Lack För Inomhus Och Utomhus: Matt Lack För Väggbeklädnad, Uretan Pärlemor Och Panelblank Komposition

Innehållsförteckning:

Video: Lack För Inomhus Och Utomhus: Matt Lack För Väggbeklädnad, Uretan Pärlemor Och Panelblank Komposition

Video: Lack För Inomhus Och Utomhus: Matt Lack För Väggbeklädnad, Uretan Pärlemor Och Panelblank Komposition
Video: Polycrylic or Polyurethane: How and When to Apply | This or That DIY | Wood Finishing Basics 2024, April
Lack För Inomhus Och Utomhus: Matt Lack För Väggbeklädnad, Uretan Pärlemor Och Panelblank Komposition
Lack För Inomhus Och Utomhus: Matt Lack För Väggbeklädnad, Uretan Pärlemor Och Panelblank Komposition
Anonim

Ofta är det sista steget i utformningen av någon dekoration eller tillverkning av en dekorartikel beläggningen av ytan med lack, eftersom den kan användas för att täcka olika ytor: metall, trä, behandlat med gips. Det finns en lack för inomhus- och utomhusbruk.

Egenskaperna för valet av denna beläggning beror på vilken yta som ska bearbetas och på lackens egenskaper, eftersom det finns många olika typer.

Särdrag

Lack skiljer sig åt i sin sammansättning och appliceringsmetod. Varje produkt har också sina egna egenskaper som gör denna eller den där lacken bekvämare i ett visst fall.

Uretan kan till exempel skydda många ytor från eventuella skador. Dessa inkluderar trä, metall, tegel, sten, betong, kakel. Huvudsyftet med denna beläggning är att skydda ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Markerlack anses vara unik i sina egenskaper .… Färg- och lackkompositionen tillverkas med polyuretan, akryl, epoxihartser. Efter att ha täckt väggarna med sådant lack blir deras yta identisk med whiteboardtavlan. Ritningar kan appliceras på denna vägg med markörer, och om så önskas kan de raderas. Markerlack används för att täcka inte bara väggar utan även möbler och dekorativa element.

Tack vare lackering kan flera mål uppnås: att stärka ytan som ska behandlas, att skydda den från yttre påverkan i form av hög luftfuktighet, mögel och mögel, extrema temperaturer och tvättmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativa lacker ger ytan en extra glans eller en viss nyans.

Typer och egenskaper

Vattenbaserade kompositioner är mycket efterfrågade för inredningsarbete. De är glansiga och matta, löser sig lätt med vatten. De skiljer sig från varandra genom att vissa innehåller akryl, medan andra innehåller polyuretan.

Det finns också tvåkomponentlack, som innehåller båda. De används för inredning. Förutom att de skapar ett skyddande lager för ytan och ger den ett attraktivt utseende, är dessa lacker praktiska att arbeta med, eftersom de är praktiskt taget luktfria.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan

Sådana kompositioner anses vara de mest hållbara och är lämpliga för rum där det finns ett stort antal människor och det finns risk för ytskador. Sådana lokaler inkluderar stora köpcentra, medicinska och utbildningsinstitutioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl

Dessa blandningar, till skillnad från polyuretanversionen, är mycket mindre anpassade till negativ påverkan, och de kommer inte heller att spara från fukt. Men sådana kompositioner tillåter luft att passera igenom, vilket inte hindrar väggarna från att "andas". Detta lack är ganska lämpligt för att dekorera rum där det inte är hög luftfuktighet och väggarna behöver inte rengöras ofta.

I en tvåkomponentkomposition kombineras akrylens elasticitet med polyuretans hållfasthet. I det här fallet är de tekniska parametrarna mycket bättre.

Lagring av vattenbaserad lack är möjlig vid positiva temperaturer. Annars fryser den, sönderfaller i separata lager, och efter det kan den inte längre användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyester

Den tillverkas med polyesterhartser, efter härdning bildar den en hållbar beläggning som skyddar mot fukt och andra skadliga influenser. De täcker framgångsrikt golv, möbler och musikinstrument.

Lacken är också svår att applicera. För dessa ändamål används en speciell pistol, vid arbete med vilken hög noggrannhet är viktig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Epoxi

Denna lack är baserad på epoxiharts. Tack vare den speciella härdaren i kompositionen är beläggningen mycket hållbar, stöttålig och fuktbeständig. Det används främst för golv, men det är också lämpligt för utomhusbruk .… Torkningstiden är cirka 12 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formuleringar i sprayburkar

Dessa lacker kan ha olika kompositioner och används för olika ändamål. Det finns de som bara innehåller glans och ger skydd, och det finns också nyanser. Den stora fördelen är att sprayen är mycket enkel att applicera och inte kräver några speciella färdigheter. De kan enkelt täcka en bil, behandla en träyta eller applicera på en vägg.

Bild
Bild

Färger

Färglös lack anses vara universell. Med dess hjälp kan du skydda ytan och ge den en glans, men samtidigt utan att ändra färgen. Tillsammans med detta finns det många lacker som du kan ge en vägg eller möbler ett mycket intressant utseende och nyans.

Oftast väljs panellack med en matt eller blank nyans, beroende på preferenser och ytan som ska behandlas. Detta kan enkelt uppnås med en akryl- eller polyuretanbeläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men för dem som inte är rädda för experiment finns det många alternativ som du helt kan förvandla alla föremål eller ytor med. Till exempel i ordning för att artificiellt åldras väggen används craquelure -lack … Det får ytan att se sprucken ut.

Pearlescent lack appliceras i slutskedet för att ge ytan en skimrande effekt … En lite annorlunda effekt, men inte mindre vacker, kan uppnås med glitterlack.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att uppnå en viss ton kan du använda färgeffekten och bättre att köpa färdig färgad lack , särskilt eftersom paletten i butikerna är omfattande. För samma träyta finns det inte bara den traditionella svartvita färgen, utan också en mängd olika nyanser.

Om inredningen i rummet kräver något ovanligt kan du köpa guld, silver och till och med lysande lack.

Valbara kriterier

För att välja rätt färg- och lackprodukt måste du bestämma vilket arbete som ska utföras och för vilka lokaler det ska användas.

Interna arbeten

Du kan säkert täcka väggar och tak i rum med akryllack. Det kommer att skapa ett vackert utseende och kommer att fungera som skydd. Det är särskilt relevant för utformning av trätak. Kompositionen kommer bara att betona träets unika mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bra att täcka både hyllor och andra trämöbler med denna lack. Det kan också användas för att belägga målade ytor. Det enda villkoret är För varje typ av färg måste du välja lämplig lack … Om till exempel målning gjordes med akrylemalj, måste ytan sedan behandlas med akryllack, och det kommer att hålla bra. Men samma produkt kommer knappast att falla på alkydfärg, och det finns ingen garanti för att den kommer att hålla länge. Det är lämpligt att välja en mer hållbar beläggning för sådan färg.

Om till exempel arbete ska utföras i badrummet, då måste du välja ett fuktresistent lack , vilket innebär att en polyuretanförening är mer lämplig här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utomhusdekoration

I utomhuslacken finns det speciella komponenter som kan skydda ytan från effekterna av sol, frost och till och med regn. Dessutom innehåller vissa formuleringar komponenter som förhindrar uppkomsten av svamp. Denna lack är lämplig för att täcka trädgårdsmöbler, lusthus, gungor, bänkar, hus.

Det rekommenderas att täcka badhuset med ett skyddande lager ., eftersom naturligt trä i alla fall behöver ytterligare skydd. därför först måste det vara en primer, sedan måla och lacka . Endast i detta fall kommer byggnaden att hålla länge.

Väl beprövad och yachtlack … Bland annat är den också resistent mot saltvatten. En sådan beläggning på båtar kan tjäna i minst tio år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Det finns många tillverkare som erbjuder sina produkter på färg- och lackmarknaden. Valet är så stort att det ibland är svårt att navigera i denna sort. Baserat på vilket arbete som kommer att utföras kan du bestämma produktens sammansättning genom att läsa den på förpackningen.

De största företagen inom detta område inkluderar " Lacra " … Utbudet av tillverkade lacker är miljövänligt och har kvalitetscertifikat. Lack kan användas för efterbehandling av bostäder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd uretanlack " Eteral " mer motiverat om metall, betong eller trä ska beläggas. Du kan också använda den som den sista etappen av golv. Denna typ av produkt tillhör mycket starka formuleringar som kan hålla i trettio år. Väl skyddar ytan mot fukt, mekaniska skador och olika kemikalier.

Lack fungerar bra för parkett och andra träytor. VGT … Den kan vara matt, halvmatt eller blank. När den är torr bildar kompositionen en transparent film som kan skydda golvet från skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Innan du applicerar lack på ytan måste du rengöra väggen väl och täcka den med en primer. Om färg appliceras på den är det nödvändigt att låta beläggningen torka väl och se till att väggen är ren och fri från damm och smuts.

Om en träyta ska beläggas måste den slipas ordentligt och en speciell primer avsedd för träbeläggningar ska appliceras.

För enkelhets skull är det bättre att använda en rulle - på så sätt kan du slutföra jobbet mycket snabbare. På svåråtkomliga platser hjälper en pensel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje lager måste torka innan nästa appliceras.

När du arbetar måste du följa applikationstekniken och följa rekommendationerna som anges på förpackningen. Då kommer vilken yta som helst att tjäna länge och kommer att glädjas över sitt utseende.

Medan lacken torkar är det bättre att stänga fönstren för att förhindra att gatudamm lägger sig på den nya lackade ytan.

Rekommenderad: