Dimmer För LED -remsa: Infraröd Omkopplare För 12 Volts Remsa, Kontaktlösa Och Andra Dimmare. Hur Ansluter Jag En Dimbar Strömförsörjning?

Innehållsförteckning:

Video: Dimmer För LED -remsa: Infraröd Omkopplare För 12 Volts Remsa, Kontaktlösa Och Andra Dimmare. Hur Ansluter Jag En Dimbar Strömförsörjning?

Video: Dimmer För LED -remsa: Infraröd Omkopplare För 12 Volts Remsa, Kontaktlösa Och Andra Dimmare. Hur Ansluter Jag En Dimbar Strömförsörjning?
Video: Aqara T1 ZNTGMK11LM - управляемый zigbee драйвер для LED RGBW лент, интеграция в Home Assistant 2024, Maj
Dimmer För LED -remsa: Infraröd Omkopplare För 12 Volts Remsa, Kontaktlösa Och Andra Dimmare. Hur Ansluter Jag En Dimbar Strömförsörjning?
Dimmer För LED -remsa: Infraröd Omkopplare För 12 Volts Remsa, Kontaktlösa Och Andra Dimmare. Hur Ansluter Jag En Dimbar Strömförsörjning?
Anonim

För att kunna styra intensiteten hos lysdioden på ledremsan är en dimmer inbyggd i kopplingsschemat parallellt med strömförsörjningen, den är också känd som en dimmer eller ledd regulator. Det finns många olika typer av dessa prylar i butiker nuförtiden, vilket är svårt för den vanliga köparen att navigera. För att välja rätt dimmer måste du veta i förväg om designfunktionerna, typerna och grundkraven för enheternas funktionalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

När de väljer en LED -remsa för en lägenhet och ett hus tänker de flesta konsumenter inte ens på behovet av att dämpa ljusflödet. Detta är inte förvånande - om lysdioder används för att belysa arbetsytan i köket, hyllorna, skåpen eller nischerna, kan den önskade effekten uppnås endast i läget för maximal möjlig ljuseffekt. Situationen är en helt annan om lysdioder används som huvudbelysning och installeras runt omkretsen av takutrymmet . I detta fall kan du använda en dimmer för att variera glödens intensitet. Antag att du ställer in en ljus skymning i vardagsrummet på kvällen och ställer in minsta ljusstyrka för sömn i barnrummet - det här är den praktiska tillämpningen av dimning.

Ur strukturell synvinkel tillhör dimmern elektriska apparater . Enheten låter användaren ställa in och styra ljusstyrkan för glödet efter eget gottfinnande. Oftast används en dimmer för att justera ljusflödet hos enfärgade LED-remsor, medan de monteras direkt i själva kretsen.

En annan fördel med armaturen är att den minskar den totala strömförbrukningen för LED -bakgrundsbelysningen . Dessutom kan en betydande effekt uppnås i lokaler med en mängd olika funktioner - bostäder, kontor, detaljhandel och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som praktiken visar minskar elförbrukningen i varje fall med 30-40%.

Dessutom ökar dimmarna diodremsornas drifttid. Genom att minska belastningen minimeras risken för överhettning av belysningsarmaturerna . Det mjuka driftläget ökar utrustningens livslängd avsevärt.

Användningen av dimmare ger bekväm kontroll över belysningsanordningar, eftersom många modeller är utrustade med fjärrkontroller. Vissa enheter har hörbara larm . Med enheten kan du skapa de mest ovanliga färgeffekterna och till och med festlig belysning.

Förutom, det dämpade bandet kan anslutas till sensorerna i säkerhetssystemet . Om de utlöses tänds lysdioderna direkt och skrämmer därigenom inkräktare som kom in i huset olagligt. Dimmers, tillsammans med belysningsarmaturer, installeras ofta för att simulera närvaron av ägare i hem - detta kommer att förvirra brottslingar.

Dimmare har också sina nackdelar . I synnerhet genererar enheterna vågor som orsakar elektromagnetisk störning. Detta kan påverka driften av radioutrustning i närheten negativt. Om belastningen minskar avsevärt kan sådana enheter snabbt gå sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Numera erbjuder tillverkare en dimmer för LED -remsor av en mängd olika konfigurationer och diametrar. De kan grupperas på flera grunder samtidigt.

Installationsteknik

Modul - är gjorda i form av ett block med terminaler för anslutning till elektriska ledningar.

Inbäddad / overhead - är monterade på väggen och liknar visuellt den vanligaste omkopplaren.

Miniatyr - tillverkad i form av en modul med ledningar. Dimensionerna på en sådan dimmer är inte mer än en tändsticksask, varje modell har från 1 till 3 knappar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter funktionalitet

Enstaka kanal - används för enfärgade LED -remsor.

Flerkanalig - optimal för RGB- och RGBW -ränder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en uppsättning alternativ

Undantagsvis dimbar.

Regulatorer, som, förutom dimning, löser ett antal ytterligare uppgifter . Dessa kan vara funktioner som en ljus- och musikapparat, kontroll av flera belysningsområden samtidigt, blinkande läge och andra.

Och även dimmare kan delas in i digital och analog

Bild
Bild
Bild
Bild

Digital

För att justera LED-remsor med digitala dimmare, krävs en pulsbreddsmoduleringsmekanism. Det är en sekvens av specifika kommandosignaler av varierande varaktighet . Detta innebär att ljusstyrka parametrarna ska ändras.

Bild
Bild

Analog

De gör det möjligt att ändra lägen genom att öka eller minska spänningsvärdet. Sådana enheter gör det möjligt att förse LED -remsor med en stabil strömförsörjning, medan effektförlusterna blir relativt små. Detta är den vanligaste dimmermodellen. De har bara en nackdel - till skillnad från digitala remsor värmer de kraftigt LED -remsan, så deras driftsresurs är i stort sett begränsad.

Var och en av dessa enheter har sina egna fördelar och nackdelar, så moderna tillverkare har lanserat produktionen av kombinerade analog-digitala modeller. De är mycket effektivare och har färre nackdelar än enheter som tillskrivs separata kategorier.

Bild
Bild

Samtidigt är priset för dem mycket högre, därför kan sådana produkter inte efterfrågas och är populära bland användarna.

Hur väljer man?

Valet av dimmer måste utföras med hänsyn till olika faktorer.

Matningsspänning och effekt

Funktionsspänningen för en dimmer måste motsvara samma parameter för LED-remsan, det vill säga 12 eller 24 V. När det gäller effektindikatorn måste den överstiga LED-lampans effekt med 20-25%. När flera sektioner är monterade måste deras effektegenskaper läggas till . Om dimmern fungerar vid gränsen för dess kapacitet, kommer det inte att vara länge. Den säkerhetsmarginal som krävs är 20-25%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antal kanaler

Denna parameter beror direkt på vilken typ av LED -remsa du planerar att använda. Till exempel för monokroma lysdioder räcker det med en standardregulator. En flerkanalig dimmer krävs för RGB- eller RGB + W-ränder . Det är viktigt att komma ihåg att inte alla effekter som är tillgängliga under driften av den första typen av band kan realiseras med den andra, och vice versa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

LED-styrenheter kan vara utanpåliggande, inbyggda och även utformade för hemlig installation. Valet beror direkt på användarkomforten och designavsikten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrolltyp

Detta kan vara en vridknapp, liksom en sensor, knappar eller via fjärrkontrollen. Du måste välja den bästa modellen utifrån dina egna preferenser och budgetbegränsningar. Tänk på att dimmare med sensorer och fjärrkontroller är mycket dyrare än mekaniska.

Bild
Bild

Funktionell

Alla ytterligare alternativ ökar priset på produkten avsevärt. Därför måste du i förväg bestämma vilken funktionalitet du behöver. Till exempel, om du inte planerar att utrusta ett "smart home" -system och styra ljuskronan från en surfplatta, är det slöseri att köpa en enhet med liknande gränssnitt.

Bild
Bild

Tillverkare

På den moderna marknaden finns det många tillverkare som har etablerat tillverkning av utrustning för dimning av ledband. De mest pålitliga företagen är Legrand, Schneider och Makel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ansluter jag?

Kretsen för anslutning av en 220 volt ljusdimmer till en LED -remsa utvecklas med hänsyn till typen av LED -remsa och dess storlek. I den mest primitiva versionen är monokroma ränder seriekopplade i en öppen krets mellan effektmodulen och belastningen . I detta fall bör den totala effekten för alla anslutna sektioner av remsan inte överstiga effektegenskaperna för själva dimmern och kraftsystemet.

Bild
Bild

Om LED -styrenhetens effekt inte är tillräcklig för att helt styra intensiteten för luminescensen hos de långsträckta LED -segmenten kan detta problem lösas genom att införa en pålitlig förstärkare i kretsen. Med hjälp av speciella beräkningar kan en av sektionerna anslutas direkt till dimmern, eller så kan du slå på den via ett par förstärkare.

Bild
Bild

För att samtidigt justera bakgrundsbelysningsintensiteten för 4 monokroma LED -remsor (både enhetliga i spektrumet av luminescens och olika), bör du använda mekanismen som visas i planen nedan. I denna version drivs en sektion direkt från dimmern, de andra tre - från RGB -förstärkaren, medan styringångarna på den senare måste vara stängda för varandra.

Bild
Bild

För att justera intensiteten för luminescensen och färgtonen för RGB- och RGBW -band räcker det helt klart inte med en konventionell dimmer. Istället är det bättre att installera en styrenhet av lämplig typ i en enda krets.

Bild
Bild

Hur hanteras?

För att varje person själv ska välja den mest bekväma och bekväma metoden för att styra dimmern erbjuder moderna tillverkare ett brett utbud av modeller

Tryckknapp är tryckknappsdimmare som liknar en typisk omkopplare. LED -systemet styrs genom att hålla eller trycka på knappen en gång. När den trycks in börjar aktiveringen eller avaktiveringen av tejpen, när den hålls nere justeras ljusstyrkan för dess glöd.

Snurra - innehåller endast ett kontrollerat element, tillverkat som regulator. Eventuella manipulationer med belysning styrs genom att vrida ratten åt höger eller vänster.

Roterande tryckknapp - kombinera fördelarna med ovan beskrivna sorter. Sådana modeller är erkända som en av de mest praktiska. I ett sådant fall slås enheterna på efter tryckning på dimmern, ljusintensiteten justeras genom att vrida.

På LED -styrenheterna för vissa typer av dimmare finns en skala, som låter dig navigera i vilken riktning du behöver för att vrida elementet. Dessa dimmers installeras i en infälld låda bakom en befintlig strömbrytare i rummet.

Bild
Bild

Alla presenterade alternativ tillhör gruppen mekaniska enheter. De är de enklaste och mest prisvärda, inga uppenbara brister har hittats.

Dyrare kontaktlösa modeller erbjuds i elitsegmentet

Avlägsen - styrning av sådana dimmare utförs med hjälp av en fjärrkontroll med kompakta dimensioner, oftast ingår den i satsen. Fjärrkontrollen utförs med hjälp av en radiosignal, en infraröd stråle eller en kommandosignal. I det senare fallet är justering endast möjlig när fjärrkontrollen riktas mot den inbyggda sensorn, därför är den begränsad till gränserna för ett rum. I det andra fallet kan du styra bakgrundsbelysningen från nästa rum. Sådana produkter är ofta tidsprogrammerbara. Dimmare som styrs av radiosignaler kan drivas över stora avstånd, medan de har ett mycket högre pris.

Bild
Bild

Vissa produkter ger möjlighet att ansluta till en smartphone eller persondator, de styrs via ett trådlöst wi-fi-nätverk.

Sensorisk - i detta fall styrs dimmern genom att trycka på kontrollpanelen. Faktum är att den representerar de vanliga manuella kontrollerna, men ser mer modern ut.

Akustisk - justeringen utförs via en ljudsensor inbyggd i systemet. Det reagerar på alla ljud och ljud som överskrider nivån som användaren har satt. En liknande enhet kan lanseras med en hög röst, samt en klapp.

Bild
Bild

Å ena sidan är det ganska bekvämt. Men om det bor små barn i lägenheten, semester hålls ständigt, eller om du bara älskar att titta på TV, kommer systemet att börja fungera fel - med något högt ljud kommer det att aktiveras, oavsett om du vill det eller inte.

Ofta misstag

Om den dimbara diodens bakgrundsbelysning fungerar intermittent, pip eller blinkar, har det troligtvis gjorts fel under installationen

  • Lös fjäder för taktil kontroll. Eller ett för tjockt lock ovanpå.
  • Brist på tillförlitlig isolering på elektriska ledningar och omkopplarkontakter placerade inuti metallprofilen.
  • Ansluter en alltför kraftfull LED -remsa av betydande längd. Sådana produkter är konstruerade för att fungera vid 20-30 watt.
  • Installation av en omkopplare, där alla delar är placerade på båda sidor av brädet, i en aluminiumprofil. Sådana enheter är ursprungligen konstruerade för installation i armaturkroppen.
  • Brist på ett tillräckligt hål i profilhöljet för ljussensorns infraröda "öga".

Rekommenderad: