Tunnare: Vad Det är, Färgformuleringar, Tee För Metallics, Vika Och Sikkens Lack

Innehållsförteckning:

Video: Tunnare: Vad Det är, Färgformuleringar, Tee För Metallics, Vika Och Sikkens Lack

Video: Tunnare: Vad Det är, Färgformuleringar, Tee För Metallics, Vika Och Sikkens Lack
Video: FIXA ROST PÅ BILEN MED GRYMT RESULTAT! MÅLAR MED SPRAYBURK 2024, April
Tunnare: Vad Det är, Färgformuleringar, Tee För Metallics, Vika Och Sikkens Lack
Tunnare: Vad Det är, Färgformuleringar, Tee För Metallics, Vika Och Sikkens Lack
Anonim

Många av oss känner inte till skillnaden mellan begreppen lösningsmedel och tunnare, men det är olika formuleringar med vissa egenskaper och egenskaper. Därför är det viktigt att känna till skillnaderna mellan dessa ämnen, de befintliga typerna av utspädningsmedel och särdragen i deras användning med olika färgkompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Tunnare - en vätska med en speciell komposition, avsedd för blandning med färger av olika slag. Beroende på komponenterna är lösningen markerad med ett nummer. Ibland används formuleringar för att rengöra paletten eller tvätta borstar från färgpartiklar.

Priset på sådana produkter är lågt, vilket spelade en viktig roll i distributionen av denna produkt . Det finns många typer av förtunning som används när man arbetar med färg och lack. Varje komponent i kompositionen har en specifik effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader

För att prata om egenskaperna hos en speciell komposition är det viktigt att beskriva de viktigaste skillnaderna mellan en tunnare och ett lösningsmedel.

Lösningsmedel används för att ta bort färg från ytor eller läder och för att tunna det. Om torktiden förkortas förlorar beläggningen sina egenskaper.

Tunnare är en bas, samma färgkomposition, men utan tillsats av pigment och ytterligare komponenter. Produkten har ingen negativ inverkan på kvaliteten på det dekorativa skiktet. Praktiska och elastiska egenskaper bibehålls.

Du kan inte klara dig utan verktyg när du arbetar med för tjocka färger och skapandet av speciella kreativa tekniker. Det är ett måste-ha-verktyg för professionella dekoratörer och målare. För att uppnå önskad effekt måste du välja rätt lösning, med hänsyn till färgens sammansättning och förtunningens individuella egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval och egenskaper hos kompositionerna

Materialets huvudsakliga användningsområde är färger för dekorativ design (målning av textilmaterial, porslin, konstnärliga färger). När de arbetar måste hantverkare strikt följa vissa krav så att resultatet blir spektakulärt, snyggt, attraktivt och behåller sin skönhet länge. Annars börjar färgerna snabbt förlora sin ljusstyrka och mättnad.

Bild
Bild

Arbeta med vattenburna färger

Vattenbaserade färger som används i byggbranschen kan gallras med rent rent vatten, men om du arbetar med konstnärliga kompositioner måste du använda en tunnare. Det är mycket säkrare att arbeta med det än med vatten, eftersom det är svårt att överdriva det med doseringen av kompositionen. Vatten minskar färgens ljusstyrka, vilket inte bör tillåtas när du skapar en konstnärlig komposition.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattendispergerade färger och deras användning

Denna grupp innehåller följande kompositioner:

akrylfärger

tempera

gouache

akryl

Det mest utbredda är det senare alternativet . Färgen har enkel användning, styrka och färgmättnad. Den kan användas med andra vattenbaserade färgämnen.

När de arbetar med färg använder professionella konstnärer speciella förtunnare som är nödvändiga för att ändra lösningen utan att försämra dess tekniska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Experter identifierar flera typer av förtunning som rekommenderas för användning vid arbete med akrylfärger

Glänsande murbruk Är den mest populära typen av tunnare. Detta material används för att förbättra färgens speciella egenskaper. Kompositionen är praktiskt taget luktfri. Utåt är det en genomskinlig vätska som består av en akryldispersion.

Med en sådan produkt behöver du inte oroa dig för att behålla de positiva egenskaperna hos det dekorativa lagret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tygkomposition . En speciell lösning används för att späda ut färgen som används för att måla textilväv. Dess komponenter väljs på ett sådant sätt att det känsliga materialet inte skadas och samtidigt bevarar färgkompositionens egenskaper.

Användningen av en extra substans förbättrar vidhäftningen och ökar ibland kompositionens livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tunnare pasta Är en speciell tjock komposition. Det är nödvändigt att minska materialförbrukningen. Denna typ av förtunning kan användas tillsammans med gouache och temperafärg. Dessutom gör pastan skiktet tätare och starkare och förbättrar dess andra positiva egenskaper. Tunnaren används som underlag för att skapa en anpassad palett.

Bild
Bild

Komposition för oljefärger och lacker

Lacken tunnas också ut före applicering. För att arbeta med polyuretan- eller alkydoljelack används en speciell förening som kallas White Spirit. Produkten säljs färdig i specialaffärer.

Den klassiska spritförtunnaren används också för gallring av oljebaserade färgämnen samt akryl- och alkydfärger. Denna produkt erhålls genom oljeraffinering.

Bild
Bild
Bild
Bild

För oljefärg

Oljefärger är ett speciellt segment av mediet för färgning av kompositioner. Spädmedel för dessa formuleringar spelar en viktig roll i måleri och konstnärligt skapande. Jämfört med gouache eller akvareller kan oljor inte blandas med vatten. Flera speciella formuleringar har utvecklats specifikt för arbete med oljeprodukter. Varje art har specifika egenskaper och funktioner.

Bild
Bild

Med tanke på deras rika variation måste du veta hur man gör rätt val.

För att göra detta bör du förstå intervallet

Vanlig vegetabilisk olja . Denna metod användes i antiken. Från denna metod för att späda färgen fick de sitt namn, som har fastnat i århundraden. För utspädning används oljor av sådana växter: linfrön, hampafrön, valnötter, solrosor, vallmofrön. Idag kan olja ersättas med professionella produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstnärligt lack . Ett ämne som består av ett lösningsmedel eller harts används för att späda färger. Det gör strukturen tätare, vilket skapar en speciell effekt vid målning. Efter fullständig torkning håller materialet mycket starkare än när det späds med olja. Att lägga till lack som en förtunning gör färgen på färgen ljusare och fyller den med glans och glans.

När du arbetar med oljefärger, använd gran-, mastik-, dammar-, kopal- eller cederlack.

Bild
Bild
  • Dubbel . Denna typ av utspädningsmedel kallas "tvilling" på grund av dess sammansättning av två komponenter. Produkten är märkt med "2" på etiketten. För att få produkten, blanda olja och konstnärligt lack i lämpliga proportioner: 2-3 delar olja och 1 del lack.
  • Tee - detta är samma utspädnings "tvilling", bara med tillägg av en komponent till. Alla tre komponenterna blandas i lika stora proportioner. Resultatet är en standardlösning som är idealisk för konstnärligt bruk. Produkter identifieras med termen”tee” eller motsvarande nummer. Lösningen används ofta för att späda ut metall.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättning nr 4 . Tunnare nummer 4 kallas också Pinene. Denna förening kan användas för att späda ut ämnen som alkydfärger, lacker, oljefärger och pentaoljefärger. Produkterna kännetecknas av utmärkt upplösningseffekt, samt en minimal avdunstningshastighet. Spädningsmedlet innehåller produkten för att rätta till tuggummiterminer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsrekommendationer

En ren tunnare rekommenderas om du planerar att skapa en konstnärlig komposition eller måla en tavla så snart som möjligt. Denna komposition torkar snabbare och påskyndar härdningsprocessen för färgkompositionen. Ett tunt lager räcker i ett par timmar för att torka helt.

När du använder vegetabilisk olja som förtunning, var beredd att ta lång tid att torka. Den ungefärliga perioden är 3 till 5 dagar.

Dubbel- och tee -tunnare är de mest mångsidiga . Erfarna hantverkare gör sådana lösningar på egen hand, med kunskap om sammansättning och proportioner. Du kan också ändra kompositionen något för att uppnå önskad effekt. Den optimala torktiden för färgen är cirka 2-4 dagar.

När du väljer en ren förtunning för oljefärg, köp en luktfri lösning. Kostnaden för sådana produkter är högre, men att arbeta med dem är mycket trevligare och bekvämare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära produkter och deras egenskaper

Bland det stora utbudet är följande tunnare särskilt populära.

  • Varumärke Vika erbjuder en kvalitetsförtunning för metallfärger. Det är en akryllack med en hög andel fasta ämnen. Det rekommenderas för användning på tvåskiktsbeläggningar. Detta medel är effektivt för målning på kort tid. Kompositionen har en hög grad av transparens. På grund av UV -absorberare är materialet inte rädd för de negativa effekterna av ultravioletta strålar.
  • Fast Sikkens (Nederländerna) erbjuder kunderna ett stort urval av förtunningsmedel för färg. Professionella har uppskattat de snabba gallringarna - Snabbt, och PLUS Reducer Fast har blivit utbredd. Du hittar också medelhöga och långsamma tunnare till försäljning. Lack från ovanstående märke är också mycket populära.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kunderna kan välja mellan inhemska produkter. Var noga med att läsa materialets sammansättning vid köpet. Köp endast högkvalitativa och certifierade produkter som uppfyller internationella standarder.

Om det är första gången du använder en förtunning, försök att späda ut en liten mängd färg med den och använd den på ytan. Utvärdera förändringarna under arbetet och efter fullständig torkning. Tillsätt thinner försiktigt och gradvis.

Rekommenderad: