Fireclay: Användningen Av Eldfast Eldeld. Vad är Det Och Vad Används Det Till? Förening. Lerkrukor Och Eldstad För Ugnar, Andra Användningsområden

Innehållsförteckning:

Video: Fireclay: Användningen Av Eldfast Eldeld. Vad är Det Och Vad Används Det Till? Förening. Lerkrukor Och Eldstad För Ugnar, Andra Användningsområden

Video: Fireclay: Användningen Av Eldfast Eldeld. Vad är Det Och Vad Används Det Till? Förening. Lerkrukor Och Eldstad För Ugnar, Andra Användningsområden
Video: Примитивные технологии: Обожжённый кирпич 2024, Mars
Fireclay: Användningen Av Eldfast Eldeld. Vad är Det Och Vad Används Det Till? Förening. Lerkrukor Och Eldstad För Ugnar, Andra Användningsområden
Fireclay: Användningen Av Eldfast Eldeld. Vad är Det Och Vad Används Det Till? Förening. Lerkrukor Och Eldstad För Ugnar, Andra Användningsområden
Anonim

Vid tillverkning av tegel med eldfasta egenskaper, såväl som kaminer, eldstäder eller dekorativa föremål, används eldkläder - brandresistent lera. Fireclay består av vit kaolin, som vid bearbetning under högtemperaturförhållanden får en hög grad av brandmotstånd. Efter att ha passerat genom härdning vid höga temperaturer har elden en speciell styrka som kan jämföras med en stensten.

Den krossade chamotten kallas "chamottlera ". Den har en hög grad av plasticitet, motståndskraft mot höga temperaturer och har också ett dekorativt utseende, som används vid gipsugnsytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Eldfast chamottlera innehåller hydroaluminosilikater med hög dispersion. Detta material klassificeras som en naturlig fossil och är indelad i leror av marin typ och kontinentalt ursprung. Havslera bryts från botten av havet, medan kontinentala avlagringar finns i flod- och sjönsediment . I Ryssland bryts chamottelera vid avlagringar, varav de största är Astafyevskoe, Kyshtymskoe och Palevskoe.

I färg ser berget ut beroende på dess beståndsdelar i organiska föroreningar. Ren lera har en ljusgrå färg, men röda, blå och gula sorter är också vanliga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättningen av eldfast chamottlera är följande:

  • kvartssandelement;
  • kaliumoxid;
  • aluminiumoxid;
  • kalciumoxid;
  • magnesiumoxid;
  • natriumoxid;
  • järnoxid.

Efterfrågan och populariteten för chamotte är ganska hög, och det beror på att produktens sammansättning är helt naturlig och har en hög grad av motståndskraft mot höga temperaturförhållanden. Dessutom tenderar chamotteblandningen inte att krympa när den är torr och spricker därför inte. Varaktigheten av lertorkning beror på omgivningstemperaturen; i genomsnitt är denna period 10-12 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniska parametrar och egenskaper

Egenskaperna för chamottelera för varje tillverkare måste uppfylla standarderna i GOST 6137-8, som bestämmer produktens huvudparametrar:

  • färgen på den torra chamotteblandningen är grå, produkten är fritt flytande i struktur, utan klumpar och stora konglomerat;
  • kornstorleksfraktion efter diameter - cirka 2 mm;
  • mycket bränd chamotte har en fuktabsorptionskoefficient på 2 till 10%;
  • lågbränd chamotte har en fuktkoefficient inom 25%;
  • produktens totala fuktinnehåll bör inte överstiga 5%;
  • smältpunkten sträcker sig från 1550 till 1850 ° C.

Hållbarheten för torr chamottesammansättning överstiger inte 3 år vid förvaring i torr och tätt sluten förpackning. Fireclay -blandningar används för att lägga kaminer, eldstäder, skorstenar.

Tegelstenar är gjorda av lera, de har, precis som murbruk, brandmotstånd och värmeledningsförmåga med samma parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glödgat kaolin har följande fördelaktiga egenskaper:

  • en hög grad av motståndskraft mot höga temperaturförhållanden gör det möjligt att använda produkten för att ordna eldstäder, spisar och skorstenar;
  • lera kan passera fukt genom sig själv och därigenom upprätthålla ett bekvämt mikroklimat i rummet;
  • vid läggning används lera i form av en lösning som har höga vidhäftningsegenskaper;
  • den naturliga sammansättningen av lera är en absolut säker produkt för människors hälsa och miljön;
  • livslängden på lera är lång och materialet spricker inte eller smulas under drift.

Nackdelarna med chamottelera är att denna produkt har en hög kostnad, och för att förbereda arbetslösningar måste du känna till komplexiteten i arbetet och ha vissa färdigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

De huvudsakliga fysikaliska egenskaperna hos chamottelera är dess eldfasthet, god plasticitet, sintringsförmåga och brandkrympning

Plast - denna term för en fuktad chamottkomposition innebär förmågan att med små ansträngningar modifiera en given form, medan blandningen förblir i sin plastform och inte spricker. I lera manifesteras plastegenskaper endast vid kontakt med vatten och i små mängder. Plastitetsegenskaper beror på sammansättningen av mineralerna som ingår i lerans struktur, liksom på partikelstorleken. Vid uppvärmning till 150 ° C är blandningens plasticitet reversibel. Om chamotten efter uppvärmningsprocessen är uppvärmd till 500-600 ° C, försvinner dock plasticitetens reversibilitet. Om det krävs för att minska plasticiteten, tillsätts så kallade mjukgörare i form av kvarts, chamottesand till leran. Dessutom kan överskott av plasticitet minskas genom att tillsätta leror med låg plasticitet av en annan komposition.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bindande förmåga - i chamottlera består den i förmågan att binda ihop fint spridda partiklar av sand eller chamotte, som i sig inte har plasticitet. När det utspädda lerpulvret torkar erhålls en tät och hållbar formation som kallas "rå". I och för sig innebär begreppet sammanhållning den kraft som måste appliceras för att separera lerpartiklarna. Bindningsförmågan hos detta material förklaras av den lilla storleken och den lamellära partikelformen hos chamottlerkomponenterna. Den största anslutningen är inneboende i de typerna av chamottlera, som innehåller det största antalet sådana lerkomponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luftkrympning - denna parameter manifesteras av en förändring i måtten på det ursprungliga arbetsstycket, gjord av en plastblandning och torkad, nedåt. Detta värde uttrycks som en procentandel i förhållande till originalstorleken på det oavslutade arbetsstycket. Förändringen i luftkrympningsindex för chamottelera är högst 5-11%. Den högsta andelen krympning visas med leror med hög plasticitet, de kallas också "feta", och den minsta graden av krympning visas av de så kallade mager, lågplastiga kvaliteterna av lera. Om du använder chamottelera med hög grad av krympning kommer produkten att ändra sina ursprungliga parametrar under avfyrningen, vilket kommer att orsaka svårigheter vid tillverkning av produkter med de angivna parametrarna. För att ändra situationen tillsätts chamotte till lerkompositionen, och mängden beror på lerfraktionernas bindningsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brandkrympning - manifesterar sig genom förändringar i volymer och måttindikatorer för det ursprungliga arbetsstycket i avfyrningsprocessen. Materialets krympning förklaras av det faktum att lerföreningar, som lätt smälts vid höga temperaturförhållanden, övergår i flytande tillstånd. Den resulterande flytande substansen omsluter helt alla lerpartiklar som inte kan smältas, och täpper också till alla hålrum mellan dessa partiklar. En sådan partiell omsmältning av lerblandningens komponenter, i kombination med verkan av vätskornas ytspänningskraft, medför maximal tillnärmning av alla blandningens komponenter till varandra, medan arbetsstyckets volym minskar, vilket kallas för krympning av brandtypen. Om chamottkompositionen innehåller en stor mängd av en kvartskomponent i form av fina fraktioner kan det inte förekomma krympning eller expansion av partiklarna i kompositionen, eftersom vid upphettning bildar kvartspartiklarna en ny typ av kristallgitter av partiklar med en ökning av deras volym. Krympning av brandtyp av chamottelera överstiger som regel inte 3-6%. Det finns också begreppet fullständig krympning, som består av samspelet mellan eld och luftkrympning totalt sett, denna indikator ligger i intervallet 6-18%.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att få en produkt enligt de angivna dimensionella och volymetriska parametrarna är det under gjutning nödvändigt att ta hänsyn till andelen krympning och öka parametrarna för ämnet. Krympningsprocessen för eldslamlera börjar ske redan vid en temperatur på 600 ° C, det tar ganska lång tid. Denna enhetliga process sker tills temperaturen inte stiger till 1000 ° C. Efter denna milstolpe är krympningen mest intensiv och fortsätter upp till en temperatur på 1300-1400 ° C, efter att ha nått detta märke, stannar krympningen.

  • Sintringstemperatur - detta är en indikator på temperaturregimen, under vilken lerblandningen förlorar sin förmåga att absorbera fukt, det vill säga den tårtor. Eldfast chamottkomposition och alla produkter gjorda av den sintras utan att smälta och deformeras, utan att förlora förmågan att bryta mot eldfasthet.
  • Refraktäritet - detta begrepp tolkas som egenskapen hos en lerblandning att inte smälta under påverkan av temperaturförhållanden inom 1580 ° C. Sådan brandbeständighet i lera uppnås på grund av den lilla andelen föroreningar som finns i den. Denna typ av lera används vid tillverkning av eldfasta produkter, inklusive lergods eller porslin.
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av dess eldfasta egenskaper är lera oftast efterfrågad för att lägga ugnar. Dessutom tillverkas eldfast tegel av detta material, vilket är nödvändigt för att lägga ut ugnen inifrån, det vill säga för att bilda en eldstuga. Samma lera används också som murverk, eftersom den har god vidhäftningsförmåga på ytor. Förutom användningen av chamottlera i ugnsbranschen används den också för beläggning i form av eldfasta massor och murbruk . För dessa ändamål används märkena PHB eller PHA.

Idag används eldfast lera för att producera keramiska kakelplattor, kakelplattor för efterbehandling av ugnar, deglar för smältning av ädla metaller, porslinsprodukter och fajans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Eldfast chamotte är en komponent på grundval av vilken lösningar kan beredas för olika ändamål. Lera är indelad i klumpig och slipad lera. Klumpvariationen används för tillverkning av klinker, keramik och värmebeständiga produkter, och chamottepulver används för framställning av arbetslösningar som används för beläggning eller puts av ytor. Dessutom framställs ramade och formade blandningar av pulvret.

Kaolinlera är också indelad efter dess sammansättning, beroende på andelen chamottesand. För beredning av lösningar, använd:

  • bindemedelstyp av lera med ett innehåll av 55% sand;
  • slät typ, där sanden kan vara från 20 till 48%;
  • utarmad typ med en sandhalt av högst 21%.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på halten av aluminiumoxider är chamottkompositionen indelad i följande typer:

  • mycket grundläggande - högst 40%;
  • den viktigaste - från 25 till 37%;
  • halvsyra - högst 27%.

Dessutom är chamotte lerpulver också indelat i kvaliteter. Det finns totalt 4 grader, beroende på föroreningarnas sammansättning och graden av brandmotstånd:

  • särskild;
  • Jag betygsätter;
  • II -klass;
  • III klass.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad används chamotte till?

I form av en torr blandning används fireclay -lera för beredning av arbetande murverk eller gipsbruk, och även eldfasta tegel tillverkas av den. Chamottelera är en oumbärlig produkt i de fall trädgården behöver en eldskål, en spis för uppvärmning av ett hus, en tandoor för matlagning, en degel för att bränna material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ugns murverk

För att utföra ugnsarbete, när prefabricerade element installeras när du lägger en spis, grill eller öppen spis, används inte bara speciella eldfasta tegelstenar, utan också en eldstadslamblandning erhållen från lera. För arbete måste du köpa torr lera märkt "Ш", vilket betyder "fireclay ".

Eftersom eldfasta tegelstenar är dyra används de huvudsakligen för att utrusta ugnens inre ugn, och den yttre delen av ugnsstrukturen är sammansatt av röda lert tegelstenar. För att på ett tillförlitligt sätt kunna ansluta alla element i murverket till varandra måste tegel läggas på brandbeständig eldstadslera, som har en expansionskoefficient lika med tegelstenar vid uppvärmning.

Som regel måste du i genomsnitt för att lägga 100-110 tegelstenar förbereda minst 3 hinkar med fireclay mortel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plåster

Förutom blandningar för att tillverka tegelverk, är gipskompositioner också gjorda av chamotte för efterbehandling av väggytor eller som lim för att täcka med ett ytbehandlingsmaterial. Fireclay gips är ett utmärkt alternativ för att lägga till tillförlitlighet till murverket när du ordnar kaminer. En sådan komposition används för att behandla de delar av ugnen som har tillgång till andra rum . Detta tillvägagångssätt minskar uppvärmningen av väggytorna och skapar en barriär för uppvärmd luft. Tjockleken på ett sådant gips bör inte överstiga 1,2 cm.

Alla typer av arbete med eldstensblandningar utförs med hjälp av en spatel . Förenklar processen med att använda serpyanka -tejp. Efter avslutad murning eller puts måste du vänta på att lösningen stelnar och torkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra användningsområden

Moderna formgivare använder ofta eldstadslera inte bara för att ordna värmebeständiga strukturer, utan också för att skapa estetiskt attraktiva dekorativa föremål. Det kan vara keramik, kakel, blomkrukor, blomkrukor, tallrikar, kakel, blomkrukor utomhus. Chamotte används för att skulptera figurer, figurer, souvenirer. Den mångsidiga tillämpningen av chamottelera förklaras av dess attraktiva konsistens, liksom dess höga hållfasthet och brandbeständighet.

Fireclay är ett smidigt och flexibelt material som är trevligt att arbeta med . Produkter gjorda av det ser alltid original ut och kan harmoniskt kombineras med vilken designstil som helst. I chamottans sammansättning finns det inga föroreningar som är skadliga för människor, så du kan arbeta med det inte bara för vuxna utan också för barn. Efter att produkten bildats skickas den till ugnen för bränning, under vilken alla geometriska proportioner förblir oförändrade för produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur arbetar man med chamottelera?

För att använda chamotte -lerpulver måste du förbereda en arbetslösning. Dess positiva egenskap är att blandningen inte spricker när den torkar. Till exempel, för att göra en gipskomposition, bör du fortsätta enligt följande.

  • De tar chamottesand, Portlandcement och vanlig sand från stenbrottet i proportionerna 7: 1: 2. För att öka styrkan hos den färdiga kompositionen kan salt tillsättas till blandningen med en hastighet av 100 g per 8 liter lösning.
  • Lösa fraktioner måste gradvis spädas med vatten under omrörning så att alla komponenter fördelas jämnt mellan varandra. Vatten tillsätts i små portioner så att kompositionens konsistens kan kontrolleras. Konsistensen av tjock gräddfil anses vara den mest praktiska för arbetet.
  • Innan putsningen påbörjas rengörs ytan och täcks sedan med en lösning av eldfast kitt, på vilken konstruktionsnätet läggs. Ovanpå detta skikt appliceras ytterligare ett lager av lösning. Ytan är jämn och får härda helt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Experter tror att endast eldslipsand inte kan användas för att utföra ugnar eller efterbehandlingsarbeten, eftersom arbetsgipskompositionen kommer att ha dålig plasticitet. Kaolin eller lera måste tillsättas till blandningen. Förhållandet mellan ingredienser av sand och lera tas i ett förhållande av 2: 1 eller 4: 1.

För att skapa en brandbeständig blandning kan vanlig flod- eller stenbrottssand inte användas, eftersom den under påverkan av höga temperaturer tenderar att expandera och murverk eller gipsfoder i detta fall kommer att börja spricka och kollapsa. Tillsatsen av Portlandcement till chamottblandningen ökar blandningens hållfasthet, men på grund av detta tillsats reduceras dess eldfasta egenskaper - kompositionen tål uppvärmning endast upp till 800 ° C . Ibland läggs glasfiber till chamottelera, detta steg ökar också murverkets hållfasthet.

Rekommenderad: