Fluffiga Filtar (75 Bilder): Luddiga Gräsmodeller Med Lång Hög

Innehållsförteckning:

Video: Fluffiga Filtar (75 Bilder): Luddiga Gräsmodeller Med Lång Hög

Video: Fluffiga Filtar (75 Bilder): Luddiga Gräsmodeller Med Lång Hög
Video: Filtar & Plädar med Eget Tryck och Design 2024, Maj
Fluffiga Filtar (75 Bilder): Luddiga Gräsmodeller Med Lång Hög
Fluffiga Filtar (75 Bilder): Luddiga Gräsmodeller Med Lång Hög
Anonim

Om du är irriterad, trött och kall, kommer en mjuk, bekväm och mysig fluffig filt till undsättning. Vår artikel kommer att berätta om funktionerna i sitt val, fördelarna och nackdelarna med denna produkt, reglerna för vård.

Särdrag

Produkten som vi nu kallar en filt har ändrat dess funktioner ganska mycket under dess existens; nu är det ett överkast för en soffa eller en filt eller en förvandlande cape.

Därför, när du väljer och du måste svara på frågan om vad du ska använda den till. Material, storlek, färgpreferenser, pål längd beror på detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt det material som används är filtar:

naturlig

artificiell

blandad

ull- konstgjord päls

naturlig

med tillägg

konstgjorda tillsatser

eller tvärtom

bomull mikrofiber
päls polyester
ludd akryl-
silke skinna
bambu viskos

De är gjorda på följande sätt:

  • sömnad av ett enda tygstycke;
  • sömnad av trasor;
  • stickning (stickning);
  • vävning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter storlek är de indelade i:

  • barn;
  • Tonårs;
  • vuxna.

Dessutom kan filtar delas upp villkorligt efter användningsområde. De kan kallas:

  • Hem;
  • väg;
  • filtar för friluftsliv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Oftast används naturliga överkast ull -… De är färgfria, naturligt självrengörande när de skakas, absorberar perfekt fukt och behåller värme. Det har länge varit känt för sin läkande effekt för sjukdomar i ryggraden och lederna, liksom för förkylningar. Ullprodukter är hållbara.

Men de kan skada allergiker. Dessutom är äkta ull taggig. Det är bra för huden, men obehagligt. Sådana saker är målade i naturliga tråkiga färger. Och den höga prislappen kan främja vissa köpare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Används för tillverkning av överkast och filtar av hög kvalitet merinoull - får , som odlas endast i vissa områden. Ulltråd behåller perfekt värme, avvisar lukt och fukt. Lammull innehåller kreatin, som har en antibakteriell effekt.

Bild
Bild

" Lilla kamel" - alpackor - ger ull 3 gånger lättare än merinoull. Dessutom är det mycket mindre allergivänligt på grund av dess brist på lanolin. Det innebär att både allergiker och små barn kan använda sådana överkast och filtar av alpackaull.

Bild
Bild
Bild
Bild

Regelbunden kamelull värmer perfekt och används ofta för att skapa filtar. Sådana produkter är taggiga. Efter varje byte av sängkläder lämnar de ludd i påslakan, vilket inte är särskilt bekvämt att använda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kashmirprodukter Tillverkade av ull av en speciell getras, de är mysiga klassiker. Sådana filtar är mycket trevliga vid beröring: mjuka, varma, lite fleeciga.

Den dyraste och elitaste typen av kashmir är pashmina. Ren ull är mycket dyrt, varför moderna tillverkare blandar den med bomull och siden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa typ av naturmaterial är bomull (jacquard) … De kommer inte att värma dig under den kalla vintern, men de kommer att täcka dig perfekt under lågsäsongen och den varma årstiden. Pälsväv - det här är lyxen i slott och dyra interiörer. Det är inte ett billigt nöje, men det är just ett nöje som kommer att hålla dig i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Duniga överkast kan stickas av garnet på ett får, get, kamel och till och med en hund. De är miljövänliga, naturliga och mycket trevliga att röra vid. De är lätta att sticka själv i alla storlekar. Men bakom en sådan filt kommer det alltid att finnas ett tåg av villi.

Bild
Bild
  • Silke lyx kännetecknas av skönhet och lätthet. Det kommer behagligt att röra huden, andas bra och kommer inte att vara en källa till allergier.
  • Ett annat naturmaterial för tillverkning - bambu … Detta opretentiösa material låter din kropp andas fritt, låter den inte överhettas och tar bort fukt. Tillverkare gör bambu filtar släta eller texturerat.
Bild
Bild

De mest populära syntetmaterialen för att sy filtar - fuskpäls, mikrofiber, polyester, akryl, fleece … Filtpälsfilt är hållbart, mjukt, andas, men också bra på att absorbera damm och elektrifiera. Mikrofiber - modernt material av polyamid och polyester. Tack vare den tunna tråden är tyget lätt.

Detta material är mycket bekvämt att använda, men gillar inte höga temperaturer, därför tillåter det inte strykning och torkning nära högtemperaturvärmare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyester Är ett tyg av polyesterfiber. Det är lätt att tvätta, kräver inte strykning, torkar snabbt, väger lite, känns behagligt, absorberar inte lukt, hållbart, billigt. Samtidigt blir det elektrifierat och deformeras från höga temperaturer. Akrylduk hållbar, lätt, allergivänlig. Det är lätt att ta hand om honom. Det drar inte till sig damm, men det andas inte bra. Avser det mest demokratiska priserbjudandet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fleece filt - en gåva för hushåll och resor. Det är dyrare än akryl, men det är värt det.

Fleece liknar ull, men lämpar sig för allergiker. Det absorberar fukt och låter kroppen andas. Den värmer bra och är mycket behaglig att ta på.

Bild
Bild

Viskos tillverkad av cellulosa (växtmaterial), därför är det det mest miljövänliga av alla konstgjorda material. Det liknar fleece i fastigheter. Nackdelen med dessa tyger är bräcklighet, eftersom saken med konstant användning snabbt tappar sin skönhet.

Bild
Bild

Det är för att förbättra kvaliteten på tyget att olika material blandas. Sådana blandningar låter dig låna fördelarna med syntet och naturfibrer.

Bild
Bild

När konstgarn läggs till naturgarn blir tyget starkare och mer hållbart. Kombinationen av akryl med ull tål mer tvätt och blir mjukare. Polyester i kombination med bomull gör tyget starkare. Det är varmare under en sådan filt, det kommer inte att krympa efter tvätt.

Bild
Bild

Så vi kom på vad filtar är för materialet som används. Låt oss nu svara på frågan om hur de är gjorda.

Som regel är konstgjorda filtar gjorda av ett enda tygstycke. De kan vara enkelsidiga, två- eller tvåsidiga. Kanterna på en sådan produkt kan fållas eller klippas med tejp.

Patchwork pläd Är praktiskt taget ett designarbete. Du kan göra det själv av tygstycken i olika texturer och färger. Detta blir det perfekta överkastet i ett rustikt rum. Men det kan också vara abstrakt konst eller geometri. Här är det viktigaste att välja ett färgschema.

Bild
Bild
Bild
Bild

Saker som skapats med stickor eller virka ser väldigt fina ut. Stickor av ull med akryl är varma, andas, mer hållbara än ren ull. En sådan filt kan stickas med ett tyg, men den kan också stickas i delar. De enskilda bitarna sys eller stickas sedan med hjälp av nålar eller en virknål. Stora stickade föremål är särskilt populära; de kan stickas självständigt eller köpas i butiker och verkstäder.

Bild
Bild

Den duniga filten stickas med en vanlig stickning med eller utan mönster.

Efter stickning måste plagget tvättas och torkas utfälld på ett absorberande tyg. För att hålla produkten jämn kan du försiktigt sträcka ut den med säkerhetsnålar.

Bild
Bild

Vävda överkast är redan svåra att göra hemma på grund av bristen på vävstolar. Men på verkstäder eller i produktion kan filtar vävas av ull, rester av tyg av olika kvalitet (som mattor i ryska byar) och andra material.

Färger

Innan du köper måste du tänka noga på vilken färg filten ska ha för att inte störa harmonin i huset. Paletten hjälper dig att välja rätt färger. Klassikern kommer alltid att se passande ut: tyget är lättare än möbler i flera toner.

Bild
Bild
  • Om det finns lila blommor på rummets lila väggar, kan filten vara lila med små lila kronblad.
  • Alla nyanser av beige, mjölk, kaffe med mjölk, brunt, pastellgult, kaffe, champagne kommer att göra rummet varmt och mysigt, och en filt i grön, ljusgrön färg kommer att lugna och skydda.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Rosa, persika, turkos färg är lämplig för en tonårsflickas rum eller en ung flicka.
  • För en känsla av svalhet, använd blått och blått.
  • Oliv och ljusgrönt kommer att se passande ut både i en tvåfärgad filt och i kombination med liknande färger i rumsinredningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • I ett rum inrett i stil loft Ett svart-rutigt överkast med ingefära skulle vara ett bra komplement till tegelväggar.
  • En grå plysch filt kommer att vara i harmoni med stil metall och glas högteknologisk .
  • Vitt, som svart, kan spela rollen som bakgrund. Till exempel är en röd och vinröd ruta i en vit eller svart ram en klassisk skotsk pläd.
  • Färgen "mörk leopard" är ganska mättad och lockar uppmärksamhet. Den kan användas där väggar och möbler är enfärgade.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Kom ihåg att få rätt storlek. Det beror på syftet: en kappa för en fåtölj, ett lock till en soffa eller säng (för barn eller vuxna), en filt.

För nyfödda används filtar 75x75 cm, 75x90 cm; 100x120 cm, för små barn - 110x140 cm; och för barn 7-12 år är storleken 130x160 cm, 140x205 cm lämplig

Bild
Bild
  • Storleken 130x170 cm används som kappa för stolen.
  • Resetäcke - 140x200 cm.
  • Ett överkast på 170x200 cm är lämpligt för en tonårs säng.
  • För en vanlig en och en halv säng är det bättre att ta en filt med en storlek på minst 180x220 cm.
  • För en stor säng och soffa, välj euromodellen 220x240 cm.
  • För icke-standardbäddar och stora (hörnsoffor) är en duk på 240x260 cm lämplig.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer, kom ihåg att filten helt ska täcka sängen eller soffan, hängande från sidorna, men inte vidröra golvet. Om filten används som filt, bör den anpassas till sängens storlek och påslakan.

Populära tillverkare och recensioner av deras produkter

Det finns många täcktillverkare i världen.

Av de ryska tillverkarna är det värt att lyfta fram Ivanovo -hantverkarna (inklusive företaget Marianna ), som erbjuder ett stort urval av textilier: släta och luriga filtar, "gräs" 1-3 cm höga eller tyg med hög hög. Kundrecensioner för dessa produkter är mycket bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat ryskt företag är Mona Liza . Specialiserat sig på konstgjorda fibrer. Deras akrylfiltar är särskilt populära. Som köpare skriver motsvarar det angivna priset kvaliteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inhemska firma Cleo nöjda köpare med bambu filtar och tjänade bra recensioner: bambu mikrofiber är inte elektrifierad, kraschar inte, det är mjukt, lätt och varmt. Dessutom älskar köpare förpackningen av denna produkt.

Bild
Bild

Pantex – Ryskt varumärke tillverkning av bomullstäcken. Företaget skapar också "fluffs", för vilka bomull kombineras med akryl. De producerar klassiska modeller, väg, elit. Det finns ett stort urval av babytäcken och överkast, som värderas högt av kunderna för sin höga kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För barn det ryska företaget "Sleepy Gnome " har utvecklat en rad produkter för blandade material. Unga mödrar tar till sina barn till exempel en "Drop" -filt, vars foder är 100% bomull och framsidan är 100% polyester. Enligt mammor är dessa filtar mjuka, trevliga, men har ointressanta blekta mönster.

Bild
Bild

Arloni presenterar Indiens hållbara produkter … Produktserien innehåller handgjorda överkast av naturlig bomull. Detta är inte det billigaste märket, men dess saker är vackra, allergivänliga, praktiska, vilket är vad kunderna noterar i sina recensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

god kväll (tidigare Domomania) är ett kinesiskt företag som tillverkar ett brett utbud av textilier. Filtar från denna tillverkare kännetecknas av ljusa, realistiska mönster. Även efter ett stort antal tvättar behåller färgerna sin ljusstyrka. Kunder som lämnar sina recensioner uppmärksammar det höga priset på produkten. Samtidigt stack det upp trådar från filtens sömmar, som var tvungna att tas bort på egen hand.

Bild
Bild

Incalpaca – det här är peruanska naturliga filtar från alpacka och merinoull. Sådana filtar kan per definition inte vara billiga, men efterfrågas mycket av sina medicinska och ekologiska egenskaper. Köpare noterar att filtarna är lite taggiga, men kallar dem fortfarande mjuka och behagliga för kroppen.

Bild
Bild

Portugisiska kastar Luxberry Är hög kvalitet och högt pris. Klassiska stickade och vävda ullfiltar lockar köpare lika mycket som konstgjorda tyger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tyska företaget Biederlack producerar produkter av lätt bomull och varm fårull, känslig kashmir och akryl, polyakryl och slitstark polyester. Kunderna kallar en distinkt design, en varierad färgpalett, som behåller sitt utseende även efter ett stort antal tvättar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland turkiska företag är Arya värt att notera … Kombinationen av europeisk kvalitet och orientalisk smak är det som utmärker detta märke. Den producerar filtar av fuskpäls med en stor hög, polyester, calico, fleece, mikrofiber. Saker är vackert målade över.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sleepy -kampanjen är anmärkningsvärd . Denna tillverkare hänger med i tiden och producerar filtar-transformatorer med två och fyra ärmar (för två). Sådana mikroplush -föremål värmer dig i kallt väder.

Men köpare rekommenderar att tillverkare bifogar instruktioner för användning av en plysch filt, eftersom när det köptes det visade sig att saken var för fleecy och smulade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för val och drift

För att din favorit sak ska fungera så länge som möjligt måste du noggrant ta hand om den:

  • Tvätta dem före användning för att förhindra att plyschfiltar eller mikrofiberfiltar faller av. Detta bör göras med varje nytt objekt, oavsett tyget. Men innan du tvättar, var noga med att läsa informationen på etiketten.
  • Bomullsartiklar kan tvättas i tvättmaskinen, men utan centrifugering för att hålla dem i form. När vattnet har runnit ut sprider du filten på golvet eller på en galler för att påskynda torkningen.
  • Tvätta fluffiga filtar gjorda av konstgjorda material i känsligt läge. I det här fallet kommer färgernas ljusstyrka att förbli under lång tid, och produkten kommer inte att ändra sin geometri. Innan tvätt, ta bort allt skräp från högen: fläckar, trådar, smulor.
  • Höga filtar tvättas separat från andra föremål. För att bevara "luddet", rulla in det med en hög inåt.
  • Det är att föredra att använda flytande tvättmedel för tvätt. Välj syntetläget. Det är bättre att inte vrida ut en filt med en lång hög i trumman: efter sköljning måste du försiktigt ta bort filten och låta den rinna över badkaret.
Bild
Bild
  • Ullprodukter kan bara tvättas för hand vid en temperatur på 30 grader. Tvätta plagget försiktigt utan att dra eller vrida. Pressa ut lätt.
  • Det syntetiska tyget kan torkas med en vanlig klädstreck. Torka filtar av naturfibrer på en horisontell yta, helst på ett galler, så att tyget torkar med naturlig ventilation och inte får en smaklös lukt. Textilierna ska inte utsättas för direkt solljus. För att återställa filtens mjukhet och fluffighet måste den kammas efter torkning med en kam med korta, glesa tänder.
  • Skaka regelbundet ut damm och skräp från filten mellan tvättarna och rengör plagget vid behov med en klädborste.
Bild
Bild

Men den tid kommer när en ljus filt från användning och tvätt blir grå. Hur man bleker en lätt filt? Det beror på materialet.

  • Grånade syntetmaterial kan blekas med industriella klorfria tvättmedel.
  • Vid blekning med salt, blötlägg plagget i en saltlösning med en hastighet av 600 g salt per 10 liter vatten. Skölj sedan och tvätta med tvättmedel.
  • Lös upp 10 matskedar bakpulver och 2 matskedar tre procent ammoniak i 10 liter varmt vatten och blötlägg filten i minst 3 timmar, tvätta sedan produkten med pulver.
  • Om du gnuggar salt och krita till en fet plats kan du återföra vitheten till en konstgjord filt. Ta bort blandningen med en pensel efter några timmar.
  • Tygområdet med en bläckfläck bör blötläggas och tvättas i färsk mjölk eller yoghurt.
  • Varva citronen i ostduk, lägg den över rostfläcken och tryck med ett strykjärn.
Bild
Bild

För att bleka ullfiltar kan du använda följande tips:

  • Använd speciella flytande pulver som är speciellt utformade för att tvätta ull.
  • Pund cirka 1 kg krita i vatten och sänk ner en slät filt där. Behåll föremålet i lösningen, vänd om och om igen, i ungefär en timme. Skölj noggrant. Denna metod fungerar inte för fluffiga saker.
  • Du kan också använda recepten ovan med salt, bakpulver och ammoniak.
Bild
Bild

Hur förvarar man filtar?

Om produktens sammansättning är naturfibrer måste den förvaras i en kartong, men inte i polyeten. Syntetiska produkter kräver mindre lagring, men de kommer att elektrifieras från påsar.

När du väljer en filt, följ dessa enkla regler:

  • mörka färger minskar utrymmet och ljusa färger ökar;
  • ljusa färger kommer att distrahera från massiva möbler;
  • en ull- eller fleecy filt är lämplig för varma och täta textilier inuti;
  • ljusa gardiner kommer att kombineras med släta och tunna produkter;
  • den ljusa designen i rummet stämmer inte överens med rutmönstret.

Naturligtvis kommer du att köpa en filt för att slutföra ditt rums utseende. Detta är inte det huvudsakliga designelementet, men det kan belysa skönheten och komforten i ditt hem eller undergräva alla dina ansträngningar.

Bild
Bild

Fluffiga filtar i inredningen

I barnrummet kan filten användas som filt för en säng eller en soffa, som en filt. En pläd med en lång hög kan fungera som en matta för ett barn. En uppsättning stolöverdrag och en filt till soffan hjälper dig i vardagsrummet. Men glöm inte att ta hand om tyget. En lurvig "fluffig" filt kommer att vara på sin plats i en klassisk hall med sidenklädda möbler.

En fläckig filt på en säng i ett sovrum kommer att se mysig ut hemma, och en slät kommer att se elegant ut. Den skotska filten är själva platsen i landet. Det är användbart för kvällssamlingar på verandan. Det kommer att vara trevligt att slå in dig i den, sittande vid spisen eller rustik spis.

Rekommenderad: