Påslakan: Vad är Det? Matchande Sängset Med Ett Quiltat Påslakan Med Knappar Och Satin Med En Utskärning I Mitten

Innehållsförteckning:

Video: Påslakan: Vad är Det? Matchande Sängset Med Ett Quiltat Påslakan Med Knappar Och Satin Med En Utskärning I Mitten

Video: Påslakan: Vad är Det? Matchande Sängset Med Ett Quiltat Påslakan Med Knappar Och Satin Med En Utskärning I Mitten
Video: Duvet vs Comforter - What's The Difference? 2024, April
Påslakan: Vad är Det? Matchande Sängset Med Ett Quiltat Påslakan Med Knappar Och Satin Med En Utskärning I Mitten
Påslakan: Vad är Det? Matchande Sängset Med Ett Quiltat Påslakan Med Knappar Och Satin Med En Utskärning I Mitten
Anonim

Påslakanet är ett viktigt inslag i sängkläderna och används ofta som sängkläder bland många människor i världen. Det första omnämnandet av påslakan går tillbaka till 1900 -talets första hälft. På den tiden hade bara rika människor råd att köpa den. Efter ett halvt sekel har dock påslakanet trätt in i hushållet och idag klarar nästan ingen säng utan det.

Bild
Bild

Funktioner vid användning

Närvaron av ett påslakan i sängen beror på behovet av att följa hygienreglerna. Tjocka filtar torkar inte bra och förlorar ofta sitt ursprungliga utseende, så det är opraktiskt att tvätta sådana produkter ofta. För att hålla filtarna rena och snygga använder värdinnorna påslakan. Förutom hygienkraven ökar användningen av ett påslakan avsevärt komfortnivån i närvaro av en taggig eller hal filtyta. Många syntetfiltar andas dåligt och kan orsaka överdriven svettning under sömnen. Användningen av påslakan skapar ett tunt luftgap mellan kroppen och påslakans material, vilket säkerställer ventilation och minskar svett.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder tunna överkast som täcke skapar påslakan en flerskiktad effekt, vilket något ökar filtens tjocklek och, på grund av bildandet av luftlager, förbättrar de sistnämnda värmebesparande funktionerna. Förutom de praktiska fördelarna, ger påslakan en viktig estetisk komponent till sängens utseende. Sängkläder, inklusive, tillsammans med påslakan, lakan och örngott, ser estetiskt tilltalande ut på sängen och kombineras harmoniskt med varandra. Påslakan klassificeras enligt många kriterier, vars grundläggande är typer av snitt, storlekar, tillverkningsmaterial, struktur och färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av utskärningar

På grundval av detta är alla påslakan indelade i tre typer.

Objekt där filtskärningen ligger längst ner på modellen . Fördelarna med sådana påslakan inkluderar möjligheten att använda båda sidor vid täckning, enkel att fylla filten och det färdiga utseendet. Bland nackdelarna är sannolikheten för att filtar glider ut under sömnen. Detta ögonblick kan dock betraktas som ett minus endast villkorligt. Modeller med nedre slitsar är mycket enkla att utrusta med olika typer av fästelement som blixtlås, knappar eller knappar. Valet av fästelement beror helt på snittet på påslakan och ägarnas personliga preferenser. Så när ena halvan av produkten går in i den andra med en överlappning eller utrustar modellen med en ventil, är det lämpligt att installera knappar och knappar, och med ett enkelt snitt - blixtlås.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller med ett "europeiskt" snitt , gjorda i mitten av produktens sidokant. Dessa påslakan är mycket bekvämare att använda än de tidigare, och behöver ofta inte ytterligare fästelement. Med rätt storlek lämnar filten inte påslakan även under en rastlös sömn, på grund av vilken "europeiska" utskärningar ofta används när du syr barnuppsättningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den tredje typen är en typisk sovjetisk uppfinning och är utskärning i mitten av framsidan … Hålet kan ha en rund, fyrkantig eller rektangulär form och kan också göras i form av en rombe eller en smal spalt som ligger i mitten av produkten. Denna typ av påslakan använder bara ena sidan av påslakan och anses vara den svåraste att fylla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Den moderna sängklädsmarknaden erbjuder ett stort utbud av olika standardstorlekar. Valet av rätt produkt beror helt på sängens och filtens dimensioner. Så vanliga inhemska storlekar på en och en halv storlek filtar är 140x205 cm, tvåbäddsfiltar-172x205 cm och euromodeller-200x220 cm. Barnens produkter produceras i storlekarna 140x110 cm eller 140x100 cm. Utländska storlekar är något annorlunda än ryska och betecknas med bokstäver. Till exempel kommer ett och ett halvt påslakan på 145x200 cm att märkas med inskriptionen Single / Twin. Dubbla modeller 264x234 cm betecknas som kung / drottning, och märkningen av barns påslakan i storleken 100x120 cm kommer att se ut som babysäng.

Bild
Bild

Förutom standarden finns ofta icke-standardalternativ . Så barnmodeller kan produceras i storlekarna 125x120 och 125x147 cm, måtten på tonårs enkelsängprodukter motsvarar ibland 122x178 cm, och en och en halv version kan representeras av produkter på 153x215 cm. ett påslakan anses vara den vars längd och bredd överstiger filtens parametrar med 5 cm. I det här fallet kommer filten inte att gå vilse under sömnen och vara lätt att tanka.

Bild
Bild

Olika material

Material för tillverkning av påslakan kan vara både naturliga och syntetiska tyger. Högkvalitativa produkter bör innehålla minst 60% av de naturliga fibrerna, representerade av bomull, siden, linne och ull. Ett antal tyger anses vara de mest populära för att sy påslakan.

Bild
Bild

Bomull

Bomull är det mest mångsidiga och praktiska råmaterialet för att göra sängkläder. Det idealiska alternativet är hundra procent, utan användning av syntetiska föroreningar, bomullssammansättning. Sådana produkter kännetecknas av hög densitet, lyser inte igenom, men är samtidigt mjuka och behagliga att ta på. Fördelarna med bomull är hög hållbarhet, förmågan att ta bort överflödig fukt från kroppen, lätt att tvätta och stryka, absolut allergivänlighet, halkskydd och utmärkta antistatiska egenskaper. Nackdelarna inkluderar snabb färgtoning och storleksminskning under tvätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silke

Siden är en av de dyraste tygerna som används för påslakan. Materialet kännetecknas av en lång livslängd, förmågan att transportera bort fukt från människokroppen och ett elegant utseende. Svarta och röda monokromatiska modeller, liksom tryckta produkter med fotografiska bilder, ser särskilt vackra ut. Sidenmodeller tillhör kategorin vinter-sommarprodukter, vilket beror på deras höga temperaturreglerande egenskaper. Fördelarna med siden inkluderar motståndskraft mot blekning och deformation, samt materialets smutsavvisande egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är siden inte en gynnsam miljö för saprofyternas vitala aktivitet, går inte sönder vid sträckning och ackumulerar inte statisk elektricitet. Nackdelarna inkluderar omöjligheten att bleka produkter och stränga krav på tvätt. Så ett täcke av siden ska tvättas med ett speciellt pulver vid en vattentemperatur som inte överstiger +30 grader, och bara på händerna. Det är förbjudet att vrida ut och vrida produkten, och strykning bör endast göras från fel sida. Det rekommenderas inte att använda en ångbåt och en spray under strykningen, eftersom detta leder till att fläckar ser ut på produkten och förstör dess utseende. Dessutom är sidenmodeller benägna att glida, därför rekommenderas att sy fast fästelement i påslakan och utrusta lakan med ett elastiskt band.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jacquard

Jacquard används också ofta för att sy sängkläder. Den består av bomull med viskosfibrer tillsatta. Materialet har en reliefstruktur och ser ut som ett tapet, men har en slät konsistens och är behaglig att röra vid. Fördelarna med jacquardmodeller inkluderar produkternas höga hållfasthet, förmågan att ta bort överflödig fukt och goda termoregulatoriska egenskaper. Materialet är inte benäget för ackumulering av statisk elektricitet, har hög nötningsbeständighet och torkar snabbt efter tvätt. Nackdelen med jacquardprodukter är deras tendens att bilda piller efter täta tvättar, vilket gör att påslakan ser inaktuella ut.

Bild
Bild

Satin jacquard

Satinjacquard används också ofta som material för att sy påslakan. Tyget kännetecknas av en harmonisk kombination av en slät yta och präglade mönster, en vacker glans och ett estetiskt utseende. Fördelarna med modellerna inkluderar tygets fullständiga allergivänlighet, möjligheten att använda det på vintern och hög hållbarhet. Bland nackdelarna är påslakans hala yta och olämplig att använda i varmt väder.

Bild
Bild

Linné

Linne är ett värdefullt naturmaterial och kännetecknas av viss styvhet och knotig konsistens. Linne påslakan har termoregulatoriska egenskaper och en måttlig bakteriedödande effekt. Materialet kan förhindra utseende och reproduktion av svampinfektioner och eliminera hudinflammation. Linne säng absorberar perfekt fukt medan den förblir torr. Sådana modeller är hållbara, motståndskraftiga mot blekning och är inte benägna att gulna. Dessutom ser linne påslakan med en utskärning på framsidan mycket snygga med vadderade eller isolerade lapptäcken och passar perfekt in i en modern inredning. Nackdelarna med linnemodeller inkluderar höga veck och svårigheter att stryka produkter, vilket dock mer än uppvägs av materialets naturlighet och hygien.

Bild
Bild

Frotté

Påslakan av frotté, som har utmärkta absorberande egenskaper och inte kräver strykning, är inte mindre populära. Både helt naturliga material och tyger med tillägg av syntet kan användas som råmaterial för sådana modeller. Påslakan av mikrofiber och bambu är intressanta alternativ. Trots olika ursprung är båda materialen behagliga vid beröring, lätta, allergivänliga och inte känsliga för utseende av svampar och bakterier.

Bild
Bild

Färglösningar

När du väljer tygets färg bör du komma ihåg att vanliga påslakan i vita, ljusrosa och ljusblå toner symboliserar ett tillstånd av renhet och fred. Svarta modeller främjar energiflödet, medan röda produkter skyddar mot ångest och ångest. Grön färg representerar lugn och ro, medan lila nyanser ger originalitet och experiment till rummet. Påslakan med ett litet mönster är bra för en rustik stil, och grå linnemodeller passar perfekt in i ekostil. Geometriska mönster och orientaliska motiv kommer att ge mysterium till rummet, och teckningar med stora röda blommor kommer att ge dig ett romantiskt humör.

Bild
Bild

Användbara tips

När du väljer påslakan Det är nödvändigt att överväga sådana viktiga faktorer som:

  • för att linnet ska hålla längre måste du välja modeller med tillägg av syntet, men helt syntetiska tyger bör inte köpas heller - produkter gjorda av dem kan ackumulera statisk elektricitet och inte vara särskilt trevliga vid beröring;
  • om modellen köps för året runt-användning är grov calico eller poplin det bästa alternativet;
  • om du vill ha glänsande linne istället för siden kan du köpa satin: det kostar mycket billigare, men det ser inte sämre ut;
  • när du väljer ett påslakan i present är det bättre att fokusera på cambric- eller jacquardmodeller, men om medel tillåter det är det bättre att välja siden;
  • stickade modeller är mer lämpliga som påslakan för täcken;
  • när du väljer en produkt måste du se om färgen på tyget och trådarna matchar, samt kontrollera kvaliteten på behandlingen av de inre sömmarna och stygnens geometri; dessutom måste påslakanet vara tillverkat av ett enda tygstycke: närvaron av fogsömmar är oacceptabelt;
  • Innan du köper måste du lukta på produkten, och om du hittar en obehaglig kemisk lukt, vägra att köpa.

Rekommenderad: