Ansluta Ugnen: Hur Man Ansluter Ugnen Till El Med Egna Händer? Vilken Maskin Ska Du Installera? Trådtvärsnitt

Innehållsförteckning:

Video: Ansluta Ugnen: Hur Man Ansluter Ugnen Till El Med Egna Händer? Vilken Maskin Ska Du Installera? Trådtvärsnitt

Video: Ansluta Ugnen: Hur Man Ansluter Ugnen Till El Med Egna Händer? Vilken Maskin Ska Du Installera? Trådtvärsnitt
Video: How to install your Electrolux Oven with Hob - Built Under installation 2024, Maj
Ansluta Ugnen: Hur Man Ansluter Ugnen Till El Med Egna Händer? Vilken Maskin Ska Du Installera? Trådtvärsnitt
Ansluta Ugnen: Hur Man Ansluter Ugnen Till El Med Egna Händer? Vilken Maskin Ska Du Installera? Trådtvärsnitt
Anonim

Matlagning är en av de viktigaste och viktigaste stunderna som gör att en person kan behålla sin egen vitala aktivitet. Idag finns det många olika enheter som gör att du kan laga mat för varje smak, med hänsyn till vissa egenskaper hos en viss person eller familj. Ugnen (ugnen) hjälper oss att baka mat och förbereda en hälsosam och välsmakande kulinarisk glädje. Låt oss prata om en så viktig fråga som att ansluta ugnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anslutningsregler

Om lägenheten har en spänning på 220 V är det inte ett problem att ansluta enheten. Om ett liknande 380 Volt -alternativ implementeras i rummet är det nödvändigt att använda kombinerade ugnar som kan fungera med denna spänning. Installationen görs bäst i ett kök i en lägenhet där det finns ett speciellt uttag för en sådan enhet. Men här måste du ha en dedikerad elektrisk ledning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt ledningskategorin bör du välja en viss typ, märke eller tvärsnitt av tråden som levererar elektricitet . Om installationen utförs i en extern eller dold form, bör bestämningen av bärkraftsledaren utföras. En sektion på 2,5 millimeter bör ersättas med 3,5 millimeter, eftersom tillverkare producerar moderna modeller med en effekt på minst 3,5 kilowatt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att notera att den gren som tillhandahåller strömförsörjningen till den elektriska ugnen måste vara utrustad med en egen strömbrytare. Dess effekt bör beräknas med hänsyn till den ström som förbrukas av tekniken. Vanligtvis pratar vi om en indikator på 16-20 A. Men om du också behöver använda samma spis med ugnen, bör valet av maskin baseras på den totala effekten för båda enheterna.

Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att det finns jordning, eftersom säkerheten för att använda en sådan enhet beror på den . I privata byggnader finns det inget sådant problem, men i lägenheter i en gammal byggnad händer det att det inte finns någon jordning.

Sedan måste du göra det själv genom att dra en extra trådkärna in i den gemensamma skärmen, som ligger vid ingången, och ansluta den till alla element av metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation och efterföljande anslutning av en elektrisk ugn kommer inte att skilja sig på något sätt från installationen av en gasanalog . En annan sak att göra är att utrusta ugnskabeln med en kontakt. Men allt är enkelt här - kabeln är vanligtvis tre -kärnig, och den gula tråden på tre kommer att slipas. Den ska anslutas till jordterminalen och de andra 2 skruvas till de andra två terminalerna. Pressning av kontakterna bör göras väl så att de inte värms upp och trådisoleringen inte smälter. Annars kan det orsaka kortslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och det sista steget i installationen blir att kontrollera enhetens funktion och starta den i viloläge. Aktivera ugnen, kontrollera indikationen, värme. När du är säker på att alla värmeelement är aktiva måste du köra enheten med full effekt. Termometern bör ställas in på en temperatur på cirka 160 grader och smörjmedlen inuti, applicerad på tillverkningsanläggningen, bör brännas ut.

Bild
Bild

Kan jag ansluta till ett vanligt uttag?

Många människor som står inför anslutning av elektriska ugnar är intresserade av möjligheten att ansluta en sådan enhet till ett vanligt uttag, som tidigare användes för en vattenkokare eller mikrovågsugn. Detta är tillåtet, men med tre villkor:

  • uttaget måste ha en ledning i form av en 3-kärnig tråd av koppar, som har ett tvärsnitt på minst 2,5 kvadratmeter. mm;
  • ugnen själv bör ha en effekt på högst 3,5 kilowatt;
  • i växeln bör en enkel maskin med en termisk splitter ersättas med en differentiallösning med en märkspänning på högst 16 ampere.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa svårigheter och olägenheter kan bero på det tredje villkoret . Vanligtvis har många människor en automatisk maskin för 16-25 ampere monterad på hela gruppen uttag och en maskin för belysning i lägenheten. Om uttagsmaskinen byts ut mot en 16-ampars differentialversion och ugnen är ansluten, blir det nästan omöjligt att använda andra elektriska apparater medan ugnen är igång och mat lagas.

Bild
Bild

Men här måste du välja - antingen att inte göra nya ledningar, inte installera ett separat uttag eller välja alternativet bekvämlighet och komfort. Att lämna ett enkelt maskingevär av modultyp i skölden är inte värt det. Installationen av ett nytt uttag för ugnen bör utföras högst 0,9 meter från golvet.

Den viktigaste punkten här är användarvänlighet. Dessutom bör uttaget inte placeras direkt bakom ugnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ansluter jag till elnätet på rätt sätt?

Låt oss nu prata om hur du korrekt ansluter hela systemet till el med dina egna händer. Först måste du välja rätt trådstorlek. Nu är en elektrisk ugn en "inte frosserig" teknik, som har en effekt på cirka 3-4 kilowatt. Men det är alltid nödvändigt att ha en marginal, så skåpet bör anslutas till en dedikerad linje med en stor ledarsektion än den på vilken effektbrytaren är placerad. Det bästa alternativet skulle vara ett tvärsnitt på 6 kvadratmillimeter.

Om du väljer en kabel av denna typ kommer den lugnt att klara en kontinuerlig belastning på 10 kilowatt. På en sådan linje kommer det inte att vara överflödigt att sätta ett automatiskt skydd av C32 -gruppen. Men aktien här kommer att vara solid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om enheten har en effekt på mindre än 8 kilowatt kan du installera en kabel med ett 4 mm tvärsnitt och leverera en spänningsstabilisator av C25-typen . Besparingarna blir högre och tillförlitligheten minskar inte. Om du behöver öka säkerheten kan du använda två-poliga brytare när du själv måste ansluta en sådan enhet. Om de fungerar kommer de att stänga av inte bara fasen, utan också noll, vilket är mycket viktigt när man bryter igenom isoleringen. Tråden används vanligtvis av VVGng eller NYM. Parametrarna kommer att vara 3 x 4 eller 3 x 6.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu gå direkt till anslutningen . Låt oss säga direkt att anslutning av en elektrisk ugn är mycket enklare än en kombinerad lösning. Anslutning av denna typ av utrustning kan utföras på flera sätt: 1-, 2- eller 3-fas alternativ. Om elnätet har en spänning på 220 V, är ett enfasalternativ den bästa lösningen. Oftast talar vi om en sådan konfiguration, och därför kommer vi att överväga den.

Efter att det inbyggda skåpet har installerats i köksväggen drar du ut bakstycket där det elektriska anslutningsschemat visas. Bestäm positionen för jordning och strömkabel.

Om det plötsligt inte finns någon jordning, ska du inte försöka installera det själv, utan bjud in specialister från strömförsörjningsorganisationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många bostäder är anslutna med en tre-ledarkabel. För att korrekt ansluta den elektriska ugnen till nätverket kan du använda speciella hoppare av koppar med ett tvärsnitt på minst 6 millimeter, som finns i fördelningsboxen. Låt oss nu prata specifikt om anslutningsdiagrammet:

  • bultar numrerade 1-3 förenas med en stapel markerad med bokstaven L;
  • en anslutning till kommer att vara för bultar 4-5 med bokstaven N;
  • och den återstående bulten med bokstäverna PE används för jordanslutningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ledningarna ska placeras enligt följande:

  • brun blir fasen som ansluter till L1-3-terminalerna;
  • mörkblå - fixering på nummer 1 och 2;
  • grön mark går till motsvarande terminal.

Efter att ha genomfört alla nödvändiga installations- och anslutningsprocedurer kontrollerar vi enhetens funktion. Om det inte uppstår gnistor när elektrisk ström tillförs, det inte finns någon rök och främmande lukt, lysdioden fungerar bra, det betyder att allt är korrekt anslutet enligt fabriksinstruktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Låt oss nu säga lite om säkerhetsreglerna när den inbyggda versionen av ugnen är ansluten. Försiktighet måste iakttas inte bara under arbete med elektriska ledningar, utan också när det är just anslutningen av en inbyggd eller separat ugn som utförs. Först och främst talar vi om personlig säkerhet.

Med tanke på det faktum att den elektriska ugnen har en ganska allvarlig energiförbrukning är det nödvändigt att utföra ytterligare elektriska ledningar under den, med hjälp av en oskadad och odeformerad tråd med ett ledartvärsnitt som leder en ström på 2, 5 eller 4 kvadrat millimeter.

Men detta kommer att vara relevant om du måste arbeta med en ugn vars effekt överstiger 3,5 kilowatt.

Bild
Bild

Anslutningen av ledaren som leder strömmen bör uteslutande utföras via en separat maskin, där det är enkelt att ansluta även hällen, som drivs av el. Själva maskinen, som fungerar hemma, bör väljas beroende på värdet på hela lasten som levereras till den och lägga till någon annanstans 10% till denna indikator.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att efterföljande användning av en sådan enhet ska vara säker måste jordningen utföras korrekt . Och om huset är privat, så kommer detta inte att vara ett problem. Men om vi talar om ett rum i ett flerfamiljshus som byggdes för flera decennier sedan, då måste du jorda en separat kärna till bussen till en gemensam elpanel. Om vi pratar om en teknik med inte mycket hög effekt upp till 3 kilowatt, och ledningarna i huset kommer att vara ganska bra och klara fullt ut belastningarna, då kan vanliga euro -uttag användas för installation av ugnar.

Bild
Bild

Fel

Det bör sägas att om anslutningen utförs av en lekman, ökar risken för olika problem och fel under ugnens funktion avsevärt. Låt oss titta på de vanligaste problemen med denna teknik. En av dem är att ugnen ständigt slår ut maskinen. Det kan finnas flera anledningar till detta.

  • Kanske, samtidigt med denna enhet, ingår andra elektriska hushållsapparater i nätverket, vilket helt enkelt ökar belastningen på nätverket. Du kan försöka stänga av dem.
  • Problemet kan vara att spänningen hoppar i nätverket. Därför utlöses RCD.
  • På grund av kränkning av trådisoleringen kan elektrisk ström strömma in i enhetens kropp. Då blir ugnen kort om huvudkabeln är skadad.
  • Kontakten, själva sladden eller uttaget, där enheten är ansluten, har fysiska skador.
  • Strömväljaren kan också misslyckas. Ett tecken på detta är driften av maskinen efter en viss drift av enheten.
  • Om det finns problem med värmeelement.
  • Om fläkten går sönder och ugnen bara överhettas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat vanligt problem är att enheten inte värms upp. Först måste du utesluta sådana triviala problem som störning av nätfiltret, fel på förlängningssladden, utbrott i uttaget, brist på spänning i nätverket, fel på nätsladden, nedbrytning av själva kontakten osv.. Därefter bör du ringa enhetens element för att bestämma platsen för störningen. Som regel hittar befälhavaren problemet antingen i enhetens styrenhet, strömbrytaren eller vid kontroll av värmeelementen. Som regel ligger problemet i det senare fallet. Det kan också orsakas av felaktiga ledningar.

Ett annat ganska vanligt problem är överhettning av en elektrisk ugn . Vanligtvis är det en termostatfel. Men ett sådant problem kan bara elimineras av en specialist som har lämplig utrustning till hands. Det händer också att enheten värms upp väldigt mycket precis utanför. I det här fallet kommer vi troligen att prata om ett fel på kylfläktarna. En specialist kommer att lösa ett sådant problem på en timme.

Bild
Bild

Det finns också andra fel. Till exempel tänds ugnen helt enkelt inte. Kontrollera sedan spänningsmatningen till den elektriska apparaten. Det är ibland orsakerna till ugnsfel kan vara ett enkelt strömavbrott eller problem med uttaget. Det händer också att sladden helt enkelt brinner ut. Speciellt ofta uppstår ett sådant problem när sladdens längd är lång, det brinner ut någonstans på en plats som är utåt otillgänglig för användaren. Om ett problem uppstår, kontrollera omedelbart kabelns integritet på alla ställen.

Det händer också på moderna modeller att om det ens dyker upp en mikrospricka på dörren någonstans, kommer det att bryta tätheten i strukturen . Så om ett problem uppstår bör du noggrant inspektera enhetens integritet. Ett annat vanligt misstag som användare möter är en trasig temperatursensor. Detta element är oerhört viktigt, eftersom det skyddar möblerna som omger ugnen från eld.

Bild
Bild

Om enheten är väldigt varm kommer sensorn att ta emot denna information och stänga av enheten automatiskt. Det händer ofta att den här delen helt enkelt fastnar och behöver bytas ut.

En annan orsak som kan orsaka eventuella fel är ett fel på styrkortet . Låt oss säga direkt att det här kortet inte kan repareras, det behöver bara bytas ut. Och du ska inte försöka reparera det, för efter lödning fungerar det fortfarande inte länge i normalt läge. Det bör noteras att anslutning av ugnen är en ganska ansvarsfull process, som måste behandlas med allvar. Du bör inte försöka skapa en anslutning om du inte har grundläggande kunskaper inom elektroteknik, då är det bättre att kontakta en specialist. Och med sådan kunskap kommer det inte att vara svårt att ansluta ugnen bokstavligen inom ett par timmar.

Bild
Bild

Dessutom kommer detta att spara pengar på att locka till sig en specialist och ger en möjlighet att få erfarenhet av detta.

Rekommenderad: