Almplatta (22 Foton): Träbord, 800 Mm Breda Plattor Och Andra. Vad Det är? Användningsområden

Innehållsförteckning:

Video: Almplatta (22 Foton): Träbord, 800 Mm Breda Plattor Och Andra. Vad Det är? Användningsområden

Video: Almplatta (22 Foton): Träbord, 800 Mm Breda Plattor Och Andra. Vad Det är? Användningsområden
Video: How To Refinish A Wooden Table With Chalk Paint | DIY 2024, Maj
Almplatta (22 Foton): Träbord, 800 Mm Breda Plattor Och Andra. Vad Det är? Användningsområden
Almplatta (22 Foton): Träbord, 800 Mm Breda Plattor Och Andra. Vad Det är? Användningsområden
Anonim

Almplatta - massivt trävirke med en betydande yta. Den erhålls genom längsgående sågning av en stam med en bredd av 800 mm eller mer, och används vid tillverkning av möbler - bord, bänkar samt interiörartiklar. Det är värt att prata lite mer detaljerat om vad det är, vilka användningsområden är plattor från alm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Almplattan är en bred sågning av en trädstam, formad på längden av en tjock trädstam. Dess standardbredd bestäms av den ursprungliga stockens dimensioner, sällan mindre än 800 mm . Längden varierar också, den kan vara 2-3 m, vilket gör att materialet kan användas när man skapar bardiskar, fönsterbrädor, trappsteg. Detta är inte mycket, med tanke på att ett vuxet träd växer upp till 40 meter och stammen når 2 m i diameter.

Själva almet tillhör lövträdet i familjen Elm, dess tjocka och småbladiga sorter utmärks . Namnet "ilm" kan också hittas - så kallas detta träd i engelsktalande länder. Alm finns i södra Ural, Volga -regionen, Kaukasus, växer i Centralasien.

Den här lövjätten har förtjänat berömmelsen för ett av de mest populära materialen bland snickare och snickare - det är hans trä som väljs för att skapa lyxiga möbler, heminredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns verkligen många anledningar till att välja alm som råvara. Dess fördelar inkluderar följande faktorer.

  1. Attraktivt utseende . Det exklusiva mönstret på trädets snitt upprepas inte. Karagach, liksom andra typer av almar, har en ovanlig konsistens, och efter bearbetning med lack, olja framstår den ännu tydligare.
  2. Operativa fördelar . På grund av träets höga densitet får plattorna motståndskraft mot yttre faktorer. De är inte rädda för mekanisk nötning, höga och låga temperaturer, fukt. Vid torkning finns det praktiskt taget inga tecken på vridning, sprickbildning.
  3. Lätt att bearbeta . På grund av träets inte alltför stora vikt och smidighet kan plåtar av is enkelt demonteras, poleras och utsättas för andra manipulationer. Om det behövs kan du byta ut den dekorativa beläggningen på den.
  4. Tillgänglighet . I alla sina meriter tillhör inte alm någon särskilt värdefull eller sällsynt träslag. Detta material är tillgängligt i de flesta regioner, är relativt billigt och får, vid korrekt bearbetning, ett lyxigt uttrycksfullt utseende.

När det gäller tillverkning av plattor har träden i Vyazov -familjen sina egna meriter. De har en mycket ljus, uttrycksfull konsistens, och de bevarade områdena på barken ger materialet en speciell pittoreska karaktär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör dom det?

Produktionen av plattor från alm skiljer sig inte från liknande processer för att erhålla horisontella snitt från andra träslag. Ett speciellt tillvägagångssätt för skörd, brytning och torkning hjälper till att erhålla och behålla den fasta massan utan skarvar och luckor. Endast i detta fall kan timret kallas en platta. En annan viktig regel är att arbetsstyckena inte får vara smalare än 50 mm.

Proceduren för att erhålla en platta är följande

  1. Att välja ett träd . Det ska vara hälsosamt, utan tecken på förfall, ha en ganska tjock bas av stammen - det är den här delen som går för att skapa plattor. Träd med gafflar, förtjockningar, oegentligheter är högt värderade - de gör de vackraste produkterna.
  2. En avverkning eller ett sågsnitt . Speciella anordningar används för att göra avverkning av trä snabbt och enkelt. Vidare elimineras det resulterande materialet från knutar, grenar, ibland sågas det direkt på plats till stockar som är lämpliga för transport. Med en stamdiameter på 80-200 cm är detta en helt rimlig lösning.
  3. Upplösning i plattor . Ibland, i närvaro av ett mobilt sågverk, utförs detta arbete direkt på arbetsplatsen. Du kan också skicka materialet till en specialutrustad verkstad, där maskiner och manipulatorer med hög precision klarar uppgiften snabbare och enklare. De flesta verkstäder som arbetar med almplattor har egna sågverk, så att du inte kan uppleva problem med val och förberedelse av material.
  4. Stabilisering . Det utförs före torkning, särskilt om träet är mycket fuktigt. I processen behandlas materialet kemiskt för att förhindra vridning.
  5. Torkning . Det kan göras på olika sätt. Privata hantverkare värdesätter plattor som torkas i naturliga förhållanden i välventilerade rum. Om det inte finns någon möjlighet att vänta i 2 år eller mer används professionella kameror med vakuum eller infraröd exponering. Träet i dem torkas jämnt, får fuktinnehåll på 10-12%.
  6. Dekorativ bearbetning . Eftersom plattor inte är vanliga att anpassa sig till standardstorlekar och parametrar - de värderas för sin naturliga skönhet, täcks materialet oftast med skyddande föreningar under produktionsprocessen. Speciella olje- och vaximpregneringar är väl lämpade för dessa ändamål; i vissa fall lackeras eller fylls ytan med epoxi, akrylharts.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid detta pumpas plattans tillverkningsprocess. Det beror bara på befälhavaren på vilken detalj av interiören eller en möbel som alm kommer att bli till i framtiden.

Var används de?

Eftersom plattor från alm har ett ganska stort format är de lämpliga för att skapa en mängd olika inredningsartiklar - från efterbehandlingar till helt funktionella föremål. Designers uppskattar mycket den ädla färgen på trä, dess styrka och konsistens. Exklusiv teckning spelar också en roll.

Bland de mest populära idéerna för att använda sådana plattor är följande alternativ

Bordsskiva . Dess produktion är lämplig för både en matgrupp och ett kök. Till exempel som en skärande arbetsyta. Det här bordet behåller träets naturliga struktur, det kan förvandlas till ett stativ för en symaskin eller utrustas med ett kaffeområde på verandan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bardisk . Långa plattor på 2-3 meter eller mer är perfekta för dessa ändamål. De är också högt ansedda i utformningen av cateringinstitutioner - från klubbar till restauranger, liksom i bostadsinredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Windowsill . Naturligtvis passar plattan med sin naturliga konsistens av alm inte in i varje interiör. Det kommer att se bra ut som ett tillägg till etnisk eller ekostil, komplettera loftytan.

Bild
Bild

Trappsteg . Du kan skapa dem från små stammar, använda dem som en del av entrégruppen på verandan eller utomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bänk . Även här finns det utrymme för kreativitet. Du kan placera en sådan plattdekoration i interiören eller lägga den i ett rekreationsområde på platsen. Inuti huset kombineras almbänkar perfekt med dekorativa mjuka kuddar och kappor.

Bild
Bild

Lagringssystem . Massiva öppna kökshyllor ser inte sämre ut än klassiska skåp. Med rätt bearbetning skadas veden inte av värmen i en rysk spis eller öppen spis och hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Massivt trä är särskilt högt värderat om det behåller sin naturliga ram - bark, men det finns också andra alternativ.

Till exempel, kanterna kan fräsas speciellt, avrundas eller fasas . Ibland placeras en träplatta i en metallram eller hälls med epoxiharts, kombinerat med glas, för att uppnå maximal dekorativ effekt.

Rekommenderad: