Vinterpolyuretanskum: Frostbeständigt Skum För Utomhusarbete Vid Installation Av Fönster, Appliceringstemperatur, Tekniska Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Vinterpolyuretanskum: Frostbeständigt Skum För Utomhusarbete Vid Installation Av Fönster, Appliceringstemperatur, Tekniska Egenskaper

Video: Vinterpolyuretanskum: Frostbeständigt Skum För Utomhusarbete Vid Installation Av Fönster, Appliceringstemperatur, Tekniska Egenskaper
Video: Hur gör snickaren - Montering av Elit Original Alu fönster 2024, April
Vinterpolyuretanskum: Frostbeständigt Skum För Utomhusarbete Vid Installation Av Fönster, Appliceringstemperatur, Tekniska Egenskaper
Vinterpolyuretanskum: Frostbeständigt Skum För Utomhusarbete Vid Installation Av Fönster, Appliceringstemperatur, Tekniska Egenskaper
Anonim

Många konstruktions- och renoveringsarbeten inkluderar användning av polyuretanskum. Undertryckstemperaturer bör inte vara orsaken till konstruktionens upphävande. Tack vare speciella typer av tätningsmedel av polyuretanskum kan arbetet fortsätta under alla väderförhållanden. Men innan du köper en sådan produkt bör du ta reda på vad vinterpolyuretanskum är, vad är funktionerna i dess användning.

Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Polyuretanskum är ett ämne som produceras i en aerosolburk. Den innehåller en flytande prepolymer som förskjuts från cylindern med en blandning av gaser. På grund av denna komposition skummar och expanderar polyuretanskummet, som förskjuts från behållaren, under påverkan av fukt. Sedan, under polymerisationsprocessen, härdar medlet helt. Resultatet är ett ganska starkt ämne-polyuretanskum, som fyller alla nödvändiga hålrum, sömmar och svåråtkomliga leder. En ganska stor mängd arbete kan utföras med en cylinder, vilket underlättas av en betydande expansionskoefficient för ämnet.

Bild
Bild

Under den kalla våren eller hösten är användning av vinterskum obligatoriskt. Om lufttemperaturen sjunker under +5 C, är sommarskum inte längre lämpliga för installation.

Materialets prestanda minskar med minskande temperatur . Vid negativa temperaturer reduceras mängden skum till ett minimum. Dessutom kan skiktet inte härda ordentligt, ämnet under appliceringen kommer inte att kunna uppnå den nödvändiga konsistensen och kommer inte att bilda den erforderliga hermetiska basen. Detta problem kan lösas med vintertyper av tätningsmedel, som säkerställer stabil drift vid temperaturer ner till -10 ° C. Därför är det på vintern nödvändigt att endast använda speciella högpresterande versioner av polyuretanskum.

Bild
Bild

Vinterpolyuretanskumtätningsmedel skiljer sig från sommaren huvudsakligen i den kemiska sammansättningen av drivmedlet, drivmedlet, vilket gör skummet mycket mer produktivt. Enligt de viktigaste egenskaperna har vintertyper av skummande tätningsmedel samma vidhäftnings- och isoleringsegenskaper som sommar. Vid positiva lufttemperaturer fungerar vintertätningsmedel lika bra, så att de kan användas även på sommaren.

När du använder polyuretanskum bör du komma ihåg en viktig nyans . Härdningstiden för tätningsmedel av polyuretanskum beror direkt på omgivningstemperaturen och ökar med varje minskning av graden. Experter rekommenderar att inte fortsätta med ytterligare bearbetning förrän skumlagret har härdat helt. På vintern tar denna process längre tid än på sommaren. Underlåtenhet att följa materialets härdningstid leder till en försämring av egenskaperna hos polyuretanskummet, liksom till en kränkning av lagerstrukturen och dimensionsstabiliteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och tekniska egenskaper

Allt befintligt polyuretanskum kan delas in i flera typer enligt olika kriterier.

Enligt dess beståndsdelar är produkten:

  • enkomponent;
  • tvåkomponenter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt omgivningstemperaturen under appliceringsperioden skiljer man tre typer av skum:

  • Sommar - märkning på förpackningen indikerar yttemperaturen vid appliceringstidpunkten från + 5 ° till + 35 ° C, men samtidigt är frostbeständigheten hos det härdade skummet från -50 ° till + 90 ° C.
  • Vinter -temperaturintervallet vid appliceringstillfället är huvudsakligen från -10 ° till + 35 ° C (vissa tillverkare kunde sänka den nedre gränsen till -20 ° C).
  • Hela säsongen är det mest mångsidiga alternativet, som kombinerar egenskaperna hos de två tidigare skummen. Tack vare sin speciella formel kan ämnet expandera i volym och snabbt polymerisera även i kyla.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt appliceringsmetoden är skummet:

  • professionell, som kräver användning av en speciell doseringspistol;
  • hushåll eller halvprofessionell, som inte kräver specialanordningar (ett speciellt adapterrör används för applicering).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt brandfarlighetsklassen är skummet uppdelat i:

  • brandsäker eller eldfast B1;
  • självsläckande B2;
  • brännbart B3.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera huvudpunkter i de tekniska egenskaperna och egenskaperna hos vinterpolyuretanskum:

  • Möjligheten att greppa olika delar under montering.
  • Frostmotstånd. I härdat tillstånd kan skumskiktet motstå låga temperaturer och behålla alla driftsdata.
  • Bra ljud- och värmeisoleringsegenskaper.
  • Möjligheten att fylla och täta luftrum, hålrum på svåråtkomliga platser.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Utmärkt kompatibilitet med de flesta byggmaterial (utom teflon, silikon, polyeten, oljiga ytor etc.).
  • Porositet som kan ge stabilitet i olika kombinationer.
  • God vidhäftning, vilket säkerställer att ämnet kan fästa vid något underlag. Denna egenskap hjälper till att säkerställa en snabb och högkvalitativ installationsprocess.
  • Krympning. Ju lägre detta värde desto starkare blir anslutningen. Ämnet har denna egenskap efter stelning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kvalitetsegenskaperna hos monteringstätningsmedlet beror på flera parametrar:

  • Yta och omgivningstemperatur vid användning. I kallt väder blir det svårare att arbeta med tätningsmedel, eftersom kall luft kännetecknas av låg luftfuktighet. Under dessa förhållanden expanderar skummet inte lika bra och härdar inte tillräckligt snabbt.
  • Expansion - Denna egenskap hos tätningsmedlet påverkar tätningens kvalitet. Om den expanderar för mycket kan det leda till deformation av byggnadsstrukturer.
  • Ämnets viskositet - denna parameter kännetecknar tätningsmedlets förmåga att inte glida från ytan vid installationen.
Bild
Bild

Tillämpningsområde

På grund av dess egenskaper (hög expansionskoefficient och utmärkt vidhäftning till de flesta byggmaterial) används frostbeständigt skum i stor utsträckning både inomhus och utomhus.

Detta material är mycket populärt bland byggare och används som:

  • tätningsmedel och tätningsmedel i strukturer för fyllning av sprickor, hålrum och skarvar;
  • isolerings- och ljudisoleringsmaterial (på grund av dess porositet);
  • fästmaterial och hållare för enskilda delar under installationen, till exempel vid installation av fönster, dörrar eller väggisolering;
  • värmeisolator i värme- eller kylsystem;
  • isolator för kabeldistribution och elektriska nät.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Skumtätningsmedel Soudal … Enligt de tekniska egenskaperna erkänns det som ett högkvalitativt material, vilket framgår av både antalet försäljningar av detta tätningsmedel och den positiva återkopplingen från nöjda kunder.

Soudal är världens största tillverkare av polyuretansprayskum. Den högsta kvaliteten och ett brett produktsortiment gör att tillverkaren kan leda byggmaterialmarknaden i cirka 20 år. Soudal polyuretanskum har utmärkta prestandaegenskaper, en homogen struktur, hög isoleringsgrad och fuktbeständighet. Vinterlinjen hos denna tillverkare kan användas vid temperaturer upp till -250 ° C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat exempel på kvalitetsinstallationsmaterial är frostbeständigt enkomponents aerosolskum. Penosil … Den har goda tekniska egenskaper: högt materialutbyte, utmärkt vidhäftning, enhetlig enhetlig struktur, liten sekundär expansion. Det är ett mångsidigt professionellt monteringsverktyg som kan användas i alla väderförhållanden.

Polyuretanskum Makrofleks Är ett enkomponents polyuretanmaterial med god vidhäftning, lång driftstid, under vilket materialet inte försämras. Trots de goda tekniska egenskaperna har produkten en låg kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skumlim Technonikol - bra monteringsmaterial med utmärkta prestandaegenskaper. Denna inhemskt producerade produkt är praktisk och effektiv att använda, den används aktivt för uppvärmning av lokaler genom att installera expanderade polystyrenplattor, gipsskivor, gipsfiber och luftbetongblock.

Utmärkt vinterskum anses Tytan Professional representerar en ny generation polyuretanskum. Detta är ett helt ofarligt material, säkert även vid applicering. Produkten kan användas vid temperaturer ner till –200 ° C utan att förvärma cylindern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du köper polyuretanskum måste du bestämma kraven för detta material. Försäljningskonsulter i järnaffärer hjälper dig att reda ut sortimentet och göra rätt val.

Användningstips

Innan du använder polyuretanskum är det värt att komma ihåg några grundläggande regler:

  • Temperaturen på ytan som skummet ska appliceras på måste överensstämma med de gränser som anges på förpackningen.
  • En burk med polyuretanskum bör inte förvaras vid temperaturer under fryspunkten. Om tätningsmedlet var placerat någonstans vid minusgrader måste det värmas upp till rumstemperatur före användning. Uppvärmning med varmt vatten 30-500 ° C är möjligt, även om produkter från vissa tillverkare inte kräver sådana procedurer. I alla fall är det bättre att noggrant studera bruksanvisningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Applicera skummet medan du håller ballongen upp och ner. Hålrum och fogar ska fyllas med tätningsmedel cirka 1/3 av volymen. Det bör komma ihåg att skiktet tenderar att expandera under polymerisation. Ju lägre temperatur desto högre materialets viskositet. Innehållet fastnar på behållarens väggar, det blir omöjligt att använda hela blandningen. Ventilstoppning kan uppstå om den används horisontellt.
  • Skaka väl innan användning. Detta är nödvändigt för att blanda de ingående komponenterna.
Bild
Bild
  • Ytorna som ska behandlas bör rengöras noggrant från damm och skräp. Du kan fukta dem något med en sprayflaska, men undvik vätskeansamling. Annars kan is bildas på sådana platser, vilket förhindrar vidhäftning av material.
  • Om gapet är mer än 5 cm tjockt måste det stängas på motsatt sida med kartong, skum eller annat material.
Bild
Bild
  • Ytterligare ytbehandling bör utföras tidigast efter 24 timmar. Om det behövs kan du applicera ytterligare ett lager skum.
  • Det härdade skummet måste skyddas från direkt solljus, annars blir skiktet poröst och sprött, vilket minskar materialets prestanda.
  • Om kompositionen inte har förbrukats helt kan den användas efter ett tag.

En noggrann studie av tillverkarens råd om användning och förvaring av vinterpolyuretanskum hjälper dig att uppnå goda resultat när du arbetar med detta material när som helst på året.

För mer information om användningen av olika typer av polyuretanskum, se videon.

Rekommenderad: