Bordslampa (128 Bilder): Vita Dagsljusmodeller Och Dekorativ Kristall, Trådlös, Batteridriven Och Dimbar

Innehållsförteckning:

Video: Bordslampa (128 Bilder): Vita Dagsljusmodeller Och Dekorativ Kristall, Trådlös, Batteridriven Och Dimbar

Video: Bordslampa (128 Bilder): Vita Dagsljusmodeller Och Dekorativ Kristall, Trådlös, Batteridriven Och Dimbar
Video: IKEA Smart belysning – Så gör du: Anslut LED-lampa till fjärrkontroll 2024, Maj
Bordslampa (128 Bilder): Vita Dagsljusmodeller Och Dekorativ Kristall, Trådlös, Batteridriven Och Dimbar
Bordslampa (128 Bilder): Vita Dagsljusmodeller Och Dekorativ Kristall, Trådlös, Batteridriven Och Dimbar
Anonim

De första lamporna som kunde bäras från bord till bord dök upp bland de gamla grekerna och romarna. Det här var oljelampor. Mycket senare ersattes oljan med fotogen. Det blev lättare att använda en sådan lampa - den rökte inte. Men med elens intåg har bordslampor blivit ett oändligt attribut för både bostadshus och privata institutioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Varför älskar vi sådana lampor? För att de har ett antal fördelar för ändamålen:

  • Mångsidighet : Med rätt inredning kan lampor inte bara fungera som en bordsanordning, utan också en ljuskrona eller nattlampa.
  • Möjlighet att koncentrera ljusstrålen : En teleskoplampa eller en modell på ett stativ kan belysa det önskade området med en liten vridning av stammen, som många andra typer av lampor.
  • Rörlighet : Lampornas vikt är mellan 200 g och 5 kg. Även en tonåring kan ta henne till någon annan plats.
  • Trådlös funktion : moderna alternativ - lampor med USB -kontakt eller batteriladdning.
  • Dekorativa egenskaper : Med hjälp av en ljus lampa kan du dekorera ett blekt rum eller släta ut ett upplopp av färger med lugna färger. För att slutföra det skapade utseendet på rummet hjälper en lampa i en viss stil med icke-standardiserade tekniker.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Finns det några nackdelar med bordslampor? Det finns mycket färre än meriter. Men även om armaturen har en träbotten är den fortfarande ömtålig. Glödande elementet i sig kan vara farligt för barn: det är varmt, går lätt sönder och är skadligt om det kommer i nära kontakt med ögonen. Och strukturen kommer snabbt att misslyckas vid ett oavsiktligt fall.

De flesta lampor har inte så lång elkabel som vi skulle vilja, och detta begränsar användningsområdet. Och det kanske viktigaste problemet är återvinning. Vi är vana vid att slänga använda glödlampor i papperskorgen när detta bara kan göras med konventionella glödlampor.

Halogen- och lysrörlampor ska överlämnas till särskilda insamlingsställen för ytterligare demontering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Bordslampor av konventionella modeller består av en sockel, ett ben, en plafond, en sockel (hållare), en glödlampa, en elektrisk kabel med en kontakt för ett uttag och en strömbrytare som sitter på själva tråden eller på basen, ett ben, en plafond. Elektricitet strömmar från uttaget till lampan genom en strömbrytare. Med sin hjälp stängs eller öppnas den elektriska kretsen, strömmen matas till enheten.

Lampor kan monteras på en klädnypa, klämma (klämma), eller helt enkelt installeras på ytan. Klädnypan och klämman kan endast fästas vid bordskanten eller på en närliggande hylla. Den stabila basen gör att lampan kan placeras var som helst på en horisontell yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bordslampor skiljer sig också åt i olika typer av omkopplare:

  • sladdlös (knapplös);
  • sensorisk;
  • dimbar;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • dimbar pekskärm;
  • tryckknapp, med installation på en tråd;
  • tryckknapp, med installation på karossen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Genom sitt utseende kan bordslampor vara:

  • Klassisk - elegant och stram, återhållsam och vacker. De används både på kontoret och i sovrummet. Trevligt diffust ljus är ett särdrag hos dessa armaturer.
  • Kontor . Funktionalitet och bekvämlighet är det som utmärker dessa lampor. Huvudsyftet är platsbelysning av arbetsplatsen. Det betyder att den kan användas inte bara på kontoret, utan också hemma, samt belysa barnets skrivbord. Lampor med dimmer (dimmer) ger tillräcklig belysning av någon del av arbetsplatsen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Med en transparent bas . En sådan lampa passar perfekt in i nästan vilken stil som helst, eftersom det genomskinliga benet kan ha en strikt geometrisk form eller i form av en pretentiös figur. Effekten av ett svävande ljus kommer att vara inneboende i en sådan lampa.
  • Ekostil . Användningen av drivved, träbitar som bas och ett ben, sugrör, grässtrån, vinrankor, torkade blommor för att dekorera plattan gör sådana lampor riktigt hemtrevliga. Dessa lampor kan tillverkas av hantverkare, de låter dig slå på din fantasi med full effekt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Golvlampa . En sådan lampa är inte en golvlampa, men den har ett högt ben som placeras på bordet. När ljuset är tänt, i mörkret, flyter golvlampor med en lampskärm på sängbordet och försiktigt upplyser sovplatsen.
  • Tiffany lampor . En färgad glasskärm och ett trä- eller metallben är elementen som gör en sådan lampa utomordentligt vacker. Själva namnet låter oss tala om det som ett konstverk.
  • Dekorativ . Huvuduppgiften för dessa lampor är inte belysning, men inredning. Därför kan de anpassa sig till vilken stil som helst. Ett grytformat ben med en klocka och en lampskärm, täckt med gzhel, passar perfekt in i sovrummet. Basen i patina brons och broderad canvasskärm lyser upp ett rustikt rum. Ett vikbart kromben, en metallskärm med förstoringsglas och belysning gör arbetsplatsen i ett högteknologiskt kontor väl upplyst och elegant. En kristallblomslampa med flera klockor kommer perfekt att spela rollen som nattlampa i en ung flickas rum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lampor för barn föreslå utförande av okrossbart material (metall eller plast). Din baby kommer att somna bredvid ett snällt ljus - en Minion eller en gnome, en Smurf eller en nalle. Lampor för barn i skolåldern kan dekoreras för att matcha dem, till exempel en fotboll eller en fjäril. Det viktigaste är att ljuset måste matcha lampans funktionalitet: belysa arbetsytan eller vara bakgrundsbelyst på natten.
  • Cabriolet lampa fungerar från elnätet, men har samtidigt ett flexibelt ben som gör att du kan ge det en ny form. Den är upphängd med en klämma, vilket är viktigt för ett litet bord. Till vilken stil det tillhör beror på komponenterna. Men en sådan lampa kan inte kallas klassisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Trådlöst batteridrivet låter dig bära den till mörka garderober eller gå ner med den till källaren. En sådan lampa kan tillverkas i form av en ikonlampa eller en fotogenlampa, därför kan den mycket väl vara ett inredningselement.
  • Lampa med USB -kontakt låter dig ansluta den till en bärbar dator eller surfplatta. Detta belysningsalternativ sparar användarens ögon med teknik, eftersom en lysande skärm i ett mörkt rum kan plantera syn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Armatur med två lampor kan vara av golvtyp eller i form av en ljusstake. Kommer att se harmoniskt ut på en keramik- eller mässingsbas.
  • Multifunktionell modell med klocka och väckarklocka, termometer, barometer. En modern enhet som låter dig snabbt analysera tillgänglig information och vakna i tid.
  • Strömavtagarlampa - detta är en design med ett extra gångjärn som gör att du kan installera lampan högre eller lägre mot bordsytan. Bordsklämman säkrar den ordentligt. Sådana mönster används ofta av specialister som arbetar med små delar: urmakare, kosmetologer, tandläkare etc.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glödlampor

Valet av lampor för en armatur beror på plats och avsedd funktion, liksom den valda stilen. Dessutom får man inte glömma säker användning av belysningsarmaturer. En lampa med glödtråd med hög effekt ska inte skruvas fast i en bordslampa med tygskärm.

För armaturen kan du välja följande typer av lampor:

  • Glödlampa - den billigaste, mest bekanta och kortlivade enheten med ett gult glödspektrum.
  • Halogen lampa - analogt med den föregående, men med en buffertgas. Det är dyrare, men det håller också längre. Har ett naturligt glödspektrum.
  • Fluorescerande ljuskälla med gasurladdningsegenskaper. Förutsatt att de sällan slås på och av, kommer sådana lampor att hålla 20 gånger längre än konventionella lampor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Neon bordslampor Är ett dekorativt element för avkoppling.
  • Infraröda lampor Är föremål för behandling och förebyggande av förkylning. Används på medicinska institutioner och hemma. Kräver medicinsk rådgivning före användning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blanketter

Den klassiska formen på en bordsbelysningsarmatur är rund eller fyrkantig. Med en skärm (lampskärm) för en eller två eller tre glödlampor. Moderna lampor är en mängd olika idéer. Inte ens alla kontorslampor kan kallas vanliga. Ovanliga presenteras av professionella designers i en enda version och en transportör för massköparen.

Och om designer saker inte är överkomliga för alla, så har många råd att köpa en glaslampa i form av en uggla. Ljuslampor kommer att se väldigt vackra ut på en smidesljusstake. Barn kommer att glädjas åt katter och hundar. Möss på batterier med sitt ljus hjälper dig att läsa din favoritbok. En giraffformad golvlampa kommer att belysa barnets rum uppifrån.

På den gröna duken på ett stort bord med två pollare skapar en lysande jordglob en känsla av tillförlitlighet och okränkbarhet för allt runt omkring. Och paraplylampan som står på sängbordet kommer att berätta om en viss lättsinne hos sin älskarinna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Eftersom de minsta lökarna väger 200-300 gram tar de också lite plats. De flexibla USB -armaturerna passar enkelt i en bärbar portfölj eller i handskfacket på en bil. De vanliga bordslamporna kan klassas som medelstora. Den vanliga höjden är 35-40 cm över bordsskivan, men når 80 cm. Stora är inte så höga som tunga.

De kan vara gjorda av skrymmande material som en träbit eller sten eller betong. Men höga lampor finns också. De används i professionella verkstäder, organisationer och medicinska institutioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att till exempel använda en hög bordslampa med strömavtagare hemma behöver du följande förutsättningar: ett stort rum, ett stort bord. I ett litet rum skulle sådant vara olämpligt, om det inte är den enda ljuskällan.

Bild
Bild

Material (redigera)

Materialen som används för att göra det nödvändiga kan vara desamma för basen, benen och skuggan, eller olika. För tillverkning av bordslampor används följande oftast:

  • Glas - matt eller flerfärgad, färgad eller målad. En sådan armatur kan vara gjord av ett stativ och en platta, eller representera en enda struktur. Till exempel en parallellpiped gjord av färgat glas med neonlökar inbyggda i den.
  • Kristall , som kräver dess snitt för att visa all sin skönhet när ljuset är tänt. En dyr version av ett transparent material som gör rummet regnbågsfärgat.
  • Porslin med en miniatyr skriven på den - det här är ett mästerverk som kräver beundran. Porslinslampor kommer att dekorera sovrummet och vardagsrummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Rotting nyans - ett levande exempel på lantlig stil eller ekostil. Naturmaterial gör rummet mjukare och ljuset varmare.
  • Carbolite bordslampan kallas också "NKVD -lampan" eller "stalinka". Syntetisk polymer som passar bra med retrostil.
  • Metall - materialet av vilket både plattor och ställningar är gjorda. De kan målas i alla färger, med eller utan mönster.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Textil Du kan köpa lampskärmar med lampan eller göra din egen. Både tyget och dess struktur kan vara mycket olika. Och det här låter dig välja en nyans för vilken stil som helst. Använd i så fall energibesparande lampor - de värms upp mindre och skapar inte brandrisk.
  • Papper - kartong och ris, korrugerade och självhäftande. Välj en modell och gör skuggan själv. Detta hjälper dig att självaktualisera och göra rummet mer bekvämt. Men papper nyanser i kinesisk stil kan köpas i butiker också.
  • Träelement lampor kan vara massiva eller öppna, naturliga eller målade. Allt beror på designen och författarens önskan. Sådana saker är individuella och därför dyra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Plast - tillsammans med glas, det mest populära materialet. Det är billigt, mycket mångsidigt, lätt och bekvämt. Men du kan bara använda den om lampan är öppen, eftersom plast praktiskt taget inte överför ljus.
  • Mässing . Även i den mest populära kinesiska webbutiken börjar priserna på lampor av denna metall på 4,5 tusen rubel. Riktiga mästerverk kostar närmare 100 000 rubel.
  • Brons - mer elegant material. Tunga, men vackra, utsmyckade bitar kommer att dekorera ett sovrum i klassisk design.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger och mönster

Designers och artister drar en villkorlig gräns mellan kalla och varma färger på paletten. Därför kan du fokusera på dessa data när du väljer en belysningsenhet. Din lampa kommer att uppfattas som kall om den är blå, lila, blå. Varma färger inkluderar rött, rosa, orange, gult.

Men grönt, lila, turkost är halvtonfärger. En ljusgrön lampa ger lugn i ett rum med ett rikt grönt färgschema. En vit, svart eller grå lampa ser kall, sträng, formell ut. Men trots allt förbjöd ingen att göra ljuskällan mångfärgad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Wenge -färgen är olika bruna nyanser som imiterar träets struktur. Wengestativet och beige lampskärmen är en klassisk snygg kombination som passar många stilar.

Men det handlar inte om själva färgen, utan om presentationen av din lampa. Det kan ju dekorera, bli en ljuspunkt eller vara ett missförstånd. Ritningar kan lysa upp inte riktigt rätt färg. Blåblå Gzhel på ett vitt överkast med samma lockar och blommor - och vem skulle våga kalla ditt sovrum kallt? Allt beror på färgkombinationen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trendig design

Lamporna har också sina egna couturiers:

Atmosfär Globemakers - ett företag som låter dig kombinera geografi och belysning. Detta är verkligen pedagogiskt arbete - globes med intern belysning. Det finns många alternativ och inte bara stationära.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design tänkte Angela Jensen och ingenjörssinnet Ger jansen skapat en helt ovanlig lampa som svävar över basen på elektromagnets kraft. Det är väldigt vackert. Och väldigt dyrt.

Bild
Bild

Balanserad stenlampa - lampans namn, vars ben består av stenar som balanserar på varandra. En sådan lampa kommer att göra den ljusare inte bara i rummet, utan också i duschen.

Bild
Bild

Alien Abduction Lamp Är ett UFO som drar en nästan riktig ko i plattan med sin stråle. I det här fallet lyser inte bara utrymmet under strålen, utan också det flygande tefatets kropp.

Bild
Bild

Ewa sendecka Jag kom på en transformerande lampa som du kan sätta, sätta, hänga, rulla från plats till plats. En vacker lampa med en rosett (eller en bukett - vem ser vad).

Bild
Bild
Bild
Bild

Lyckligtvis finns det många kreativa människor i världen. Därför kan vi se lampor med flerfärgade luftbubblor som svävar i en oljekolv och lyser behagligt upp vårt rum. En engren med en fågel som sitter på den och en LED -lampa är ett underbart nattljus i alla rum. I samma hantverksteknik med trä kan du se en björn luta sig mot en trädstam, i vars grenar är dolda lampor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den klassiska porslindansaren under lampskärmen är en hyllning till stil och tid. Men lampan kan vara med andra figurer av människor och djur. Lampor med figurer kommer perfekt att dekorera vardagsrum och sovrum. Fans av ekostil kommer att älska dalbanorna med skal. Trådlösa spotlights kan placeras inuti ett stort skal och skapa en riktig saga för barn och vuxna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fans av Tiffany -stil kommer att älska glasmålningslampan av mångfärgat, klart glas. Men någon kommer att vara intresserad av benets och plafondens design med hjälp av decoupage -tekniken. Blommotiv kommer att tilltala fans av Provence eller lantlig stil. Men eftersom decoupageservetter handlar om helt andra ämnen blir det inte svårt att välja egna teman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar

Följande modeller är lämpliga för olika stilar:

  • Klassiska lampor lämplig inte bara för den klassiska stilen, utan också för nyklassicism eller fusion.
  • Kontorslampor kan användas i stil med minimalism och konstruktivism.
  • Provence och land, loft och etniskt - stilar som, när de används korrekt, kommer att bli nöjda med ekolampan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Golvlampa - beroende på hur benet och lampskärmen är utformade kommer golvlampan att passa både retro- och popkonststilar.
  • Tiffany lampor - det här är modern, avantgardistisk eller art deco - olika stilar med olika önskemål.
  • Armatur med två lampor passar perfekt in i Empire -stilen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Högteknologisk älskar metall och glas utan pretentiöshet.
  • Floristik kommer att vara lämpligt i både rokoko och Provence.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Det finns otaliga bordslampa tillverkare runt om i världen. För varje smak och plånbok. Men trendsättarna för detta tillbehör är italienare. De mest populära tillverkningsföretagen från Italien och inte bara:

Reccagni Angelo . Ett italienskt märke som tillverkar belysningsarmaturer av olika slag. Delar är individuellt utformade och patenterade i Europa. Sortimentet innehåller mer än 2000 artiklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maytoni . Tyskt märke med tysk kvalitet, som producerar klassiska belysningsarmaturer. Produkterna exporteras till femton länder runt om i världen. Huvudmaterialen är glas, metall, plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mantra . Ett varumärke från Spanien med en intressant designmetod för sina produkter. Deras produkter är av hög kvalitet och billiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lysande . Australierna är oroliga för miljön. Deras produktion minskar skadliga utsläpp till atmosfären genom att skapa miljövänliga produkter. Det finns mer än 3000 namn på belysningsarmaturer för detta företag på marknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Camelion . Ett av de mest populära företagen. 10 produktionsanläggningar finns på 5 kontinenter. Sortimentet innehåller olika typer av ljuskällor, batterier och laddare. Priserna på produkterna är ganska demokratiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eglo . Märkesfabriker bosatte sig i Indien, Kina och Ungern. Miljömaterial i miljöförhållanden gör att varorna inte är de billigaste. Men på bekostnad av arbetskraft försöker företaget sänka kostnaden för sina produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

EPOK . Ett ryskt märke som specialiserat sig inte bara på tillverkning, utan också på bearbetning av belysningsutrustning. Företagets lager finns i hela Ryssland. En del av designutvecklingen uppskattades av ryska och internationella experter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man en lampa?

Med hjälp av belysningsarmaturer med raka linjer, i form av strikta geometriska former, kan du betona auktoriteten och affärsmässigheten hos ägaren av rummet. Runda former, användningen av blommiga och animalistiska teman kommer att berätta om ägarens karaktär lika mycket. Om lampan placeras bredvid en spegelyta blir rummet ljusare och större.

En viktig faktor vid val av lampa är ljusspektrumet.

Glödlampor avger gult ljus och irriterar inte ögonen. Lysrör är ekonomiska, men inte alla är nöjda med sitt vita ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lika viktigt att välja material: det måste vara hållbart, vackert, säkert. Och du måste också komma ihåg de avsedda funktionerna för det framtida köpet:

  • På ett datorbord en kontorslampa med vridbar mekanism och möjligheten att närma sig bordsskivan är ganska lämplig. Det kan vara metall eller plast, tryckknapp eller beröring. Monteringsmetoden kan vara vilken som helst, men glödlampan ska göra det möjligt att inte anstränga din syn, men inte heller att blinda.
  • Till vardagsrummet du måste välja en belysningsenhet som är i harmoni med det omgivande rummet. Glödlampan ska vara vanlig med filament eller halogen, eftersom den behövs för att läsa och skapa lugn belysning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sovrum - en plats för vila och avkoppling. Mjukt ljus för toalettbordet, dimmerläge och tryckknappsbrytare - det är de egenskaperna en lampa bör ha.
  • Lampa till barnkammaren - det här är säkerhet, vilket betyder ljushet, en dimmer eller nattlampa, en omkopplare med en knapp eller en sensor, och estetisk attraktion kommer inte att vara överflödig.

När du väljer en lampa för din arbetsplats, välj en lampskärm som inte blinkar, annars blir dina ögon trötta. Dessutom är ljusa färger irriterande för nervsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Originalinredning

I ett hus med träläggning installerar du lampor av samma material: vackert, mysigt, varmt. Och i rummet för den framtida astronauten, förutom det stjärnklara taket, satte lampan "Starry Sky". I ett rum med bara en madrass kommer en vanlig glödlampa som är upphängd från en metallstav, som är böjd i form av ett ställ, att se bra ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så länge denna artikel var, hade vi fortfarande inte tillräckligt med utrymme för att beskriva varje bordslampa som någonsin uppfunnits. Så du har massor att välja mellan.

För vad en "smart lampa" är, se följande video.

Rekommenderad: