Örngott Med öron (26 Bilder): Ett Enkelt Och Snabbt Sätt Att Sy Ett 50 X 70 örngott Enligt Ett Gör-det-själv-mönster

Innehållsförteckning:

Video: Örngott Med öron (26 Bilder): Ett Enkelt Och Snabbt Sätt Att Sy Ett 50 X 70 örngott Enligt Ett Gör-det-själv-mönster

Video: Örngott Med öron (26 Bilder): Ett Enkelt Och Snabbt Sätt Att Sy Ett 50 X 70 örngott Enligt Ett Gör-det-själv-mönster
Video: DIY LINEN THROW PILLOW COVERS | Sewing Tutorial 2024, April
Örngott Med öron (26 Bilder): Ett Enkelt Och Snabbt Sätt Att Sy Ett 50 X 70 örngott Enligt Ett Gör-det-själv-mönster
Örngott Med öron (26 Bilder): Ett Enkelt Och Snabbt Sätt Att Sy Ett 50 X 70 örngott Enligt Ett Gör-det-själv-mönster
Anonim

Den moderna livrytmen tar mer och mer ledig tid. Karriärväxt, familj och enstaka utflykter med vänner. Vad kan vi säga om en hobby eller ett företag för själen. Alla saker som bara är nödvändiga för livet finns tillgängliga på hyllorna, och om de inte finns där kan nätbutiker alltid hjälpa till.

Bild
Bild

Men även i butiker kan inte allt gilla. Ta till exempel sängkläder. Fel färg eller fel material. Eller så behöver du bara ett extra örngott. Hur ska man då gå tillväga i detta fall? Det är enkelt - du måste sy det örngott du behöver med dina egna händer. Detta kommer att vara ett enkelt och snabbt sätt att lösa problemet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kuddstorlekar

Många minns hur de kom till sin mormor i byn och sov hela sommaren på stora kuddar, vars storlek var nästan hela kroppens längd. Det var kuddar på 70 x 70 cm - en vanlig storlek i sovjetrummet. I varje hus, i varje lägenhet fanns sådana kuddar. Någon har dem fortfarande. Det är denna storlek som har blivit en slags standard för örngott som går i sängkläder för dubbelsängar och enkelsängar.

Bild
Bild

Fyrkantiga kuddar är också populära. De har måtten 40 x 40 cm, 50 x 50 cm, 60 x 60 cm. Det sista alternativet är det mest populära och finns ofta i sängkläder. Mindre fyrkantiga kuddar har dekorativa funktioner, de är skapade för att späda interiören. De är inte lämpliga för att sova, eftersom det är nästan omöjligt att sova på dem.

Med de europeiska influenserna blev avlånga rektangulära kuddar för sömn efterfrågade. För vissa är det här alternativet det mest praktiska, med storlekarna 50 x 70 cm för vuxna och 40 x 60 cm för barn. Dessa kuddar började erövra mer och mer plats på sängen. Örngott för kuddar 50 x 70 cm är indelade i flera typer:

  • med en doft på toppen;
  • med en doft på sidan;
  • Med öron;
  • Med en lukt och med öron;
  • Med öron och dragkedja bak.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Örngott med öron

Örngott med öron är ett mer populärt namn. Men det är inte många som vet att de i själva verket kallas "Oxford". Dessa är enkla rektangulära örngott på 50 x 70 cm och med en kant runt kanten. Denna kant har en dekorativ karaktär. Kudden sätts in från baksidan. Det är inte säkert känt var mode för dessa örngott kommer ifrån. Enligt historiker användes de i forntida Egypten.

Bild
Bild

Enkla örngott har aldrig burit några överdrifter och rikedomar. De var lätta att använda och för tråkiga. Därför uppfanns sådana "Oxford" örngott, med sömmar utåt, med spetsar och kanter. Gränsens bredd beror på vilka funktioner kudden kommer att utföra: dekorativ eller så blir den en kudde för att sova. Vanligtvis överstiger deras bredd inte 15 cm.

Bild
Bild

Om kudden är avsedd att sova, bör kanten vara platt, utan krusiduller och tillbehör, för att underlätta att sova. Det dekorativa örngott kan vara vågigt, med applikation eller trimmat med spets. På grund av det faktum att gränsen helt böjer sig runt örngott, döljer alla kuddfacken bakom det, görs hålet i ryggen för enkelhets skull. Detta förhindrar att kanterna gnuggar eller deformeras.

Bild
Bild

Val av tyg

Innan du själv syr något måste du alltid plocka upp materialet först. Valet av tyg kommer först.

Bild
Bild

Naturligtvis bör du föredra de tyger som är enkla att använda eller precis som du. Till exempel silke. Mjukt och känsligt siden är mycket behagligt för kroppen, har den unika egenskapen att inte "samla" damm. Det är starkt eftersom det består av naturliga fibrer. Det påstås att siden har fördelaktiga egenskaper. Dess nackdel är att siden är mycket skrynkligt och tillhör ett antal dyra tyger.

Bild
Bild

Andra naturliga tyger är chintz, satin och calico. De är slitstarka och praktiska att använda, med frekvent tvätt förlorar de inte sina kvaliteter, särskilt grov calico, som inte ändrar dess storlek. De ackumulerar inte statisk elektricitet, vilket är mycket viktigt under den varma säsongen - du kommer inte att svettas mycket från ett grovt calico örngott, eftersom grov calico absorberar svett och fukt väl. På morgonen kommer det inte att finnas någon depression i ansiktet.

Ett billigt alternativ skulle vara chintz, som själv, till sin kostnad, är det mest budgetmässiga alternativet . Det är ett lätt och mjukt tyg. Det är lämpligt för att sy och sy sängkläder på egen hand, eftersom kanterna inte smulas under arbetet och inte töjs för att väva. En av nackdelarna är att chintz inte är ett tåligt tyg, efter tio tvättar kommer tyget att börja tappa färg, och efter efterföljande tvättar blir det mindre hållbart och kan börja riva.

Bild
Bild

Satin är inte mindre efterfrågat bland urvalet av tyger för sömnad. Slitstarkt, naturligt, mjukt och känsligt tyg. För sina yttre kvaliteter kan detta material hänföras till dyra tygtyper och de ersätts ofta av sidenunderkläder, eftersom detta alternativ är billigare. Det varar länge under drift, det är inte rädd för ett stort antal tvättar.

Bild
Bild

Sömnad

Det finns två sätt att sy ett örngott med öron - med och utan omslag. Själva omslutande örngott är mer komplext och tidskrävande och tar mycket mer tid och tyg. Men ett sådant örngott kommer att se bra ut på en sovplats. Det luktfria örngott är enklare att designa, men det tappar inte heller sin charm. För att sy det måste du korrekt beräkna den nödvändiga tygmängden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningar av kuddfodral med och utan lukt kommer att vara något annorlunda, eftersom du måste lämna en viss mängd tyg för lukten, behöver du inte lämna något på ett luktfritt örngott. Tänk på alternativet att sy på en vanlig kudde som mäter 50 x 70 cm. Först är det värt att bestämma vad öronens bredd kommer att vara och vilken karaktär kudden kommer att ha (dekorativ eller kudde för att sova). För sömn väljs vanligtvis en kant från 5 till 7 cm.

Bild
Bild

En ungefärlig beräkningsformel

Sömmar + ögla + kuddbredd + ögla + sömskramper lika med bredden som ska markeras på tyget. För längd är formeln exakt densamma, förutom att längden används istället för bredden. Efter alla beräkningar kan du börja sy.

Bild
Bild

Tips: innan arbetet påbörjas måste tyget tvättas så att det krymper. När allt kommer omkring, om du först syr ett örngott och först tvättar det, finns det en risk att det sätter sig och inte sätter på sig kudden.

Efter att ha markerat alla nödvändiga dimensioner på tyget, klipp ut en rektangel med önskad bredd och längd . För att sätta in kudden väljer vi från två dukar vad som ska bli baksidan och gör ett snitt i önskad höjd. Vi bearbetar det med en överlock och syr sedan i en blixtlås. Vi fäster de två dukarna med säkerhetsnålar och stryker kanterna, men inte starkt. När kanterna har strykts, vänd tyget utåt. Och igen stiftar vi kanterna med stift, och sedan sveper vi dukarna till varandra.

Bild
Bild

På den resulterande versionen mäter vi storleken på vår kudde - 50 x 70 cm, och den återstående längden "går" till öronen. Sy den resulterande märkningen på en skrivmaskin. Kuddfodralet är klart. Det återstår bara att sätta in kudden. Skillnaden mellan ett örngott med lukt är att öronen antingen bara kommer att vara på tre sidor, eller att en annan liten bit tyg sys på den fjärde ruchen, vilket blir lukten. Själva gränsen måste sys inte till kuddfodralets bas, utan till lukten.

Rekommenderad: