Gatulampa Med Rörelsesensor (39 Bilder): LED -vägg- Och Golvtyp Av Gatubelysning På Batterier

Innehållsförteckning:

Video: Gatulampa Med Rörelsesensor (39 Bilder): LED -vägg- Och Golvtyp Av Gatubelysning På Batterier

Video: Gatulampa Med Rörelsesensor (39 Bilder): LED -vägg- Och Golvtyp Av Gatubelysning På Batterier
Video: Motion Sensor LED Closet Light - Battery Powered Wardrobe Lighting Ideas 2024, Maj
Gatulampa Med Rörelsesensor (39 Bilder): LED -vägg- Och Golvtyp Av Gatubelysning På Batterier
Gatulampa Med Rörelsesensor (39 Bilder): LED -vägg- Och Golvtyp Av Gatubelysning På Batterier
Anonim

En gatubelysningsapparat med rörelsesensor är numera ett mycket effektivt och ekonomiskt verktyg för den mest rationella användningen av el både för juridiska personer och organisationer och för individer som bor till exempel i ett privat hus. Trots allt blir teknik som gör det möjligt att automatisera vissa hushållsprocesser nu särskilt populär.

Bild
Bild

Fördelar

Naturligtvis är den största och viktigaste fördelen med en sådan enhet en betydande energibesparing på grund av att gatlampan bara fungerar när en person eller ett annat levande föremål befinner sig i sitt täckningsområde. I andra fall, efter en tid, varefter ingenting händer, stängs en sådan lampa av.

Sådana system använder en mängd olika sensorer, som har ett antal av sina fördelar och nackdelar

  • Infraröda rörelsesensorer . Bland fördelarna är deras säkerhet, sensorerna utlöses endast genom att leva stora och tillräckligt varma föremål och ett brett arbetsområde över hela området. Bland bristerna finns följande: naturliga faktorer kan störa driften av en sådan sensor, och om objektet har skydd mot infraröd strålning fungerar sensorn inte.
  • Ultraljudsdetektorer . De kan reagera på vilket objekt som helst och är inte beroende av naturliga faktorer. Också relativt billig. Av nackdelarna bör det noteras den negativa påverkan på vissa djur, lågt intervall och brist på reaktion på objektets smidiga rörelse.
  • Mikrovågssensorer . De har mycket bra känslighet, vilket gör att de kan reagera på föremål bakom tunna skiljeväggar, är kompakta i storlek och är inte beroende av yttre naturliga stimuli. Nackdelarna inkluderar höga kostnader, risken för falska larm och risken för mikrovågsstrålning för människor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med sådan gatubelysning inkluderar också följande egenskaper:

  • bekvämlighet;
  • mångsidighet;
  • varaktighet.

Efter att ha installerat gatubelysningssystemet med sensorer går det i automatiskt läge. Dessutom är ett sådant system lämpligt för alla typer av ljuselement och kan fungera i flera år. Om belysningssystemet med rörelsesensorer också är trådlöst, har det en obestridlig fördel, som är oberoende av en stationär strömkälla.

Bild
Bild

Varianter av sensorer

Bland de vanligaste rörelsesensorerna som används i utomhusbelysningsenheter kan följande typer särskiljas: mikrovågsugn, ultraljud, infraröd och kombinerad.

Mikrovågsdetektorer är små och mycket känsliga … De säkraste sensorerna är med rätta infraröda. Och enligt typen av arbete är de indelade i aktiva och passiva, som reagerar på temperaturförändringar. Bland sensorerna finns också kombinerade alternativ, som kombinerar egenskaperna hos olika detektorer. En sådan sensor är den mest exakta och samtidigt den dyraste.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av sensor kan den delas in i kabel, trådlöst och dolt . Trådbundna sensorer är en av de billigaste och installeras i en byggnad under renovering av säkerhetstjänster. Wireless använder radiovågor för att överföra en signal. Och dolda sensorer kan vara trådbundna eller inte.

Efter plats kan sensorerna delas in i tak och vägg

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fungerar de och hur fungerar de?

En rörelsesensor är en enhet som tar emot extern information, omvandlar den till signaler och sedan antingen triggar och slår på enheten eller inte. Det bör sägas att principen för användning av sådana sensorer inte utgör några svårigheter. Till exempel, när det gäller en infraröd detektor, reagerar den på termisk strålning från stora levande föremål i sitt verksamhetsområde. Sedan går signalen genom spegelsystemet till sensorn, som tänder lampan.

Ultraljudsdetektorer skickar vågor med en viss frekvens (vanligtvis 20-60 kHz) ut i rymden, som reflekteras från objekt, återvänder med en annan frekvens. Beroende på parametrarna för den reflekterade vågen börjar sensorn att fungera och tänder belysningsenheten. Mikrovågssensorn fungerar på samma princip som den ovan. Den enda skillnaden är att en sådan sensor skickar mikrovågor (1-1000 mm långa) ut i rymden, och inte ultraljud.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att alla sensorer, oavsett princip och enhet för deras funktion, har en viss uppsättning tekniska egenskaper, nämligen: ljuskänslighet (2-1000 Lux), detektionsavstånd, driftspänning och strömfrekvens, svarshastighet, spridning vinkel och ljuseffektflöde samt driftstemperatur.

Dessa sensorer inkluderar fördröjningstimers för enhetsutlösare och drifttidsregulatorer. Och dess känslighet beror direkt på antalet linser i sensorn: ju fler, desto bättre.

Bild
Bild

Typer av lampor

För gatubelysningsarmaturer kan du hitta flera parametrar enligt vilka de ska klassificeras.

En av dessa parametrar är tilldelning . Enligt den är lamporna indelade i utomhusenheter, hushållsapparater och apparater för industri- och arbetslokaler.

Bild
Bild

Med ljusflödets färg de är uppdelade i lampor med ett gult sken, med ett vitt neutralt, och även med ett kallvitt ljus.

Bild
Bild

Genom deras konstruktiva skillnader belysningsenheter finns i form av gatlyktor, rörelsedetekterande strålkastare och lysdioder.

Ett exempel på en väggmonterad gatlampa med rörelsesensor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt den strömkälla som används gatubelysningsenheter är indelade i stationära, autonoma (de använder batterier) och icke-flyktiga (solpaneler med laddningsbart batteri används). Det bör noteras att endast LED -element fungerar från solpaneler, eftersom de förbrukar mindre el.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lätta element

Det måste sägas att armaturer också skiljer sig åt i vilken typ av ljuselement som används i dem. Det beror direkt på vilka tekniska egenskaper enheten kommer att ha.

Följande typer av ljuselement kan särskiljas: klassiker med en glödlampa eller med en energisparlampa, LED, halogen och gasurladdningskällor.

  • Den mest lönsamma av dem när det gäller deras egenskaper bör kallas LED , förbrukar ett minimum av energi och inte avger värmestrålning. Dessa lampor, trots sitt betydande pris, är bäst lämpade för användning tillsammans med rörelsesensorer.
  • Klassiska glödlampor för användning i kombination med rörelsessensorer är dåligt lämpade, eftersom belysningselementet snabbt slits ut i sådana driftsätt med frekvent påslagning. Den enda fördelen med detta gamla belysningsalternativ är dess låga kostnad, som dock inte förnekar alla de betydande nackdelarna med glödlampor.
  • Halogenlampor i denna lista är en korsning mellan LED och klassiker, eftersom de å ena sidan förbrukar mindre el än glödlampor, men å andra sidan avger de sin egen värme, till skillnad från lysdioder.
  • Kvicksilverlampor är ett slags gasurladdning. Men de använder kvicksilverångor, vilket är deras nackdel, eftersom sådana lampor måste kasseras på ett speciellt sätt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa inkluderar också xenon, metallhalogenid (hög kostnad) och lysrör. Den senare använder en fosforsubstans på lampans inre yta.

Applikationsområde

Det bör noteras att tillämpningsområdet för sådana rörelsesensorer för närvarande är mycket omfattande.

När du väljer en armatur med rörelsesensor bör du överväga tillämpningsområdet . När allt kommer omkring beror ett antal av dess egenskaper direkt på det.

På grund av deras goda ekonomiska prestanda har rörelsesensorer hittat applikationer inom följande områden: gatu- och kontorsbelysning, kontroll av enheter i ett automatiserat hem, säkerhetssystem och larm

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rörelsesensorer för belysning används också i kombination med vägglampor, gatulampor och strålkastare

Det bör noteras att belysning med rörelsesensorer har funnit sin tillämpning även på personliga tomter. Den används som dekorativ trädgårdsbelysning eller för belysning som pooler

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man utomhusbelysning för ett lanthus?

För närvarande används utomhusbelysning i form av armaturer med rörelsessensorer alltmer. Sådana belysningsanordningar används i privata och lanthus, i industri- och arbetsområden och i parkområden.

När du väljer en armatur för ditt hem bör du ta hänsyn till dess skydd mot den yttre miljön (till exempel fuktbeständighet, dammbeständighet etc.), hur den är monterad på väggen, liksom dess nominella effekt och dimensioner.

Enhetens kraft bestämmer till exempel de övergripande dimensionerna och sättet att montera armaturen.

Bild
Bild

Och beroende på verkningsområdet för rörelsesensorn du behöver beror valet av dess typ. När du väljer belysning med en rörelsedetektor är det också nödvändigt att ta hänsyn till enhetens strömförsörjningsfaktor. Det kan vara trådlöst från batterier eller solpaneler, eller anslutas från en vanlig strömförsörjning.

Om du använder batterier beaktas parametern för deras arbetstid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid val av en sådan lampa beaktas också utseendet och estetiken. Ja, i din trädgård bör en sådan belysningsenhet inte locka uppmärksamhet till sig själv.

Det är också nödvändigt att ta hänsyn till en viktig parameter för prisvärt och bekvämt underhåll och reparation av belysningsarmaturer. Och glaset i en sådan lampa måste vara stöttåligt och hållbart.

Rekommenderad: