Värmebeständigt Lim: Högtemperaturmassa För Kaminer Och Eldstäder, Värmebeständigt Och Brandsäkert Lim För Glas Och Kakel

Innehållsförteckning:

Video: Värmebeständigt Lim: Högtemperaturmassa För Kaminer Och Eldstäder, Värmebeständigt Och Brandsäkert Lim För Glas Och Kakel

Video: Värmebeständigt Lim: Högtemperaturmassa För Kaminer Och Eldstäder, Värmebeständigt Och Brandsäkert Lim För Glas Och Kakel
Video: Mixa/applicera i ett steg. En limlösning för hantverkare och proffs! 2024, April
Värmebeständigt Lim: Högtemperaturmassa För Kaminer Och Eldstäder, Värmebeständigt Och Brandsäkert Lim För Glas Och Kakel
Värmebeständigt Lim: Högtemperaturmassa För Kaminer Och Eldstäder, Värmebeständigt Och Brandsäkert Lim För Glas Och Kakel
Anonim

Material som utsätts för periodisk exponering för låga och höga temperaturer kräver ökade krav på lim. För spisar, eldstäder, golvvärme och keramiska plattor behöver du ett högkvalitativt och pålitligt värmebeständigt lim. Styrkan hos vilket material som helst kan ge just en sådan vidhäftande komposition. Det används som pasta eller torr blandning. För att uppnå den nödvändiga konsistensen måste du tillsätta en viss mängd rent vatten, beroende på rekommendationerna som anges på etiketten.

Bild
Bild

Särdrag

Idag är komponenterna i värmebeständigt lim flera element, var och en av dem har speciella egenskaper:

  • sand och cement;
  • en blandning av mjukgörare (ger högsta elasticitet och förhindrar förstörelse av anslutningsskikten);
  • syntetiskt tillsatsmedel (förbättrar limets termiska egenskaper).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta kan en tillverkare lägga till eldfast lera till ett värmebeständigt lim. Detta görs för att säkerställa en stark anslutning av ämnen och öka korsningens motståndskraft mot plötsliga temperaturfluktuationer.

Värmebeständigt lim av hög kvalitet, som kommer att användas i framtiden, bör kännetecknas av några egenskaper:

  • linjär expansion;
  • motståndskraft mot slitage och fukt;
  • temperatur minsta stabilitet - inte mindre än trehundra grader;
  • motståndskraft mot höga och låga temperaturer samtidigt;
  • ofarligt för miljön;
  • kompositionen måste vara universell, lämplig för både inomhus och utomhus arbete;
  • bra värmeöverföringsförmåga.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid användning av högtemperaturlim för att binda plastytor rekommenderas att använda värmebeständig plast. Med andra ord måste materialets egenskaper matcha.

Värmebeständigt kakellim är önskvärt för beklädnad, till exempel ugnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

När du väljer ett värmebeständigt lim är det nödvändigt att ta hänsyn till användningsområdet. Om en komposition är mest effektiv för att möta en öppen spis, spis, fasad på ett bostadshus, då är den andra lämplig för natursten och glas, den tredje är för limning av metallelement. Och när du limmar köksredskap är det mer praktiskt att använda ett särskilt giftfritt värmebeständigt lim.

Separata kategorier av värmebeständigt lim har sina egna distinkta komponenter som avgör omfattningen av dess användning. I allmänhet är värmebeständigt lim uppdelat i två huvudkategorier: naturlig och syntetisk blandning. Limkategorin anges på etiketten.

Bild
Bild

Naturlig blandning . I sammansättningen av detta lim är huvudingrediensen natriummetasilikat som en vattenlösning av vattenglas. Vid blandning med sand, eldfasta lerfibrer och mineraler erhålls ett lim.

Den tål temperaturhopp upp till tusen grader.

Denna miljövänliga blandning avger inte skadliga, giftiga ämnen vid uppvärmning. En sådan komposition används ofta i hemreparationsarbete. Till exempel om du behöver fixa förseglingen i ugnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Syntetisk blandning . Produktionen är baserad på polymerer, oligomerer, monomerer och deras kombinationer. Oorganiska ämnen används för att skapa det mest värmebeständiga limet. Fosfatlimmaterial klarar temperaturer på 1-2 tusen grader. Andra sorter tål ännu högre temperaturer - upp till 3 tusen grader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana formuleringar är resistenta mot syra och fukt. Används ofta för limning av grafit och olika metaller.

Sammansättningen av värmebeständigt dielektriskt lim är uppdelat i torr och pastig blandning.

Var och en av dem har vissa egenskaper som hjälper dig att bestämma rätt produkt

  • Enkomponentslim för limning av keramiska plattor. Som bas används en akrylblandning, till vilken harts och olika modifieringsmedel tillsätts. Den har en hög vidhäftningshastighet, du kan justera plattans position inom tjugo minuter.
  • Tvåkomponent aluminiumsilikatgummilim. De är gjorda på grundval av två ingredienser - polyuretan och epoxiharts. Blanda dem väl när de används. Detta lim är känt som ett snabbhärdande lim, och korrigeringstiden är försumbar.
  • Torra blandningar. Grunden för tillverkningen är cement med ökade egenskaper hos elasticitet och vidhäftning. Polymermodifieraren i den vidhäftande blandningen tillåter inte sprickor vid höga temperaturfluktuationer och vid packning av bindemedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje tillverkare har ett temperaturminimum på etiketterna som tål ett transparent, vattentätt och annat lim. Den högsta tillåtna drifttemperaturen anges också.

Bild
Bild

Tillverkare

Hittills är utbudet av värmebeständiga föreningar slående i sin variation. Varje tillverkare försöker producera ett högre kvalitet, mer mångsidigt alternativ än de som redan finns på butikshyllorna. För att inte misstas med valet i allt detta överflöd av märken är det nödvändigt att ha en uppfattning om de mest populära limmen.

" D-314 " - Detta är ett lim som tillverkas av vårt inhemska företag "Diola". Det används främst för efterbehandling med spisar och keramiska plattor på eldstäder. Den beredda kompositionen är elastisk och formstabil, och därför glider plattorna inte och fastnar fast vid de ytbelägna ytorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • " Super öppen spis " Är en limkomposition med förstärkningsfiber från den inhemska tillverkaren Plitonit. Limar pålitligt betong- och tegelkonstruktioner som utsätts för värme, keramiska plattor, granit och andra naturmaterial.
  • " Hercules " - en limkomposition avsedd för konstruktion av en öppen spis eller spis, som klarar ytvärme upp till tusen grader. Klarar perfekt arbetet med att avsluta beläggningar som ständigt utsätts för värme: keramiska plattor med låg porositet och glaserade plattor. Kompositionen gör det möjligt att utföra efterbehandling vid temperaturer från -10 till +35 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • " Moment Epoxylin " - ett mycket resistent och hållbart lim som tillverkas av det världsberömda Henkel -företaget. Epoxiharts tas som grund, limet är en tvåkomponentsblandning. Det rekommenderas att använda den för limning av metaller, keramik och glasytor. Efter att limmet har hårdnat uppstår det starkaste lagret, så att du säkert kan polera eller borra de nödvändiga hålen.
  • Limblandning "Terracotta " - perfekt för användning i vändarbete.

Har förbättrade vidhäftningsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Finskt värmebeständigt lim " Scanmix -fil " används för konstruktion av en fast bränsle spis eller spis struktur.
  • Epoxihäftande blandning " Adesilex " från en indonesisk tillverkare kommer perfekt att klara kombinationen av material av olika sammansättning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Eldfast limblandning " Parade-77 " tål ytuppvärmning upp till åtta hundra grader. Rekommenderas inte för putsade spisar eller spisytor.
  • Klistra fast bas " Neomid ", med universella egenskaper, tillämpliga på eldstäder, spisar, kakelplattor med mera. Kompositionen "Pechnik" har också sådana egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av önskat alternativ beror på vilka material du planerar att limma. Dessutom påverkas valet av platsen för användning av de limmade materialen. Lim av god kvalitet tål temperaturer från hundra tjugo grader och högre.

Materialets skick spelar också en viktig roll

Värmebeständigt lim för spisen. Först måste du bestämma platsen för den framtida ugnen. Den kan placeras både inne och utanför. Om byggnaden ligger på gatan kommer den att möta plötsliga temperaturförändringar. Under dagen - varmt soligt väder och på natten - minusgrader

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter kan detta leda till att plattorna flagnar, så titta noga på etiketten på limmet. Tillverkaren är skyldig att ange kompositionens tolerans mot sådana extrema temperaturer. Titta närmare på produkter baserade på talkolit och flytande glas - båda ämnena har hög värmeledningsförmåga och elasticitet. Ett värmebeständigt silikat eller värmebeständigt silikontätningskomponent hjälper till att bli av med luckor.

Bild
Bild
  • Det bästa alternativet för limning av aluminium och andra metaller är ett tvåkomponents polyuretanepoxilim. Den innehåller kemiska komponenter som ger en säker passform. Det bör noteras att tvåkomponentslimet blandas med en härdare före användning i ett en-till-ett-förhållande. Ofta kan proportionerna förändras, beroende på syftet.
  • Ett badrum, ett badhus eller en bastu är de mest fuktbenägna rummen, så när du väljer ett lim måste du komma ihåg detta. Innan du köper, överväg vilken bas keramikplattan ska limmas på (på gips, gamla kakel, gips), typen av kakel och dess fuktabsorberande egenskaper (detta påverkar absorptionen av limmet), kakelstorleken (den större kakelparametrarna, desto tjockare limskikt kommer att krävas), yta etc.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom beror allt på dina preferenser och egenskaperna hos rummet där det motstående arbetet kommer att utföras. Till exempel i badrum rekommenderas det att välja en torr komposition baserad på cement. Färdiga lim har en viktig nyans: de har ett högre pris än torra motsvarigheter. Det är nödvändigt att använda färdiga blandningar på perfekt släta ytor. Ändå föredrar många fortfarande att köpa en torr blandning, det är mer överkomligt i kostnad och optimalt i dess egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för ansökan

Först och främst rekommenderas att förbereda ytan som ska limmas. Den måste vara stark, jämn, fri från kalk, olja, fett, damm och smuts, eftersom de kan minska vidhäftningen av limmet. Vid limning på ett underlag som är mycket absorberande måste det behandlas i förväg med en primeremulsion. Låt det torka helt i flera timmar

Bild
Bild

För dåligt absorberande underlag rekommenderas det också att bearbeta med en specialdesignad förening. Förbered ytan ett par dagar innan du börjar kakla.

  • När du arbetar med torra blandningar, förbered ytan och vänta cirka en timme. Limmet späds ut med rent vatten i ett förhållande av cirka en kvarts liter per kilogram torr blandning. Vid blandning är det bäst att använda en borr eller en speciell mixer för att undvika klumpar och klumpar.
  • Algoritmen för att arbeta med lim är följande: med hjälp av en spatel appliceras kompositionen på önskad yta, slätas runt omkretsen. Därefter pressas brickan (den lämpar sig för korrigering inom cirka femton minuter efter limning). Det är viktigt att komma ihåg att tjockleken på den blandning som ska appliceras inte får överstiga mer än en centimeter.

Fogning sker efter avslutat installationsarbete, efter två dagar.

Bild
Bild

Lim med termiska egenskaper har länge intagit en av de ledande positionerna bland limblandningar. Den kan till exempel användas för keramik, hållbart gjutjärn, glaskeramik och gummi. Han har bevisat sig bra i vardagen. Till exempel, enligt bruksanvisningen, kan den användas för att behandla olika delar av ugnen. På grund av dess förmåga att bibehålla styrka, hållbarhet, plasticitet och hög vidhäftning, oavsett temperaturfluktuationer, har detta material verkligen blivit oumbärligt för konstruktions- och reparationsarbete.

Rekommenderad: