Hur Sprider Man Thuja Korrekt? Ett Snabbt Och Enkelt Sätt Att Föröka Ett Träd. Hur Man Planterar Thuja Hemma? Korrekt Förökning Av Grenar På Våren

Innehållsförteckning:

Video: Hur Sprider Man Thuja Korrekt? Ett Snabbt Och Enkelt Sätt Att Föröka Ett Träd. Hur Man Planterar Thuja Hemma? Korrekt Förökning Av Grenar På Våren

Video: Hur Sprider Man Thuja Korrekt? Ett Snabbt Och Enkelt Sätt Att Föröka Ett Träd. Hur Man Planterar Thuja Hemma? Korrekt Förökning Av Grenar På Våren
Video: Potting up Rooted Arborvitae Cuttings 2024, Mars
Hur Sprider Man Thuja Korrekt? Ett Snabbt Och Enkelt Sätt Att Föröka Ett Träd. Hur Man Planterar Thuja Hemma? Korrekt Förökning Av Grenar På Våren
Hur Sprider Man Thuja Korrekt? Ett Snabbt Och Enkelt Sätt Att Föröka Ett Träd. Hur Man Planterar Thuja Hemma? Korrekt Förökning Av Grenar På Våren
Anonim

Barrträd har alltid haft en speciell plats inom landskapsdesign. De kombineras perfekt med blommande växter, kan fungera som ett oberoende element i kompositionen och bilda häckar. Thuja är en av de vanligaste dekorativa arterna och har många fans runt om i världen. I detta avseende är frågan om dess snabba och effektiva reproduktion relevant inte bara för nybörjare sommarboende, utan också för erfarna trädgårdsmästare.

Bild
Bild

Rätt tid

De mest lämpliga säsongerna för thuja -uppfödning är vår och sommar. Sommarmånaderna anses vara den mest gynnsamma tiden för processen ., som rekommenderas att börja under andra halvan av juni. Detta beror på det faktum att det under denna period sker en upprepad tillväxt av skott, från vilka ett starkare planteringsmaterial erhålls än det som erhålls på våren.

Bild
Bild

Det kommer dock att vara möjligt att använda det för plantering först nästa år, så att plantorna övervintrar i ett svalt rum.

Du kan också få material för plantering i april . För att göra detta, ta ett års icke-lignifierade gröna skott, som dock är mindre motståndskraftiga mot aggressiva yttre faktorer än plantor som skördades i juni. Vårprov ger inte 100% överlevnad, därför är det om möjligt bättre att vänta till sommaren med valet av planteringsmaterial.

Bild
Bild

Men med definitionen av en lämplig tid för avel är inte allt så entydigt, och vissa experter är övertygade om att höstvalet av planteringsmaterial är mycket mer ändamålsenligt än sommaren eller våren. De förklarar detta med en naturlig avmattning av sapflödet, vilket resulterar i att antalet plantor som dör av brist på fukt på vintern minskar märkbart. Men för rättvisans skull är det värt att notera det höstrotning tar mycket längre tid än våren därför beror valet av häckningsperiod på hur snabbt du behöver för att få en ny växt.

Bild
Bild

Förökning genom sticklingar

Denna uppfödningsmetod anses vara den enklaste och mest effektiva och praktiseras av många sommarboende. Nyckeln till dess framgång är det korrekta valet och beredningen av plantmaterial, samt att följa tekniken för ytterligare vård. Så, det första steget av thuja -förökning med sticklingar är valet av en lämplig gren för att erhålla sticklingar … För att göra detta är det lämpligt att välja en stark två- eller treårig skott i den övre delen av kronan och plocka en 20 centimeter skott från den. Att klippa stjälken med ett trädgårdsredskap rekommenderas inte; det bästa är att helt enkelt dra ut den från modergrenen uppifrån och ner.

Bild
Bild

Detta kommer att hjälpa till att bevara en liten "häl" i slutet av groddan, bestående av trä och bark. Näringsämnena som den innehåller kommer att ge näring åt sticklingarna ett tag och hjälpa dem att rota och överleva.

Med hjälp av en vass kniv rengörs "hälen" från barkens rester, vilket förhindrar ruttning eller torkning av skärningen. Därefter rengörs den nedre delen av skottet noggrant från resterna av nålar, eftersom det också kan ruttna när det kommer i kontakt med marken eller näringsblandningar. Nästa steg är att förbereda en lösning av alla tillväxtstimulerande medel till exempel "Kornevin" och placera sticklingar i den under en period av 12 till 24 timmar. Medan skottet bearbetas förbereds ett speciellt substrat, bestående av torv, torv och flodsand, taget i lika delar.

Bild
Bild

För att undvika multiplikation av patogener, för vilka sand är en idealisk miljö, måste den kalcineras i ugnen och värma den upp till 250 grader. Bearbetningstiden bör vara minst 20 minuter, varefter ugnen stängs av och sanden får svalna naturligt. men erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du förbereder rotblandningen i förväg och detta förklaras av det faktum att efter kalkning av sanden tar det minst en månad att återställa den naturliga mikrofloran.

Bild
Bild

En behållare med en diameter på minst 12 cm tas som en behållare och små hål görs i dess kropp och botten. Detta kommer att främja fullständigt luftutbyte och avlägsnande av överflödig vätska. Därefter börjar de bilda ett dräneringsskikt, som kan användas som flodstenar eller expanderad lera . När allt är klart blandas torv, sand och torv noggrant i en stor hink, hälls i en behållare, spills med en mörkrosa lösning av kaliumpermanganat och sticklingarna rotas. För detta görs hål med en penna 3-4 cm djup och skott placeras i dem. Samtidigt ser de till att den nedgrävda delen av skärningen är helt rengjord från barken, och nålarna rör inte jorden. Jorden runt skärningen är väl komprimerad och tampad, varefter planteringen lätt fuktas.

Bild
Bild

Därefter täcks behållaren med en film eller glasburk och avlägsnas till en fuktig plats . I detta fall bör lufttemperaturen vara från +17 till +23 grader. Det är viktigt att se till att direkt solljus inte faller på växten, eftersom de kan ha en skadlig effekt under rotfasen. Varje dag sprutas marken runt plantan med en sprayflaska, och i för varmt väder utförs denna procedur två gånger om dagen. I det här fallet måste du se till att vattendroppar inte faller på nålarna, annars kan det börja ruttna.

Bild
Bild

Efter ett par månader kommer det att bli klart vilka sticklingar rotprocessen lyckades och vilka växter som dog. Om sticklingarna utfördes på våren kan de rotade plantorna planteras i öppen mark i slutet av hösten, medan sommarproverna bara är nästa år. För vintern placeras de i ett ljust rum vid en temperatur på + 10-15 grader och med vårens början planteras de i en trädgårdsbädd.

Bild
Bild

Förutom näringssubstratet används ofta torvmossa - sphagnum. Nedan följer en steg-för-steg-beskrivning av denna metod, som enligt experter ger utmärkta resultat:

  • så, en avriven 20 centimeter skott placeras i en behållare med någon stimulant för rotbildning och lämnas i 12 timmar;
  • mossa hälls med kokt vatten och lämnas i 3 timmar;
  • ett brett tygstycke läggs ut på bordet, visuellt uppdelat i hälften och sphagnumoss läggs på materialets ovansida;
  • sticklingar läggs ovanpå mossan på ett kort avstånd från varandra och täcker hälarna med sphagnum;
  • botten av tyget är täckt med "planteringen" så att skottets nålar är fria;
  • tyget rullas ihop, läggs i en plastpåse och hängs på ett ljust ställe.
Bild
Bild

Tack vare sphagnum förblir luftfuktigheten hög under en lång tid, och dess minskning bedöms av frånvaron av kondens på påsens inre yta. I så fall fukta tygrullen omedelbart med en sprayflaska. Rötter uppträder vanligtvis en månad efter spiringens början. Den största fördelen med vegetativ förökning är möjligheten att få ett nytt träd inom 3 år ., med full bevarande av förälderns sortkvaliteter.

Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar en ganska låg, jämfört med fröodling, överlevnad av sticklingar, skottens känslighet för plötsliga temperaturförändringar och låg resistens mot sjukdomar.

Hur förökas med frö?

Du kan föröka thuja hemma med frön. Denna metod är inte lika snabb som ympning och det kan ta upp till 6 år att odla ett nytt träd. Dessutom behåller träd som odlas på detta sätt inte alltid moderplantans ärftliga egenskaper. Men de är mycket resistenta mot olika sjukdomar och uthärdar atmosfäriska förändringar. Fröförökning börjar med beredning av frö . För att göra detta, i slutet av augusti, samlas mogna, men fortfarande stängda kottar från thuja och läggs på en varm plats. Efter ett par dagar öppnas fjällen på kottarna och frön rinner ut ur dem. Frögroning varar i 2-3 år, så de skördas, läggs i en mjukpås och förvaras på en torr plats. Med kallt väder börjar säckar med frön begravas i snön, vilket gör stratifiering.

Bild
Bild

På våren tas säckarna bort från snön och fröna planteras i en öppen mark eller behållare . En blandning av sand och torv, taget i lika stora proportioner, används som substrat, planterar frön till ett djup av 1,5-2 cm. Ovanifrån mults underlaget med barrträd eller torv och fuktas regelbundet. Om insamling och plantering av frön utfördes korrekt och tekniken för deras spiring inte kränktes, kommer utseendet på de första skotten inte att vänta. När fröna groddar måste de skuggas och hållas utanför direkt solljus.

Bild
Bild

Som gödningsmedel använder jag en svag infusion av mullein eller en speciell utfodring för barrträd . Dessutom lossas jorden regelbundet och ogräs om det behövs. Med kallt väder täcks unga skott som växer i trädgården med grangrenar och skotten som sitter i behållaren överförs till källaren och förvaras vid en temperatur på + 5-10 grader. När växterna når tre år får de dyka, och när de når 4-5 år kan de transplanteras till en permanent plats.

Bild
Bild

Rotindelning

Denna metod används för unga thujas, eftersom deras rötter är mycket lättare att separera än i mogna träd. För att få flera enskilda växter måste du gräva upp ett starkt och tätt träd i början av sommaren och transplantera det till ett grundt djup - vanligtvis är 15 cm tillräckligt. Denna teknik bidrar till den snabba tillväxten av rotsystemet och möjligheten att få flera växter från ett träd samtidigt. Under det första decenniet i september grävs trädet upp och dess rotsystem delas noggrant upp i flera delar . De resulterande träden planteras på permanenta platser och fortsätter att ta hand om dem som vanligt.

Bild
Bild

Reproduktion genom skiktning

Denna metod är också ganska enkel och effektiv och består av följande: plantans lägsta gren är böjd till marken, fäst till marken med en tråd och strös med jord. Rötterna dyker upp ganska snabbt, och efter några månader kan den rotade grenen ge flera plantor samtidigt. Efter bildandet av ett fullvärdigt rotsystem huggas de försiktigt bort från moderplantan och planteras på en permanent plats.

Bild
Bild

Emellertid lämnar de dekorativa egenskaperna hos sådana växter mycket att önska. I de flesta fall är unga träd ganska fula och kräver noggrann och långvarig kronkorrigering.

Landar i öppen mark

Plantering av thuja -plantor i öppen mark bör utföras under gynnsamma väderförhållanden efter att hotet om återkommande frost försvinner. Den optimala perioden är slutet av maj - början av juni, beroende på det lokala klimatet. Man bör komma ihåg att plantor äldre än 3 år har stora chanser att överleva. Trots thujas anspråkslöshet rekommenderas det att plantera dem på ganska ljusa platser.

Bild
Bild

Detta hjälper växten att växa grön massa snabbare och gör att den kan börja bilda sin krona snabbare. De flesta experter rekommenderar dock att odla vår- och höststicklingar i speciella "skolor" - vanliga sängar, där unga rotade sticklingar eller plantor som odlas från frön kommer att vara upp till 3 år. Så, sticklingar som erhållits på hösten planteras i "skolor" på våren och vårsticklingar - i början av hösten samma år.

Bild
Bild

Marken för thuja ska vara luftig, med hög torvhalt. Det rekommenderas att tillsätta torv till utarmad jord med en hink per 1 m2. Träden bör planteras på ett avstånd av 30 cm från varandra och vattnas regelbundet. Med rätt vård blir 3-4-åriga thuja starka oberoende träd som kan planteras på sina permanenta platser.

Ytterligare vård

Tui är ganska opretentiösa träd och kräver inte komplext underhåll. Nedan följer några riktlinjer som hjälper dig att få en stark, frisk växt utan ansträngning.

  • På våren rekommenderas att applicera nitroammofosk eller andra liknande kompositioner under varje träd. De behöver dock introduceras bara ett år efter att plantan har planterats på plats.
  • De flesta thuja -arterna har en mycket frodig krona som förångar mycket fukt. Därför är regelbundet vattning av trädet helt enkelt nödvändigt, och detta bör göras utan att vänta på fullständig torkning av cirkeln nära stammen.
  • Det är nödvändigt att lossa jorden nära stammen mycket noggrant, eftersom thujas särdrag är den ytliga platsen för rötterna, som är mycket lätta att skada. Därför bör lossningsdjupet inte överstiga 10 cm.
  • För att behålla fukt i rotzonen rekommenderas att mulka jorden runt stammen. För att göra detta kan du använda sågspån, bark eller kompost. Tjockleken på komposten ska vara 6–7 cm.
  • För vintern måste träd, särskilt unga, förpackas i polyeten och täckas med grangrenar. Bara för detta måste du välja en transparent film, eftersom fotosyntesprocessen inte stannar på vintern och växten behöver solljus.
  • På våren bör thujas krona bli av med torra och skadade skott.
  • Omplantering av en vuxen växt till en annan plats utförs under hösten. För att göra detta grävs trädet upp tillsammans med en jordklump och försiktigt överförs till en ny plats.
Bild
Bild

Ofta misstag

Den vanligaste fel i reproduktionen av thuja är:

  • dålig rengöring av skärets botten från resterna av barken och nålarna, varför unga skjuter ofta ruttnar;
  • plantera frön som inte har stratifierats;
  • användningen av försvagade och sjuka skott för sticklingar;
  • plantera ett ungt träd i skuggan, vilket leder till kronskallighet och förlust av grönskans saftighet;
  • användning av sand som inte har genomgått värmebehandling för framställning av ett substrat;
  • ogräs av dålig kvalitet och brist på tidig vattning;
  • plantera på en permanent plats som ett enda element av träd som inte har uppnått 3 års ålder.

Rekommenderad: