning under din maskin, var inte panik omedelbart och beräkna hur mycket du kommer att behöva spendera på reparationer. Ofta uppstår ett liknande problem på grund av orsaker, inte på något sätt med defekter i vissa delar av enheten . Vi kommer att förstå dem i detalj.

Bild
Bild

Brist på vatten i VVS

Om din tvättmaskin signalerar att det finns brist på vätska, rekommenderas det först att kontrollera att det finns tryck i vattentillförselsystemet. Om orsaken är bristen på vätska i VVS -systemet, har du inget annat val än att skjuta upp tvätten en annan gång . Om vattentrycket är för lågt kan tvättmaskinen börja implementera det avsedda programmet, men det kommer att ta mycket lång tid att fylla tanken. I detta fall kommer tekniken ständigt att misslyckas i vätskeintagsstadiet.

I denna situation rekommenderas att pausa tvätten och skjuta upp den tills hela flödet kommer ur kranen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ventilen på röret är stängd

Man bör komma ihåg att även om det finns vatten i kranen kan ventilen för överföring till enheten mycket väl skruvas fast. Vanligtvis är denna ventil installerad på själva röret, som följer till apparaten . Om problemet ligger i bristen på vatten i vattenförsörjningssystemet på grund av en stängd kran, kommer elementära och begripliga åtgärder att behövas här. Om det angivna elementet är stängt måste det öppnas.

Bild
Bild

Slangen klämdes

I många situationer beror brister som är associerade med en uppsättning vatten på en överförd och igensatt inloppsslang. Det är ett långt flexibelt rör utrustat med kopplingar och muttrar . Den första änden av ett sådant rör är ansluten till själva maskinen, och den andra skickas till vattentillförseln. Normalt är inloppsslangen för hushållsapparater tillverkad av det slitstarka och populära materialet - polyvinylklorid. Det är förstärkt med speciella syntetfibrer eller stark ståltråd. Dessa delar hjälper röret att hålla det höga vattentrycket.

Oavsett tillförlitlighet kan sådana element slits ut över tid och kräver obligatorisk byte.

Bild
Bild

Orsaken är inte alltid en sliten slang som behöver bytas ut. Det är inte ovanligt att den här delen blir kraftigt igensatt. Som ett resultat blockeras den redan små lumen, vilket inte ger apparaten tillgång till vattenflödet. För att ta reda på om så är fallet måste du skruva loss slangen från enheten så noggrant som möjligt, överväga påfyllningsfilterelementet och inloppsröret. Rengöringsproceduren för en klämd och igensatt slang är följande.

  1. vattentillförseln till enheten måste stängas av om det finns en speciell kran, eller detta måste göras med avseende på hela systemet; enheten måste vara spänningslös - du får inte glömma detta i alla fall;
  2. inloppsslangen tas bort - den måste sköljas noggrant under kallt vatten (ett bra tryck kommer att behövas); du kommer att behöva inspektera delen för veck och andra eventuella skador;
  3. på den plats där röret är fäst vid tvättmaskinen kommer du att märka ett nät bestående av små celler - detta är ett filterelement; det måste dras ut så exakt som möjligt med en tång, sedan måste den borttagna delen rengöras noggrant med en liten borste; i slutet sköljs nätet under vatten;
  4. för att avgöra hur filtret fungerar, sätt tillbaka nätet på inloppsslangen, placera det direkt ovanför badkaret och öppna vätsketillförseln; om du ser att vattenflödet har gått med ett starkt tryck, betyder det att allt arbete utfördes korrekt och att allt är i sin ordning;
  5. undersök samtidigt noggrant grenröret som ansluter slangen till VVS -systemet; kanske måste den också rengöras så att maskinen kan fortsätta att fungera normalt och fullt ut.

Vidare monteras alla komponenter i omvänd ordning. Sedan kan maskinen anslutas och en provtvätt kan utföras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Problem i tvättmaskinen och hur man åtgärdar dem

Orsaken till bristen på en uppsättning vatten är inte alltid mindre yttre problem som inte relaterar till enhetens direkta design. Låt oss överväga hur vi ska agera under omständigheter när enheten surrar och inte pumpar in vattenmassa i trumman.

Lucken är inte blockerad vid stängning

Vattentillförseln kan stoppas på grund av att maskinens dörr kan stängas med stora svårigheter (utan att klicka). Detta indikerar vanligtvis att det finns ett fel i soltakets låssystem. Utan en signal från det startar inte styrkortet det läge du har ställt in, och vattenuppsamling startar inte.

Bild
Bild

Det kan finnas många anledningar till denna brist på arbete

  • Luke slår inte helt på grund av defekter i plastledaren. Denna del är placerad under den speciella låsfliken. Som regel uppstår en sådan haveri vid en lång drift av enheten, när dörrgångjärnen försvagas av slitage eller felaktig hantering.
  • Nisch , där spärrfliken skickas, är smutsig på grund av plack från tvålkompositioner. I den beskrivna situationen måste du rengöra den önskade delen från föroreningar och sedan skölja den. Samtidigt rekommenderas det att överväga själva tungan - den kunde ha tappat skaftet, som fungerar som ett fästelement.
  • Defekt kort eller programmerare . Den svåraste orsaken. Om vissa delar på kontrollkomponenterna bränns ut som är ansvariga för att blockera luckan, måste du löda de nödvändiga spåren, ändra de drabbade elementen eller till och med hela styrenheten.
  • Dörren är snedställd . Om luckan inte kan stängas helt måste du dra åt fästelementen eller byta ut gångjärnen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenförsörjningsventilfel

Från vattentillförselsystemet kommer vatten in i enhetens tank på grund av högt tryck. Hela processen regleras av påfyllningsventilen (inlopp). Det fungerar enligt följande :

  1. en ström skickas till spolen och bildar ett elektromagnetiskt fält, under vilket luckan öppnas och ger tillgång till vattentrycket från vattentillförseln;
  2. så snart tanken är full skickar styrmodulen en signal för att stoppa strömförsörjningen till ventilspolen; till följd av detta blockeras tillgången till vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att inspektera ventilen måste den först tas bort från konstruktionen . För detta ändamål, koppla bort utrustningen från nätverket, ta bort inloppsslangen och nätet, tvätta filtret vid behov. Öppna enhetens lock, lossa de nödvändiga elementen från ledningarna, böj spärrarna och skruva loss bultarna. Det återstår bara att försiktigt vrida ventilen och ta bort den från enhetens kropp. Efter det kommer det att vara möjligt att verifiera att elementet fungerar korrekt eller felaktigt.

Först måste du ansluta inloppsslangen till ventilen, sedan tillföra vatten och undersöka detaljerna för läckor - en högkvalitativ slutare förseglas. Ta sedan en multimeter och mät motståndet på alla spolar . Giltiga värden är 2-4 kΩ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ge en defekt del ett "andra liv" genom att ändra den brända lindningen, men sådana reparationer kan vara värdelösa. Det är lättare att få en helt ny ventil. Fixera det på plats och sätt ihop hela systemet i omvänd ordning.

Om den elektroniska "fyllningen" är intakt är det möjligt att ventilen helt enkelt är igensatt eller att det finns något föremål. Sedan måste delen demonteras och rengöras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tryckbrytare defekt

Ofta är anledningen till att vatten inte tillförs trumman felaktig i tryckbrytaren. Denna komponent är en trycksensor som detekterar vätskenivån i tanken. Du hittar tryckbrytaren på en av panelerna genom att ta bort locket ovanpå maskinkroppen . Grenröret, som är fäst vid sensorn, sänder lufttryck i tanken till dess membrankomponent. När tanken fylls, byggs trycket upp när luft "pressas ut" ur den. Så snart trycket når det önskade värdet signalerar tryckomkopplaren att vattentillförseln stannar.

Bild
Bild

För att undersöka och ändra denna reservdel måste du lossa röret, slappna av något eller ta bort klämman helt . Därefter kontrolleras elementet för kontaminering, defekter och böjningar. Om röret är intakt, anslut en halv av en ny slang med samma diameter till sensorn och blåsa in den.

Klick hörs om tryckvakten fungerar korrekt. När de inte hörs måste reservdelen bytas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kortfel eller problem med programmeraren

Om det händer att din maskin inte pumpar in vattenmassa i tanken, bör det antas att problemet är dolt i fel på kortet eller programmeraren. Om huvudsystemet för hushållsapparater fungerar dåligt kan det helt enkelt inte få det lämpliga kommandot att dra vatten för efterföljande tvätt . En elementär metod för att eliminera ett fel i den elektroniska "stoppningen" av utrustningen är att koppla från enheten i 10–20 minuter. Efter det kan du återansluta det till nätverket och försöka igen att slå på det schemalagda programmet.

Kanske kommer handkontrollen att starta om, enheten kommer att starta sin korrekta funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

I de flesta fall börjar de elektroniska komponenterna i bilen att fungera fel av nedanstående skäl

  • En för hög luftfuktighet i rummet där maskinen är placerad bidrar till att dess kontakter blir fuktiga och försvinner. Du kan försöka ta dig ut och torka brädan och sedan se till att fuktprocenten inte överstiger 70%.
  • Vätska har kommit in i styrenheten. Mycket här beror på enhetens modell och märke. Ibland är teknikernas "hjärnor" helt förseglade, som i situationen med enheterna från Samsung eller LG. Men i enheter från Ariston eller Indesit riskerar brädan att bli våt.
  • Strömförsörjning, otillräcklig spänning. För utrustningen måste du hitta en särskild anslutning (uttag). Spänningsstötar kan neutraliseras med hjälp av en stabiliseringsanordning.
  • Knäckt nätsladd, föråldrat uttag, skadad kontakt. De listade problemen måste lösas och gamla, defekta delar bytas ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du misstänker att problemen har uppstått på grund av störningar i huvudmikrokretsen måste du ringa med en multimeter alla komponenter som är ansvariga för att reglera vätskeintaget. " För ögat" för att fastställa felet kommer att vara följande:

  • mikrokretsen har färgändrade zoner, mörka linjer, kolavlagringar eller till och med solbränna;
  • bränd lack märks på dämpningsspolarna;
  • ”benen” på mikrokretsen har blivit mörka eller solbränningsmärkningarna har blivit märkbara i processorfixeringsområdena;
  • Kapslarna på kondensatorerna har blivit konvexa.

Om du upptäcker att din maskin inte samlar in vatten på grund av de listade felaktiga systemen, bör du ringa en erfaren mästare om du inte har rätt kunskap och färdigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utbränd värmeelement

Anledningen till att tvättmaskinen inte samlar vatten i trumman kan vara en nedbrytning av värmeelementet - värmeelementet. Om denna del upphör att fungera korrekt, klarar den inte sin huvudsakliga funktion - uppvärmning av vätskan. Som ett resultat slutar temperaturgivaren att fungera. Titta igenom värmeelementet med en ficklampa genom trumsilen. Så du kan se skalan på den. Om du är 100% säker på att det inte finns någon vattenförsörjning på grund av ett felaktigt värmeelement, måste det bytas ut. Detta kräver följande manipulationer:

  1. skruva loss enhetens baksida;
  2. Värmeelementet finns under tanken, sensorn och marken måste kopplas bort från den;
  3. ta försiktigt bort den felaktiga värmaren med en hylsnyckel; frigör den från muttern och tätningen;
  4. köp ett nytt lämpligt värmeelement och gör om proceduren. Om allt gjordes korrekt, kommer du att märka att vattnet hälls efter behov när du startar maskinen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inloppsventilen går sönder

Moderna tvättmaskiner från märken som Indesit, Samsung, LG och Bosch kan plötsligt nynna utan att vattnet rinner ut. Under samma omständigheter kommer vätskan tvärtom inte in i trumman. Problemet, som med de flesta andra funktionella delar, kan bero på blockering. Om elementet är mycket smutsigt måste det rengöras . Om ventilspolen är utbränd och vatten inte kommer in i trumman på grund av detta, blir en rengöring och byte av spolen för lite.

I en sådan situation är det bättre att helt byta ut delen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Många människor som har en modern automatisk tvättmaskin hemma är dåligt insatta i drift och design av denna teknik. När maskinen plötsligt slutade fylla tanken för tvätt eller sköljning, åtar sig användare sällan att lösa problemet på egen hand och vänder sig till att ringa befälhavaren - och detta är en extra kostnad. För att förhindra att sådana problem uppstår är det bättre att tillgripa förebyggande åtgärder. Låt oss överväga vilka förebyggande åtgärder som kan vara i det här fallet.

  • Försök att rengöra alla nödvändiga delar i tvättmaskinen i tid och regelbundet. Man bör inte glömma sådana vårdprocedurer, även om tekniken regelbundet häller vätska i trumman. Vid långsamt växande blockeringar kommer den korrekta driften av enheten förr eller senare att upphöra.
  • Använd inte stora mängder flytande tvättmedel. Dessa kompositioner fryser ofta på rör, varefter de hindrar vatten från att passera genom dem.
  • Vi rekommenderar rengöring med effektiv citronsyra eller speciella pulverformuleringar. Med hjälp av sådana medel är det möjligt att framgångsrikt övervinna skalan och förhindra att värmeelementet brinner ut.
  • Var försiktig med tvättmaskinens dörr. Du ska inte klappa henne plötsligt och lossa gångjärnen. Ofta är det på grund av ofullständig stängning av luckan att hushållsapparater slutar fungera som de ska.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Låt oss ta en titt på några användbara tips och tricks för felsökning av ett problem som är förknippat med hushållsapparaters oförmåga att samla vatten

  • Om vattenintagssystemet är felaktigt eller om vattentillförseln är otillräcklig kan en felkod i form av formeln - H2O visas på maskinens display. Denna indikator är inte typisk för alla modeller, utan för många av de moderna enheterna. Observera informationen som visas på displayen.
  • Var försiktig som möjligt när du demonterar tvättmaskinen för att kontrollera eventuella konstruktionsdetaljer. Gör inte för plötsliga rörelser för att inte oavsiktligt skada teknikens anslutningar.
  • Vid demontering av hushållsapparater rekommenderas att ta bilder av de utförda åtgärderna eller att filma processen på video. Således, när du sätter ihop enheten igen, vet du exakt vilka delar du ska installera på vilka platser.
  • Köp kvalitetsreservdelar som passar din tvättmaskin. För att göra detta kan du ta bort gamla defekta delar och gå till affären med dem för att visa dem för en konsult - han hittar liknande nya delar åt dig. Om du beställer ett reparationssats via Internet bör du registrera serienumret för de nödvändiga elementen för att hitta de nödvändiga varorna till försäljning.
  • Om ett fel med brist på vattenintag inträffade med en helt ny, nyligen köpt tvättmaskin, är kanske "roten till problemet" gömd i den felaktiga installationen av enheten. Se till att avloppet är korrekt anslutet till enheten.
  • För att inte möta många problem relaterade till bristen på vattenmassa i tanken, läs instruktionerna som följde med maskinen före användning. Det finns en möjlighet att problemet som uppstår är ett resultat av felaktig användning av tekniken.
  • Många av de listade reparationerna är fullt möjliga att utföra självständigt. Om du tvivlar på dina förmågor och är rädd för att skada hushållsapparater genom att eliminera eller identifiera problem, är det bättre att överlåta allt arbete åt specialister. Dessa kan vara professionella reparatörer eller servicearbetare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om utrustningen fortfarande omfattas av garantin kan självreparationer inte utföras - du måste gå till det märkta servicecentret.

Rekommenderad: