Batteridrivna LED-remsor: Hur Man Ansluter En Soldriven Remsa Och Hur Man Driver Den? LED -bakgrundsbelysning Med Strömbrytare

Innehållsförteckning:

Video: Batteridrivna LED-remsor: Hur Man Ansluter En Soldriven Remsa Och Hur Man Driver Den? LED -bakgrundsbelysning Med Strömbrytare

Video: Batteridrivna LED-remsor: Hur Man Ansluter En Soldriven Remsa Och Hur Man Driver Den? LED -bakgrundsbelysning Med Strömbrytare
Video: How to connect LED strip to battery 2024, Maj
Batteridrivna LED-remsor: Hur Man Ansluter En Soldriven Remsa Och Hur Man Driver Den? LED -bakgrundsbelysning Med Strömbrytare
Batteridrivna LED-remsor: Hur Man Ansluter En Soldriven Remsa Och Hur Man Driver Den? LED -bakgrundsbelysning Med Strömbrytare
Anonim

Det är bekvämt att använda lysdioder när strömförsörjningen är ansluten till elnätet. I 99,9% av fallen är el "till hands". På platser som inte är anslutna eller är avlägsna från elnätet behövs dock fortfarande batteridrivna LED-remsor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

3-volts lysdioder som är anslutna en i taget kräver flera komponenter.

Vid 1-1, 5 volt - kretsar på en eller flera transistorer för "spänningsökning "så att enheten från denna spänning (ett nickelbaserat batteri) gör 3,2 volt, utan vilken lysdioden inte lyser. För sällsynta lysdioder som arbetar från 1,5 volt behövs ingen sådan krets.

Om det finns ett surt batteri som ger 1, 8-2, 3 V - krävs ingen spänningsökning för röda, blå, gula och gröna lysdioder.

Bild
Bild

De arbetar med en nominell spänning på 1, 8-2, 2 V, de kan anslutas direkt, parallellt, i valfri mängd. Ju mer, desto mer rymlig bör den vara.

Om du använder ett litiumjonbatteri är de färgade lysdioderna seriekopplade i par . Vid en maximal spänning på 4,2 V kommer deras glöd att nå en nivå något över genomsnittet (2,1 V per LED). Dessa par är parallellt kopplade till varandra. Försök inte ansluta enfärgade lysdioder parallellt utan serieparning - de kommer att brinna ut direkt.

Bild
Bild

Med en strömkälla till hands, till exempel ett externt batteri med en 5 V -smartphone, kan varken färg eller vita lysdioder anslutas direkt: de kommer att brinna ut direkt . Här behöver du en reglerad likspänningsomvandlare - dessa stämplas i Kina med miljoner om året. Det är enkelt att beställa den önskade och ställa in ingångs- och utgångsspänningar med hjälp av testaren. Nackdelen med likspänningsomvandlare är låg effektivitet: förluster kan vara upp till 34%, beroende på ingångs- och utspänning.

Bild
Bild
Bild
Bild

12-volts kluster kräver inte ett, utan flera batterier. För 3 litiumjonbatterier varierar spänningen från 9 till 12,6 V - klustret kommer inte att överbelastas om du tänder inte 3, utan 4 lysdioder i serie (driftspänning överstiger inte 12, 8 V). De kommersiellt tillgängliga industrisammansättningarna har tyvärr, trots förekomsten av strömbegränsande motstånd i varje kluster, exakt tre, inte fyra lysdioder. Här är det ett brott mot korrektheten i beräkningen för ekonomins skull: mindre lysdioder används, men de brinner snabbt ut, vilket tvingar konsumenten att ändra dem regelbundet. När det gäller röda, till exempel för bakre sidoljus (bromsljus), skulle det vara mer korrekt att ansluta exakt 6 lysdioder för 12 V (monteringsspänningen skulle vara 13,2 V). Men besparingarna och önskan om enkla supervinster tvingar tillverkare att rekrytera inte 6, utan 5 lysdioder till varje kluster. När de utsätts för spänning från ett nyladdat batteri överhettas lysdioderna och brinner ut i förtid.

Bild
Bild

För 24-voltsband fördubblas ovanstående effektvärden.

Slutsats: För att inte överbelasta lysdioderna, beräkna kretsparametrarna noggrant . Den vita lysdioden brinner snabbt ut vid en spänning högre än 3,2 V, röd - vid ett värde högre än 2, 2. Det är lätt att beräkna för nickel- eller litiumbatterier - vissa ger 1-1, 5 V, det andra - 3- 4, 2. Försök att beräkna schemat så att endast en battericell (en "bank") fungerar: två eller flera slits ut alltid ojämnt och överskridanden uppstår på grund av att deras resurs inte har utnyttjats fullt ut.

Bild
Bild

När behövs de?

Enstaka lysdioder och ljuskluster (som en del av ljusremsor) behövs i flera fall

  1. Belysning på platser där ledningar inte är lämpliga, eller till exempel i ett lanthus där det inte finns någon strömförsörjning (eller den avbröts för en lång betalning).

  2. Belysning på vandringar där det inte finns möjlighet att ansluta till ett hushåll eller industriell strömförsörjning. Ett vanligt fall är belysning av en cykel, en elektrisk skoter eller en elektrisk skoter, ett tält.
  3. I de fall där den unika designen inte vill bli bortskämd av ledningarna, finns det inget sätt att dölja den tillsammans med strömförsörjningen.
  4. När du utför arbete på en plats där rummet i rummet inte är viktigt, och därför kraft. Det finns ljus var du än är, vart du än går - en strålkastare (eller strålkastare) är den perfekta lösningen för bandkluster. Han kommer att lysa bara bredvid dig när det behövs. Detta gör det möjligt att spara på glödlampor och nätverksljusremsor, belysning av utrymmet som är absolut onödigt för tillfället.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med denna lösning är oförmågan att använda ljusremsor på batterier i en höjd, till exempel inredningen i köket under taket, som effektivt kan belysas.

Denna nackdel kan enkelt förvandlas till ett plus med hjälp av solpaneler som laddar det inbyggda batteriet under dagen.

Med skymningen börjar fotodioden eller fotoresistorn, som är en del av sensorn för omgivande ljus, oberoende av att tända belysningen . Energin som ackumuleras i batteriet under hela dagsljuset spenderas på skenet från lysdioderna. Transportaband behöver inte vara självhäftande - de använder ett yttre skyddshölje av transparent plast eller silikon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ansluter jag?

Anslutning av lysdioder med egna händer utförs enligt det enklaste schemat - ett batteri, en omkopplare och en LED -enhet. Separat, för att ladda batteriet, används ytterligare terminaler (eller kontaktdon), som kan tas ut för att ansluta laddningsadaptern.

Hela strukturen är placerad i ett litet skal med en diffusor (eller omvänt med en lins som fokuserar ljusflödet). Observera polariteten hos ljusbandet och strömkällan: ett band som är anslutet "bakåt" lyser inte - det växlar inte, utan likström, passerar alltid i en riktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

På fuktiga platser, anslut band av vattentät klass IP-68: dess elektriska material och ljuselement kommer inte att misslyckas under påverkan av fukt.

Även om spänningar upp till 12 volt anses vara ofarliga även för våta händer (om huden inte är skadad) måste hela strukturen (kretsen) skyddas på ett tillförlitligt sätt mot fuktkondens och stänk av vatten . Om det inte finns några prefabricerade ljuselement med fullt fuktskydd, fyll de monterade kontakterna med varmt lim eller gummitätning. Använd inte epoxi om enheten är mycket tunn - en spricka och de ledande spåren kan rivas. Enheten "gjuten" med epoxi går inte att reparera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas inte att använda färgade lysdioder på platser med kritiska arbeten . Faktum är att rött, till exempel, kommer att snedvrida färgerna på blå och gröna föremål i halvmörkret, vilket ger dem svart eller brun färg. På samma sätt kommer röda föremål att se ljusare ut i rött än de är, medan de inte sticker ut mot bakgrunden, till exempel av vita, också färgade med ett rött sken i en identisk färg. Liknande begränsningar gäller för gula, gröna och blå lysdioder: föremål och ämnen av samma färg försvinner helt.

Den mest lämpliga färgen för vardagsbruk är gul . Så i gula glasögon avges det här ljuset praktiskt taget inte, vilket ger en sådan lykta eller ljustejp en bländningseffekt.

Bild
Bild

Det kan uppnås genom att slå på de röda och gröna lysdioderna samtidigt - belysning med en gul -orange nyans bildas, vilket är praktiskt taget säkert för ögonen.

Röda, gröna och blå lysdioder kan användas samtidigt om det inte finns någon vit . Faktum är att ljus i olika storlekar skapar behaglig belysning som påminner om "varmt", "neutralt" eller "kallt" vitt ljusflöde.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För en LED -remsa som styrs av en trådlös enhet krävs följande komponenter:

  • fjärrkontroll - källa till infraröd strålning;
  • port - en mottagare av samma infraröda strålar;
  • en reläenhet eller en nyckel på en transistor - en strömbrytare;
  • den enklaste mikrokontrollern - styr driften av switchnyckeln.

Fjärrkontrollen i sig kräver separata batterier. Ett liknande system har tillämpats i lägenheter när den centraliserade strömförsörjningen tillfälligt stängs av.

Bild
Bild

Hur man startar?

För att beräkna en diodlist eller en armatur som kan fungera i nästan kontinuerligt belysningsläge i mer än ett år, använd egenskaperna hos lysdioder, batterier och begränsningsmotstånd (eller minska matningsspänningen för dioder), DC -omvandlare (omvandlare, t.ex. 1, 5V-3V), presenterade högre. Din uppgift är att samordna strömförsörjningen så mycket som möjligt så att lysdioderna fungerar under den angivna perioden från 25 till 50 tusen timmar, som anges i annonsen . Hastiga åtgärder kommer att leda till låg ljusstyrka eller deras för tidiga utbrändhet på grund av toppljusstyrkan.

Bild
Bild

När du levererar ljusremsor för inomhusbelysning utan uttag, är det att föredra att använda laddningsbara batterier . Inte en enda nutidsanvändare i sitt sinne, som åtminstone har en aning om batterier, köper engångsbatterier för ständigt och många fungerande enheter, även om det är en enda lysdiod i en liten ficklampa.

Batterier är många konsoler och väggklockor, där elförbrukningen är så försumbar (mätt i mikroampere per timme) att det inte är möjligt att använda dem som källa till någon betydande ström som har praktisk tillämpning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men bara sällsynta batterier är lämpliga för gatan - till exempel nickel -kadmiumbatterier, laddning även vid negativa temperaturer, vilket gör dem oumbärliga i fjärran norra delen.

Försök att hålla trådarna så korta som möjligt . Detta kommer att rädda dig från onödig strömförlust i dem. Ljusremsan, som kan placeras på en avskild plats, ska vara i omedelbar närhet av batterierna. Om ett fodral används för bandet, är det lämpligt att placera ett batteri i det, själva omkopplaren och terminalerna för att ladda en sådan enhet. Vissa hantverkare lägger ett laddningsbart batteri, till exempel i en slang med en större diameter, lägg på en skyddande beläggning av en vattentät tejp - från en av ändarna där det finns terminaler för anslutning.

Rekommenderad: