Askbord: Massiva Askvita Och Alpiga Asktoppar, Andra Modeller. Vilket är Bättre För Bordet - Ek Eller Ask?

Innehållsförteckning:

Video: Askbord: Massiva Askvita Och Alpiga Asktoppar, Andra Modeller. Vilket är Bättre För Bordet - Ek Eller Ask?

Video: Askbord: Massiva Askvita Och Alpiga Asktoppar, Andra Modeller. Vilket är Bättre För Bordet - Ek Eller Ask?
Video: Slipning, Oljning och polering av ek 2024, Maj
Askbord: Massiva Askvita Och Alpiga Asktoppar, Andra Modeller. Vilket är Bättre För Bordet - Ek Eller Ask?
Askbord: Massiva Askvita Och Alpiga Asktoppar, Andra Modeller. Vilket är Bättre För Bordet - Ek Eller Ask?
Anonim

Ask kommer att vara den optimala lösningen för att göra bord i både klassiska och moderna stilar. Detta träd har en unik egenskap - varje år ser det bättre ut, och när färgen intensifieras får det en patina, så det ser ganska snyggt ut. Dessutom går askmöbler aldrig av mode.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Askträ är ett fräscht material i ljusa nyanser som subtilt kan förändra atmosfären till det bättre. Men som alla andra träslag har det inte bara fördelar utan också nackdelar.

Bild
Bild

Låt oss börja med de positiva egenskaperna

  • Askträ har en rektangulär struktur. Tack vare detta får materialet ytterligare densitet, styrka, motståndskraft mot deformation och skador. Dessa egenskaper är särskilt relevanta för bord och bänkskivor, eftersom de utsätts för tung belastning under drift.
  • Växlingen mellan mörka och ljusa fibrer gör materialet extremt dekorativt. Med högkvalitativ bearbetning när det gäller dess yttre egenskaper är den inte på något sätt sämre än ens de dyraste typerna av mahogny. Och användningen av olika färger gör att du kan ändra möblernas nyans.
  • Ask torkar helt under bearbetningen. Som ett resultat får trädet hög hållfasthet, genomgår inte deformation, vilket säkert händer i fall när trädet torkas dåligt.
  • Ask kan användas för att göra bord i en mängd olika former och storlekar. Detta bestämmer materialets mångsidighet och möjligheten att använda det i rum i olika stilar.
  • Miljösäkerhet. Ask innehåller inga skadliga ämnen, avger inte flyktiga toxiner och strålning. Tvärtom har trä av denna typ egenskapen att förbättra mikroklimatet inomhus och har en gynnsam effekt på människors hälsa.
  • Lång användningstid. När de hanteras med omsorg kommer askmöbler att hålla i många år.
  • Askbordsskiva kan poleras, slipas och fyllas. Detta är en enorm fördel med materialet i jämförelse med laminat och sten.
  • Ask används för tillverkning av köksbänkar, eftersom det har uttalade antimikrobiella egenskaper.
  • Trädet är resistent mot ruttnande och svampinfektioner, vilket kräver minimalt underhåll.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om nackdelarna, så är de få

  • Den höga kostnaden för möbler. Om vi jämför asketrä med billigare lösningar blir skillnaden många gånger mer imponerande. Det kompenseras dock helt av produkternas hållbarhet och höga kvalitet.
  • Det finns inga garvningskomponenter i ask. Det betyder att trädet inte reagerar bra på överflödig fukt - det kan spricka när det kommer i kontakt med fukt. För att undvika skador är möbler täckta med speciella skyddande impregneringar.

Ask deformeras när det kommer i kontakt med aggressiva rengöringsmedel, så dessa bord bör tvättas med stor försiktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Det finns en mängd olika bord, men vi kommer att täcka de vanligaste typerna

Kök . De är populära för sitt spektakulära utseende och antibakteriella egenskaper. Ytan på sådana bord kan beläggas med färg, men oftast lackeras den för att bevara askens naturliga skönhet.

Bild
Bild

Tidskrift . Sådana modeller installeras huvudsakligen i vardagsrum. De är kompakta i storlek, låga i höjd, så att du bekvämt kan lägga böcker, tidningar eller göra hantverk på dem. Utförandet av sådana bord beror på den övergripande inredningen.

Bild
Bild

Kaffe . Dessa små bord är små i storlek. De kännetecknas av sin rörlighet - om så önskas kan de alltid flyttas från en plats till en annan, det vill säga placeras där det är bekvämare. Sådana alternativ kan användas i rum med olika funktioner, de placeras ofta även i sovrum som ett alternativ till sängbord.

Bild
Bild

Skriven . Klassiska lösningar av fast aska. Sådana modeller är utrustade med flera lådor för förvaring av kontorsmaterial, dokument och andra nödvändiga tillbehör.

Bild
Bild

Transformatorer . Detta alternativ kombinerar två typer av tabeller. När det fälls, ersätter det ett soffbord, men vid behov fälls det ut och blir till ett fullbordat matbord.

Bild
Bild

Dator . Tillverkad speciellt för installation av en dator, utrustad med ett fack för systemenheten och en skjutpanel för tangentbordet. Den kan tillverkas i klassisk stil eller ha hyllor ovanpå för att placera kontorsutrustning eller förvara dokument.

Bild
Bild

Massiva sågbord . De representerar ett lager av en tjock askstam. Kanterna är inte inriktade, men lämnas "som de är" för maximal äkthet. Massiva träbord kompletteras ofta med kromben som ger produkten ett elegant modernt utseende.

Bild
Bild

Jämförelse med andra raser

I modern tid är ask en av de mest populära träslag, men ek ligger framför den på många sätt. Visst, välförtjänt så - ek är värderat för sin tillförlitlighet, hållbarhet och visuella attraktion. Med professionell bearbetning kan ett ekbord bli ett riktigt konstverk.

Ask är också ganska populärt. Den är lättare än ek och skiljer sig från den i ett märkligt mönster. Vanligtvis används det av anhängare av ekostil i interiören.

Tallbord är ett budgetalternativ som kommer att kosta mycket mindre än de två första . Men kvaliteten på sådana möbler är ganska tillfredsställande. Borden är starka, hållbara, de ser vackra ut, samtidigt som de utstrålar en delikat tallarom, vilket skapar ett gynnsamt mikroklimat och en varm atmosfär i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Askbord smälter harmoniskt in i olika typer av interiörer. Oftast är bord gjorda av vit eller alpin aska. De kan vara klassiska hörn eller runda, stora och kompakta. Vi erbjuder dig ett litet urval av de mest intressanta bänkskivorna i ask.

Rekommenderad: