Calico Eller Satin För Sängkläder? 18 Foton Vad är Bättre I Kvalitet? Jämförelse Av Tyger Och Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Calico Eller Satin För Sängkläder? 18 Foton Vad är Bättre I Kvalitet? Jämförelse Av Tyger Och Recensioner

Video: Calico Eller Satin För Sängkläder? 18 Foton Vad är Bättre I Kvalitet? Jämförelse Av Tyger Och Recensioner
Video: Jag rättar recensioner 2024, April
Calico Eller Satin För Sängkläder? 18 Foton Vad är Bättre I Kvalitet? Jämförelse Av Tyger Och Recensioner
Calico Eller Satin För Sängkläder? 18 Foton Vad är Bättre I Kvalitet? Jämförelse Av Tyger Och Recensioner
Anonim

Valet av sängkläder är en ganska viktig fråga som direkt påverkar komforten och kvaliteten på sömnen. Idag finns det dock ganska många material som används för att sy kit, bland annat grov calico och satin är särskilt viktiga. Därför måste du ha en klar förståelse för varje materials egenskaper, dess positiva och negativa egenskaper för att göra rätt val.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över textilkompositioner

Idag kan du hitta sängkläder från en mängd olika naturliga, syntetiska och kombinerade tyger. De kan ha olika vävning, taktila egenskaper, färger och många andra parametrar som skiljer sig från varandra. Därför kan det vara ganska svårt att välja ett lämpligt alternativ från den tillgängliga sorten. Men från hela materiallistan är uppsättningar av satin och calico särskilt efterfrågade, vars huvudsakliga egenskaper kommer att diskuteras i detalj nedan.

Historien om ursprunget för grov calico går tillbaka till asiatiska länder , där denna råvara ursprungligen var avsedd för att sy ytterkläder och underkläder. Tryckt calico fann sin tillämpning vid tillverkning av barn- och damoutfits. Idag har ett liknande material börjat användas som råvara för att sy påslakan, lakan och kuddar. Detta beror på massan av positiva egenskaper hos tyget, liksom dess acceptabla kostnad.

Calico är faktiskt ett tätt bomullstyg med en vinkelrät väv av trådar. Utan bearbetning är materialet mycket likt en pappersduk, därav det inrotade namnet vit grov kaliko, som kallas duk. Tyget sticker ut mot bakgrunden av andra bomullsråvaror med en hög praktisk och slitstyrka; för att ge materialet nyanser och mönster används färgämnen av uteslutande naturligt ursprung.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller densiteten varierar denna parameter mellan 50-140 trådar per 1 cm2. Kostnaden för produkter bildas baserat på vilken typ av fibrer som används för vävning. Vanligtvis, ju tunnare tråden, desto starkare och tätare tyget, vilket innebär att kostnaden för slutprodukten blir hög.

På butikshyllorna kan du hitta flera typer av grov calico, varifrån sängkläderna sys:

  • vanliga färgade råvaror - vanligtvis monokromatiska produkter;
  • tryckt material - sådana produkter har ett mångfärgat mönster, prydnad, etc.;
  • blekt kaliko - blekt råmaterial;
  • oavslutat material - tillverkat, men inte bearbetat, används inte för att sy linne.

Blekat linne har den lägsta kostnaden, sådant linne säljs i en vanlig ljus färg och medelhårdhet. Vanliga färgade sängkläder har också en enfärgad färg, men de kan ha olika färger. Tryckt calico är det mest populära, eftersom det här alternativet presenteras i ett stort antal färger. Detta material är att föredra att använda för att sy babykit och blöjor på grund av textilernas mjukhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tygets sammansättning kan inkludera inte bara bomull utan även andra konstgjorda trådar, tack vare vilka tillverkarna ökar slitstyrkan på sina produkter. En mer exakt lista över de medföljande materialen i satsen anges vanligtvis på produktetiketten.

Satin tillverkades också först i öst, varifrån tyget gradvis spred sig över hela världen. Efterfrågan på ett sådant material bestämdes av tygets egenskaper som styrka, lång livslängd, dessutom hade råmaterialet skönhet och mjukhet, vilket ofta jämfördes med siden. Nu används materialet både för att sy sängkläder och för att göra kläder och klädsel för stoppade möbler.

Satin ackumulerar inte smuts på ytan, så det kan användas säkert även om det finns ett fluffigt husdjur i huset. När det gäller slitstyrka visade det sig att satinlinne perfekt tål mer än tre hundra tvättar, utan att det krymper. Som en separat fördel med materialet kan man peka ut positiva känslor och komfort när man använder sådant linne i sängen.

Bild
Bild

Utseendet på satinprodukter sticker ut för sin presentabilitet. För att förbättra sådana indikatorer använder tillverkarna ofta processen med tygmercerisering, vars väsen är bearbetning av råvaror med alkali, vilket ger produkterna glans. Under produktionen av produkter kan dessutom kalandertekniken användas när materialet passerar rullningsproceduren med uppvärmda rullar, vilket gör det möjligt att vända den runda tråden som används för tillverkning av bomullstyg till en platt.

Satin är anmärkningsvärt för sin vävning, eftersom siden och bomullstrådar används vid tillverkning av råvaror, som vrids med dubbelvävningsmetoden.

Som ett resultat av detta arbete bildas en unik mjuk satinyta, och en tät vriden tråd ger materialet glans och reflekterande egenskaper. Materialet tillhör kategorin täta textilprodukter, så antalet trådar per 1 cm2 är från 120 till 140.

Bild
Bild

Följande typer av satin finns att köpa:

  • blekt;
  • tryckt;
  • vanligt färgat.

Dessutom är sängkläder ofta tillverkade av speciella sorter av detta material:

  • siden-satin, där bomulls- och siden-trådar används;
  • jacquard - ett material som är tillverkat med ett vävt mönster; sådana produkter har ingen fel sida;
  • makosatin är en råvara, vars tillverkning innebär användning av endast bomullstrådar, på grund av vilka produkterna får en unik glans.

Kostnaden för vanligt eller bearbetat satin överstiger till stor del priset på grov kaliko på grund av det speciella med vävningen av det första materialet, men produkternas hållbarhet betalar för det pris som deklareras av tillverkaren för de färdiga produkterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse av tygernas fördelar och nackdelar

Eftersom båda tygerna är ganska populära för att sy sängkläder, bör de positiva och negativa aspekterna av varje material beaktas. Satin har följande fördelar:

  • tyget är inte benäget att skrynklas, så strykning efter tvätt är inte nödvändigt;
  • ull, hår och annan smuts fastnar inte vid materialet;
  • satin leder inte elektricitet;
  • materialet sticker ut för sitt slitstyrka och krymper inte ens efter tvätt vid höga temperaturer;
  • satin sängkläder sticker ut för sin höga attraktivitet i utseende;
  • hög taktil prestanda, vilket har en gynnsam effekt på sömnkvaliteten;
  • när det gäller mjukhet är materialet inte mycket sämre än silke, men har en mer överkomlig kostnad;
  • som regel innehåller den sömlösa sidan en grovhet, vilket gör det möjligt att undvika att rulla sängen från sängen under sömnen;
  • tyget har förmågan att behålla värme, så det kan användas utan problem under den kalla årstiden;
  • materialet behåller färgernas ljusstyrka länge.

Som alla andra material har satin några nackdelar:

  • på grund av egenskapen att behålla värme väl i ett mycket uppvärmt rum kan det orsaka överhettning;
  • satin är osannolikt att vara i harmoni med siden eller andra material på grund av skillnaden i grovhet, vilket kan orsaka viss obalans i känslor;
  • Trots den lägre kostnaden i jämförelse med satin och siden är sängkläder av satin fortfarande en dyr produkt
Bild
Bild

Oavsett att grov kaliko fortfarande är sämre än satin i vissa parametrar, är följande positiva egenskaper inneboende i tyget:

  • mer överkomliga produktionskostnader;
  • grov calico ackumulerar värme väl, därför svalnar det inte när det används på vintern;
  • för naturälskare är materialet det mest lämpliga alternativet, eftersom sådana sängkläder oftast inte är färgade, utan helt enkelt blekta;
  • materialet kräver inga speciella vårdförhållanden, på grund av vilka sängkläderna kan tvättas i maskin i vilket läge som helst;
  • grov calico är ett dubbelsidigt material, så att du kan lägga sängkläder på båda sidor;
  • råvaror med hög densitet eller tillsats av syntetisk tråd rynker praktiskt taget inte;
  • målade uppsättningar behåller som regel sin ursprungliga färg och ljusstyrka under lång tid;
  • materialet är lätt och allergivänligt;
  • perfekt andas.

Det finns grova sängkläder och nackdelar:

  • för personer med särskilt känslig hud kan sådana kit verka lite grova vid beröring;
  • närvaron av konstgjorda trådar kan få pellets att bildas på ytan;
  • helt naturlig sammansättning kommer att skrynkla.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket är bättre?

Sängkläder är inte bara en uppsättning som består av ett lakan, ett påslakan och ett örngott, utan produkter som komfort i vila i stor utsträckning kommer att bero på, liksom utseendet på sovrummet och humör i allmänhet. Det är dock ganska svårt att hitta enighet om vilket tyg som är bättre att köpa produkter från - grov calico eller satin.

I varje enskilt fall kan de prioriterade parametrarna och kraven för sängkläder vara färgedesign, materialtäthet, kostnaden för en färdig uppsättning och andra nyanser.

När det gäller preferenser när det gäller att välja mellan grov calico och satin kan följande noteras - grova calico -sängkläder anses vara ett idealiskt alternativ för människor som föredrar minimalism i allt, kombinerat med ett överkomligt pris och praktiskt. När det gäller satin kommer denna typ av material för linne i sovrummet att bli relevant för dem som prioriterar produktens kvalitet och är redo att betala ett högre pris för det.

Men båda materialen, var och en på sitt sätt, fungerar bra när det gäller utnyttjande, så valet kommer att gälla personliga preferenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

Enligt många konsumenters recensioner är satin- och grova calico -apparater glada över deras praktiska egenskaper under användning under en ganska lång tid och ett stort antal tvättar.

Enligt vissa svar karakteriseras grov calico fortfarande som ett mer hållbart material, vilket påverkar livslängden för sängkläder, i jämförelse med satin. Men i denna fråga spelar varumärket för de produkter och tekniker som används vid tillverkningen av dessa produkter en viktig roll.

Många positiva recensioner kan hittas i samband med satinuppsättningar på grund av avsaknaden av behovet av att stryka dem efter tvätt. Dessutom har hemmafruar som uppskattar lyx, men upplever obehag när de kopplar av på hala sidor, hittat ett utmärkt alternativ i satinuppsättningar, som sticker ut i det befintliga sortimentet med ett presentabelt utseende, mjukhet och skönhet.

Svar om färgat kalikolinne innehåller ibland information om viss förlust av färg efter ett dussin tvättar . Men i allmänhet är satin och calico inte benägna att blekna, så de kan tvättas tillsammans med andra saker utan rädsla.

Rekommenderad: