Sängkläder Från Percale Och Poplin (21 Bilder): Vad är Bättre Och Hur Tyger Skiljer Sig åt? Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Sängkläder Från Percale Och Poplin (21 Bilder): Vad är Bättre Och Hur Tyger Skiljer Sig åt? Recensioner

Video: Sängkläder Från Percale Och Poplin (21 Bilder): Vad är Bättre Och Hur Tyger Skiljer Sig åt? Recensioner
Video: Hållbart mode - så gör du de rätta valen - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Mars
Sängkläder Från Percale Och Poplin (21 Bilder): Vad är Bättre Och Hur Tyger Skiljer Sig åt? Recensioner
Sängkläder Från Percale Och Poplin (21 Bilder): Vad är Bättre Och Hur Tyger Skiljer Sig åt? Recensioner
Anonim

I den presenterade variationen av tyger som används idag för tillverkning av sängkläder är det ibland ganska svårt att förstå. Bland de material som oftast används som råmaterial för sömnad, är percale och poplin efterfrågade särskilt.

För att få den mest fullständiga förståelsen av dessa tyger måste du i detalj överväga deras egenskaper, fördelar och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vävnadslikheter

Valet av sängkläder endast vid första anblicken kan verka som en ganska enkel händelse, men i själva verket kommer möjligheten till en god vila direkt att bero på det val som gjorts. Sömn är nyckeln till framgångsrik påfyllning av den förbrukade energin, och materialet från vilket lakan, örngott och påslakan kommer att göras kommer direkt att påverka bekvämligheten att spendera tid i sängen.

Bild
Bild

Poplin- och perkalsatser har länge varit mycket efterfrågade, på grund av en sådan preferens för ett antal egenskaper hos dessa tyger. Först och främst är det värt att notera att materialen har en viss likhet med varandra på grund av att naturliga bomullstrådar används som råmaterial för deras tillverkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Poplin och percale har nästan identiska densitetsindikatorer, vilket avgör deras goda slitstyrka vid aktiv drift av färdiga uppsättningar. Framställningen av dessa material sker genom enkel vävning av bomullstrådar. Med en multipel ökning av ett material kan man notera viss likhet med duken med en schackbräda, eftersom huvudtrådarna är sammanflätade med de sekundära en till en.

När det gäller utseende är båda attraktiva och finns i ett brett utbud av färger.

Bild
Bild

Grundläggande skillnader

Trots en viss likhet av tyger har de fortfarande ett antal unika egenskaper som gör att dessa material kan hänföras till olika typer av råvaror som används för att skräddarsy textilprodukter för sovrum.

Först och främst bör man stanna kvar vid historien om de två materialens ursprung. Ett material som poplin började produceras i Frankrike för flera århundraden sedan. För första gången mottogs det specifikt för påven, vilket gav upphov till dess namn.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller det andra materialet kan vi säga att det började tillverkas i öst - i heta Indien, där det var särskilt viktigt för textilier att ge välbehövlig svalka till kroppen.

Trots materialets ganska obehagliga namn och percale i översättning betyder "trasa", har tyget på mycket kort tid blivit efterfrågat inte bara hemma, utan också långt utanför dess gränser. Och franska vävare och nålkvinnor, efter att ha antagit indiska mästares erfarenhet, började tillverka perkaler i sina verkstäder och sy ut ur det en mängd olika produkter för hemmet, liksom casual kläder för män och kvinnor.

Bild
Bild
Bild
Bild

En anmärkningsvärd skillnad mellan materialen kan betraktas som tjockleken på trådarna som används för produktionen. Percale består av tjockare bomullsväv dessutom kammas fibrerna ut på ett speciellt sätt, men vrids inte ihop.

En annan specifik egenskap vid tillverkning av tyg är beläggningen av fibrerna med en speciell substans som har förmågan att limma bomullstrådar till varandra. Sådana metoder har en gynnsam effekt på en sådan indikator på råvaror som styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från percales långa historia kan man notera en så anmärkningsvärd egenskap som användningen av tyg för tillverkning av fallskärmar, som talar för sig själv om styrkan i råvaror och färdiga produkter från det.

Dimensionering med ett lim har också en fördelaktig effekt på materialets förmåga att behålla sitt ursprungliga utseende under lång tid, eftersom medlet förhindrar färgförlust genom exponering för ultravioletta strålar. Dessutom förhindrar det att fibrerna fluffar, vilket gör produkterna släta och behagliga att röra vid länge. Men perkala produkter skrynklas ganska snabbt, vilket gör det nödvändigt att stryka sängkläder från sådana råvaror.

Av ovanstående kan vi dra slutsatsen att perkal är ett lätt men samtidigt hållbart tyg; det skiljer sig från poplin till en högre kostnad. Genomsnitt livslängden för perkalsängset är tio år.

Bild
Bild

Poplin rynker nästan inte under drift, det anses vara ett raffinerat material med en mer porös vävstruktur, eftersom bomullstrådar inte fäster så mycket vid varandra under produktionen. Men sängen poplinlinne kommer att vara användbart i högst fem år.

Att göra material som t.ex. poplin, uppstår genom att väva bomullsfibrer, ibland med tillsats av syntetiska råvaror olika nivåer av densitet. Denna produktionsmetod bestämmer materialets unika ytstruktur - den är täckt med små ärr.

Poplin används ofta inte bara för att göra sängkläder, utan också för att sy dukar, handdukar och kläder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till salu hittar du poplinprodukter, som inkluderar siden och till och med ulltrådar. Det är dessa typer av material som efterfrågas för att sy elit och sängkläder av hög kvalitet.

För att kontrollera produktens sammansättning bör du i detalj bekanta dig med etiketten på produkten, där tillverkarna indikerar förekomsten av naturliga och syntetiska fibrer i procent.

Bild
Bild

Jämförelse av fördelar och nackdelar

För att få en objektiv uppfattning om materialen som används för att sy linne är det nödvändigt att i detalj överväga de positiva och negativa aspekterna av var och en av dem.

När det gäller perkalprodukter kan följande funktioner betraktas som produkternas fördelar

  • Lång livslängd … Som praxis och många konsumentrecensioner visar visar percale hög slitstyrka i jämförelse med de flesta bomullsprodukter för sovrum. Denna fördel förklaras av densiteten hos råmaterialets trådar, som är cirka 140 g / m2, vilket är flera gånger högre än liknande indikatorer för andra naturliga tyger.
  • Produkternas hållbarhet … Även efter många tvättar i tvättmaskiner och strykjärn förlorar sängkläder inte sin styrka, vilket minimerar risken för hål i produkterna.
  • Möjlighet att behålla ljusstyrkan i det applicerade mönstret och originalformen. Erfarenheten visar att tyget inte deformeras under påverkan av mekaniska faktorer och inte heller är mottagligt för bildandet av piller och blekning av färger efter tvätt.
  • Bekväm användning av materialet . Eftersom metoden för att vrida bomullsfibrer inte appliceras på varandra i processen att göra perkal, ökar detta dess mjukhet, vilket gör linnet mer behagligt. I vissa fall kan du märka en lätt glidande effekt av kroppen på perkalarkens yta.
  • Materialet svalnar inte . Sådana produkter kan användas under den kalla årstiden utan rädsla för frysning, eftersom de håller temperaturen, men de är perfekt luftgenomsläppliga, vilket har en kylande effekt när de används på sommaren.

Det finns också nackdelar med perkalsängar. Dessa inkluderar det faktum att tyget fortfarande rynkor under användning, därför måste produkten strykas efter tvätt, oavsett metod.

Nyligen har vissa tillverkare under tillverkningen av stålmaterial dessutom inkluderat syntet i dess sammansättning, vilket kan påverka egenskaperna hos den färdiga produkten, i synnerhet göra det svårt för luftbyte. Som regel finns det en motsvarande beteckning på etiketten för sådana kit - blandad percale.

Bild
Bild

När man tänker på fördelarna med poplin och produkter gjorda av det, bör sådana funktioner noteras

  • Materialstyrka … Under drift är slitage på produkter, till exempel ett ark på familjen och barnuppsättningar, ganska sällsynta.
  • Produkterna andas perfekt … Tack vare god luftcirkulation kan kroppen "andas", vilket ökar hygienen för textilprodukterna.
  • Tyget är utmärkt vid ackumulering av värme … Produkterna kommer inte att orsaka obehag när de används på vintern.
  • Stort utbud av produkter … Idag erbjuder tillverkare av sängkläder produkter från tryckt, enfärgat och flerfärgat poplin, vilket gör att du kan välja produkter för dina individuella preferenser när det gäller utseende.
  • Hypoallergen material … Poplin -sängkläder är tillåtna att användas i närvaro av olika hudsjukdomar utan rädsla för att utveckla obehagliga reaktioner av dermis vid kontakt med det.
  • Lätt att ta hand om produkter … En positiv egenskap hos textilier anses vara krävande när det gäller användningen av speciella tvättmedel.
  • Motstånd mot deformation … Sådana produkter skrynklas inte efter tvätt, dessutom tappar de inte färg.
  • Konsistens mjukhet … Materialet är väldigt mjukt och silkeslen, så det är trevligt att komma i kontakt med kroppen medan du sover.

Bland nackdelarna med poplinsängar är det nödvändigt att lyfta fram de fall då de köpta produkterna med en blandning av ull eller siden i sin sammansättning efter tvätt gav en anständig krympning.

Bild
Bild

Vilket är bättre?

Det är ganska svårt att ge ett entydigt svar på frågan om vilket av de material som övervägs som kommer att vara det bästa, eftersom varje köpare styrs av individuella preferenser när det gäller val av sådana produkter, utvärderar vissa egenskaper hos tyget.

Med hänsyn till materialens grundläggande egenskaper bör man dock komma ihåg att perkal fortfarande kommer att överträffa poplin i trådhållfasthet på grund av användningen av en speciell komposition vid tillverkningen. Därför följer dess högre motståndskraft mot nötning under drift. Densitet är också viktigt, men om det finns behov av att köpa tunnare föremål bör poplin föredras.

Bild
Bild
Bild
Bild

För dem som inte gillar att stryka rekommenderas det att välja poplinlakan och örngott, eftersom de inte behöver ångas efter tvätt.

För konsumenter, vars primära fråga är priset på en uppsättning sängkläder, är det värt att fokusera på poplinprodukter, vars kostnad oftast blir mycket lägre. Men deras livslängd kommer också att bli kortare, vilket är viktigt när det gäller köpets ändamålsenlighet när det gäller besparingar. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt uppsättningar sovkläder som innehåller ytterligare syntetiska föroreningar, eftersom konstgjorda fibrer avsevärt kan påverka egenskaperna och fördelarna med naturligt tyg.

Sängkläder är en sak som ständigt används, därför är perkals hållbarhet i vissa fall fortfarande en betydande fördel jämfört med poplin. Mot bakgrund av det stora antalet textilprodukter av låg kvalitet som har dykt upp på marknaden bör man ägna särskild uppmärksamhet åt sömmarna på produkterna, de ska göras för att matcha uppsättningen, liksom lukten av den nya uppsättningen, som inte bör innehålla hårda kemiska föroreningar.

Rekommenderad: