Ansluta En Strömförsörjning För En LED -remsa: Hur Man Korrekt Ansluter En 12 Volt Strip Med Egna Händer? Anslutningsdiagram För Diodband Med Olika Spänningar

Innehållsförteckning:

Video: Ansluta En Strömförsörjning För En LED -remsa: Hur Man Korrekt Ansluter En 12 Volt Strip Med Egna Händer? Anslutningsdiagram För Diodband Med Olika Spänningar

Video: Ansluta En Strömförsörjning För En LED -remsa: Hur Man Korrekt Ansluter En 12 Volt Strip Med Egna Händer? Anslutningsdiagram För Diodband Med Olika Spänningar
Video: How to connect LED strip to battery 2024, Maj
Ansluta En Strömförsörjning För En LED -remsa: Hur Man Korrekt Ansluter En 12 Volt Strip Med Egna Händer? Anslutningsdiagram För Diodband Med Olika Spänningar
Ansluta En Strömförsörjning För En LED -remsa: Hur Man Korrekt Ansluter En 12 Volt Strip Med Egna Händer? Anslutningsdiagram För Diodband Med Olika Spänningar
Anonim

LED -remsor har länge blivit en oumbärlig egenskap i vårt liv. På ett antal områden av det offentliga livet för människor har det blivit den viktigaste ljuskällan. Vi pratar om bakgrundsbelysning av bildskärmar, och om industriell belysningsutrustning, och om baslampor och till och med bärbara ficklampor. Men det är LED -remsan som är den vanligaste typen av teknik. Och ofta måste du ansluta den till strömförsörjningen av olika skäl. Låt oss försöka ta reda på hur vi korrekt kopplar det med våra egna händer till en strömkälla och överväger också olika situationer som kan uppstå i denna process.

Bild
Bild

Vad behöver du tänka på?

För att göra en sådan koppling kvalitativt bör du först bekanta dig med egenskaperna hos ett visst band. Till exempel kan olika modeller utrustas med ett annat antal dioder per 1 meter av produkten.

Den nämnda egenskapen visas nödvändigtvis i de tekniska egenskaperna på produktlådan. Det kommer direkt att påverka den erforderliga effekten och kvaliteten på det mottagna ljuset. Lysdioder kan ordnas i 1 eller 2 rader. Dessutom kan de skyddas på olika sätt:

  • silikonbeläggning;
  • lackbeläggning;
  • har inget skydd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig punkt är att diodtejpen får den nödvändiga spänningen från en 12 V eller 24 V. Därför måste du när du köper en enhet fråga vilken spänning den kommer att kräva och köpa en strömförsörjning eller transformator som är lämplig när det gäller parametrar, vilket gör att du kan ansluta till nätverket med 220 volt. Dessutom finns det fyra faktorer att tänka på:

  • längd;
  • skärande;
  • polaritet;
  • förening.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu säga mer om var och en av punkterna som nämns. Om vi pratar om längden är allt ganska enkelt här. Det är tillräckligt enkelt att mäta längden på omkretsen som du vill belysa och var tejpen ska installeras . Om avståndet är större än en standardrulle på 5 meter måste du lägga till ett skarvningsbidrag. Skärningen av förlängningstejpen kan utföras i vissa sektioner. Ordningen på deras arrangemang beror på antalet dioder.

När det gäller skärning händer det ofta att längden på en vanlig spole är för överdriven, och du behöver bara klippa en bit från den . För att ansluta en LED -remsa med en längd på mindre än 500 centimeter till en strömförsörjning bör arbetsstycket skäras enligt de nämnda märkena. Vanligtvis placeras de var tredje match. I de flesta band finns det bara 3 i ett block, de ljusa delarna kombineras till buntar av parallell typ.

Om du skär av tejpen på en annan plats, kommer dess funktion att vara möjlig, men i ett antal dioder, där kretsen är stängd, kommer inte lampan att visas.

Bild
Bild

Med tanke på polariteten bör det sägas att, till skillnad från konventionella lampor och olika tekniker, bör installationen av en LED -remsa utföras med hänsyn till polariteten på grund av att denna enhet är en halvledarenhet. Om detta ögonblick inte observeras kommer bandet inte att göra någonting, det slås helt enkelt inte på. För att detta ska hända krävs korrekt anslutning av polerna på strömförsörjningen.

För att ansluta två eller flera band löds det ofta. Om du tittar noga på de markerade skärlinjerna kan du se speciella kontaktytor. Innan delarna fästs till varandra bör de rengöras och sedan behandlas med tinning.

Därefter ansluts tejpbitarna genom att löda tråden. Det är bäst att använda ett tvärsnitt på högst 2 mm. Det bör tilläggas att det finns bandmodeller som är enkla att ansluta utan lödning.

Här kommer byte med användning av speciella samlare att tillämpas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ansluter jag ett band till strömförsörjningen?

Låt oss nu räkna ut schemat för att ansluta ett band till en energikälla. Som ett exempel, låt oss ta ett band med en standardlängd på 500 centimeter . Oftast, på spetsen av produkten utifrån, kan du hitta små bitar av ledningar för omkoppling. Om de av någon anledning är frånvarande måste du använda lödning. Detta kräver trådar med flera trådar. Sektionen bör inte överstiga 2 millimeter. Du måste klippa bitar av tillräcklig längd för att fästa tejpen och ställa in utrustningen för att mata den. För att göra det mer bekvämt skulle det vara bättre att ta ledningar med flerfärgad isolering. Till exempel för "+" i rött och för "-" med blått.

Med kolofonium eller en viss sur komposition och lödning kommer det att vara nödvändigt att tina tråden från båda ändarna . Tråden kan nu lödas till tejpkontaktytorna.

Detta bör göras så snabbt som möjligt så att lysdioderna inte skadas av den höga temperaturen som kommer från lödanordningen.

Bild
Bild

På de kabeldelar som ska anslutas till strömförsörjningen krävs montering av speciella spetsar som kallas "NSHVI ". Detta gör det möjligt att säkerställa tillförlitlig pendling med strömförsörjningsterminalerna.

Men för att installera sådana enheter måste du beväpna dig med ett speciellt pressverktyg, som professionella elektriker vanligtvis använder i sitt arbete. Även om det inte finns något sätt att hitta ett sådant verktyg, kan du använda den vanligaste tången . De platser där lödningen utfördes måste isoleras med högsta kvalitet. Det är bäst att i detta fall använda den så kallade värmekrympslangen. Detta slutför processen med att ansluta bandet och strömförsörjningen - det återstår bara att kontrollera att den mottagna enheten fungerar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sätt att ansluta flera band

Men det finns tillfällen då flera band måste anslutas till strömförsörjningen. Sedan finns det bara två tillvägagångssätt som låter dig väcka denna idé till liv:

  • använder en parallellanslutning;
  • använder inte en, utan flera strömförsörjningar.

Nu kommer vi att överväga mer detaljerat var och en av dessa metoder och analysera deras funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Parallell

Om du behöver göra en parallell anslutning till strömförsörjningen för flera band, skulle det vara bättre att lägga ett eller flera trådpar till vilka du sedan måste ansluta ledare med kort längd från banden.

Det vore bättre här att använda vändningar följt av lödning, om vi pratar om tillförlitlighet . Men oftast används en anslutning här med plintar eller kontakter. Detta kommer att förenkla reparationer om det behövs.

Förutom, med sådan omkoppling bör du först se till att strömförsörjningen tål belastningen från 2 eller fler band . För att göra detta kan du först ansluta ett band som är cirka 700 centimeter långt till det, vilket du behöver göra själv från en 5-metersprodukt och lägga till en bit med en längd på 2 meter till den.

Bild
Bild

Skärning måste göras enligt motsvarande markeringar som redan är applicerade på remsan . För detta kan du använda den enklaste saxen. För anslutning, som nämnts ovan, kan lödning eller andra alternativ användas här. Efter att segmenten har anslutits måste det resulterande bandet pendlas till blocket som helhet.

Ofta utvecklas belysningssituationen så att det finns flera band i kretsen, som är placerade på olika avstånd från strömförsörjningen. Exempel inkluderar belysning av flera områden i ett litet rum eller en butik.

För att utföra en parallell anslutning av alla delar av slingan finns det inget särskilt behov av att dra ledningarna från varje band till strömkällan. Du kan ansluta huvud-LED-remsan till en 12-volts strömförsörjning, och redan flera segment kan anslutas till huvudledningen.

Men det viktigaste här är att strömförsörjningen tål belastningen från flera anslutna enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med flera block

Anslutning med flera strömförsörjningar används vanligtvis när det inte finns tillräckligt med utrymme för att montera större 24 volt nätaggregat. För att ansluta en ljusremsa med en liknande metod behöver du:

  • ett par nätaggregat;
  • ett par förstärkare;
  • LED -remsa;
  • kontroller.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Anslutningen kommer att utföras i en specifik ordning

  • En del av produkten ska anslutas till utgången från den första förstärkaren "-" "+" och resten av elementen R, G och B till motsvarande kontakter på förstärkarna. Den andra delen ska anslutas till samma kontakter, men på den andra förstärkaren.
  • Nu ska ledningarna från bokstavsingångarna och plusserna för de två förstärkarna anslutas till styrenhetens utgång. Utgångskablarna från den första strömförsörjningsenheten bör anslutas till "+" och "-" på regulatoringången, med hänsyn tagen till polariteten. Det är också nödvändigt att ansluta den första RGB -förstärkaren till den. Och den andra förstärkaren ska anslutas till det andra blocket på samma sätt.
  • Strömförsörjningens ingångar bör nu anslutas till ett 220-volts AC-nät. Detta kan till exempel göras för belysningsterminaler eller det enklaste uttaget. Typiskt använder sådana enheter färgkodning: den bruna tråden är ansvarig för fasen, blå för noll, gul eller grön för jordning. Om du inte är säker på att jordningen är korrekt utförd är det bättre att inte ansluta denna kabel.

Om energikällan är plast, finns det vanligtvis ingen jordledning i sådana enheter.

Bild
Bild

Eliminera fel

Först och främst bör du vara uppmärksam på det vanligaste misstaget när du ansluter 2 delar: utför inte parallell, men seriell anslutning. Många tror att det är tillräckligt att helt enkelt ansluta ett par ändar av tejpen i en rak metod - och få önskad längd . Men sådan omkoppling kommer inte att vara korrekt, eftersom bandens anslutning endast ska vara parallell. I praktiken kommer detta att öka slingmotståndet. I detta fall tänds inte bandet antingen efter anslutning, eller så lyser de yttersta lysdioderna hela tiden väldigt svagt. Samtidigt kommer de initiala delarna av spänningen att vara överskott, vilket kan orsaka accelererat fel på dessa dioder.

Förutom, den ökade spänningen är också orsaken till den ökade temperaturen på ljusdiodkortet, vilket knappast kan kallas en positiv punkt . Det har länge bevisats att en felaktigt utförd anslutning av ett par tejpsegment orsakar accelererat slitage på alla element och enheten som helhet, vilket avsevärt minskar dess livslängd och egenskaper, samt tillförlitligheten hos en sådan enhet.

Det finns andra fel i denna fråga, men de förekommer inte ofta, till skillnad från det som beskrivs ovan

Rekommenderad: