Värmebeständigt Tätningsmedel: Högtemperatur Värmebeständigt Alternativ För Kaminer, Brandresistenta Brandresistenta Föreningar, Eldfasta Produkter För Eldstäder

Innehållsförteckning:

Video: Värmebeständigt Tätningsmedel: Högtemperatur Värmebeständigt Alternativ För Kaminer, Brandresistenta Brandresistenta Föreningar, Eldfasta Produkter För Eldstäder

Video: Värmebeständigt Tätningsmedel: Högtemperatur Värmebeständigt Alternativ För Kaminer, Brandresistenta Brandresistenta Föreningar, Eldfasta Produkter För Eldstäder
Video: Испытания ВГО-1. Тестируем герметик и работающую печатную плату на пожароустойчивость 2024, April
Värmebeständigt Tätningsmedel: Högtemperatur Värmebeständigt Alternativ För Kaminer, Brandresistenta Brandresistenta Föreningar, Eldfasta Produkter För Eldstäder
Värmebeständigt Tätningsmedel: Högtemperatur Värmebeständigt Alternativ För Kaminer, Brandresistenta Brandresistenta Föreningar, Eldfasta Produkter För Eldstäder
Anonim

Under ordet "tätningsmedel" är det vanligt att avse en polymersammansättning med en viskös konsistens, som appliceras på olika sömmar och skarvar för att täta strukturen. Vid konstruktions- eller reparationsarbeten finns det ofta behov av förseglade fogar som måste klara belastningen vid arbete i högtemperaturmiljö. Ett sätt att hantera detta problem är att använda värmebeständiga tätningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Den huvudsakliga aktiva ingrediensen i tätningsmedlet är ett polymermaterial. Beroende på tillämpningsändamålet kan det vara silikon, silikat, gummi, bitumen. Tätningsmedlet tillverkas i rör avsedda för manuell användning eller med hjälp av en speciell matningsanordning - en monteringspistol.

Beroende på dess sammansättning produceras värmebeständigt tätningsmedel i tre typer-en-, två- eller trekomponenter

En komponent tätningsmedel Är en produkt som kan användas färdig och kompositionens polymerisationsprocess sker vid rumstemperatur i flera timmar. Samtidigt är det inte nödvändigt att applicera ett tätningsmedel med ett tjockt lager - ett lager med en tjocklek av 2 till 10 millimeter kommer att klara uppgiften som tilldelats det. Varje tillverkare anger mer specifika parametrar på förpackningen av sina produkter och de kan skilja sig åt för olika märken.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tvåkomponent tätningsmedel består av en bas och en katalysator. Polymerisationsprocessen sker när dessa två komponenter interagerar. Den resulterande blandningen måste användas omedelbart, eftersom den inte kan lagras.
  • Tre-komponent tätningsmedel består av en huvudkomponent, en härdande förening och en katalysator som påskyndar vulkaniseringsprocessen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedel med hög temperatur faller i två kategorier

  • Värmebeständig tätningsmedel tål temperaturbelastning inom 1300 grader. Komponenterna i ett sådant tätningsmedel kan komma i kontakt med en öppen låga. Produkten innehåller natriumsilikat. I sin tur är värmebeständiga tätningsmedel antingen brandresistenta eller brandsäkra. Skillnaden mellan dem ligger i temperaturförhållanden och ett antal egenskaper.
  • Värmebeständig tätningsmedel kan användas i de områden i strukturen som inte överstiger en temperatur på mer än 350 grader vid uppvärmning. Som regel är dessa element i fogar, skarvar och slitsar på strukturens yttre ytor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt sammansättningen av den polymera substansen är tätningsprodukter av flera typer

  • Sur - tätningsmedel som bildar acetaldehyd under polymerisationen. Detta ämne kan förstöra eller deformera ytan som kommer att reagera med det. Därför kan sura tätningsmedel endast användas i begränsad omfattning. Så till exempel korroderar metallytor snabbt, medan betong eller cement ger pulverformig oxidation.
  • Neutral - typ av tätningsmedel, som består av värmebeständig silikon och släpper ut vatten och etanol under polymerisationen. Användningen är säker för alla typer av ytor, och därför har dessa tätningsmedel ett ganska brett användningsområde. Silikonsömmen återställs perfekt efter deformeringar och dess livslängd är minst 15 år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom sina särdrag delar alla typer av värmebeständiga tätningsmedel gemensamma egenskaper

  • Vidhäftning - polymerkomponenterna som utgör alla värmebeständiga tätningsprodukter har god vidhäftning till arbetsytor. De kan användas på tegel, betong, metall, glas, keramik, trä eller plastkonstruktion.
  • Plasticitet - tätningsfogarna efter slutet av polymerisationstiden har en viss plasticitet. De spricker inte, är resistenta mot vibrationer och extrema temperaturer.
  • Vattenbeständighet - polymermaterial är mycket motståndskraftiga mot vatten och ånga.
  • UV -resistent - Polymertätningsmedel är inte mottagliga för UV -strålarnas skadliga egenskaper.
Bild
Bild

Enligt tillämpningsområdet kan värmebeständiga tätningsmedel delas in i tre typer

  • för användning i konstruktions- och installationsarbeten;
  • används för reparation av motorfordon;
  • smal profil specialtätningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av värmebeständigt tätningsmedel för tätningsarbete beror direkt på användningsförhållandena och temperaturförhållanden. Hittills är sammansättningen och strukturen av tätningsmedel ganska varierande och uppfyller kravet på de angivna tekniska egenskaperna.

Fördelar och nackdelar

Det vanligaste tillämpningsområdet för värmebeständiga tätningsmedel är högtemperaturfogar i ugnar, eldstäder, pannor, skorstenar, och de används också för att reparera olika system inuti fordon och annan utrustning.

Som med alla produkter har värmebeständiga tätningsmaterial sina egna fördelar och nackdelar.

Bild
Bild

Positiva egenskaper

  • Driftsättet att använda värmebeständigt tätningsmedel ligger i intervallet från 1200 till 1300 grader, men dess sammansättning klarar en ökning av arbetsmiljön upp till 1500 grader under en kort tidsperiod.
  • Användningen av värmebeständiga tätningsmedel är universell - de är lämpliga för nästan vilken yta som helst, du behöver bara välja rätt typ av tätningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tillverkare av silikontätningsmedel tillverkar för närvarande produkter med olika färger, vilket förenklar köparens uppgift vid val.
  • Värmebeständiga tätningsmedel som innehåller natriumsilikat ersätter för närvarande framgångsrikt asbestprodukter från marknaden, som är erkända som cancerframkallande över hela världen.
  • Användningen av tätningsmedel gör det möjligt att öka graden av skydd mot brand av konstruktioner och konstruktioner. Ofta används tätningsmedel när man installerar ventilationskanaler, ordnar ett varmt golv och installerar dörrblad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Negativa egenskaper

  • Den överväldigande majoriteten av högtemperatur-tätningsmedel innehåller järnoxid, därför kan de vid kontakt med arbetsytor under polymerisationsprocessen måla dem i en rostig brun färg, vilket under vissa förhållanden är oönskat och inte ser riktigt estetiskt tilltalande ut.
  • Silikonet, som är en del av tätningsmedlet, tillåter inte att färg appliceras på tätningsskiktet - det fastnar inte på det. Detta är inte alltid bekvämt, till exempel när man reparerar en bil.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det silikonbaserade tätningsmedlet torkar med en hastighet av cirka 2-3 millimeter per dag. Tjocka sömmar stelnar kanske inte alls inuti, eftersom luftåtkomst är viktigt för polymerisationsprocessen.
  • Det är möjligt att arbeta med värmebeständiga tätningsmedel endast vid temperaturer över noll, låga temperaturer under installationsarbetet kommer att leda till katastrofala konsekvenser på grund av en kränkning av polymerprocesstekniken.
Bild
Bild

Användningen av värmebeständiga tätningsmedel kräver strikt följning av de instruktioner som anges av tillverkaren, samt att följa alla nyanser som du behöver veta och förstå om detta material för att undvika irriterande misstag.

Visningar

För att förstå världen av värmebeständiga tätningsmedel är det enklaste sättet att utgå från deras huvudsakliga kompositionsbildande komponent.

Silikonbaserade tätningsmedel - en temperaturbeständig produkt baserad på silikongummi, som har förmågan att polymerisera under förhållanden från 2 till 40 grader Celsius. Silikontätningsmedel kan vara en- eller tvåkomponent, och deras kemiska polymerisationsmetod är sur och neutral. De används för konstruktion, installation och högspecialiserade arbeten. Drifttemperaturen är i genomsnitt 230-250 grader, men tätningsmedlet tål en maximal belastning på 350 grader under en kort tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Används för:

  • fylla luckor i skorstenen från gatans sida;
  • takets passform till skorstenen;
  • installation av skorstenar;
  • fylla luckor i tegelverk från utsidan av ugnen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar:

  • lång livslängd, upp till 15-20 år;
  • det genomsnittliga drifttemperaturintervallet är från minus 50 till plus 350 grader;
  • bra vidhäftningsegenskaper, beroende på installationsteknik;
  • appliceras enkelt på alla krökningar på arbetsytan utan förlust av elasticitet.
Bild
Bild

Minus:

  • dålig vidhäftning till våta ytor;
  • behåller inte färg- och lackbeläggningar;
  • när man lägger på ett gammalt lager av silikontätningsmedel - dålig vidhäftning av det nya lagret;
  • korroderar metall och betong.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan tätningsmedlet appliceras kräver ytan lite förberedelse . - rengöring från oljor, fetter, damm, smuts, fukt.

I ett tiokolbaserat tätningsmedel är huvudkomponenten den kemiska tiokolen eller, som det också kallas, polysulfidgummi. Finns i två- eller trekomponentformuleringar. Polymerisationstiden kan ta upp till flera dagar. Kompositionen framställd efter blandning av komponenterna är lämplig för drift i 2 timmar. Drifttemperaturintervallet är från minus 60 till plus 130 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Används:

  • för tätning av metallkonstruktioner, för reparation av bilsystem, sammansättningar;
  • för tätning av bränslesystem, med hänsyn till oljebeständiga och bensinresistenta egenskaper;
  • på grund av dess låga gaspermeabilitet är produkten lämplig för tätning av gaspannor;
  • för tätning av konstruktioner som arbetar under exponeringsförhållanden för syror och alkalier;
  • för tätning av ång- och vattenpannor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar:

  • elasticitet, styrka hos tätningssömmar;
  • livslängd är upp till 20 år;
  • har utmärkt vidhäftning till metaller och är även lämplig för produkter i rostfritt stål.
Bild
Bild
Bild
Bild

Minus:

  • efter beredning måste kompositionen användas snabbt, eftersom den börjar polymerisera efter två timmar;
  • vid exponering för huden har produkten en irriterande egenskap, därför är det förbjudet att arbeta med den utan användning av skyddsutrustning.

Ytor måste rengöras och avfettas före användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bitumenbaserade tätningsmedel huvudkomponenten är bitumen, som i kombination med vissa tillsatser bildar en plastpolymeriserbar massa. Materialet har ånga och fuktisolerande egenskaper, kan arbeta vid temperaturer från minus 50 till plus 150 grader.

Används:

  • för fixering av isoleringsmaterial på olika typer av ytor;
  • för tätning av värmepannor och gängade anslutningar i fuktig miljö;
  • för tätning av varm- och kallvattenledning.
Bild
Bild

Fördelar:

  • har bra vidhäftningsegenskaper;
  • plast och hållbar, livslängden är upp till 20 år;
  • motståndskraftig mot vibrationer, men bara i en miljö där temperaturen är över noll.
Bild
Bild

Minus:

  • fäster inte bra på ytor som är förorenade med olja;
  • förlorar vibrationsmotstånd vid negativa temperaturer;
  • kan inte användas vid lederna i takets och skorstenens anliggningar, eftersom bitumen börjar smälta;
  • när det är till hands är det mycket svårt att ta bort, därför krävs användning av personlig skyddsutrustning;
  • när ett tjockt lager appliceras är polymerisationsprocessen mycket dålig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsytor måste rengöras före användning. När tätningsmedel används på porösa ytor måste de grundas först.

Natriumsilikat tätningsmedel - Huvudkomponenten i detta brandbeständiga material är natriumsilikat. Kompositionen kan vara en- och tvåkomponent. Tack vare silikater kan tätningsmedel tåla arbetstemperaturer från 1200 till 1500 grader. De används vanligtvis i ugnar, men dessa eldfasta material kan användas överallt där ökad brandhämmande prestanda krävs. Ansöknings- och polymerisationsprocessen bör utföras vid positiva temperaturer upp till 40 grader.

Bild
Bild

Används:

  • för tätning av de anslutande delarna av skorstenar;
  • vid lederna av elementen i ugnens yttre och inre kontur;
  • för reparation av bilens avgaser;
  • för tätning av skarven på cylindrarna i motorns bränsletillförselsystem;
  • för tätning av skarvar i kraftfulla elektriska värmekonstruktioner;
  • för att förbättra brandstrukturen hos vissa strukturer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar:

  • utmärkta eldfasta egenskaper;
  • möjligheten till god vidhäftning till alla byggmaterial;
  • tål bra exponering för öppna lågor.
Bild
Bild

Minus:

  • tätningssömmen är inte elastisk;
  • kan inte motstå vibrationer och deformation av den förseglade ytan;
  • ett smalt intervall av optimala temperaturer för applicering - de bästa förhållandena är en omgivningstemperatur på 20 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytan som ska behandlas måste vara ren och torr innan silikattätningsmedlet appliceras. När det är torrt kräver vissa märken av detta tätningsmedel att en söm behandlas med en gasbrännare.

Färger

Färgen på ett värmebeständigt tätningsmedel kan vara viktigt när det utför sin funktion vid tätning av sömmarna på strukturer som bär en estetisk belastning - en spis, öppen spis, skorsten. I andra fall är detta inte så viktigt. På grund av innehållet av järnoxider i dem har huvuddelen av tätningsmedel en brunröd färg. Tätningsmaterial som innehåller natriumsilikat är vanligtvis grå eller svarta i färg. Men de kan färgas efter eget gottfinnande efter att polymerisationsprocessen är klar. Tätningsmedel av silikon tillåter ett bredare utbud av färger och kan vara transparenta, vita eller färgade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Användningsområdet för värmebeständiga tätningsmedel är ganska brett. De används av specialister för att utföra smalprofilerade arbeten och vanliga vanliga konsumenter för hushållens behov. Tätningsmedel används ofta i industriområden.

Tätningsmaterial är mest efterfrågade med brandsäkra egenskaper inom ugnssektorn. De används för att täta olika delar av kaminer, eldstäder, spisskorstenar både inomhus och på taket, vid skarvarna med takmaterial. Ofta behandlas gängade och anslutande element i värmepannor installerade i ångbadet i ett bad eller bastu och tillverkade av metall eller rostfritt stål med tätningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tätning inom industrisektorn täcker en mängd olika applikationer, från industriella röranslutningar till kraftfulla elektriska installationer. Ofta behövs tätningsmedel vid installation av olika brandbeständiga paneler, ytmonterade kretskort, kokplattor, och de används också för att täta fogar, sammansättningar och andra viktiga tekniska system.

Bilister har hittat användning av värmebeständiga tätningsmaterial för reparation av en förbränningsmotor, avgasgrenrör, radiatorreparation, bilugn och andra komponenter som värms upp under fordonsdrift.

Bild
Bild

Konsumtion

Innan du fortsätter arbetet med att täta en viss yta är det nödvändigt att beräkna hur mycket tätningsmedel som kan krävas för detta. Experter tror att minsta fogbredd bör vara minst 3 millimeter, och i idealfallet bör tätningsfogen vara inom 6 millimeter. Sömdjupet ska alltid vara hälften av bredden. Helst bör sömmens djup vara mindre än 3 millimeter. Förutom dessa parametrar måste du bestämma längden på sömmen. Det beror på storleken på det föremål där tätningsmaterialet ska läggas. Genom att känna till dessa parametrar kommer vi att kunna bestämma mängden förbrukningsbart tätningsmedel i löpmätare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare, för att förenkla denna uppgift för oss, anger på sina produkter dess volym och antalet löpmätare som denna volym kan täcka. Många tillverkare på online -webbplatser för konsumenter placerar speciella miniräknare som du kan bestämma det antal enheter som krävs för deras produkter för de angivna parametrarna för täckningsområdet. Dessutom har tillverkarna ett speciellt bord, där det, beroende på bredden och djupet på sömmen, anges för vilka bilder ett paket med ett eller annat tätningsmedel är tillräckligt. Till exempel kan en patron med en volym på 310 milliliter bearbeta 13 linjära meter av ytan om sömmens bredd är 6 millimeter och djupet är 4 millimeter. Och om vi tar sömbredden lika med 12 millimeter, då med samma sömdjup lika med 4 millimeter, räcker patronen för oss bara för 6 löpmeter.

Bild
Bild

Hur man använder?

Förbered arbetsytan innan du använder tätningsmedlet. De flesta tätningsmedel fäster bra vid torkning och är fria från smuts, fett och oljeytor. Om materialet är poröst måste det antingen rengöras eller slipas till fast tillstånd eller väl grundas. Det rekommenderas att först belägga träytan med lack eller färg, och efter att de torkat, använd ett tätningsmedel. Metall, glas, keramik avfettas först med alkoholhaltiga vätskor eller aceton. Polymerer hanteras bäst med endast alkohol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett tätningsmaterial appliceras på den förberedda ytan . För att göra detta, använd en patron med ett speciellt munstycke eller en speciell enhet i form av en monteringspistol. Vid fogen appliceras tätningsmedlet så att fogen stängs helt med en tätningsmassa. Det finns specialanordningar som hjälper till att justera sömmen, vilket gör den enhetlig och estetiskt tilltalande. Ibland appliceras tätningsmassan med en gummispatel, vars bredd väljs beroende på objektet som bearbetas.

Efter applicering måste tätningsmedlet ges en viss tid att härda. Därför får det behandlade föremålet inte användas förrän i slutet av polymerisationsperioden.

Tillverkare

Värmebeständiga tätningsmedel i Ryssland kan köpas från både inhemsk och utländsk produktion. Enligt analytiker har ryska tillverkare tenderat att kasta utländska leverantörer de senaste åren.

Bild
Bild

De största tillverkarna av tätningsmedel i vårt land, som producerar produkter baserade på sin egen utveckling eller utländsk teknik, inkluderar följande företag:

  • Lipetsk företag Fenzi - företaget tillverkar tätningsmedel och lim med italiensk teknik. Som ett exempel kan enkomponent tätningsmedel "Butilver" nämnas, som arbetar vid temperaturer från +120 till + 150 grader.
  • Bashkir företag " Ögonblick " tillverkar tätningsmedel enligt tekniken från det tyska märket Henkel. Produkterna förpackas bekvämt för yrkesmässigt och hushållsbruk. Produkten som kallas "Moment Herment" produceras på basis av silikater, driftsparametrarna för uppvärmning når +315 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vladimir forsknings- och produktionsföretag " Lim " utvecklar och tillverkar lim, tätningsmedel, elastomerbeläggningar. Ett exempel på detta är enkomponenttätningsmedlet "Advaflex", som arbetar i temperaturområdet upp till + 90 grader.
  • Nizhny Novgorod företag " Germast " - tillverkaren utvecklar och tillverkar tätningsmedel för olika ändamål. Vikar -tätningsmedlet är utformat för ett brett spektrum av applikationer, det tillverkas i form av en 310 ml patron och tål temperaturer upp till +140 grader.
  • Moskva företag " Sazi " - det största företaget som specialiserat sig på tillverkning av tätningsprodukter. Sortimentet omfattar alla typer av tätningsmedel, allt från hushåll och slutar med högspecialiserade.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Varumärke Hobby … Företaget "Hermetic-Trade" är dess distributör i Ryssland och säljer en rad tätningsmedel på den ryska marknaden, bland annat som ett exempel kan vi lyfta fram den värmebeständiga silikatförseglingsprodukten "Hobby 1250c" som används för eldstäder, spisar och skorstenar. Tätningsmedlets sammansättning kan arbeta vid temperaturer upp till +1250 grader.
  • Varumärke Abro industrials -under detta varumärke började ett amerikanskt företag att tillverka i Ryssland högkvalitativa temperaturresistenta tätningsmedel i små förpackningar för användning inom installations- och byggindustrin och bilreparationer.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Varumärke Hilti tillverkar tätningsmedel som används för fogar och sömmar i strukturer som utsätts för höga temperaturer. De mest populära märkena är P-301S, СР-606-tätningsfogarna på dessa produkter tål deformation väl och kan målas på.
  • Varumärke Penosil tillhör det estniska företaget Krimelte. Detta märke specialiserar sig på tillverkning av polyuretanskum, olika typer av lim, tätningsmedel och andra polymerprodukter. Företagets produkter är ganska populära i Ryssland och används för professionella och inhemska behov. Ett exempel på ett brandbeständigt tätningsmedel är Penosil Premium Sealant + 1500c - produkten används för att täta sömmarna på skorstenar, skorstenar, eldstäder, pannor, spisar. Den tål temperaturbelastning upp till +1500 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Faktum är att det finns en hel del inhemska och utländska märken som tillverkar värmebeständiga tätningsmedel, och här har vi bara presenterat en liten del av dem.

tips och tricks

Erfarna specialister, när du använder ett högtemperatur-tätningsmedel i öppen låga, rekommenderar att uppmärksamma när du väljer en produktkvalitet en direkt indikation på dess eldfasta egenskaper. Efter applicering av tätningsmaterialet behöver det lite tid för polymerisation - varje förpackning har en instruktion med sådana data. Tätningsperioden måste följas noggrant innan du fortsätter till de efterföljande stadierna av arbetet. I det fall då arbetet måste utföras under förhållanden med negativa temperaturer måste tätningsmedlet väljas med egenskaperna för arbetet i dessa temperaturområden och möjlighet till vidhäftning till våta och frysta ytor. Om den förseglade leden ligger på en struktur som har en viss rörlighet, välj föreningar som har hög elasticitet efter polymerisation.

Bild
Bild

Vissa hushållstätningsmedel kan fungera i fuktiga miljöer men det betyder inte att de kommer att vara ihållande under vattnet. Professionella rekommenderar att man använder högspecialiserat material för sådana ändamål, som används inom skeppsbyggnad. Och det sista - ta hand om personlig skyddsutrustning för dina händer när du arbetar med tätningsmedel. Om tätningsmedlet kommer på huden måste det omedelbart tvättas av med vatten, eftersom det efter ett tag kommer att vara ganska problematiskt att göra detta.

Rekommenderad: