Mjölpasta: Hur Man Lagar Det För Tapeter Och Gör Det För Barn Hemma? Recept På Vatten Och Mjölpasta För Kalkning Av Träd

Innehållsförteckning:

Video: Mjölpasta: Hur Man Lagar Det För Tapeter Och Gör Det För Barn Hemma? Recept På Vatten Och Mjölpasta För Kalkning Av Träd

Video: Mjölpasta: Hur Man Lagar Det För Tapeter Och Gör Det För Barn Hemma? Recept På Vatten Och Mjölpasta För Kalkning Av Träd
Video: FixarTV | Måla & Tapetsera | Tapetsera med Non Woven-tapet 2024, April
Mjölpasta: Hur Man Lagar Det För Tapeter Och Gör Det För Barn Hemma? Recept På Vatten Och Mjölpasta För Kalkning Av Träd
Mjölpasta: Hur Man Lagar Det För Tapeter Och Gör Det För Barn Hemma? Recept På Vatten Och Mjölpasta För Kalkning Av Träd
Anonim

Lim är ett välkänt visköst ämne, tack vare vilket det är möjligt att koppla ihop olika material. Detta ämne används inom medicinsk miljö, industri, konstruktion och andra verksamhetsområden. Lera är ett oumbärligt verktyg i vardagen. Många är vana vid att köpa limråvaror i en butik, men det finns ett hemalternativ som har liknande egenskaper, men som samtidigt kräver minimala investeringar . Det handlar om pasta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Enligt många befintliga definitioner är pasta ett handgjort lim, där stärkelse eller mjöl blir huvudkomponenten. Enligt typen av klibbighet tillhör pastan typen av torkande råvaror.

Detta ämne är förgängligt och kan inte lagras under lång tid. Det blir surt mycket snabbt, vilket skapar en obehaglig lukt. I enkla ord är det nödvändigt att använda den förberedda pastan under dagen.

Bild
Bild

När limmet först utvecklades är okänt, men historiker hävdar att det första limmet bryggdes under den neolitiska eran.

Vid den tiden användes djurben för dessa ändamål. Kanske i antiken framställdes också stärkelsepasta, men inga anteckningar om detta har hittats.

Hemmagjord lim är en oumbärlig råvara i hushållsmiljön . Med dess hjälp kan du göra mycket reparationsarbete, använda det som en kontakt för pappershantverk. Men viktigast av allt, detta pärm kan göras med dina egna händer i ditt eget kök, med hjälp av olika varianter av recept, som var och en döljer ett visst trick av matlagning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att någon råvara har vissa fördelar och har vissa nackdelar. Detsamma gäller pasta. Mjölpasta är mycket populärt i byggmiljön. Och för trädgårdsmästare är det ett oersättligt arbetsmaterial som är miljövänligt och rent. De största fördelarna med pastan inkluderar följande egenskaper.

  • Låg kostnad . Kleister är den billigaste typen av bindemedel som gör att du kan spara en avsevärd summa på inköp av färdiga råvaror.
  • Olika användningsområden . Enkelt uttryckt används pastan i byggnadsarbete, handarbete, medicin och används i barns konst.
  • Enkel förberedelse . Du kan göra en pasta med egna händer i ditt eget kök. Även ett barn klarar denna uppgift.
  • Inga märken på ytan . Om den klibbiga substansen från mjöl eller stärkelse sticker ut utanför kanterna under limningen är det tillräckligt att ta bort den med en mjuk trasa eller servett.
  • Olika recept . Tack vare en mängd olika beredningsmetoder kan en pasta göras som kan kombinera många olika material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tja, nu föreslås att bekanta dig med bristerna

  • Brist på fuktmotståndsparameter. Om du tittar på det numeriska förhållandet når pastan som beretts utan användning av PVA inte ens 5% vattenresistens.
  • Risk för skadliga avlagringar. Kleister är en av favoritmiljöerna för bakterier och mikroorganismer, som kan undvikas genom att en liten mängd kopparsulfat tillsätts till kompositionen under beredningsprocessen.
  • Begränsad hållbarhet. Pastan kan inte förvaras mer än en dag, varför det rekommenderas att brygga den i en liten mängd, strax före det kommande arbetet.
Bild
Bild

Det har sagts mer än en gång att en självgjord pasta används inom konstruktion, trädgårdsarbete och kreativitet . Men förutom detta finns det andra områden där du inte kan klara dig utan denna limmassa, till exempel en biblioteksmiljö.

Bibliotekarier använder detta ämne för att limma böcker. Kemister använder det som en indikator.

Teaterartister används som scendekorationer . Tja, designers kombinerar olika dekorativa element med pasta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Komponentval

Matlagning kräver en kastrull, en ren, mindre behållare och ett litet durkslag. Det är lika viktigt att förbereda en matsked i förväg. Regelbunden omrörning av den viskösa massan undviker bildning av klumpar.

För att laga mat hemma behöver du en gas- eller elspis, men i fallet när du lagar mat på fältet är det lämpligt att fylla på en spis eller en gasbrännare

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudkomponenterna i pastan är mjöl och vatten. Om en blandning av stärkelse framställs bör en liten mängd PVA tillsättas till den.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt valet av mjöl . För beredning av pajer försöker hemmafruar välja premiummjöl. Och för beredning av pastan är det bäst att använda en mjölprodukt med lågt sortindex. Den innehåller fler kli partiklar, som är gluten. Ju mer gluten desto bättre vidhäftning.

Det är lika viktigt att uppmärksamma kulturen från vilken mjölet malts. Helst bör du använda vete, majs eller råg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ris- och bovetemjölsprodukt innehåller en minsta mängd klibbig substans, respektive mjöl är inte lämpligt för att göra pasta . Dessutom ger rågmjöl limmassan en mörk nyans, som därefter lämnar ljusa märken på arbetsytan, som påminner om lerfläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom huvudingredienserna används flera hjälpprodukter vid beredningen av pastan . Så till exempel för att skapa papper-maché-hantverk är det bäst att lägga till trälim. Som en analog kommer gelatin utspätt med vatten att göra. Om pastans vita färg spelar någon roll, är det lämpligt att tillsätta PVA till kompositionen.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att tillsätta vitriol till pastan som är förberedd för att klistra in tapeter, som skyddar ytan från uppkomsten av svamp och skadliga mikroorganismer . Om pastan är avsedd att arbeta med textilier bör vaniljsocker användas som en extra ingrediens. Det ökar naturligtvis inte klibbindexet, men det ger kompositionen en glans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande matlagningsregler

Alla vet att pastan tillagas genom matlagning. En mosig blandning bestående av mjöl och vatten skapas. Massan blandas i en kastrull och läggs sedan på spisen, värms över låg värme tills klumparna försvinner.

Bild
Bild

Trots enkelheten verkar det finnas flera matlagningsregler som varje person bör känna till:

  • pastan måste värmas uteslutande på spisen;
  • mjöl måste hällas snabbt, men samtidigt i en tunn stråle, så att massan blir mer homogen;
  • under tillagningsprocessen ska du under inga omständigheter lämna spisen;
  • laga mat på minimal värme;
  • det rekommenderas att endast använda en träspatel för blandning;
  • efter tillagning är det nödvändigt att kyla pastan, under inga omständigheter ska en het substans användas;
  • helst kokas pastan i ett vattenbad, men som mästarna noterar ökar denna tillagningsprocess med ungefär en halvtimme.
Bild
Bild

Steg för steg recept

Det är inte svårt att laga pastan ordentligt hemma eller laga den utanför din komfortzon. Det viktigaste är att följa receptet steg för steg och observera proportioner.

Det är värt att notera att pastan kan göras utan kokning . Den innehåller också vatten och mjöl, det viktigaste är att vätskan är i rumstemperatur. Det är ganska svårt att lösa upp en sådan vidhäftande komposition; det kommer att ta lång tid att röra om ämnet så att klumparna försvinner.

Bild
Bild
Bild
Bild

En liten mängd PVA kan tillsättas som ytterligare klibbmedel.

För att förstå hur snabbt och enkelt allt är, föreslås det att överväga flera alternativ för att göra pasta, som även ett barn kan vägleda.

Bild
Bild

För tapeter

Först och främst är det värt att förstå receptet för att göra hemlagad tapetklister. För att massan ska visa sig vara av hög kvalitet är det viktigt att följa instruktionerna steg för steg.

  • Det är nödvändigt att sålla ett glas mjöl så att den fritt flytande ingrediensen inte får klumpar.
  • Därefter hälls mjölet med kallt vatten, medan det är viktigt att noggrant blanda de komponenter som ska fogas. Den resulterande konsistensen ska likna tjock gräddfil.
  • Mer vatten hälls i pastan, så att den totala volymen av limmassan är 1 liter. Om pastan visar sig vara för tjock måste du tillsätta lite varmt vatten till den.
  • Efter noggrann blandning är det nödvändigt att tillsätta ett halvt glas PVA till arbetsstycket.
  • Behållaren med limmassan måste placeras på spisen, över låg värme. Koka tills det uppstår bubblor på pastans yta.
  • Nu måste du ta bort disken från värmen och rör sedan om massan för att bli av med de uppsamlade klumparna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En ordentligt förberedd pasta ska bli transparent, gelatinös . Det återstår bara att kyla det svetsade limet och sedan använda det enligt anvisningarna. Vid naturlig kylning bildas en film på ytan av pastan, som måste tas bort.

Bild
Bild

För kreativitet

Receptet för att göra en pasta för kreativitet kräver ett annat tillvägagångssätt:

  • en kastrull tas, ett glas siktat mjöl hälls i den;
  • mjöl hälls i ett glas vatten, varefter det blandas med en mixer;
  • 2 glas vatten introduceras gradvis i massan, komponenterna blandas noggrant, vilket gör att du kan bli av med klumpar;
  • en panna med ett limämne placeras på spisen, på en liten eld;
  • pastan kokas upp;
  • efter kokning måste behållaren omedelbart tas bort från spisen;
  • formen med limmassan ställs åt sidan för att svalna naturligt.
Bild
Bild

Det presenterade pastareceptet är det enklaste och snabbaste att förbereda.

Det finns dock ett annat sätt att laga mat, som också används i kreativa kretsar.

Potatisstärkelse bör användas som en mjölanalog. Det är detta recept som anses vara det bästa för att skapa applikationer:

  • 10 matskedar vatten kombineras med 1 matsked stärkelse, komponenterna blandas noggrant;
  • ett halvt glas vatten hälls i behållaren med arbetsstycket;
  • om ämnet fortfarande är tjockt är det nödvändigt att späda ut det med en liten mängd kokande vatten;
  • blandningen sänds till låg värme tills den kokar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan börja använda stärkelsepasta 10 timmar efter att den svalnat . Oroa dig inte för att den kokta blandningen kan skada människors hälsa, och särskilt barn. Alla produkter som används är allergivänliga.

Bild
Bild

För andra ändamål

Ovan presenterades de vanligaste alternativen för att förbereda pasta för arbete med papper. Det finns dock recept som gör att du kan laga en självhäftande massa för att arbeta med tyg.

  • 2 matskedar mjöl införs i behållaren, 100 ml vatten hälls ovanpå. Ingredienserna blandas noggrant så att inga klumpar bildas.
  • En annan behållare tas, 300 ml vatten och 0,5 tsk blandas i den. Sahara. Denna massa skickas till en långsam eld tills den kokar.
  • Så snart bubblor dyker upp på ytan är det nödvändigt att införa mjölblandningen i den söta lösningen.
  • Pastan ska kokas på svag värme under konstant omrörning.
  • Det förtjockade ämnet avlägsnas från elden, varefter en nypa vanillin läggs till det. Den färdiga massan blandas noggrant och lägg sedan åt sidan tills den svalnat helt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ägare av trähus och lägenheter, där fönsterkarmarna är gjorda av trä, behöver veta receptet för att göra pasta för att klistra in fönster.

Materialen som används för isolering, bearbetade med pasta, rör sig inte bort när temperaturen sjunker och är ordentligt fastsatta på träbasen.

Bild
Bild

För att förbereda en sådan pasta måste du:

  • kombinera ett halvt glas mjöl och en liter vatten i en matlagningsbehållare;
  • koka blandningen, under tillagningsprocessen börjar massan tjockna;
  • så snart bubblor bildas på ytan, ta bort behållaren från värmen och ställ den åt sidan för naturlig kylning.

Endast sanna trädgårdsmästare vet det rätta receptet för att göra en pasta för vitkalkning av träd. Du bör ta 10 liter vatten, lösa upp 2,5 kg krita och 10 matskedar mjölpasta i dem. Om vattnet är varmt behöver du inte laga limmassan. Om kallt vatten används ska limet sättas på låg värme tills det kokar helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Att göra en pasta hemma är faktiskt väldigt enkelt. Och ändå är det nödvändigt att följa flera tips, tack vare vilka det är möjligt att förbereda en högkvalitativ och viktigast av den mest effektiva limkompositionen.

Konsistensen hos den kokta pastan blir tjockare efter kylning . Det är dock omöjligt att bedöma hur viskös och tät massan har blivit tills pastan har svalnat helt. Om plötsligt massan är för tät bör du späda ut den med kokande vatten. Rör om ordentligt när du tillsätter vatten, annars bildas klumpar. För blandning, använd inte en sked, det är bättre att använda en gaffel eller visp. Tja, det mest idealiska alternativet skulle vara en mixer eller mixer, som blandar ämnet mer grundligt.

Bild
Bild

Det finns tillfällen då massan visar sig vara för flytande efter att ha förberett pastan, men du ska inte oroa dig och kasta bort den förberedda konsistensen.

Att lägga till en liten mängd av huvudkomponenten som används i matlagning hjälper till att tjockna den. Det handlar om mjöl eller stärkelse. Men du kan inte skicka bulkblandningen direkt till pastan, du måste blanda den med en liten mängd vatten i en separat behållare.

De som bestämmer sig för att göra pastan hemma bör komma ihåg att det inte kommer att vara möjligt att lagra limmet på länge. Därför rekommenderar experter att förbereda limmet i små mängder. En pasta av mjöl eller stärkelse har en hållbarhet på flera dagar. Om salt tillsattes till kompositionen är det nödvändigt att använda limmet inom 24 timmar.

Bild
Bild

Tja, så att limmet inte försämras i förväg, bör du följa flera lagringsregler

  • Resterna av oanvänd pasta ska lämnas i ett rum där temperaturen inte överstiger 18 grader Celsius, det idealiska alternativet är ett kylskåp. För senare användning måste du dock späda ut massan med varmt vatten.
  • Om pastan skördas med hänsyn till reserven är det nödvändigt att tillsätta en konserveringsmedelskomponent till receptet. I det här fallet talar vi om vilken alkoholhaltig produkt som helst.
  • Du kan inte lagra limblandningen i en öppen behållare, annars kommer massan att torka ut och det är inte längre möjligt att använda den. Du kan täcka behållaren med ett lock eller linda den med plastfolie.

Om mögel plötsligt dyker upp på ytan av pastan eller en sur lukt bildas, är det nödvändigt att bli av med denna massa.

Rekommenderad: