Stolshjul: Silikon, Polyuretan Och Gummi. Hur Tar Man Bort, Demonterar Och Reparerar Hjulen Från Stolen? Välja En Uppsättning Hjul: Gummerad Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Stolshjul: Silikon, Polyuretan Och Gummi. Hur Tar Man Bort, Demonterar Och Reparerar Hjulen Från Stolen? Välja En Uppsättning Hjul: Gummerad Och Andra Alternativ

Video: Stolshjul: Silikon, Polyuretan Och Gummi. Hur Tar Man Bort, Demonterar Och Reparerar Hjulen Från Stolen? Välja En Uppsättning Hjul: Gummerad Och Andra Alternativ
Video: FIXA FRÄSCHA DÄCK OCH PLASTDETALJER 2024, April
Stolshjul: Silikon, Polyuretan Och Gummi. Hur Tar Man Bort, Demonterar Och Reparerar Hjulen Från Stolen? Välja En Uppsättning Hjul: Gummerad Och Andra Alternativ
Stolshjul: Silikon, Polyuretan Och Gummi. Hur Tar Man Bort, Demonterar Och Reparerar Hjulen Från Stolen? Välja En Uppsättning Hjul: Gummerad Och Andra Alternativ
Anonim

Stolshjulen hjälper dig att spara tid och öka produktiviteten. För olika golvbeläggningar är rullarna silikon, polyuretan, gummi och andra. Och det är lämpligt att veta hur man tar bort denna enhet för service eller byte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och krav

Det speciella med möblerna är att ju mer bekväm och hållbar den är, desto tyngre är den. För att upprätthålla rörligheten behövs hjul, på vilka ett antal krav faller.

  • Styrka . Inte bara hållbarheten beror på detta, utan också säkerheten. Om hjulet plötsligt går sönder kommer stolen att vridas och du kan falla.
  • Varaktighet . Hjul måste tåla betydande belastning under lång tid. Helst hela stolens livslängd.
  • Bekvämlighet . Fogar är möjliga på golvytan, och mjuka hjul är bättre på att dämpa små stötar.
  • Lätt att rotera . Stolen ska spara energi, inte bli en simulator. Denna parameter beror inte bara på kvaliteten på själva hjulen, utan också på rätt val.
  • Estetiskt nöje . Rullar på spelstolar kan stiliseras som bilfälgar.

Även i butiken kan du se att samma hjul är installerade på olika modeller av stolar. Men detta är fel, eftersom hjulen måste vara olika för olika golvbeläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Huvudregeln är att på ett hårt golv ska hjulen vara mjuka och vice versa. Annars blir det antingen repor på ytan eller stora rullande krafter. Därför måste du välja rätt material för rullarna.

Material

Plast . Den billigaste och är installerad på de flesta säten. De är lämpliga för mattor eftersom de inte lämnar märken på dem. Parkett kan repas och tunt linoleum kan pressas.

Silikon . Lämplig för ojämna golv. De lämnar inte märken på parkett och laminatgolv, de tillåter att inte märka fogarna. Styrkan hos sådana hjul är lägre än polyuretan.

Sudd . Liknar silikon men kan lämna mörka ränder på lackerade golv. Inte lämplig för rena rum.

Polyuretan . Hög hållfasthet kombineras med ett attraktivt utseende och ett överflöd av färger. De har bevisat sig bra på alla typer av beläggningar. Motståndskraftig mot aggressiv påverkan, vilket gör att de kan användas inte bara hemma eller på kontoret.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom materialet finns det skillnader i rullarnas placering.

Design

Hjulenas design måste matcha stolens stil, så det finns olika alternativ för olika modeller.

Kontor . De kan vara öppna eller skyddade av en kjol som hindrar trådar från att komma in i hjulet. Det senare är vackrare och säkrare, men svårare att underhålla. Ofta är hjulen gummerade - det är när ett gummidäck sätts på ett plastnav. Detta ökar komforten och hjulen går tyst.

Spel eller spel . De är stiliserade för bil- och motorcykelfälgar och har en motsvarande färg. Vissa liknar mycket rullhjul och har ekrar, andra skiljer sig från kontorsmönster bara i mönster. Du måste vara försiktig med dem, för om ett främmande föremål kommer in i ekrarna när du är på språng kan det få obehagliga konsekvenser.

Låsande hjul . De har en rotationsblockeringsmekanism, som i teorin gör att stolen kan låsas i ett läge. I praktiken kan stolen glida på golvet. Och du måste fixa alla 5 hjulen, vilket inte är särskilt bekvämt. Lyckligtvis kan spaken pressas med din fot.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsregler

När du har bestämt dig för designen måste du känna till några punkter.

Möjligheten att installera hjul bestäms av landningsstångens dimensioner . Det kan skilja sig från tillverkare till tillverkare. För ryssarna är diametern som regel 10 mm och längden är 20 mm. För utländska företag är diametern vanligtvis 11 mm och längden är 30 mm.

Det betyder att innan du köper en hjulsats måste du mäta dessa dimensioner med en tjocklek. Eller ta med dig en gammal video och välj enligt provet.

Var uppmärksam på att det finns en propp på skaftet . Det är denna detalj som fixerar rullen i tvärstycket.

Om den inte finns där måste den tas bort från det gamla hjulet, eftersom denna del inte säljs separat. Samtidigt är det omöjligt att ersätta det med något annat, trots råd från hemmamästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa rullar är utrustade med en gängad spindel och mutter. När du väljer, se till att trådens diameter och delning matchar.

Du kan också välja diametern på själva valsen. Vanligtvis är det 37-50 mm. Ju större hjulet, desto bättre rullar det och övervinner stötar, men ju mer krångligt är det.

Vissa hjul (mestadels möbler) är utrustade med en tallrik istället för ett lager . Om det behövs kan plattan bytas ut mot en skaft och vice versa.

Innan du köper en hjulsats är det bättre att hitta anledningen till att de gamla är ur funktion. Detta gör att du antingen inte kan upprepa misstagen eller inte vara alltför upprörd över uppdelningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nedbrytningar och sätt att eliminera dem

Även videor av högsta kvalitet går sönder med tiden. Men på grund av enkelheten i stolen kan de allra flesta haverierna repareras själv … Samtidigt behöver du inte vara specialist i toppklass eller ha ett specialverktyg - du kan ta bort och sätta hjulen för hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men innan du reparerar bör du ta reda på orsakerna till felet

  • Hjulen snurrar inte bra . Detta beror säkert på att de fick främmande föremål, ränder eller trådar. I det här fallet måste du rengöra dem från skräp och sedan smörja in dem med WD-40 eller I-20A. Något som en sticknål eller sax används för rengöring.
  • Sprucken hjul . I detta fall måste delen bytas ut, eftersom limmet inte ger den erforderliga styrkan. Mest troligt beror detta på en lång livslängd eller ett fabriksfel.
  • Torsionsbuller . Rullen behöver smörjas. Det är bättre att inte skjuta upp detta, eftersom "oljes hunger" ökar slitaget och minskar livslängden.
  • Rullen stenar . Detta kan tyda på slitage på pluggen på korset, där skaftet är isatt. I så fall måste pluggen och hjulet bytas ut.

Om ett hjul går sönder och inte kan repareras behöver du bara byta det. De är billiga, och det kommer inte att vara svårt att hitta rätt alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tar jag bort och byter?

Vem som helst kan hantera valsbyte och operationen kräver vanligtvis inte verktyg (om inte spindeln är gängad behövs en skiftnyckel).

I början vänder du stolen - det blir mycket bekvämare att arbeta på det här sättet

Försök att vackla och vända och dra ut hjulet med händerna. Om stolen är ny bör operationen vara framgångsrik.

Om detta inte fungerar kan du använda aerosolsmörjmedel och rikta sprutan från sprutan in i springan mellan skaftet och pluggen. Kom bara ihåg att tvätta av oljan från delarna efteråt, annars håller inte det nya hjulet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om detta inte hjälper måste du använda tång. Placera käftarna mellan hjulet och spindeln vinkelrätt mot stammen och dra . Det är lämpligt att lägga något mjukt, som tyg eller papper, bara under läpparna. Detta för att undvika repor i skaftet.

Om det fortfarande inte ger efter måste du demontera tvärstycket delvis . Det är nödvändigt att ta bort de övre dekorativa plastremsorna, som är fästa med spärrar eller skruvar. Efter det, slå försiktigt på toppen av stången med en hammare - och hjulet tas bort. Hammaren ska vara gjord av trä eller gummi. Om så inte är fallet är det nödvändigt att använda distanser av detta material, till exempel plywood.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det tar ännu mindre ansträngning att montera nya hjul. De behöver bara sättas in på plats i tvärstycket. Men se till att de sitter tätt och inte vinglar.

Rekommenderad: