LED -remseffekt: Beräkning Per Meter 12 -voltsremsa. Vad Händer Och Hur Bestäms Det?

Innehållsförteckning:

Video: LED -remseffekt: Beräkning Per Meter 12 -voltsremsa. Vad Händer Och Hur Bestäms Det?

Video: LED -remseffekt: Beräkning Per Meter 12 -voltsremsa. Vad Händer Och Hur Bestäms Det?
Video: Как укладывать ламинат одному | БЫСТРО И ЛЕГКО 2024, Maj
LED -remseffekt: Beräkning Per Meter 12 -voltsremsa. Vad Händer Och Hur Bestäms Det?
LED -remseffekt: Beräkning Per Meter 12 -voltsremsa. Vad Händer Och Hur Bestäms Det?
Anonim

Strömmen från LED -remsan är den andra parametern efter den nominella spänningen som konsumenterna uppmärksammar. Därefter kontrolleras tejpens lämplighet för ett visst väder eller mikroklimat och andra parametrar.

Bild
Bild

Vad beror det på?

Strömmen hos en LED -remsa beror på två egenskaper - matningsspänningen och strömmen som förbrukas av varje lysdiod. Effekten är lika med produkten av lysdiodernas spänning med strömstyrkan (strömstyrkan). Strömstyrkan med en seriekoppling av lysdioder (i enheter för 12, 24, 220 volt) är densamma - det beror på egenskaperna hos ett visst ljuselement, varav (helt identiskt) ljustejpen monteras.

Bild
Bild

Det rekommenderas inte att montera lysdioder med olika effekt i en enhet - lågeffekts -lysdioder lyser ljusare, större - mycket svagare . Om det finns en förare i armaturen, där den stabiliseras av strömstyrkan för lysdioder med lägre effekt, kommer inte armaturen att lysa, eller så kommer glödet att pixeleras, fragmentariskt, beroende på effekten för varje LED. Om du ansluter ett långt band med olika (inte samma) lysdioder till en spänningskälla som är högre än flera volt, kommer de lågeffekts-lysdioderna att brinna ut, och efter dem, om ett termiskt sammanbrott inträffar, och lysdioden har bli en vanlig konduktör, kommer resten att brinna.

Trots att även lysdioder i samma sats skiljer sig något i spänning (inom hundradelar av en volt) kan en liten "avvikelse" uppstå

Denna funktion är inte kritisk - vissa lysdioder lyser lite svagare, i en lampa eller glödlampa med en matt diffusor är denna lilla skillnad osynlig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur beräknar man effekten?

För att beräkna effekten finns det en tabell med värden för den nominella spänningen och strömförbrukningen. Enligt den har lysdioder med olika betyg olika strömförbrukning från varandra . Till exempel skiljer sig ljuselement som liknar konventionella lysdioder tillverkade i Sovjetunionen, som i sin tur installerades i displaypanelen för fjärrtelefonutrustning (radioreläutrustning), i en förbrukningsström på 15-30 milliamper med en spänning spridning på 2, 7-3, 2 volt … Under inga omständigheter ska du överskrida dessa parametrar - helst ska LED -lampan nästan inte värmas upp alls. Uppvärmning tillåts till en temperatur som inte är högre än den hos en frisk persons kropp (inte varmare än ett finger) . Kom alltid ihåg att en lysdiod inte är en gasurladdning eller en glödlampa; den bör generera nästan ingen värme. Om du applicerar en spänning på 3, 4-3, 8 V på en sådan lysdiod, blir uppvärmningen mer betydande-upp till en temperatur på 50-55 grader, och en spänning på mer än 4 volt leder helt till dess accelererad nedbrytning (lysdioden värms upp till 70 grader, varefter den helt enkelt sjunker - "bryter igenom" av värme och blir oanvändbar).

Bild
Bild
Bild
Bild

1 meter

Låt oss ge ett exempel. En 220-volts tejp, som arbetar i långa sektioner på SMD-lysdioder, har 60 stycken per sektion. Naturligtvis, om du räknar med egenskaperna, utan överbelastning, vid självinsamling, skulle 80 av de enskilda lysdioderna som beställts av partiet i Kina komma ut . Här är beräkningen att bandet kommer att fungera åtminstone de deklarerade 25 tusen timmarna, och inte "avbryta" någonstans mellan 2000 och 3000 timmars verkligt arbete, vilket ofta är fallet som ett resultat av avsiktligt att gå utöver driftsparametrarna.

Bild
Bild

Så, SMD-5050 har en effekt på 0,1 watt. 60 stycken - redan 6 watt . Ljusflödet på ett 1 meter band är 480 lumen (8 lumen per LED). Du kan ta reda på strömförbrukningen "från uttaget" genom att dividera 6 W med 220 V. Som ett resultat får vi 27 mA förbrukat från nätverket. I verkligheten beror vissa förluster (upp till 5%) på diodbron - den värms upp något, så faktiskt förbrukar bandet 30 mA växelström vid 220 V. Och om vi tar (som ofta är fallet) värmeavledningen av överbelastade lysdioder, kommer ytterligare 40-50 procent att gå till värme . Som ett exempel - LED -lampor, vars bas till och med bränner handen (70 grader, +50 till rumstemperatur, i form av värme), då resulterar värmeförlusten i lysdioderna och likriktaren (eller föraren) i 60% eller mer. Som ett resultat kommer hela enheten att ta 50 milliamper istället för 30 mA vid 220 volt.

När det gäller effekt, med ett ljus på 6 W, kan den faktiska (totala) förbrukningen av en ljusremsa med likriktare resultera i 10-15 W.

Bild
Bild

Tejp i full längd

Låt oss ta ett exempel på alla samma lysdioder - SMD -5050 . Per meter (60 st.) Beräknas deras ljusflöde till 6 W, med en förbrukning på 10-15 (resterande watt, som tidigare nämnts, går till värme på grund av en felaktig beräkning). Om en sådan tejp lyser med 6 W per meter, så kommer hela bandet att ge ut 600 W ljus i hela korridors längd (100 meter, första våningen i en fabrik eller anläggning, övergången mellan verkstäder). I detta fall kommer förbrukningen att vara som en enbrännare elspis eller en oljefylld elradiator-kilowatt eller mer. Band som drivs av 220 V kopplas ofta in via en automatisk säkring på ledningens "fas" - dess ström är lika med flera ampere . Om bandets ljusstyrka ändras från en spänningsökning i en stor riktning, kommer denna automatiska säkring att "skjuta", öppna linjen och bandet slås från.

Till exempel kan 5 hundra meter remsor av sådana lysdioder tändas genom en standarddifferens på 25 A som används i lägenheter och hus på landet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning av omvandlaren

Om 220 V ljusbandsljus kräver inget annat än en likriktare med filter (kondensator) för samma spänning, behöver 5-, 12- och 24-volts mini-enheter en extra omvandlare. Som den sistnämnda används en strömdrivare eller en stabiliserad strömförsörjning för samma lågspänning, beräknad med en liten marginal för att undvika att strömmen sjunker.

Det enklaste exemplet är en förare i standard E-27 källarlampor . En 3W glödlampa innehåller 5-6 lysdioder som är lödda i en cirkelplatta med aluminiumstöd. Den senare används som värmeavledning. Praktiska råd från husbyggare som reparerade sådana glödlampor kokar ner för att öka motståndet hos ett av motstånden i kretsen så att föraren knappt värms upp.

Bild
Bild

Till exempel, istället för minst 18 ohm, måste du sätta ett motstånd vid 40. Lödning av ytterligare lysdioder av samma typ i gapet på ljusenheten ger inte resultatet: föraren har en "power reserve". Dess mikrokrets kommer fortfarande att gå in i "överkill", eftersom strömmen är inställd, vilket tas med en marginal. En sådan glödlampa lyser verkligen vid 3-5 W, men den förbrukar minst lika mycket energi för överskottsvärme. 3-watts lamporna använder 5-6 dubbla lysdioder (anslutna i par med intern seriekoppling, dubbla kristaller), som var och en förbrukar normalt 6 V. I praktiken tilldelar tillverkaren, för att lampan ska lysa så starkt som möjligt, alla 8 volt till en dubbelkristall . Fem sådana kristaller är 40 volt, 6-48.

Bild
Bild

Om glödlampan är konstruerad för 10 kristaller, och det indikerar att dess effekt är 5 W, genererar föraren en likström med en spänning på 80 volt - normalt bör den bara ge 60. Ytterligare 5-10 W försvinner för onödiga överhettning. Tekniken för att beräkna omvandlaren kränks, och strax efter köpet brinner den ut tillsammans med en eller flera lysdioder . För att förhindra att detta händer uppnår hemhantverkare genom att ändra begränsningsmotståndet som styr mikrokretsens ström, normal drift. Samtidigt lyser glödlampan inte vid 3 (eller 5) watt, men vid 2-2, 5 (3-4) minskar dess ljusstyrka med hälften. Faktum är att även i det icke överbelastade läget bevaras förluster på 5-32% för den lilla värme som genereras av föraren (beroende på kretsens komplexitet och kvaliteten på elektroniska komponenter).

Slutsats: vid beräkning av omvandlaren får den inte överhettas . Om effekten på ett 1 m band är 6 watt, använd en strömförsörjning eller drivrutin med en effektreserv på 2-3 gånger. I detta exempel är dess effekt (max, inte topp) 12-18 watt. Avrunda denna siffra, investera i en 20-watts nätadapter.

Både han och din ljustejp fungerar utan problem i 10 år eller mer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur beräknar man förbrukningen?

Ett praktiskt exempel är att försöka mäta behovet av ljus med hjälp av redan köpta källartyp LED -lampor. Om det sägs att 3 tio-watts glödlampor (till en stor ljuskrona) krävs för ett kök-vardagsrum i ett lanthus, börja med detta värde . Din uppgift är att beräkna hur länge väggen (eller taket) tejpen som löper längs rummets omkrets kommer att behövas.

Som ett exempel - alla samma ljusremsor på ljuselement SMD -5050 . En meter är sex watt. För att skapa ett ljusflöde av sådan kraft, ta 5 m av en sådan tejp. Den släpps ut i meter - i en rulle längs den totala längden som anges på förpackningen. Den passerar längs en av väggarna, till exempel ovanför soffan och dörren, från sidan av en av de längre, motsatta väggarna. Både tre lampor och fem meter ljustejp förbrukar helst 30 watt per timme kontinuerlig drift. Du kan kontrollera om de verkliga parametrarna motsvarar deklarerade genom att jämföra utmatningen från lysdioder från olika märken.

Om du inte vill bry dig om detaljerade beräkningar får du en uppfattning om liknande uteffekt för LED -lampor - och beräknar hur många meter band du behöver.

Rekommenderad: