Sängkläder: Vad är Det Och Vad Tillhör Det? Välja En Uppsättning Linne Med Kuddar

Innehållsförteckning:

Video: Sängkläder: Vad är Det Och Vad Tillhör Det? Välja En Uppsättning Linne Med Kuddar

Video: Sängkläder: Vad är Det Och Vad Tillhör Det? Välja En Uppsättning Linne Med Kuddar
Video: How to Choose Bed Sheets 2024, April
Sängkläder: Vad är Det Och Vad Tillhör Det? Välja En Uppsättning Linne Med Kuddar
Sängkläder: Vad är Det Och Vad Tillhör Det? Välja En Uppsättning Linne Med Kuddar
Anonim

Många är förvånade över den stora storleken på sängkläderna, eftersom det vid första anblicken är väldigt få av dem. Faktum är att varje artikel har flera typer, varför det rekommenderas att studera villkoren innan du köper nästa uppsättning underkläder. I den här artikeln kommer vi att prata om vad som tillhör sömntillbehör och hjälpa dig att välja rätt komponent.

Bild
Bild

Sänglista

Förutom vanliga lakan, täcken och matchande kuddar finns det många extra sängtillbehör.

  • Bottenark . Denna produkt är en rektangulär eller fyrkantig tygbit med en kantad kant. Den appliceras på madrassen och stoppas under den. Det är lämpligt att först klargöra lakans storlek och den befintliga madrassen innan du köper, så att allt passar i storlek. Moderna butiker erbjuder två typer av lägre dukar: standard och stretch med ett elastiskt band.
  • Kort överkast . Sängkläderna är inte lika populära i Ryssland som i väst. Det är ett litet överkast som placeras i mitten eller i slutet av sängen. Den korta duken täcker inte kuddarna och fungerar mer för dekorativa ändamål. Oftast finns det på hotell, där sängarnas estetiska utseende övervakas särskilt noggrant, och där användningen av ett kort överkast är lönsamt ur ekonomisk synvinkel, eftersom det kostar mindre än vanligt.
  • Långt överkast . Den största skillnaden mellan denna produkt och den föregående är dess större storlek. Den täcker helt sovplatsen och hänger ner på sidorna. Normalt är en lång filt gjord av ull, bomull eller polyester.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Filt utan fyllmedel . Ett sådant sängkläder är ett tunt ark utan fyllmedel. Det kallas också sommarfilt, eftersom det är lätt, och i sommarvärmen håller det en optimal kroppstemperatur på natten. Filtar utan spackel finns ofta också på dagis. Följande tyger används för tillverkning: mikrofiber, ull, polyester eller bomull.
  • Täcker filt . Dessa sängkläder används som ett avslutningssteg vid rengöring av sängen. Det läggs ovanpå sängkläderna och kommer med en liten mängd fyllmedel inuti. Omslagsfilt är officiellt den mest sålda sängklädseln i USA och Europa. Det är därför tillverkare försöker diversifiera sortimentet så mycket som möjligt, eftersom rummets allmänna stilistiska riktning också beror på filten.
  • Filt . Dunfiltar är ett vinter- och varmare alternativ. De ska placeras i påslakan. Dundukar är inte särskilt tilltalande med utseendet, i princip är det inte nödvändigt, eftersom dess huvudsakliga uppgift är att värma i kallt väder och linne är ansvarig för estetiken.
  • Duntäcke . Produkten är utformad för att skydda den duniga filten och är ett slags kuvert med ett litet hål för att sätta in filten inuti. Det ingår vanligtvis i sängkläderna, men det kan också säljas separat. Påslakan är indelade i flera typer: med dragkedja, knappar, slipsar, nitar, med omslag och hål i toppen eller i mitten.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Stor dekorativ kudde . Den europeiska fyrkantiga eller rektangulära kudden är stor och används för dekorativa ändamål. Det sätts in i ett vackert örngott med spets- eller satinkanter, broderi eller vadderat centrum och placeras vid sängens huvud. Måtten på denna artikel är 60x60 eller 50x70 centimeter. Trots sin storlek kan en sådan kudde inte användas för att sova, den behövs bara för estetik.
  • Sovkudde . Kan vara fyrkantig eller rektangulär. Det finns fyra storlekar av kuddar för att sova: stora (70x70 eller 50x80), medelstora (50x70) och små (40x60). I Ryssland är fyrkantiga kuddar de mest populära, men på senare tid har mode för rektangulära element som kom från Europa blivit mer och mer utbredd.
  • Liten kudde . Det används för att ge sängens övergripande utseende ett estetiskt utseende. Det är en liten kudde på 40x40 eller 45x65 centimeter, och säljs i en mängd olika former, färger och stilistiska riktningar. Som regel är en liten dekorativ kudde dekorerad med volanger, spetsar, broderier, strass.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Rullkudde . En kudde i form av ett stort rör är styvare än en vanlig kudde, eftersom den inte används för att sova. Den är utformad för att stödja din rygg medan du tittar på en film eller läser på sängen, samt för trötta ben. Vissa flebologer rekommenderar starkt en liknande artikel till kvinnor som spenderar hela dagen i klackar.
  • Örngott . Ett örngott utför en funktion som liknar ett påslakan och tjänar till att täcka kudden. Det kan vara fyrkantigt eller rektangulärt. Kuddfodral levereras med dragkedja eller omslagsfäste.
  • Kudde med örngott . Sängkläderna är avsedda för dekorativa ändamål. Kuddfodralet är fast sytt i själva kudden och kommer inte av från det. Som regel är dessa kuddar små i storlek och ligger vid sängens huvud.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du köper ett sängkläder rekommenderas det att vara uppmärksam på vissa detaljer. Till exempel, när du väljer en kudde, bör du bestämma dig för en bekväm form och storlek. Fyrkantiga kuddar kommer perfekt att komplettera en stor säng, rektangulära kuddar är mer lämpliga för en liten.

Barn uppmuntras att köpa rektangulära alternativ.

Bild
Bild

Tillbehör varierar också i fyllmedel. Detta är gås, anka eller svan ner, som alla har sin egen mjukhet. Gåsen anses vara den dyraste och bekvämaste.

Filtar anpassas också till sängens storlek . Det är bättre för gifta par att ta en storlek på 200x200 cm eller två filtar på 100x100, om alla föredrar att ha sina egna. Fyllmedlet är också viktigt, det kan vara ludd eller syntetisk vinterisator. Down kommer att värma upp bättre på en kall natt, men en sådan filt kommer att kosta mer.

Bild
Bild

När du väljer en madrass måste du bestämma vilken typ: fjäder eller fjäderlös. Den första är mer praktisk och demokratisk i pris. Den andra har ett fyllmedel, av vilken typ priset beror, liksom bekvämlighet under sömnen.

Vid problem med ryggraden rekommenderas att köpa en ortopedisk madrass.

Bild
Bild

Designtips

Sängarnas utseende, särskilt överkast, är mycket viktigt, eftersom det dikterar stilen i rummet där sängen tar mest plats. Vita, mjölkiga, guld- och bruna nyanser är lämpliga för ett klassiskt rum. Gardiner och en filt i samma färg eller med liknande dekorationer kommer att se vackra ut. Spetsar, strass eller broderi används för att dekorera kuddar och filtkanter.

Bild
Bild

Färgalternativ är lämpliga för ett ungdoms- eller barnrum. Tjejer kommer att älska rosa, pojkar kommer att älska blått eller grönt. Gula, lila, orange nyanser passar perfekt, tack vare vilket barnrummet kommer att glittra med nya färger.

Rekommenderad: