Sifon Med En Strömspalt (20 Bilder): Välj En Sifon Med En Strömspalt Med En Tratt Eller Med En Luftspalt För Tvätt, Funktioner I Direktflödes Sifoner

Innehållsförteckning:

Video: Sifon Med En Strömspalt (20 Bilder): Välj En Sifon Med En Strömspalt Med En Tratt Eller Med En Luftspalt För Tvätt, Funktioner I Direktflödes Sifoner

Video: Sifon Med En Strömspalt (20 Bilder): Välj En Sifon Med En Strömspalt Med En Tratt Eller Med En Luftspalt För Tvätt, Funktioner I Direktflödes Sifoner
Video: Rain Barrel System | CHEAP Water Pump Setup 2024, April
Sifon Med En Strömspalt (20 Bilder): Välj En Sifon Med En Strömspalt Med En Tratt Eller Med En Luftspalt För Tvätt, Funktioner I Direktflödes Sifoner
Sifon Med En Strömspalt (20 Bilder): Välj En Sifon Med En Strömspalt Med En Tratt Eller Med En Luftspalt För Tvätt, Funktioner I Direktflödes Sifoner
Anonim

Varje VVS uppgift är inte bara att eliminera läckor och obehagliga lukter, utan också att minska risken för att farliga mikroorganismer och andra skadliga ämnen tränger in i avloppssystemet i diskbänken. Den här artikeln diskuterar de viktigaste typerna av sifoner med ett jetgap, samt råd från erfarna hantverkare om deras val.

Bild
Bild

Design och driftsprincip

Till skillnad från vanliga konstruktioner av sifoner, som direkt kopplar avloppet från ett handfat eller annan utrustning och avloppssystemet, ger alternativ med en paus i vattenstrålen inte en sådan direkt anslutning. Strukturellt består en sådan sifon vanligtvis av:

  • en dräneringstratt, i vilken vatten fritt hälls från avloppet ovanför det;
  • ett element som tillhandahåller en vattentätning;
  • utgång som leder till avloppssystemet.

Avståndet mellan avloppet och tratten i sådana produkter är vanligtvis mellan 200 och 300 mm.

Med en lägre bristningshöjd är det svårt att utesluta kontakt mellan enskilda element, och en hög vattendroppshöjd leder till ett obehagligt sorl.

Bild
Bild

På grund av det faktum att röret som är anslutet till diskbänken i en sådan sifon inte har direkt kontakt med avloppsröret, elimineras risken för att farliga bakterier tränger in från avloppet i VVS nästan helt. Samtidigt utesluter närvaron av ett luftgap i sig inte obehagliga lukter. Det är därför sifoner med avbrott i vattenflödet måste vara utrustade med en vattenlåsdesign.

Runt tratten i sådana anordningar installeras vanligtvis en ogenomskinlig plastskärm, som är utformad för att dölja de fritt fallande fula avloppen från externa användare. Mycket sällan, och endast i de fall vätskan som släpps ut i avloppet inte innehåller föroreningar, är skärmen inte installerad.

I sådana fall kan produkten till och med fungera som ett element i rumsinredning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsområde

Lagligt antagna i Ryssland sanitära (SanPiN nr 2.4.1.2660 / 1014.9) och konstruktion (SNiP nr 2.04.01 / 85) föreskriver direkt att i köken i cateringorganisationer (kaféer, barer, restauranger), i kantiner på skolor och andra utbildningsinstitutioner och vid alla andra företag vars verksamhet är relaterad till bearbetning och tillagning av livsmedel för medborgare, är det absolut nödvändigt att installera exakt sifoner med ett avbrott i vattenflödet, vars höjd måste vara minst 200 mm.

Liknande konstruktioner används vid anslutning av pooler till avloppssystemet . Det är sant att de i detta fall vanligtvis tillverkas i form av överflödestankar med en installerad sprängventil.

I vardagen används system utan direkt kontakt mellan avloppet och avloppet oftast för tvättmaskiner och diskmaskiner, där det också är viktigt att utesluta direktkontakt mellan avloppet och enhetens insida. Men för tvätt i hus och ännu mer i badrum används sådana sifoner väldigt sällan.

Ett annat vanligt alternativ för hemmabruk för produkter med luftgap - dränering av kondensat från luftkonditioneringsapparater och dränering av vätska från pannans säkerhetsventil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den största fördelen med varianter med luftgap över fasta strukturer är märkbart större hygien för sådana produkter. Ett annat viktigt plus är att det är mycket lättare att organisera dränering av vatten från flera källor till sådana sifoner. Detta beror på att mängden avlopp regleras av trattens bredd, och anslutningen av ytterligare konsumenter kräver inte ytterligare inlopp.

De främsta nackdelarna med denna design är mer estetiska än praktiska . Även med en relativt låg höjd av fritt fall av vatten kan den göra obehagliga ljud.

Dessutom är fel i utformningen av sådana sifoner fyllda med stänk och till och med inträngning av en del av avloppsvattnet utanför.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Strukturellt sticker ut flera alternativ för sifoner med flödesbrytning:

  • flaska - vattenslottet i dem är tillverkat i form av en liten flaska;
  • U- och P-formad - vattentätningen i sådana modeller är en knäformad böjning av röret;
  • P / S-formad - en mer komplex version av den tidigare versionen, där röret har två på varandra följande böjningar av olika former;
  • korrugerad - i sådana produkter är slangen som leder till avloppet av flexibel plast, vilket gör det möjligt att placera korrugerade modeller i ett trångt utrymme.

Varje sifon, om det inte är en flaskhävert, har namnet "två-varv", eftersom rören har två eller flera varv. Alla sifoner, med undantag för flaskvarianterna, kallas ibland också direktflöde, eftersom rörelsen av vatten inuti rören i sådana produkter inte avbryts.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt tillverkningsmaterialet för produkten finns:

  • plast;
  • metall (vanligtvis mässing, brons, siluminer och andra aluminiumlegeringar, rostfritt stål används för att skapa strukturer).

Enligt mottagningstrattens design är produkter vanligtvis indelade i två huvudtyper:

  • med en oval tratt;
  • med en rund tratt.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller dräneringsrörets diameter finns modeller oftast på den ryska marknaden:

  • med en stift 3, 2 cm;
  • för ett rör 4 cm;
  • för en utmatning med en diameter på 5 cm.

Modeller avsedda för anslutning till rör med andra diametrar är mycket sällsynta.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Det viktigaste elementet i någon sifon är det hydrauliska låsgrenröret. Allt annat lika är det alltid värt att föredra modeller där detta element har en flaskdesign, eftersom det är mycket lättare att rengöra än modeller med rörböj. Det är värt att välja korrugerade alternativ endast i fall där alla andra strukturer inte kan passa in i det tillgängliga utrymmet. Detta beror på det faktum att skräpavlagringar ofta bildas på de korrugerade väggarna, vilket leder till obehaglig lukt, och det är mycket svårare att rengöra en sådan sifon än produkter av andra mönster.

När du väljer ett material är det värt att utvärdera de förväntade driftsförhållandena för sifonen . Om platsen inte innebär risk för stötar och andra mekaniska påverkan, och de dränerade vätskorna kommer att ha en temperatur på högst 95 ° C, är användning av plastprodukter helt berättigad. Om kokande vatten ibland dräneras in i systemet och sifonens installationsplats inte är tillräckligt skyddad från yttre påverkan är det bättre att köpa en produkt av rostfritt stål eller annan metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer trattens dimensioner bör du ta hänsyn till mängden avlopp som kommer att hällas i den . Ju fler stift som är anslutna till detta element, desto bredare bör dess bredd vara. Tratten bör tas med en breddmarginal för att utesluta stänkbildning, samt för att säkerställa möjligheten att ansluta ytterligare avlopp i framtiden. En annan nyans som är viktig att tänka på är att materialet från vilket elementet är gjort måste vara mer motståndskraftigt mot höga temperaturer än resten av strukturen.

Innan du köper en specifik modell är det viktigt att du först bekantar dig med recensioner från personer som redan har köpt en sådan produkt. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt sifonens tillförlitlighetsegenskaper.

För en erfaren hantverkare kommer det inte att vara svårt för en erfaren hantverkare att göra en struktur med ett flödesgap på egen hand med hjälp av konventionell sifon och tratt av lämpliga storlekar. Samtidigt är det viktigt att använda en tillräckligt bred tratt, justera elementen korrekt till varandra, se till att det monterade systemet är tätt och följa den rekommenderade höjden för den fritt fallande strålen.

Rekommenderad: