Halogenstrålkastare: Modeller Med 150-500 W Och 1000-1500 W Halogenlampor, Kraftfulla Utomhus- Och Inomhusstrålkastare, Jämförelse Med LED-strålkastare

Innehållsförteckning:

Video: Halogenstrålkastare: Modeller Med 150-500 W Och 1000-1500 W Halogenlampor, Kraftfulla Utomhus- Och Inomhusstrålkastare, Jämförelse Med LED-strålkastare

Video: Halogenstrålkastare: Modeller Med 150-500 W Och 1000-1500 W Halogenlampor, Kraftfulla Utomhus- Och Inomhusstrålkastare, Jämförelse Med LED-strålkastare
Video: Halogenlampor 2024, Maj
Halogenstrålkastare: Modeller Med 150-500 W Och 1000-1500 W Halogenlampor, Kraftfulla Utomhus- Och Inomhusstrålkastare, Jämförelse Med LED-strålkastare
Halogenstrålkastare: Modeller Med 150-500 W Och 1000-1500 W Halogenlampor, Kraftfulla Utomhus- Och Inomhusstrålkastare, Jämförelse Med LED-strålkastare
Anonim

Människor under hela sin historia har fått kämpa mot mörkret. Från vanliga bål till att använda el för belysning. Det finns redan flera alternativ för ljuskällor. En av dessa är halogenstrålkastaren, som kommer att diskuteras i denna artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anordning och funktionsprincip

Kärnan i en strålkastare som sådan är att ge stark belysning av ett specifikt område. Halogenstrålkastaren är bara ett specialfall. Dess struktur är ganska enkel: kropp, lins och lampa.

Kroppen kan vara av olika material, men den vanligaste legeringen i rostfritt stål är aluminium . För utomhusstrålkastare med hög grad av skydd mot yttre faktorer är de flesta delarna tillverkade av hållbara, korrosionsbeständiga metaller.

För tillverkning av linser i en sådan projektor används oftast härdat värmebeständigt glas. En lins behövs för att fokusera ljusstrålar i en specifik riktning . Så uppnås strålkastarens maximala effektivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudintresset för en halogenenhet är lampan . Den består av en ballong och en volframtråd. Den största skillnaden från en glödlampa är att "halogen" har en speciell gas som ökar hållbarheten för volfram och förbättrar dess effektivitet. Gasen representeras av halogener, därav lampornas namn. Den ligger inne i ballongen. Till en början var det jod, men senare övergavs det, eftersom lampans ljus på grund av dess effekt på metallen kan få en grönaktig nyans. Numera används brom eller fluor oftast i halogenlampor, mindre ofta klor. Dyrare prover har metylbromid, metylen eller rent brom som gas.

Lampor i halogenstrålkastare kan vara av två typer - ogenomskinliga och transparenta . Styrkan och typen av belysning beror på typen. Och de skiljer sig också i form, till exempel kan lampor vara linjära, kapsel eller med en reflektor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionen för en halogenlampa är ganska enkel. Strömmen passerar genom volfram, värmer upp den för att lysa, varefter det resulterande ljuset passerar genom linsen och ut.

I jämförelse med en LED -strålkastare har en halogen en rad fördelar och nackdelar . Så "halogen" blir bättre än LED för att avge naturligt, nästan solljus. Dessutom har halogenstrålkastare en enklare struktur. LED -strålkastare kommer att kringgå halogener i effektivitet, säkerhet och livslängd.

Halogenstrålkastare används i en mängd olika applikationer . Så de kan installeras på en sommarstuga, på allmänna vägar för att belysa antingen själva vägen eller reklambanderoller, liksom i stora allmänna utrymmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

När du väljer halogenstrålkastare bör du definitivt uppmärksamma de viktigaste egenskaperna hos sådana produkter

  • Kraft . Detta är en mycket viktig parameter, eftersom två saker beror på strömmen på en gång - belysning och möjligheten att ansluta till hemuttag. Således kan mer kraftfulla 5000 och 2000 W strålkastare avge starkt ljus, till skillnad från modellerna 150, 250, 300 och 400 W. Modeller av medeleffekt inkluderar enheter för 500, 1000 och 1500 watt. Glöm inte att kraftfulla strålkastare kommer att kräva mer spänning.
  • Skydd . Varje "halogen" har sin egen indikator på skydd mot yttre förhållanden. För hemmet kan du ta billigare alternativ med mindre skydd, men för utomhusförhållanden bör du få enheter med hög skyddsnivå.

  • Monteringsmetod . Det finns bärbara och stationära modeller. De förra kan arbeta även under deras överföring eller rörelse. De är lättast att fästa, eftersom du bara behöver ge dem en stabil position. Den andra typen fungerar bara stationärt, därför är de som regel svårare att fästa.
  • Användningsområde . Det finns strålkastare för att belysa gator eller andra lokaler, liksom för att belysa olika banderoller och affischer.
  • Ytterligare funktioner . Till exempel en rörelsesensor som upptäcker en lämplig person och automatiskt tänder strålkastarljuset. Ett annat alternativ är en ljussensor som analyserar rymdens totala belysning och justerar strålkastarljuset på ett visst sätt.
  • Design . Om möjligt bör du välja en strålkastare som mycket liknar utseendet på föremålen runt den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och det är också värt att skilja halogenstrålkastare från metallhalogener. Båda har ett mycket nära dagsljus, men det första alternativet ger en något varmare sken, och det andra - kallare . Dessutom är metallhalogenidprojektorer kraftfullare än halogenprojektorer.

Andra fördelar med sådana enheter inkluderar lång livslängd och högt skydd mot yttre faktorer.

Bild
Bild

Översikt över arter

Halogenstrålkastare kan vara av flera olika typer. Var och en av dem har sina egna egenskaper, från vilka för- och nackdelar följer. Efter att ha förstått alla typer kan du bestämma exakt vilken strålkastare du behöver. Alla typer är indelade i två grupper beroende på parametrarna som skiljer sig mellan dem.

Med invändig reflektor. När det gäller enheten ser denna strålkastare ut som en kapselvy, men inifrån är kroppen gjord av en slags spegel som utför två funktioner samtidigt: den omdirigerar strålarna till en punkt och tillåter inte värmen från glödlampan för att snabbt gå.

Bild
Bild

Efter struktur

Kapsel eller in-line typ. Den första framgångsrika versionen av en halogenstrålkastare som fortfarande säljs idag . Kroppen har den vanliga rektangulära formen. Inuti finns en glödlampa med trådar. Den särart hos denna typ ligger i dess höga effekt och därmed betydande energiförbrukning. Linjära strålkastare är inte lämpliga för lokaler, men de kommer att behövas för att belysa stora ytor. Denna typ är vanligtvis monterad på ett högt stativ eller på små strukturer som staket. Men separata bärbara underarter av sådana strålkastare säljs. De inkluderar själva den ljusemitterande enheten och ett litet handtag och fötter för enkel hantering.

Typ med inbyggd ytterkolv . För att förstå hur en sådan strålkastare ser ut kan du föreställa dig en vanlig glödlampa, där det inte finns ett volframtråd utan en liten halogenlampa. En strålkastare kan ha vilken form som helst, det viktigaste är att den här enheten ska placeras där. Det är viktigt att förtydliga att skyddande yttre kolvar kan ha olika utföranden: ogenomskinlig, transparent och vit, mjölkfärgad. Dessa strålkastare avger ett varmare ljus. Dessutom är dimensioner också viktiga. På grund av deras kompakthet används de för små lampor, ficklampor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter ansökan

I denna grupp utmärks två typer: belysande rum och lysande gator. Den första typen är som regel inte särskilt kraftfull, ekonomisk.

Kraftfulla gatulampor är av större intresse . De utmärker sig genom sitt goda väderskydd. Det finns också strålkastare för akvarier med liknande egenskaper, men de är mer relaterade till den första typen, eftersom de är ganska låga. Utsikten över gatan har ett brett utbud av kraft. Det finns enheter med ett populärt alternativ - en rörelsesensor. Söklampan märker att en person kommer nära och tänder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära märken

Av alla företag som tillverkar halogenstrålkastare är det några som sticker ut från mängden. Sådana organisationer har producerat denna produkt i många år och tjänat stor respekt från köpare under denna tid. Så nedan är en lista över de mest populära märkena som producerar halogenstrålkastare.

GALAD . Det ryska företaget, den mest populära modellen är GALAD 00436. Funktion - aluminiumlegering tillverkad under tryck, samt korrosionsbeständighet. Denna modell används för att utrusta stora utrymmen i staden - parkeringsplatser, tågstationer, stationer.

Bild
Bild

Navigatör . Ett företag från Kina. Producerar både utomhus- och inomhusbelysning. Den mest framgångsrika serien är NFL. Berömd för sin kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Philips . En enorm nederländsk organisation. Har den berömda Philips QVF-väggmodellen i sortimentet. Det finns typer för 500, 750 och 1000 watt. Det finns en nackdel - en halogenlampa ingår inte i satsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att välja en strålkastare från ett av dessa företag kan du få en kvalitetsgaranti. Som regel är deras modeller dyrare. Ingen säger att enheter från andra tillverkare inte är värda att köpa. Du kan göra detta, men du bör noggrant läsa recensionerna och studera produkten.

Urvalstips

För ett framgångsrikt val av belysningsarmatur är det värt att läsa några tips som hjälper dig att implementera det.

Färgen på glödlampan är mycket viktig . Matta alternativ kommer att ge nära solljus, medan de transparenta kommer att lysa gula.

För att belysa rum i ett hus är det bättre att köpa interna enheter, eftersom de har lägre kostnader, och omvänt, för gatubelysning är det värt att ta kraftfullare och dyrare enheter.

Det är viktigt att uppmärksamma graden av skydd för gatulampor . I billigare modeller är denna siffra mycket låg, vilket kan leda till ett tidigt fel.

Om möjligt är det bäst att välja en design som matchar din inre eller yttre design.

Det är lämpligt att köpa en produkt från en pålitlig tillverkare, eftersom det kommer att finnas fler garantier för att strålkastarljuset inte brinner ut en månad efter köpet

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur installeras och ansluts?

Om installationen innebär väggmontering, markera önskad plats med en penna eller kniv och borra sedan hål för fästbultarna. I andra fall, till exempel på ett stativ, blir montering enklare.

Efter det måste enheten vara ansluten. Detta görs enkelt, du behöver bara agera på punkterna:

  • ta bort bakstycket, hitta en liten enhet som kallas en kontaktlåda;
  • vi för anslutningskabeln genom den;
  • vi fixar det med klämmor;
  • stäng locket.
Bild
Bild
Bild
Bild

När allt är klart bör du torka kolven med alkohol för att ta bort överflödiga spår, särskilt fingeravtryck . Detta kan göras genom att ta bort frontluckan.

Halogenstrålkastare kan vara en bra ersättning för dina föråldrade glödlampor. De har en intressant enhet och några funktioner att välja mellan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana enheter är dock fortfarande något sämre än mer moderna LED -strålkastare.

Rekommenderad: