Diskmaskinens Fasad: Installation. Fasader 60 Cm Med Flera. Monteringsmetoder. Hur Tar Man Bort Fasaden? Justering Av Dörren

Innehållsförteckning:

Video: Diskmaskinens Fasad: Installation. Fasader 60 Cm Med Flera. Monteringsmetoder. Hur Tar Man Bort Fasaden? Justering Av Dörren

Video: Diskmaskinens Fasad: Installation. Fasader 60 Cm Med Flera. Monteringsmetoder. Hur Tar Man Bort Fasaden? Justering Av Dörren
Video: Lesson 8: Using tar part 2 2024, Maj
Diskmaskinens Fasad: Installation. Fasader 60 Cm Med Flera. Monteringsmetoder. Hur Tar Man Bort Fasaden? Justering Av Dörren
Diskmaskinens Fasad: Installation. Fasader 60 Cm Med Flera. Monteringsmetoder. Hur Tar Man Bort Fasaden? Justering Av Dörren
Anonim

Med köp av en diskmaskin minskar antalet hushållssysslor i huset betydligt. Jag vill alltid se till att en bekväm sak som diskmaskin passar in i köket och inte sticker ut. Lösningen på detta problem är fasaden. Denna dekorativa panel kan också tjäna andra ändamål. Artikeln kommer att diskutera vad fasader är, hur man väljer och installerar dem, samt hur man demonterar dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Som redan blivit uppenbart är diskmaskinens framsida en dekorativ panel som är installerad på enhetens framsida, vanligtvis på dörren. Fasader kan villkorligt delas upp enligt flera kriterier.

  1. Dimensioner … Fasaderna måste väljas enligt måtten på själva enheten. Standardmaskindimensioner kan vara 450-600 mm i bredd och 800-850 mm i längd. Och det finns också unika modeller med utmärkta dimensioner. Helst ska fasaden vara något större än bilens utsida, men det är inte alltid möjligt. Fasadens nedre kant ska vara på samma nivå som övriga köket, och överkanten ska sluta 2 till 3 cm från bänkskivan.
  2. Tillverkningsmaterial … Ofta är panelerna gjorda av MDF och laminerad spånskiva. Spånskivemodeller är billiga, men inte helt säkra - de kan avge skadliga ångor vid uppvärmning. Och även råvaran kan vara plast och massivt trä. Ett sällsynt fall är användningen av kombinerade material. Till exempel glas och trä eller trä och metall. Modeller som endast är gjorda av trä är de dyraste och sällsynta. Anledningen är ganska trivial - för att träfasaden inte ska deformeras under temperaturpåverkan krävs en ytbehandling av hög kvalitet. Efterbehandling inte bara trä, men också andra paneler kan innehålla emaljbeläggning, olika metaller, glas, plast, trä.
  3. Installationsmetod . För närvarande finns det tre huvudmetoder för panelinstallation - konventionell, glidande och glidande. När du använder den första metoden installeras panelen på det klassiska sättet - fasaden fästs direkt på diskmaskinens dörr. I den andra metoden rör sig fasaden, när dörren öppnas, uppåt parallellt med dörren. I detta fall är fasaden också fäst vid dörren. Glidfronten är endast delvis installerad på enhetsluckan. När diskmaskinen öppnas kommer också skyddspanelen att röra sig uppåt och vara parallell med dörrens yta. De två sista alternativen används om du inte vill deformera enhetens yta kraftigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Professionella ger några tips om hur du väljer rätt dekorativ panel för din diskmaskin

  1. Som redan nämnts är det viktigaste när du väljer diskmaskinens mått . Du behöver inte välja fasaden själv om du köper eller beställer den komplett med diskmaskin. Säljaren känner redan till måtten på den framtida panelen.
  2. Som fasad du kan använda dörren till ett gammalt skåp . I det här fallet är det viktigt att jämföra de gamla hålen med dem som måste göras för att installera panelen. Om de matchar, är det bättre att överge en sådan fasad, eftersom detta kommer att leda till att den kommer att vara dåligt fäst. Om allt är i ordning kan du fortsätta med installationen.

  3. Om du gör en specialtillverkad panel kan du använda diagrammet från enhetstillverkaren . Alla dimensioner kommer att anges där. Standardbredden är 45-60 cm, höjden kan nå upp till 82 cm. Måtten kan dock inte alltid anges korrekt (tillverkaren rundar dem ofta). Det är nödvändigt att mäta måtten på enhetsdörren själv. Fasadens tjocklek bör inte vara mer än 2 cm. Detta värde anses vara det mest bekväma och tillräckligt för panelen att utföra sina funktioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För dem som tänker på köksinredningen från början rekommenderar proffs att först välja tekniken och först efter det tänka på interiören. Som regel är måtten på alla hushållsapparater fasta, medan köket kan ha valfri design och storlek. Detta bör göras så att du sedan inte behöver klippa bänkskivan eller flytta skåpen så att diskmaskinen blir en del av interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringsmetoder

Det är ingen hemlighet att fixering av panelen är mycket viktig, den måste ägnas särskild uppmärksamhet.

Det finns två sätt att fixa fasaden

  1. Delvis infästning … I detta fall täcker panelen huvuddelen av dörren, medan kontrollpanelen förblir synlig.
  2. Komplett installation . Diskmaskinens dörr är helt stängd av en panel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den vanligaste infästningen är med självgängande skruvar . De skruvas in från insidan. Det är nödvändigt att välja rätt längd på självgängande skruvar. Således kommer det att vara möjligt att undvika att se skruvhuvudena på utsidan av panelen. En annan vanlig infästning är gångjärn. De kan köpas komplett med fasad. De är fästa vid diskmaskinens nedre kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är kategoriskt omöjligt att fästa fasaden på någon form av lim . Under drift kan diskmaskinens dörr antingen värmas upp eller svalna, beroende på diskningsläge. På grund av sådana skillnader kan limet förlora sina egenskaper och som ett resultat kommer panelen att falla av. Och ett sådant alternativ är också möjligt - limmet kommer att limma fast panelen på enhetsdörren, vilket också är obekvämt. Om demontering är nödvändig är det omöjligt att skala av panelen. Ett annat misstag är att limma panelen med tejp . Detta är inte tillräckligt för att hålla panelen. Under drift av maskinen kan fasaden helt enkelt falla av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur installerar man det själv?

Det första steget är att förbereda verktygen. Du kan behöva skruvmejslar, ett måttband, en skruvmejsel (en enhet som liknar en borr, men är utformad för att skruva in och ut självgängande skruvar), en penna för märkning och en syl för att göra hål. Och du kommer också att behöva några fler verktyg, som kommer att diskuteras under beskrivningen av installationsprocessen. Det rekommenderas inte att slå på maskinen innan du har fixat fasaden. Panelen är ett värmeisolerande och ljudisolerande lager. Men här betraktar vi gångjärnet mer som ett dekorativt element, därför analyserar vi i detalj processen för hur man installerar det på en inbyggd diskmaskin och inte på en vanlig.

Bild
Bild

Installation i önskad höjd

Först måste du installera diskmaskinen själv . Den är installerad på 3-4 stödben, två slangar matas till den (avlopp och tillför vatten). En bordsskiva måste installeras ovanpå maskinen. Det är nödvändigt att kontrollera om diskmaskinen är i nivå med sidoskåpen eller själva bänkskivan. Montera inte en täckplatta på en krokig diskmaskin. Fasaden i detta fall kommer också att vara krökt. I slutskedet rekommenderas det inte att omedelbart dra åt skruvarna. Först måste du skruva dem löst, och om fasaden är korrekt installerad, sedan måste du dra åt skruvarna.

Bild
Bild

Det andra steget är att bestämma panelens dimensioner .… Det verkar som att panelens bredd ska matcha enhetens bredd. Detta är inte helt sant - panelen ska vara 2 cm kortare än diskmaskinens dörr. Längden kan vara annorlunda, huvudkravet är bara en - panelen får inte störa stängning och öppning av enhetsdörren.

Bild
Bild

Välj en fixeringsmetod . Vanligtvis anger tillverkaren omedelbart lämplig fixeringsmetod. Det enklaste och mest pålitliga sättet är att använda självgängande skruvar. Det är oönskat att använda spikar - de deformerar bildörren, och det blir svårt att ta bort dem om det behövs. Självgängande skruvar är relativt lätta att skruva och skruva loss. Ofta på fasaden finns det redan färdiga hål för självgängande skruvar. Men om de inte finns där kan du borra dem själv. För detta tas en förberedd pappersstencil och appliceras på fasadens insida. Redan enligt detta schema görs hål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla skruvar som sitter på diskmaskinluckan måste tas bort … För detta används en skruvmejsel. Detta måste göras eftersom sådana fästelement inte är lämpliga för att installera fasaden.

Bild
Bild

Innan du hänger fasaden på skruvarna måste du först kontrollera måtten och placeringen av den framtida panelen. Att justera dörren på detta sätt är enkelt och enkelt - med hjälp av dubbelsidig tejp. I det här läget, se till att stänga och öppna dörren. Det är också viktigt att kontrollera och se till att avståndet mellan intilliggande skåp är idealiskt (2 mm). Därefter fästs skruvarna, vilket kommer att diskuteras nedan.

Bild
Bild

Installation av fästelement och beslag

Panelen placeras på en plan yta (vanligtvis på golvet) och hål för självgängande skruvar borras i den med hjälp av en stencil. Det är bäst att fästa diagrammet med dubbelsidig tejp. Om det är svårt att borra hålen direkt, kan du först genomborra platserna för hålen med en syl genom pappret med en syl och sedan ta bort schablonen och borra dem med en borr.

Därefter måste du installera monteringsfästena. För att göra detta måste du klippa ut gummipackningarna och skruva ihop dem med fästena till fodrets botten. Det sista steget är att skruva långa skruvar genom hålen i diskmaskinluckan. Hålen måste ligga i linje med hålen i panelen. Som regel räcker det med fyra självgängande skruvar för fastsättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Handtaget måste installeras på samma höjd som andra handtag på intilliggande skåp … Vid montering av handtaget borras hål från panelens framsida, men självgängande skruvar skruvas in från baksidan. Detta görs så att det inte bildas sprickor på framsidan. När du har slutfört allt arbete måste du öppna och stänga dörren. Det är viktigt att vara uppmärksam på avståndet från panelens kanter. Om panelen stör detta är det nödvändigt att noggrant trimma fasadens kanter. Ofta säljs nu fasader tillsammans med ett monteringssats, som innehåller alla fästelement och beslag, vilket är mycket bekvämt.

Bild
Bild

Hur tar man bort?

Uppenbarligen är det lättare att demontera fasaden än att installera den. Det viktigaste verktyget du behöver är en skruvmejsel och några tillbehör. Själva processen består av några enkla steg.

  1. Dörren måste öppnas . För att den inte ska stängas tyngs den ner (vanligtvis ett strykjärn eller stora böcker).
  2. Därefter måste du växelvis skruva loss alla skruvar , sitter på insidan av dörren.
  3. Ta tag i panelen i kanterna och ta försiktigt bort den , lägg den sedan på golvet.

Fasaden kan tas bort både horisontellt och vertikalt. Ta inte bort fasaden genom att rikta den mot golvet. Det är nödvändigt att rikta det mot dig under borttagning.

Rekommenderad: