Tvättmaskinen Drar Vatten Men Tvättar Inte: Anledningarna Till Att Tvättmaskinen Ständigt Drar Vatten När Den Stängs Av

Innehållsförteckning:

Video: Tvättmaskinen Drar Vatten Men Tvättar Inte: Anledningarna Till Att Tvättmaskinen Ständigt Drar Vatten När Den Stängs Av

Video: Tvättmaskinen Drar Vatten Men Tvättar Inte: Anledningarna Till Att Tvättmaskinen Ständigt Drar Vatten När Den Stängs Av
Video: Washing Machine Filling Overnight with Water When The power switched off 2024, April
Tvättmaskinen Drar Vatten Men Tvättar Inte: Anledningarna Till Att Tvättmaskinen Ständigt Drar Vatten När Den Stängs Av
Tvättmaskinen Drar Vatten Men Tvättar Inte: Anledningarna Till Att Tvättmaskinen Ständigt Drar Vatten När Den Stängs Av
Anonim

Den automatiska tvättmaskinen (CMA) kan dra vatten, men den börjar inte tvätta eller tvättar inte bra. Denna uppdelning beror på modellens funktioner: de mest moderna väntar inte tills vattnet värms upp till önskad temperatur och tanken fylls till den övre gränsen och de börjar tvätta omedelbart. Om detta inte händer är det nödvändigt att förstå orsakerna till en sådan uppdelning.

Möjliga fel och deras orsaker

I vissa modeller börjar trumman fungera så snart vattnet stiger till minimimärket. Om en vattenläcka upptäcks fortsätter tvätten utan avbrott tills vattenintaget stoppas . Tvättpulvret som hälls i brickan tvättas bort i avloppet på bara ett par minuter, utan att ha tid att ha sin rengöringseffekt på tvätten. Det visar sig i sin tur vara dåligt tvättat. Så snart värdinnan stänger av vattentillförseln från kranen som är installerad på röret lämpligt för maskinen, rapporterar programmet omedelbart ett fel ("inget vatten") och tvätten stannar.

Möjlig "ändlös tvätt" - vatten samlas upp och dräneras, trumman snurrar och timern är, säg, samma 30 minuter. Överdriven förbrukning av vatten och el, ökat slitage på motorn är möjlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra CMA -modeller hämmar automatiskt läckage. När det upptäcker att vattnet inte når maxnivån stänger maskinen inloppsventilen . Detta förhindrar översvämning när vatten rinner från avloppsslangen eller tanken till golvet under maskinens botten. Det är bra när bilen är i badrummet, där golvbeläggningen som bildar golvet i entrélägenheterna på detta golv är vattentät, golvet i sig är kaklat eller kaklat och avloppssystemet möjliggör en "nödkörning "för vatten att rinna av vid läckage i vattensystemet.

Men oftast översvämmas golvet om SMA fungerar i köket, där vattentätning, kakel och ytterligare "avlopp" kanske inte är tillgängliga . Om du inte stänger av vattnet i tid och inte pumpar ut den bildade "sjön" kommer vattnet att sippra ut och förstöra taket och den övre delen av väggarna hos grannarna nedan.

Bild
Bild

Defekt vattennivåsensor i tanken

En nivåmätare, eller nivåsensor, baseras på ett relä som utlöses när ett visst tryck på membranet i mätkammaren överskrids. Vatten kommer in i detta fack genom ett separat rör. Membranet regleras av speciella skruvbaserade stopp . Tillverkaren justerar stoppen så att membranet öppnar (eller stänger, beroende på mikroprogrammets logik) strömförande kontakter endast vid ett visst tryck, motsvarande den högsta tillåtna vattennivån i tanken. För att förhindra att justeringsskruvarna vrider sig på grund av vibrationer, smörjer tillverkaren sina gängor med färg innan de dras åt. Sådan fixering av justeringsskruvarna användes i sovjetiska elektriska apparater och radioutrustning under efterkrigstiden.

Nivåsensorn är tillverkad som en icke-separerbar struktur . Att öppna det kommer att leda till en kränkning av ärendets integritet. Även om du kommer till delarna är det möjligt att limma ihop snittet, men justeringen går förlorad och sensorutrymmet läcker. Denna enhet är helt förändrad. Trots det viktiga syftet - i själva verket att förhindra trummaöverflöd, nedbrytning av dräneringsventilen eller till och med en läckande tank på en plats där väggarna har tunnats av alltför högt tryck - är nivåmätaren billig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningen av kontrollen av vattennivån i tanken är trasig

Depressurisering av vattensystemet är ett av flera funktionsstörningar

  1. Läckande tank … Om behållaren inte är tillverkad av massivt rostfritt stål, utan bara har sprutning (anodisering) med krom-nickeltillsatser, raderas den med tiden mekaniskt, ett lager av vanligt rostfritt stål exponeras och tanken börjar läcka om dagar. Tätning av tanken är ett tvivelaktigt förfarande. Tanken byts ut på servicecentret för reparation av tvättmaskiner och diskmaskiner.
  2. Defekt nivågivare . Brott på huset leder till läckage.
  3. Läckande trummanchett . Detta är en O-ring som förhindrar att vatten läcker ut ur luckan längst fram på maskinen. Läckande eller perforerat gummi som det är tillverkat av är en källa till läckage. Det är vettigt att limma det om du vet hur man vulkaniserar kameror, däck och slangar. Detta görs med en bit rågummi och ett uppvärmt lödkolv, tätningsmedel och flera andra medel som på ett tillförlitligt sätt eliminerar hålet (eller gapet). I andra fall byts manschetten.
  4. Skadade korrugeringar, slangar bildar en vattenkrets både inuti maskinen och utanför den. Om den långa slangen inte kan förkortas vid läckaget utan att äventyra den korrekta vattentillförseln, ersätts den med en ny.
  5. Trasiga vattenintag och avgasventilanslutningar . De är gjorda av plast som är motståndskraftig mot sprickor även med kraftiga stötar, men de misslyckas också med åren. Byt ut kompletta ventiler.
  6. Läckande eller sprucken pulverbricka … I sektionen av brickan tillförs vatten för sköljning och upplösning i tvättvattnet som sugs in i tanken, pulver och avkalkningsmedel. Hål och sprickor i brickan kommer att orsaka läckage. I vissa CMA -modeller kan facket tas bort helt (det är en utdragbar hylla med rundade kanter eller ett fack) - det måste bytas ut. Det har inget övertryck, förutom från strålens slag från insugningspumpen, men dålig kvalitet eliminerar läckan kommer att leda till dess tidiga och upprepade nedbrytning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Defekt magnetventil

SMA har två sådana ventiler

  1. Inlopp öppnar vattenflödet in i maskinens tank från vattentillförseln. Kan utrustas med en pump. Vattentrycket i vattentillförseln är inte alltid lika med en bar, enligt instruktionerna, men det är nödvändigt att pumpa vatten, även när det kommer från en extern tank, till vilken vatten tillförs från en brunn i landet. Pumpen är utformad som en enkel pump. Det kan inte finnas något tryck i inloppsröret alls, men det kommer att finnas vatten tack vare ventilen.
  2. Uttömma - tar bort spill (avfall) vatten från tanken till avloppsröret i avloppet eller septiktanken. Den öppnas både efter slutet av huvudtvättscykeln och efter sköljning och centrifugering.

Båda ventilerna är normalt stängda permanent. De öppnar på kommando från den elektroniska styrenheten (ECU) - ett speciellt styrkort. I den separeras programdelen från kraftdelen (exekutiv) med hjälp av elektromekaniska reläer som levererar ström från nätet till dessa ventiler, motorn och pannan i tanken vid en viss tidpunkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje ventil har sina egna elektromagneter. När kraft tillförs magneten drar den till sig en ankar som höjer membranet (eller fliken) som begränsar vattenflödet . Ett fel på magnetspolen, spjället (membranet), returfjädern kommer att leda till att ventilen inte öppnas eller stängs vid rätt tidpunkt. Det andra fallet är farligare än det första: vatten kommer att fortsätta att ackumuleras.

I vissa SMA, för att undvika genombrott i vattensystemet genom övertryck, finns skydd mot överfyllning av tanken - överflödigt vatten dräneras kontinuerligt i avloppet. Om sugventilen "hänger" och inte kan styras måste den bytas ut . Det går inte att reparera, eftersom det, liksom nivåmätaren, görs oskiljbart.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Diagnostik

Elektroniken i alla tvättmaskiner som släpptes under 2010-talet har program för självdiagnostik. Oftast visas en felkod på displayen. Betydelsen av var och en av koderna är dechiffrerad i instruktionerna för en viss modell . Den generaliserade betydelsen är "Tankfyllningsproblem". Mer frekventa är "Sug- / avgasventilen fungerar inte", "Det behövs ingen vattennivå", "Överskrider den högsta tillåtna nivån", "Högt tryck i tanken" och flera andra värden. Ett specifikt fel enligt koderna gör reparationen mindre tidskrävande.

Aktivatormaskinerna har, till skillnad från CMA (automatisk), ingen självdiagnostik av programvara. Du kan gissa vad som händer genom att observera från några minuter till en timme vid SMA: s arbete, som är full av onödiga kostnader för vatten och förbrukade kilowatt.

Först efter preliminär diagnostik kan enheten demonteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reparera

Ta isär tvättmaskinen först

  1. Koppla bort CMA från elnätet.
  2. Stäng av vattentillförseln vid tilluftsventilen. Avlägsna tillfälligt inlopps- och avtappningsslangarna.
  3. Ta bort bakväggen på fodralet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sugventilen är placerad högst upp på bakväggen

  1. Skruva loss de befintliga bultarna. Lina bort spärrarna (om sådana finns) med en skruvmejsel.
  2. Skjut och ta bort den defekta ventilen.
  3. Kontrollera ventilspolarna med en testare i ohmmeter -läge. Normen är inte mindre än 20 och inte mer än 200 ohm. Ett lågt motstånd indikerar en kortslutning, för hög avbrott i emaljtråden som omsluter var och en av spolarna. Spolarna är helt identiska.
  4. Om ventilen är OK, installera den i omvänd ordning. En defekt ventil är nästan oåterkallelig.

Du kan byta en av spolarna, om det finns en extra av samma, eller spola tillbaka med samma tråd. Själva facket, i vilket spolen är placerad, kan vara delvis hopfällbar. I andra fall byts ventilen. Du kommer inte att kunna byta spjäll och returfjädrar själv, de säljs inte separat. På samma sätt "ring" och dräneringsventilen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tvättmaskinens tank kontrolleras för integritet genom spår av en vattenström eller från droppar som tränger in i det bildade hålet . Det är lätt att märka - det är den största strukturen, upp till flera gånger större än motorn. Ett litet hål kan lödas (eller svetsas med en punktsvetsare). Vid betydande och flera skador ändras tanken entydigt.

Det finns icke-avtagbara tankar svetsade på den inre ramen som håller den.

På egen hand, om du inte är en låssmed, är det bättre att inte ta bort en sådan tank, utan att kontakta en specialist.

Bild
Bild
Bild
Bild

Manschetten, till skillnad från den överväldigande majoriteten av andra delar och sammansättningar, ändras utan att helt demontera MCA. Öppna luckan på tvättfacket, ta ut tvätten (om sådan finns).

  1. Skruva loss skruvarna och ta bort plastramen som håller manschetten.
  2. Ta bort tråden eller plastöglan som löper längs luckans omkrets - den håller manschetten, ger den sin form och förhindrar att den faller ut när luckan öppnas / stängs.
  3. Lirka spärrarna inuti (om sådana finns) och dra ut den slitna manschetten.
  4. Fixa i stället exakt samma, nya.
  5. Montera luckan tillbaka. Kontrollera att inget vatten rinner ut genom att starta en ny tvättcykel.

Vissa modeller av tvättmaskiner kräver att luckan och / eller den främre (främre) delen av maskinkroppen tas bort, inklusive tvättmedelsfacket. Om det inte är manschetten kan dörrlåset ha slitit ut: det snäpper inte på plats eller håller inte luckan tätt stängd. Demontering av låset och byte av spärren kommer att krävas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande

Tvätta inte kläderna för ofta i 95-100 grader. Tillsätt inte för mycket pulver eller avkalkningsmedel. Hög temperatur och koncentrerade kemikalier åldrar manschettens gummi och orsakar snabbare slitage på tanken, trumman och pannan.

Om du har en pumpstation på en brunn i ditt hus eller på ett lanthus (eller en tryckströmställare med en kraftfull pump), skapa inte ett tryck på mer än 1,5 atmosfärer i vattentillförselsystemet. Ett tryck på 3 eller fler atmosfärer pressar ut membranen (eller flikarna) i sugventilen, vilket bidrar till dess accelererade slitage.

Se till att sug- och sugrören inte är böjda eller klämda, och att vatten rinner fritt genom dem.

Bild
Bild

Om du har för mycket förorenat vatten, använd både mekaniska och magnetiska filter samtidigt, de skyddar SMA mot onödiga skador. Kontrollera silen i sugventilen då och då.

Överbelasta inte maskinen med onödig tvätt. Om den klarar upp till 7 kg (enligt instruktionerna), använd 5-6. En överbelastad trumma rör sig i ryck och gungor åt sidorna, vilket leder till att den går sönder.

Ladda inte mattor och mattor, tunga filtar, filtar i SMA . Handtvätt är mer lämpligt för dem.

Förvandla inte tvättmaskinen till en kemtvättsstation. Vissa lösningsmedel, till exempel 646, som tunnar plast, kan skada slangar, manschetter, klaffar och ventilrör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maskinen kan endast servas när den är avstängd.

Rekommenderad: