Percale Eller Satin För Sängkläder: Vad är Bättre Och Hur Tyger Skiljer Sig åt? Materials Sammansättning Och Egenskaper, Konsumentrecensioner

Innehållsförteckning:

Video: Percale Eller Satin För Sängkläder: Vad är Bättre Och Hur Tyger Skiljer Sig åt? Materials Sammansättning Och Egenskaper, Konsumentrecensioner

Video: Percale Eller Satin För Sängkläder: Vad är Bättre Och Hur Tyger Skiljer Sig åt? Materials Sammansättning Och Egenskaper, Konsumentrecensioner
Video: Därför är hotellets lakan mycket bättre 2024, April
Percale Eller Satin För Sängkläder: Vad är Bättre Och Hur Tyger Skiljer Sig åt? Materials Sammansättning Och Egenskaper, Konsumentrecensioner
Percale Eller Satin För Sängkläder: Vad är Bättre Och Hur Tyger Skiljer Sig åt? Materials Sammansättning Och Egenskaper, Konsumentrecensioner
Anonim

Idag blir köp av sängkläder en skrämmande uppgift, inte på grund av brist, utan tvärtom på grund av det breda valet. Tillverkare använder både traditionella tyger, bekanta för den äldre generationen, och tekniska utvecklingar under de senaste åren. Intressanta exotiska nyheter har dykt upp: tyger från bambu och eukalyptusfibrer. Blandade tyger med en heterogen trådkomposition används aktivt. Men den otvivelaktiga favoriten bland masskonsumenten var och förblir bomullsunderkläder. Låt oss mer ingå i två typer av bomullstyg: satin och perkal.

Bild
Bild

Sammansättning och sorter av satin

I sig själva är både satin och percale helt enkelt olika sätt att väva. På grund av variationer i placeringen av varp (vertikal) och inslag (horisontella) trådar får tyget helt olika mekaniska och tekniska egenskaper. Dess utseende beror också på det. Satin är gjord av dubbelvridet garn. Långa häftklamrar används. Vridna inslagstrådar, sammanflätade med den huvudsakliga glesa stigningen, skapar en silkeslen höger sida av tyget, fel sida förblir matt.

Kompositionen kan vara antingen 100% bomull eller ojämn. Ursprungligen var satin, som ledde sin historia från den kinesiska provinsen Quanzhou, varifrån skeppen från utländska köpmän bar den runt om i världen, ett tyg tillverkat av sidenfibrer av en speciell tät vävning. Sedan applicerade kineserna denna metod på bomullstrådar och fick ett utmärkt, billigt tyg med en blank satinyta som imiterar lyxigt siden. Modern teknik har gjort det möjligt att utöka sortimentet av satintyger. Idag utmärks flera typer, beroende på densitet, sammansättning, bearbetning.

Vanligt och tryckt satin - bomullstyg med en densitet på cirka 85-100 respektive 150 trådar per centimeter. Detta är inte en mycket hög densitet, så billiga sängkläder sys av sådan satin. För mycket budgetalternativ används pigmentfärgning, som bara påverkar materialets yta, sådana produkter kan blekna och blekna med tiden. Bättre reaktiv färgning tränger djupt in i fibrerna och lämnar mönstret på tyget ljust och klart även efter många tvättar.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tryckt satin - densitet upp till 170 trådar, det är faktiskt samma tryckta tyg, men det färgas med hänsyn till slutproduktens mått: örngott eller påslakan. Effektiva och harmoniska uppsättningar med en ovanlig design erhålls. Bomullsfibrer genomgår en merceriseringsprocess - behandling med kaustisk alkali för att öka trådarnas hållfasthet och bättre fixa den senare applicerade färgen.
  • Jacquard satin - detta tyg kombinerar dygderna av silkeslen satin och traditionell jacquardvävning och skapar lyxiga präglade mönster på båda sidor. En densitet på 170-220 trådar per kvadratcentimeter används, så tyget kommer att vara särskilt slitstarkt. Jacquard-satin är tillverkad av 100% bomull, och den kan också blandas: med tillsats av viskos eller polyester.

Ett litet tillägg av syntet ger extra elasticitet och styrka, förenklar tvätt och torkning och minskar krympning. Sängkläderna i jacquard -satin ser väldigt presentabla ut.

Bild
Bild
  • Rand - jacquard satin med ränder och geometriska former. Jämfört med en typisk jacquard med en rik blommig prydnad är rand den strikta versionen. Den är idealisk för premiumkit. Omväxlingen mellan matta och satinränder både från ansiktet och från insidan gör underkläderna särskilt utsökta.
  • Mako - För tillverkning används bomull med lång häftklammer som odlas i Egypten utan användning av bekämpningsmedel. Densitet - cirka 220 trådar. Resultatet är ett extremt tätt, hållbart, men lätt och tunt tyg. På grund av miljövänlighet och utmärkta tekniska kvaliteter är endast lyxiga underkläder tillverkade av makosatin.
  • Siden satin - ett dyrt alternativ med tillägg av siden trådar.
  • Polysatin - blandat eller syntetiskt tyg som visuellt liknar en naturlig analog med en silkeslen framsida. Torkar mycket snabbt, krymper eller deformeras, behåller färgen bra. Uppsättningar med 3D-tryckning sys ofta av polysatin. Nackdelen är dålig andningsförmåga. Kan elektrifieras.
  • Twill satin - en vävmetod som kombinerar två metoder, vilket gör detta tyg något lösare och mindre tätt än klassisk satin.
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar med satin

Oavsett vilka fibrer som används kommer satinvävtyg att vara tätt, mjukt och silkeslen, med en något blank yta. Detta skiljer den från andra tyger: vanlig bomull, chintz, calico. Satinsängar har följande fördelar:

  • sidenliknande utseende, men lägre pris;
  • enkel skötsel: tyget rynkar praktiskt taget inte, torkar snabbt;
  • hög slitstyrka: för lyxkategorier med hög densitet - upp till 300 tvättar;
  • naturlig satin är ett miljövänligt material, elektrifierar inte, är hygroskopiskt, andas;
  • behåller perfekt värme, en sådan sängkläder är perfekt för höst och vinter;
  • den matta undersidan glider inte på botten av soffan eller madrassen, till skillnad från siden.

Bland bristerna kan det noteras att ibland kan satinjämnheten på framsidan av sådant linne vara obekväm - sidenpyjamas kommer att glida över den. Satängtyger (med undantag för makosatin) kan verka för heta för vissa för en sommar tupplur.

Tja, kostnaden för linne av högkvalitativa satintyper (jacquard, rand, mako) är mycket högre än för vanliga bomullsset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Percale: sammansättning och sorter

Grunden för naturligt perkaltyg, som uppfanns i Indien, är en bomullssort med lång häftklammer. De orörda trådarna är mycket nära sammanflätade på tvärs och bildar ett slätt, tunt tyg. Dessutom behandlas fibrerna med en ofarlig bindemedel - en laddning, detta gör tyget otroligt hållbart och inte utsätts för slitage och skador, tar bort ludd.

På grund av dessa egenskaper användes percale tidigare ofta av flygare för att täcka flygplan och seglare för att segla, och det användes också för att sy tält. Percale -sängkläder är en högkvalitativ, dyr uppsättning, eftersom detta tyg anses vara ett av de bästa för tillverkning av sängkläder. Kuddfodral sys också av det: tät vävning släpper inte ner och fjädrar går ut.

När det gäller sammansättning är percale:

  • 100% bomull;
  • med tillsats av lintrådar;
  • med en liten andel polyester.

Blandade alternativ är billigare. Polyester ger tygets elasticitet, det är mindre skrynkligt.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar med percale

Färger passar perfekt på perkals sammetsyta, så alla designlösningar är tillämpliga på detta tyg. Andra fördelar är:

  • mycket hög slitstyrka - det tillhandahålls genom limimpregnering, så att linnet tål upp till 1000 tvättar, inte bildar piller;
  • behåller färgernas ljusstyrka, de bleknar inte eller bleknar;
  • god luftgenomsläpplighet, linnet "andas";
  • hygroskopicitet;
  • ger en behaglig taktil känsla, glider inte;
  • den naturliga kompositionen är lämplig för allergiker.

Men det här tyget är inte perfekt heller. Den speciella kompositionen, som ger den enastående styrka, komplicerar vården, gör tyget nyckfullt vid tvätt. Percale måste strykas - det är ett rynkmaterial.

Brister:

  • svårighet att lämna, eftersom du måste tvätta vid medelhöga temperaturer, utan blötläggning, blekning och med en reducerad centrifugeringshastighet (i vått tillstånd krusar perkalen starkt);
  • strykning rekommenderas inte vid maximal temperatur, högst 150 grader;
  • högt pris.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är bättre?

Alla väljer själv vad som är att föredra: satinglans av satin eller sammet percali. Percale kyler behagligt din kropp på sommaren och satin kommer att värma dig på vintern. Satin tappar i styrka, men är lättskött: det kräver inte strykning och inga tvättrestriktioner. Men beröringen av slät och halkfri percale är mer bekant.

Priset på kvalitetsuppsättningar gjorda av dessa tyger kommer att vara ungefär lika och högre än för produkter tillverkade av andra typer av bomull, till exempel grov calico. Men satinprodukter har en bredare prisklass: du kan köpa både en mycket billig uppsättning av löst vävt tyg, eller spendera mycket på en lyxig lyxsats av jacquard-satin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

Nöjda kunder som har valt ett perkalsängset noterar att detta linne tål flera tvättar, förblir lika ljust, smidigt och hållbart. Negativa recensioner är ofta förknippade med felaktig märkning eller en skrupelfri tillverkare som avger billigare grov calico för perkal eller avsiktligt felaktigt anger sammansättningen, döljer ett syntetiskt tillsatsmedel. Samma problem uppstår ibland bland köpare av satinlinne, när polysatin säljs under täckmantel av natur.

Rekommenderad: