Hur Väljer Jag En Ortopedisk Madrass? 46 Foton Modeller För En Dubbelsäng, Vilket är Bättre För Osteokondros Och Ryggmärgsbråck, Expertrecensioner

Innehållsförteckning:

Video: Hur Väljer Jag En Ortopedisk Madrass? 46 Foton Modeller För En Dubbelsäng, Vilket är Bättre För Osteokondros Och Ryggmärgsbråck, Expertrecensioner

Video: Hur Väljer Jag En Ortopedisk Madrass? 46 Foton Modeller För En Dubbelsäng, Vilket är Bättre För Osteokondros Och Ryggmärgsbråck, Expertrecensioner
Video: Memory Foam vs. Hybrid Mattress - Which Is Best? 2024, April
Hur Väljer Jag En Ortopedisk Madrass? 46 Foton Modeller För En Dubbelsäng, Vilket är Bättre För Osteokondros Och Ryggmärgsbråck, Expertrecensioner
Hur Väljer Jag En Ortopedisk Madrass? 46 Foton Modeller För En Dubbelsäng, Vilket är Bättre För Osteokondros Och Ryggmärgsbråck, Expertrecensioner
Anonim

En person tillbringar ungefär den tredje delen av sitt liv i en dröm. Friska och goda sömn beror på många faktorer och först och främst på typen av madrass. Endast en ortopedisk madrass kan garantera utmärkt hälsa och gott humör för hela dagen.

Bild
Bild

Vilket är bättre: fjäderbelastat eller fjäderlöst?

Alla moderna madrasser med ortopedisk effekt kan indelas i två typer - fjäder och fjäderlösa. Varje typ har sina egna egenskaper och fördelar, och därför kan det inte argumenteras vilken av dessa två typer som är bättre. De flesta människor är benägna att tro att en ortopedisk madrass ska vara fast, men så är inte fallet.

Valet av modell beror på många faktorer, inklusive personlig preferens.

Bild
Bild

Vårmadrasser

Madrasser baserade på ett fjäderblock är indelade i två grupper.

Bild
Bild

Med ett block av beroende fjädrar

Den första inkluderar modeller med ett beroende fjäderblock, kännetecknas av sitt låga pris. Här är fjädrarna anslutna till varandra med en metalltråd och fästa på ramen. Ett sådant block kallas också Bonnel.

Utformningen av sådana modeller är utformad på ett sådant sätt att när en fjädrar böjs, böjer sig också de närliggande, vilket skapar effekten av en hängmatta.

Bild
Bild

Tyvärr är detta inte deras enda nackdel. Med tiden börjar fjädrarna knarra starkt och försämras snabbt. Dessutom saknar sådana modeller några ortopediska egenskaper, så det är bättre att inte använda dem för personer med ryggradssjukdomar.

Bild
Bild

Med oberoende fjäderblock

Det oberoende fjäderblocket i madrasser som tillhör den andra gruppen är anordnat något annorlunda. Varje fjäder i sådana madrasser är packad i ett separat lock och när den appliceras på ett visst område komprimeras den oberoende av det närliggande elementet.

Bild
Bild

Denna typ av madrass kännetecknas inte bara av sin tillförlitlighet och hållbarhet, utan säkerställer också kroppens korrekta position och böjer sig bara på de platser där det verkligen är nödvändigt. När du väljer en madrass med ett fjäderblock är det bättre att föredra modeller med ett oberoende fjäderblock.

Bild
Bild

Fjäderlösa madrasser

Fjäderlösa madrasser skiljer sig från tidigare modeller i sin design, där det inte finns några metallelement, nämligen fjädrar. Det finns flerskikts- och enkelskiktsmodeller med varierande styvhet.

Bild
Bild

I modeller med ett lager används ett material, det vanligaste är polyuretanskum. I flerskiktsmodeller används olika material, lagda i en viss sekvens.

På grund av förekomsten av olika fyllningar i madrassen skapas produkter inte bara med varierande styvhet, utan också med olika ytterligare egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller som innehåller sådant material som struttofiber har ytterligare egenskaper … Beroende på vilka fibrer som är vävda i detta material görs åtskillnad mellan varma och kalla madrasser. Fibrerna i getpäls, som håller värmen väl, vävda i struttofibern, skapar effekten av en varm madrass. Och linfibrer, när de läggs till samma material, skapar motsatt effekt, nämligen att de inte tillåter madrassen att värmas upp.

Bild
Bild

Dessutom har vissa fjäderlösa madrasser, på grund av tillsatsen av ett material som Memory Foam, som har en skumstruktur, till sina lager, egenskapen att anpassa sig till människokroppen . Formen som förvärvas av madrassen motsvarar konturen av personen på den. Efter att ha rest sig från madrassen kan fyllmedlet återställa sin ursprungliga form inom några minuter. Tyvärr gillar inte alla de bekväma sovförhållandena som skapas av produkter med en sådan extra egenskap som minneeffekten. Det finns skäl för detta. Att sänka rumstemperaturen gör det väldigt hårt.

Bild
Bild

Fjäderlösa madrasser har många fördelar. De viktigaste och utan tvekan viktiga är utmärkta ortopediska egenskaper, uttryckta i bra stöd för ryggraden . Olika grader av styvhet - detta är en möjlighet för varje person att välja det alternativ som passar honom. Och naturligtvis är den långa livslängden för produkter utan fjäderblock en viktig faktor när du väljer.

Nackdelarna med fjäderlösa madrasser inkluderar den höga kostnaden för sådana produkter och otillräcklig mjukhet.

Bild
Bild

När du känner till alla fördelar och nackdelar med vår- och fjäderlösa alternativ måste du också fokusera på personliga känslor … För att göra detta behöver du bara testa de saker du gillar i butiken, nämligen att ligga ner och välja den som kommer att vara bekvämare för dig.

Bild
Bild

Välja fyllmedel

För att valet av madrass inte ska vara spontant, men omtänksamt, är det nödvändigt att lära sig förstå de mest populära fyllmedlen.

Bild
Bild

Polyuretanskum

Polyuretanskum är en typ av skumgummi med förbättrade egenskaper. Det ingår inte bara i fjäderlösa alternativ, utan också som ett extra lager i produkter med fjäderblock. PPU klarar avsevärda belastningar under en ganska lång livslängd.

Den ökade nivån på fyllmedelsstyvhet gör att tillverkare kan producera madrasser med goda ortopediska egenskaper till ett överkomligt pris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men det finns också små nackdelar med detta material. PUF har en ganska porös struktur, på grund av vilken den absorberar fukt väl, medan den är extremt svår att avdunsta. Dessutom är det svårt att rengöra.

Latex

Latex används ofta som fyllmedel. Den porösa strukturen hos detta fyllmedel erhålls genom skumning och bearbetning av saften från Hevea -anläggningen. Produkter som innehåller latex kännetecknas av slitstyrka och förmåga att klara betydande belastningar.

Bild
Bild

Latex ortopedisk madrass kan följa kroppens konturer och därmed stödja ryggraden i rätt position . Latex avser material som inte orsakar allergiska reaktioner och har förmågan att snabbt ta bort fukt.

Bild
Bild

Konstgjord latex skiljer sig något i egenskaper från sin naturliga motsvarighet . Med tiden torkar det ut och blir sprött. Naturlatex har bara en nackdel, och det är dess höga kostnad.

Bild
Bild

Struktofiber

Structofiber är tillverkad av syntetfibrer och har många fördelar. Detta ganska elastiska material brinner inte och orsakar inte allergiska reaktioner. Dessutom tar den på grund av sin struktur perfekt bort överflödig fukt. Vissa typer av madrasser, som inkluderar detta fyllmedel, har uttalade ortopediska egenskaper. Med det kan du skapa alternativ med olika styvhetsnivåer . Dessutom har produkter som inkluderar struttofiber en lång livslängd.

Den enda nackdelen med detta fyllmedel är dess ganska höga kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Coira

Kokos- eller kokosfiber har en ganska seg struktur. Det används som ett extra lager i nästan alla madrasser. Detta naturmaterial utsätts inte för förfall, eftersom det är ganska motståndskraftigt mot fukt. Coir är ett mycket miljövänligt material, eftersom det inte innehåller några giftiga ämnen. Den hårda ytan av detta material, tillsammans med andra fyllmedel, rekommenderas för användning vid olika sjukdomar i ryggraden.

Nackdelarna med detta fyllmedel inkluderar ökad skörhet och höga kostnader för materialet. Men med rätt vård (koksen tål inte skarpa slag) kommer fyllmedlet att hålla länge.

Bild
Bild

Det finns andra fyllmedel, men alla används mycket mindre ofta vid tillverkning av madrasser.

Styvhet och storlek

För närvarande erbjuder madrasstillverkare ett stort utbud av modeller med en mängd olika storlekar. För att korrekt bestämma storleken på madrassen som är rätt för dig måste du göra flera mått:

  1. Du måste lägga till 15-20 cm till din höjd, det resulterande värdet är madrassens minsta längd . Den tillåtna bredden beräknas enligt följande: du måste ligga på ryggen med händerna bakom huvudet. Avståndet mellan armbågarna är minsta bredd med en liten marginal.
  2. Om du behöver en madrass för en dubbelsäng måste samma mått göras av partnern . De resulterande värdena läggs till och några centimeter lager läggs till mängden.

När du väljer en produkt måste du dessutom jämföra produktens storlek med sovrummet. Standardplattan hjälper dig att göra rätt val.

Bild
Bild

De erhållna värdena för längd och bredd kan jämföras med standardstorlekarna som tillverkas av tillverkare:

  • Som regel är bredden på enstaka modeller 80 och 90 cm.
  • En och en halv madrass anses ha en bredd på 120 cm.
  • Bredden på dubbla produkter är 140, 160, 180 och 200 cm. Längden på standardmadrasser finns i tre versioner: 190, 195 och 200 cm.
  • Om du vill kan du alltid beställa en madrass med individuellt önskad längd och bredd, men en sådan produkt kommer att kosta lite mer än standardversionen.
Bild
Bild
Bild
Bild

För en bekväm sömn måste madrassen ha en viss fasthet . Det finns olika typer av styvhet. De mjukaste produkterna har en låg hårdhetsgrad, följt av produkter med en hårdhetsgrad under genomsnittet. Sedan kommer genomsnittet, efter det - över genomsnittet och det allra sista - hög styvhet.

Bild
Bild

Produkter med låg styvhet är tillverkade av latex; skumgummi eller bomull används som ett extra lager. Medelhårdhet bildas tack vare fyllmedel som polyuretanskum, latex, struttofiber. Hög styvhet uppnås genom att tillsätta komponenter som kokosnötskokos, struttofiber, alternerande med andra fyllmedel.

För att välja en madrass för en specifik höjd / vikt för en person kan du använda följande tallrik.

Bild
Bild

Vilken madrass är rätt för en frisk person?

För en frisk person väljs madrassen utifrån ålder och kroppsvikt. För ungdomar vars ålder inte har passerat 25-årsgränsen är alternativ med medelhårdhet eller de med hård yta mer lämpliga. Denna rekommendation är inte av misstag, eftersom bildandet av muskuloskeletala systemet sker före 25 års ålder och för att utesluta ryggradens krökning är det nödvändigt att sova på en hård, plan yta.

Bild
Bild

Spädbarn under tre år är bäst lämpade för en madrass, som innehåller kokosnöt . En hård och samtidigt plan yta kommer att ha en fördelaktig effekt på bildandet av ryggraden. Dessutom är detta fyllmedel väl ventilerat. När du har fyllt tre år är det tillåtet att byta madrass. En produkt med hård yta kan ersättas med en medelhård version med ett oberoende fjäderblock.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig indikator som beaktas vid val av madrass är kroppsvikt:

  • För personer med en ömtålig fysik är produkter med låg hårdhet utan kokosnötter lämpliga.
  • För personer vars vikt överstiger 100 kg -märket är det bättre att sova på en hård madrass utan fjädrar.
  • Produkten med förstärkta fjädrar är lämplig för personer som väger från 80 till 100 kg.
  • Personer vars vikt har ett genomsnittligt märke (högst 80 kg) kan välja ett alternativ med ett oberoende fjäderblock, i kombination med latex.
Bild
Bild

Hur matchar man för en äldre person?

För äldre människor som i regel har sjukdomar i muskuloskeletala systemet kan alltför hårda ytor orsaka sömnlöshet. Det mest acceptabla alternativet för dem skulle vara madrasser med ett oberoende block av fjädrar av medelhårdhet.

Om du hittar några sjukdomar i muskuloskeletala systemet är det bättre att välja en dubbelsidig madrass.

Bild
Bild

Att göra rätt val för osteokondros och ryggmärgsbråck

I närvaro av en sådan sjukdom som osteokondros bör du välja en madrass som har olika styvhet på varje sida. Under perioder av förvärring, åtföljd av svår smärta, är det bättre att använda sidan med en mjuk yta. I avsaknad av smärta vänds madrassen till andra sidan, som har en yta av medelhårdhet.

Ett alternativ till den dubbelsidiga versionen är en mjuk madrass, som kan användas för osteokondros i lumbosakralområdet.

Bild
Bild

I närvaro av en sådan sjukdom som intervertebral bråck är det bästa alternativet att använda en asymmetrisk madrass . För personer som lider av bröstkörtel osteokondros är en produkt med en yta av medelhårdhet lämplig, och i vissa fall är en hård yta det bästa alternativet.

Madrassen, som innehåller Memory Foam -fyllmedel, som har formminne, hjälper till att minska muskelspänningar vid alla typer av osteokondros, åtföljd av akut smärta.

Bild
Bild

Vad ska vara madrassöverdelen?

Alla madrasser med ortopediska egenskaper är otänkbara utan lock eller madrassöverdrag. Ett omslag av god kvalitet har egenskaper som hållbarhet, styrka, elasticitet och hygroskopicitet.

Madrassöverdelen har sådana egenskaper tack vare jacquardmaterialet. Det är bättre om fibrerna i tyget antingen är naturliga eller blandade.

Bild
Bild

Fästningen av madrassöverdelen måste vara fast, med tydliga konturer. Det är bättre om locket har dragkedjor, tack vare vilket det kan tas bort och tvättas om det behövs. Om jacquardväven från vilken madrassöverdelen sys är impregnerad, skyddas mot fukt och smuts för alla lager av madrassen och den behöver inte tvättas så ofta.

De bästa företagen

Cirka 40 tillverkare bedriver produktion av madrasser med ortopediska egenskaper. Betyget för de största företagen kan fördelas enligt följande:

I första hand är den välkända tillverkaren Ascona (Vladimir -regionen), som producerar mer än 150 typer av madrasser i olika priskategorier. Alla modeller av detta företag har inte avtagbara madrassöverdrag. Det finns både positiva och negativa recensioner om madrassernas kvalitet. Detta företag skiljer sig från andra tillverkare genom sin långsiktiga garanti, som sträcker sig från 10 till 30 år för vissa modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsulfirma (Moskva) har använt denna nisch under lång tid, därför är den bekant för många köpare. Produkterna som tillverkas under detta märke är väl annonserade och ganska dyra. Det sticker ut bland resten för produktion av modeller med 320 fjädrar per kvadratmeter.

Bild
Bild

Den hedervärda tredje platsen intas av företaget Toris (Vladimir -regionen). Denna tillverkare är mer fokuserad på tillverkning av latexprodukter. Produkterna i detta företag har ett brett utbud av storlekar och överkomliga priser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ormatek företag (Ivanovo -regionen) har tillverkat madrasser för inte så länge sedan. Alla madrasser i detta företag har avtagbara lock och dubbel förpackning. Produkter som varierar i pris och innehåll är tillgängliga för nästan alla delar av befolkningen.

Bild
Bild

Recensioner

Ortopediska madrasser är mycket populära bland kunderna. De flesta människor har köpt dessa madrasser på råd från experter som har observerats. Madrasser har fått bra recensioner från många köpare, tack vare den positiva effekten av deras användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Normaliseringen av sömn, minskning av smärta i ryggraden noteras av nästan alla köpare. Av de små nackdelarna, enligt många människors mening, är det möjligt att notera det långsiktiga beroendet av madrassens speciella yta och dess höga pris.

Rekommenderad: