Hur Ansluter Jag LED -remsan? Anslutningsdiagram. Hur Installeras Det Korrekt I Rummet? DIY -installation Av En Diodtejp På Väggen

Innehållsförteckning:

Video: Hur Ansluter Jag LED -remsan? Anslutningsdiagram. Hur Installeras Det Korrekt I Rummet? DIY -installation Av En Diodtejp På Väggen

Video: Hur Ansluter Jag LED -remsan? Anslutningsdiagram. Hur Installeras Det Korrekt I Rummet? DIY -installation Av En Diodtejp På Väggen
Video: The Third Industrial Revolution: A Radical New Sharing Economy 2024, April
Hur Ansluter Jag LED -remsan? Anslutningsdiagram. Hur Installeras Det Korrekt I Rummet? DIY -installation Av En Diodtejp På Väggen
Hur Ansluter Jag LED -remsan? Anslutningsdiagram. Hur Installeras Det Korrekt I Rummet? DIY -installation Av En Diodtejp På Väggen
Anonim

LED -remsor har blivit en del av vardagen och arbetsmiljön för nästan alla människor. De har den ledande positionen när det gäller ljuseffekt och energieffektivitet, och kringgår även fluorescerande belysning. Det slutliga bidraget till deras distribution gjordes av miljösäkerhet för människor och miljö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Generella regler

LED -remsan, om den består av parallella sektioner, och inte av dussintals lysdioder anslutna i serie, bör få strömförsörjning med en spänning på 12 eller 24 volt. Parallell anslutning av enstaka lysdioder på en buss med två ledningar (ledare) är tillåten, men inte mer än flera dussin delar på varje sektion. Strömförsörjningen för en sådan enhet är högst 3,3 V.

Bild
Bild

Kom ihåg huvudregeln: varje lysdiod ska inte få mer än 3,3 V (matningsspänning), annars värms den märkbart upp … Uppvärmning till en temperatur på mer än 60 grader leder till en snabb förlust av glödljus. En lysdiod är inte en glödlampa eller en gasurladdningsanordning: helst ska den inte värmas upp över 40 grader.

Bild
Bild

LED -remsan monterad från sektioner anslutna genom varandra bör inte vara längre än 15 meter … Efter 13 meter, som praktiken visar, tappar segmenten längst bort från strömförsörjningen sin ljusstyrka, denna funktion är förknippad med den begränsade tjockleken på de strömbärande banorna. Detta kräver att ytterligare strömförsörjningar ansluts mellan spann av denna längd.

Och poängen här är inte produkternas defekt: när belastningen överskrids (när det gäller effekt och strömstyrka) värms ledarna upp, deras utbrändhet är möjlig. För att undvika detta irriterande missförstånd går användarna till extrema åtgärder - de överför kraftledningen till ett ökat värde för elektrisk spänning: 36, 48, 60, 72 och 84 V. I vissa fall är det möjligt att byta till standard 220.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att ansluta stora sekventiella grupper, som var och en består av två enheter med 80 absolut identiska (från samma sats) lysdioder, i par i motparallell, kan du lösa problemet med strömförluster på ledningar, drivrutiner och strömförsörjningar. Nackdelen är flimmer med en frekvens på 50 hertz, vilket på natten, med en lång (upp till flera timmar) vistelse i ett sådant rum, förstör synen.

I USA, där nätfrekvensen inte är 50, utan 60 Hz, känns och flimras inte flimmer som vid femtio hertz, men det leder också till en viss ögon- och hjärntrötthet hos användaren. Att ta bort krusning tillåter en extra primitiv adapter som består av en nätverkslikriktare (4 högspänningsdioder anslutna i en bryggkrets och konstruerad för en effekt på hundra watt och en polariserad kondensator ansluten parallellt vid utgången).

Enheten är klassad till 400 V - nästan dubbelt takhöjden för 220.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur installeras med strömförsörjning?

Korrekt anslutning av diodaggregatet med strömförsörjningen, som följer kretsen, är bara halva striden. Installation av LED -belysning är en extra beräkning av strömkabelns längd.

Bild
Bild

Montering av kabeln

I de flesta fall behöver själva kabeln inte monteras. Dessa är två strömledare isolerade från varandra, genom vilka nätspänning matas till strömförsörjningen. En 220 volt ingång är ansluten till den, en kontakt för ett uttag är placerad i andra änden av kabeln, eller en automatisk säkringsomkopplare är ansluten till ett avbrott i linjen som går direkt till kopplingspanelen.

Strömförsörjningens utmatning med en kort sektion av samma kabel (belastningen på strömförsörjningen är också anständig och står i proportion här) matas till ingången till den första sektionen av ljusbandet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anslutning till enheten

12 eller 24 volt strömförsörjning - som innehåller en transformatormodul. Transformatorn är nödvändig för galvanisk isolering, utan vilken ledningen där LED -enheterna är anslutna skulle betraktas som villkorligt farlig: även ett spänningsfall till noll volt vid utgången från en transformatorlös strömförsörjning skulle leda till en mycket smärtsam elektrisk stöt.

Det är viktigt att inte blanda ihop kretsen så att ingång och utgång från strömförsörjningen byts . Annars kommer det att uppstå en kortslutning (den automatiska säkringen stänger av ledningen) och strömförsörjningen brinner omedelbart ut. Faktum är att huvudelementen - en nätlikriktare, en frekvensomvandlare, en HF -transformator och en ändlikriktare med en stabilisator - är placerade i strömförsörjningskretsdiagrammet på detta sätt - och inte tvärtom, ett anslutningsfel är oförlåtligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Testa

I det enklaste fallet ska LED -enheten lysa starkt. Om strömförsörjningens tillåtna uteffekt inte stämmer överens med den förbrukade ljustejpen, lyser den svagt och nätaggregatet överhettas .… Till exempel, om 3 tio-watts ljusremsor används, är det lämpligt att välja en strömförsörjning med en effekt som inte är 30 W ("back to back", "peak", "maximum"), men ge minst en dubbel marginal - cirka 60 watt levereras till lasten. Detta förhindrar överhettning - och bevarar en lång, lång livslängd.

Bild
Bild

Brytarens integrering i sladden

Brytare för lågspänningsenheter tillverkas industriellt, som liknar en förbättrad vippströmbrytare, som är lättare att slå på och av (med en viss ansträngning) än sina tidigare motsvarigheter, som till exempel släpptes under sovjettiden.

Bild
Bild

En omkopplare i form av en tryckknapp, varav ett tryck stänger kretsen, den andra öppnas (och så vidare, användningscykeln upprepas), du kan hänga den i sladden och fixa den på den. För enkelhets skull, på de viktigaste platserna, är kretsen gjord i form av en löstagbar enhet - på kontakter.

Stationära omkopplare skiljer sig inte från vanliga rumsbrytare - de växlar den elektriska kretsen vid ingången, och inte vid utgången från strömförsörjningen. De kompletterar den automatiska säkringen - men ersätter den inte: säkerhetsregler måste alltid följas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Upprepat test

Efter att ha slutfört kretsen med en extra strömbrytare, slå på enheten igen. Det är svårt att göra ett misstag när du ansluter kabeln - omkopplaren är bara ett strömbrytning, det finns inget att bränna ut i den, förutom stängningskontakterna . Omkopplaren är inte en automatisk enhet: vid en allvarlig kortslutning brinner den ofta ut (kontakter brinner ut), det hjälper bara att ersätta den med en liknande eller exakt samma.

Bild
Bild

Monteringsschema med dimmer

Dimmeradaptern är inte bara en nätverksdrivrutin som omvandlar alla 220 volt till 12 … 80 volt som krävs för strömförsörjning, utan en extra enhet där strömbrytning vid flera utgångar utförs med en mikrokontroller som styr små- relämoduler eller strömtransistorbrytare. Eftersom transistoromkoppling är mycket mer hållbar än en reläenhet (mikroskopisk gnistbildning är möjlig mellan reläkontakterna, och de brinner ut efter flera miljoner operationer), är det på senare år hon som förskjuter reläkontrollen.

Bild
Bild

Dimmern är inte ansluten direkt till nätet, utan efter strömförsörjningen. Undantaget är "smarta uttag", där styrning, liknande dimmer, utförs med cykliskt anslutna och frånkopplade uttag . Det andra alternativet är att dimmerns mikrokontroller är inbyggd i själva strömförsörjningen, men den allmänna principen här förblir oförändrad: det är utspänningen, inte ingångsspänningen, som växlas av dimmermodulen. Dimmerns mikrokontroller tar emot ström från alla samma, till exempel standard 12 volt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimmerbelysning är utformad för en-, två-, tre- och fyrfärgade ljusremsor . De två sista alternativen är röda, blå och gröna ljusdioder (RGB-tejp), samt vita (RGBW-ljussamling) kan läggas till som den fjärde. I speciella fall används ultravioletta och / eller infraröda lysdioder för huvudljusremsan som avger synligt ljus i olika färger. UV -lysdioder är tillåtelse till exempelvis diskoklubbar (besökare kommer i självlysande kläder som lyser i ultraviolett ljus).

IR används i skyddade föremål och begränsade områden, vars videokameror uppfattar detta ljus väl. UV kan också flimra (programmet ställs in genom att slå på motsvarande dimmerläge), släcka långsamt och blinka. Strömförsörjning för IR slås ofta på av rörelsessensorn på en videokamera - eller fungerar kontinuerligt: Det är ingen mening att byta IR-lysdioder med en dimmer som arbetar i ett tvångsinställt läge.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ansluta dimmern till ljusremsans elektriska krets, gör följande:

  • anslut nätverkskabeln till strömförsörjningen (220 V ingång) , användning av en allmän strömbrytare och / eller automatisk säkring;
  • anslut utgångskabeln (12V) till ingången på dimmerblocket;
  • anslut dimmerstyrutgångar till motsvarande "färgade" däck vid ingången till ljusremsan.

Monteringen är klar, testa den . Komplicerade, grenade nätverk, där mer än en strömförsörjningsenhet används, mer än en dimmer, konfigureras oberoende, i samma eller olika lägen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan dimmern innehålla en mottagare för en IR- eller radiofjärrkontroll (som regel Nano- eller Bluetooth -växling), och själva kontrollpanelen levereras i satsen. Erfarna hemmagjorda användare monterar manuellt ett dimmerstyrsystem plus denna metod - frihet att välja ett glödläge, en ljusremsas driftschema, möjligheten att fjärrstyra det, via Internet, etc.

Omfattningen är varierad: land eller hus, lägenhet, handelsgolv. Och när du använder vattentäta ljusremsor fyllda med silikon (klass IP -69), - en pool eller omklädningsrum i ett bad eller en bastu, utomhusbelysning av en radiomast eller TV -torn, belysning av skyltar eller skyltar.

Dimmerbelysning är ett visuellt och mycket effektivt sätt att annonsera din etablering eller butik.

Bild
Bild

Datordriven installation

LED -enheten drivs huvudsakligen från 3 volt, när lysdioderna är vita, röda, gröna, blåa och andra lysdioder - i genomsnitt från 2 volt. USB -porten på en PC eller bärbar dator levererar 5 V, med en ström på högst en halv ampere. Detta innebär att ljusremsan, med ledning av effektreserveregeln, inte bör förbruka mer än 300 milliamper. För att minska matningsspänningen används följande tekniker:

  • seriell anslutning av färg -lysdioder i par, med parallell anslutning av dessa par;
  • parallell anslutning av vita lysdioder genom att sänka lågspänningsomkopplare, dämpningsdioder (men inte motstånd - de tar betydande effekt för sin uppvärmning på grund av ett spänningsfall när belastningen är på).
Bild
Bild
Bild
Bild

Faktum är att från 5 volt kommer vita lysdioder helt enkelt att brinna ut. Tillåtet för dem är en spänning på upp till 3, 3, vid en högre - de värms avsevärt på grund av styrkan i strömmen som passerar genom dem, som överstiger det driftsbetyg som anges i passdata för ett visst märke och en modell av det ljusa elementet . Slå på dem i serie (vi får en spänning på 2,5 V för varje) - de lyser knappt och ger praktiskt taget inte ljus.

För att göra detta måste du sänka strömförsörjningen från 5 till 3 V, med konventionella likriktardioder, anslutna i en kedja eller med den sk. DC-DC-omvandlare (inverterare), som till exempel omvandlar en spänning på 5 … 20 volt till 1, 5 … 4, 2, medan utgången ställs in av en regulator (variabelt motstånd), beroende på motståndet varav kortets mikrokontroller (omvandlare) anger det önskade värdet. Du kan justera utspänningen till 2 eller 3 volt med en platt skruvmejsel. Användare beställer omvandlare som själva ljusremsorna från kinesiska detaljhandelskedjor - online.

Bild
Bild

Om det finns en spänningsupptagningspunkt på 3,3 V i en dator eller bärbar dator (sådan ström används i de senaste generationerna av processorer) är det tillåtet att ta bort ett par ledningar från denna plats genom att borra ytterligare hål på rätt plats av fallet . Här behöver du en god kunskap om hur den bärbara datorn är arrangerad - för att inte av misstag inaktivera den genom felaktiga åtgärder och oacceptabel belastning av nätadaptern med ström. Andra spänningar kan tas från systemets enhet (inbyggd strömförsörjningsenhet): 5, 9, 12, 15, 19, 21 volt - styrs av vad du behöver, men överbelasta inte din strömförsörjning i termer av ström och ström.

I vissa fall, när uppgiften är att skapa både huvud- och nödbelysning i samma design, är ett motsvarande batteri (eller ett batteri av sådana batterier) anslutet till nätaggregatet.

I vissa situationer kan ett sådant batteri vara ett inbyggt laptopbatteri eller en avbrottsfri strömförsörjning; inga onödiga komponenter syns, eftersom batteriet i båda fallen monteras inuti datorn av tillverkaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fäster man säkert?

I rummet kan LED -remsan limmas på tapeten. Gör-det-själv-fästning av PSU innebär redan användning av ytterligare fästelement. PSU kan monteras på en vägg av vilket material som helst (från trä till gips), i hörnen kan den döljas i en nisch: ett kontrastfodral (mörkblått, till exempel mot en vitaktig bakgrund av väggen) kan förstöra hela utsikten i rummet. I hörnen är strömförsörjningen vanligtvis placerad bredvid PC -systemenheten, bakom bordets sida, den kan installeras direkt nedanför, under bordsskivan.

Det rekommenderas inte att limma något på sträcktaket, det rekommenderas inte att fästa det - tejpen kan lossna från plasten under sin egen vikt. I värsta fall sträcker sig själva takfilmen och förlorar sitt jämna och snygga utseende. I en kontorsmiljö kan kabeln som ansluter strömförsörjningsenheten till elnätet installeras i stål (tjockväggiga) golvlådor, tillsammans med andra kraftledningar som försörjer anställdas datorer, lagda i väggboxar som löper i hörnen, bredvid golvet eller under själva taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den vackraste - och lakoniska - användningen av dolda rännor, liksom en hemgjord nisch (i byggnadens tjocka yttervägg), för att ta bort inte bara ledningarna, utan också själva strömförsörjningen . Utanför är alla dolda element, förutom bandet och omkopplaren, inte synliga. Att fästa en LED -remsa på metall är en av de mest pålitliga och hållbara metoderna. I väggarna, om du inte arbetar i ett elektriskt mätlaboratorium eller ett röntgenkontor på en poliklinik eller ett sjukhus, tätt inhägnat från resten av byggnaden, är det svårt att hitta en metallbas.

Men alla möbler kan bli en sådan grund - till exempel finns metallguider ibland på hängande skåp. Tejpen som är limmad på en sådan plats ser både harmonisk ut (skrivbordet är helt upplyst) och vackert.

Ljus tejp, som har ett eget klibbigt lager, avlägsnar dock lätt papper, kartong (samma tapet), fiberplattor, väggar vitkalkade med vanlig kalk, eftersom alla dessa material är en dammig miljö.

Rekommenderad: