DIY Trädgårdstol (25 Bilder): Ritningar Och Diagram över En Stol Av Trä, Adirondack Och Vikning För Ett Sommarboende, Mått

Innehållsförteckning:

Video: DIY Trädgårdstol (25 Bilder): Ritningar Och Diagram över En Stol Av Trä, Adirondack Och Vikning För Ett Sommarboende, Mått

Video: DIY Trädgårdstol (25 Bilder): Ritningar Och Diagram över En Stol Av Trä, Adirondack Och Vikning För Ett Sommarboende, Mått
Video: En planka blir en stol 2024, Maj
DIY Trädgårdstol (25 Bilder): Ritningar Och Diagram över En Stol Av Trä, Adirondack Och Vikning För Ett Sommarboende, Mått
DIY Trädgårdstol (25 Bilder): Ritningar Och Diagram över En Stol Av Trä, Adirondack Och Vikning För Ett Sommarboende, Mått
Anonim

Trädgårdsmöbler är ett av verktygen för att skapa ytterligare komfort på platsen nära huset. Borta är de dagar då en hängmatta sträckte sig mellan två träd, som redan är 20 år gamla och de har vuxit så mycket att de tål en person, betraktades som lyxens höjd. Efter honom blev en gatubutik en vanlig förekomst, och sedan soffor, fåtöljer, till och med sängar.

Särdrag

De enklaste trädgårdsmöblerna är gatubänkar som används i parker och torg. men sommarboende och trädgårdsmästare gör ofta stolar, bänkar, bänkar, fokuserade på användning i trädgården, och inte bara på verandan eller i lusthuset.

Bild
Bild

Handgjorda landsmöbler är mycket mer hållbara än köpta i möbelbutiker. För att spara pengar är möbler ofta tillverkade av spånskiva, på något sätt skyddade mot fukt med hjälp av ett filmhäftande lager . Ibland används trädamm med plast - slöseri med annan produktion som virke. Båda materialen späds ut med epoxi eller lim - så här gjuts till exempel innerdörrar. Det är inte ett problem att sätta upp produktionen av liknande möbler för sommarstugor: lamellerna och brädorna gjutna på detta sätt har längsgående hålrum inuti, och i sektionen har vi en lådformad profil.

Naturligt trä, som är väl torkat och impregnerat med en bioskyddande förening (mot mikrober, svampar, mögel), täckt med en vattentät lack som kan hålla i många år, även i värme, frost och fukt, kommer att pågå i åtminstone flera decennier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett exempel är samma sovjetiska butiker som installerades i stadsparker på 70 -talet av förra seklet, som har överlevt här och där även nu. Det finns inga speciella hemligheter för deras hållbarhet. Dessa butiker målades med färg för utomhusbruk vartannat år. Det är resistent mot blekning under årliga temperaturfall, fukt och ultraviolett strålning.

Till sist, göra trädgårdsmöbler - testa färdigheterna hos en riktig ägare … Om du är en hantverkare kan du göra en stol, till exempel med ett dussin stora träbitar efter att du har bytt golv i rummen.

Bild
Bild

Scheman och ritningar

Vid tillverkning av trädgårdsmöbler Följande rekommendationer om dess dimensioner måste följas.

  1. Storlekar på rostfria skruvar - 51 * 8 (du kan använda liknande).
  2. Svanssvansbo med armstöd vilande på fram- och bakbenen - 10 * 19 * 102 mm.
  3. Kanterna på alla delar fasas med 3 mm.
  4. Hålet, i mitten av vilket den självgängande skruven är vriden, expanderar till 19 mm vid delens yta och passerar in i den smala delen fördjupas till 5-10 mm. Det blir lättare att dra åt skruvarna och lackera dessa platser (om pluggar inte används).
  5. Bakben: 2 stycken 20 * 254 * 787 mm. Fram - 20 * 76 * 533 mm.
  6. Stolsrygg: 20 * 279 * 914 mm.
  7. Armstödsstöd: 2 fram 20 * 127 * 406 mm, bak 20 * 76 * 610 mm.
  8. Bygel: 20 * 51 * 589 mm.
  9. Sätt in remsor: 2 st på 12 * 20 * 254 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika designalternativ - vikbara eller vanliga, skiljer sig i delarnas storlek . Stolen måste vara pålitlig, inte gå sönder eller klämma under tiotals kilo vikt, vilket är en betydande del av en stor persons kroppsvikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Efter att ha skapat en ritning, förbered verktygen: en cirkelsåg, en hyvel, en fräsmaskin, en hacksåg för trä, en skruvmejsel eller universalskruvmejsel med bitar, en borr, en kvarn eller slipmaskin, klämmor, ett måttband och en penna.

Självgängande skruvar används av rostfritt stål eller mässing.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande träslag används som grund:

  • akacia - starkare än ek, men svår att bearbeta;
  • teak - ett tropiskt träd som är resistent mot mögel, mikrober och svamp, men blir svart utan lackskydd;
  • bok och lärk - resistent mot fukt och temperaturfluktuationer, ultraviolett;
  • ek är det mest hållbara trädet;
  • cederträ är lätt att arbeta med och inte mindre hållbart än akacia.

Epoxi är det bästa limet. En vattentät lack krävs också. Trädet kan vara annorlunda-timmer, slät eller grovbräda.

Bild
Bild

Hur man gör det själv

Den mest populära modellen av en trädgårdstol - adirondack , uppkallad efter en bergskedja i Nordamerika. Mästaren som bodde där utvecklade denna design i början av 1900 -talet.

För att göra det, sortera brädorna som ska bearbetas. Deras tjocklek bör vara minst 2 cm. Innan märkning ska de placeras sida vid sida.

Förberedelse av delar börjar med märkning.

Bild
Bild

Utifrån ritningen gör du en kartongstencil. Rita brädorna längs den. Använd en fräs för att klippa bakbenen, sätet och ryggen från de bredaste brädorna.

Efter avslutad sågning, montera ihop ryggstödet och bakbenen

Bild
Bild
Bild
Bild
  1. Borra skruvhål i delarna. Borren bör vara 1-2 mm mindre i diameter än självgängande skruvar. Skruvning av självgängande skruvar utan att bromsa delarna leder till sprickor - skruvarnas spetsar skjuter isär träfibrerna.
  2. Slipa alla parningsytor med en slipmaskin, fil, sandpapper eller stålborste. Faktum är att grova ytor håller bättre ihop; släta kan glida ut, vilket lim du än använder.
  3. Späd den erforderliga mängden epoxilim. Det stelnar inom 1, 5 timmar. Förbered alla delar och hårdvara före montering. Om befälhavaren är nybörjare behöver du inte skynda dig: "få tag på" repetitiva handlingar.
  4. Fäst bakbenen på ryggstödet. Deras sidoändar ska dockas med ryggen i en vinkel på 12,5 grader.
  5. Stäng luckorna mellan delarna med specialinsatser från samma trä. De skärs med en cirkelsåg.
  6. Fäst insatserna på baksidan.
  7. Markera sidokanterna på sätet. De bör placeras i en viss vinkel mot varandra.
  8. Med den yttre skärlinan sågar du igenom motsvarande del längs sidorna. Välj ett spår på produktens baksida och avrunda stolens framkant.
  9. Fäst sätet på benen, efter att ha slätat ut sidoribborna tidigare.
  10. Anslut frambenen till bakbenen.
  11. Markera och klipp ut spåren där benen är anslutna till hopparna. Spårets djup måste vara minst 9 cm.
  12. Sätt in hoppare mellan benen - de kommer att förhindra att stolen vinglar åt olika håll. Fixa dem.
  13. Fäst de kilformade stöden, förberedda i förväg, på frambenen.
  14. Fäst armstöden och det bakre stödet för dem på varandra, kläm fast dem med klämmor.
  15. Sätt in armstöden i sitt säte. Skruva fast dem på bakbenen och ta bort klämmorna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att få stolen att se färdig ut och skruvarna inte är synliga gör du pluggar av trärester, rengör och lim dem genom att sätta in dem i hålen.

Efterbehandling

När limmet torkat och stolen "blir starkare" och hela strukturen inte vacklar, täck produkten med lack. Tidigare kan lacken ljusas upp med bläck från kulspetspennor, spädas med färg på samma bas eller använda en industriell färg (inte på vattnet). Du kan lägga till spån från träavfall som krossats till damm. Men kom ihåg att det är mycket svårare att rengöra en matt yta från smutsiga fläckar än en blank.

Rekommenderad: