Gatubelysning (81 Bilder): Utomhus, Lantgård, Landskapslampor

Innehållsförteckning:

Video: Gatubelysning (81 Bilder): Utomhus, Lantgård, Landskapslampor

Video: Gatubelysning (81 Bilder): Utomhus, Lantgård, Landskapslampor
Video: Belysning – REV Riksförbundet Enskilda Vägar 2024, April
Gatubelysning (81 Bilder): Utomhus, Lantgård, Landskapslampor
Gatubelysning (81 Bilder): Utomhus, Lantgård, Landskapslampor
Anonim

Gatubelysning spelar idag en av de viktigaste rollerna i livet i både en storstad och privata enskilda stugor och trädgårdshus. En säkerhetsfunktion, orienteringshjälpmedel i mörkret och naturligtvis en dekorativ funktion är inneboende i modern gatubelysning.

Funktioner och applikationer

Gatubelysning idag har många olika funktioner.

Huvudfunktionen var och förblir belysning för bekvämare och säkrare rörelse i mörkret , och rörelsen är inte nödvändigtvis en fotgängare, ljuset på vägarna hjälper bilister i orientering i rymden. För detta installeras gatubelysningar i full storlek, som tänds varje dag vid nattetid.

Särskilda lyktor-strålkastare hängs på hus på gårdarna, som fungerar som både belysning av fasader på byggnader och belysning av lokalområdet. Här och belysning av gångvägar, uppfartar, lekplatser.

För att spara energi på varv installeras ofta bakgrundsbelysning med en rörelsesensor, som bara fungerar när det behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en speciell industriell belysningsfunktion … Bärbara lampor, idag oftare LED, som kan laddas från solljus eller batterier, installeras på byggarbetsplatser, på reparationsplatser på vägbädden och på andra byggarbetsplatser. Användningen av ett ljusflöde i olika riktningar och mättnad gör att du kan fortsätta reparera arbetet i alla naturliga ljus eller frånvaro.

Separat bör det noteras att idag street belysning utför dekorativa funktioner i landskapsdesign … Användningen av olika ljusstyrkor, spridningsvinklar, ljusflödets färger gör att du kan uppnå en intressant effekt för en sommarstuga, stuga, trädgård. Markering av träd används aktivt, vilket gör att de kan särskiljas mot den allmänna bakgrunden.

Bild
Bild
Bild
Bild

För ett lanthus är installationen av speciella låga stativ med belysning på terrassen eller på verandan karakteristisk, vilket inte bara gör att du kan sitta uppe sent och njuta av utsikten, utan också få en ganska intressant design.

För en specialutrustad vinterträdgård kommer belysning inte heller att vara ett överflödigt element, här är det viktigast att välja en bakgrundsbelysning som inte kommer att förvränga växternas färg.

För entrén används också en bakgrundsbelysning, som vanligtvis har en rörelsesensor och lyser bara när någon är på verandan på natten. Och vägen till verandan är ofta dekorerad med soldriven lyktor; under dagen har de tillräckligt med tid att fylla på med energi för att ge det nödvändiga ljusflödet på natten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Separat kan du stanna kvar vid gatubelysningens säkerhetsfunktion . Den används tillsammans med utomhusövervakningskameror, ofta finns det rörelsesensorer. Sådan belysning används i särskilt skyddade områden, därför har de hög ljusstyrka, olika våglängder och infraröd strålning, ett obligatoriskt krav för sådana ljuskällor är en hög grad av färgåtergivning av de upplysta föremålen.

Bild
Bild

Visningar

När det gäller typerna av gatubelysning kan först och främst 2 typer urskiljas, vilka föds ur ljusstrålens riktning, närmare bestämt objektet som denna stråle kommer att riktas till.

Siktar på byggnaden

Detta inkluderar till exempel belysning av fasader, verandor. Sådan belysning kan inte bara hjälpa en person att navigera i mörkret och hitta sitt hem, utan också positivt understryka intressanta designlösningar, fördelarna med fasader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typen av husbelysning har också en egen särskild klassificering, följande typer kan särskiljas :

  • Hällning . Detta är det ljusaste möjliga ljuset från strålkastarna, vilket nödvändigtvis riktas mot husets väggar, detta hjälper till att maximera alla funktioner i byggnadens arkitektoniska struktur. Med ljus av olika färger är det möjligt att fördela färgade accenter på fasaderna.
  • Konturbelysningstyp . Det används för att markera enskilda element i utformningen av husets fasader. Dessutom är denna typ viktig att använda för att belysa balkonger, loggior, fönster och dörrar, tak. Sådan belysning utförs med hjälp av LED -remsor, som fixeras längs konturen och belyser ett visst område med en vald färg.
  • Lokal . Belysning med strålkastarljus på ett separat område. Liksom kontur används denna typ ofta för att belysa balkonger, fönster, dörrar. Eftersom en spotlight vanligtvis har ett mjukt diffust ljus kan spottypen tillföra en byggnad visuell ljushet och luftighet.
  • Bakgrund . Denna typ används ofta för ytterligare belysning av teatrar, palats och andra byggnader med arkitektoniska funktioner som pelare, basreliefer, gesimser. Bakgrundstypen av belysning hjälper till att ytterligare betona föremålets majestät och skönhet. Normalt installeras en sådan ljuskälla bakom byggnaden, och belysningen går framåt eller till marken, och sedan belyses byggnaden underifrån.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljus på sajten

Det används också på vägar, på varv och så vidare. Detta inkluderar gatubelysning, belysning av stigar, träd, närområde.

För ljuset på platsen finns det också en egen klassificering efter typ:

  • Hällning . Gör att du kan belysa hela området på ett enhetligt sätt och föra belysningsnivån närmare dagsljuset. Kraften hos sådan belysning är ganska hög och kräver höga energikostnader, vilket inte alltid är tillrådligt.
  • Teknisk . Denna typ innebär bara belysning av stigar, veranda, wicket och andra funktionella element i huset för maximal användarvänlighet av ovanstående.
  • Dekorativ . Det används för att markera enskilda dekorativa element: olika träd, trädgårdstomtar, alpina rutschbanor och andra designelement.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landskapsljus

Moderna landskapslampor har olika former, syften och typer:

Lyktor på ställningar är fortfarande ett klassiskt alternativ . De installeras längs stigar, används för att belysa innergårdar och lägger till romantik i parker när de installeras bredvid bänkar. Lyktstolparna är vanligtvis metall, vilket gör att du kan välja olika designalternativ med hjälp av smidda dekorativa element. Lampskärmen kan också ha en viss inredning: den kan vara med ett galler, matt eller ha ett mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Upphängda armaturalternativ kan placeras både på hus och på delar av en personlig tomt, vare sig det är träd eller lusthus. I lusthuset, på terrassen, kan taklampor i taket fungera som en ljuskrona.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spotmarkerade infällda armaturer har ett särdrag - de kan monteras direkt i tegel- eller betongmuren på gångväg eller direkt i marken. Baserat på detaljerna i deras placering är de så damm- och fuktbeständiga som möjligt. Sådana lampor är mest praktiska för att belysa vägar, stigar på platsen, en veranda. Dessutom ger denna typ lågspänningsbelysning, vilket sparar energi.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Roterande lampor kan särskiljas som en separat grupp . Oftast ligger de på marken och har en speciell omkastningstid. En vändning kan ske både horisontellt och vertikalt. Roterande armaturer med objektiv har en extra ljusdiffusionsfunktion.
  • För markering kan enskilda element i fasaden användas linjära diodarmaturer … I själva verket är detta ett band med lysdioder fästa på det. Det vanligaste med denna typ av bakgrundsbelysning är möjligheten att ändra färgschemat. Många olika färgalternativ byts med en speciell fjärrkontroll.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan grupp kan kombineras med soldrivna armaturer . På en solig dag laddas de och kan projicera en ljusstråle med tillräcklig effekt i upp till 14 timmar för att ge ytterligare belysning av trädgården.

Bild
Bild

Alla ovanstående typer av landskapsljus kan utrustas med en rörelsesensor.

Genom att sammanföra alla element i gatubelysningen som används kan du dessutom ansluta dem till ett styrsystem, som automatiskt kommer att starta dessa element vid en viss tid eller under vissa förhållanden, om det är ett automatiserat styrsystem.

Strålkastare

Separat är det vettigt att peka ut strålkastare som en speciell typ av gatubelysning, även om de faktiskt också tillhör elementen i landskapsbelysning, men de kombinerar funktionerna i flera typer.

Huvudskillnaden mellan strålkastarljuset är möjligheten till enkelriktad belysning i en given vinkel.

Sökljus kan vara stillastående och, beroende på typ av lykta, installeras på en metallstolpe i olika höjder, beroende på plats och syfte. När den är installerad är en elektrisk kabel ansluten till strålkastaren, som levererar energi till enheten och ger en enhetlig glöd.

Strålkastaren kan tändas antingen med en strömbrytare eller genom att reagera på en rörelsesensor, vilket, som redan nämnts, hjälper till att spara energi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bärbara versioner är ett alternativ till strålkastare . Denna typ av strålkastare är lätt att flytta, de är utrustade med ett speciellt handtag på kroppen, vilket gör att du kan bära strålkastaren från plats till plats utan att orsaka några problem.

Du kan installera en sådan spotlight var som helst. Du kan göra detta med ett speciellt stativ, stativ eller så kan du göra utan extra tillbehör. Anslutningen görs direkt till ett 220W -uttag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strålkastaren kan, precis som en strålkastare, byggas in i marken eller i husets element. För detta finns det speciella modeller med ökade värden för skydd mot vatten och damm. Separat kan bärbara strålkastare på batterier eller laddningsbara batterier noteras, men de används i liggande design mycket mindre ofta än alternativ som drivs av ett nätverk.

Bild
Bild

Blanketter

Idag finns det ett stort antal olika former av landskapslampor. De kan ha både en ganska standardform, inte dekorerad med ytterligare element, och fantasifulla pompösa former, komplexa geometriska kompositioner, intressant stil och funktionella lösningar.

En vacker dekorativ effekt kan uppnås med infällda strålkastare … De finns i många olika former och storlekar. Även en vanlig rund lampa, på grund av dess olika diametrar och extra inredning, kan skapa en helt annan effekt.

Infällda lampor kan vara i form av blommor och löv, detta alternativ kommer att vara en utmärkt belysningskälla för gräsmattan. Fyrkantiga och rektangulära former passar bra med tegel- och betongmuren i ett hus eller gångväg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan ganska vanlig form är pelare … Detta alternativ passar perfekt in i minimalism och högteknologiska stilar, eftersom det är den mest lakoniska och geometriska formen. Oftast varierar höjden på sådana stolpar från 40 till 150 centimeter.

Det utsända ljuset är som regel inte särskilt starkt och har en ganska begränsad infallsvinkel, därför fungerar det inte att belysa stora områden med modeller av denna form, men kantstenar, stigar eller en veranda är ganska acceptabla för denna belysningsmodell.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För allmän belysning är olika former av armaturer på lyktstolpar mest lämpliga.

Det kan också finnas runda nyanser, de görs ofta matta för att lägga till sofistikering och en känsla av hemmiljö, dessutom kommer en matt nyans att bidra till att skapa mjukt diffust ljus.

Ofta för klassiska interiörlösningar används ljuskällor i form av en gammal gatlampa. Denna form kan lägga till romantik och en touch av sagolikhet.

Fyrkantiga eller runda strålkastare kan också användas med stolpfästen. Dessutom är denna form av armaturer lättast att komma överens med rörelsesensorer, som bara tänds om det finns någon aktivitet på gatan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillräckligt liten golvlampor utomhus , som används som ett dekorativt element i landskapsdesign.

Det finns otroligt många former här.

Det enklaste är naturligtvis formen på en boll; kuber finns också ofta, ofta flera staplade ovanpå varandra, kombinerade till en specifik komposition. Volymetriska romber, cylindrar, ljuslågformar och många, många andra alternativ.

Sådana former kan placeras direkt på marken, eller de kan ha ett speciellt ben som höjer dem ett visst avstånd från marken. De kan ta både de enklaste lakoniska formerna och ha en rik inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet finns det många former och utföranden av landskapslampor på marknaden idag, och deras val beror endast på köparens fantasi och webbplatsens allmänna design.

Lamptyper

Eftersom det finns många former och typer av gatubelysningskällor, finns det också många typer av lampor som passar dem.

De vanligaste typerna:

Glödlampa . Den äldsta typen av lampor. Inuti är det en inert gas som värmer upp metalltråden inuti och därigenom genererar en glöd. En sådan lampa är tillräckligt kraftfull för belysning både inomhus och utomhus. Dessutom är dessa de billigaste lampmodellerna.

De främsta nackdelarna inkluderar rädslan för spänningsstötar, eftersom de snabbt misslyckas och kräver regelbundet byte och också har en hög energiförbrukning.

Bild
Bild

Gasurladdning eller urladdning . Denna typ av lampa är en glödlampa fylld med gas- eller metallångor. Dessutom placeras 2 elektroder i kolven, som är parallella med varandra, en elektrisk spänning uppstår mellan dem, vilket framkallar förbränning av gasen. Fördelarna med denna typ av lampor inkluderar: en hög grad av färgåtergivning av det upplysta objektet, dessutom är de ganska ekonomiska och hållbara.

Bland nackdelarna: höga kostnader, toxicitet, som kräver särskilda avfallshanteringsförhållanden, strålning av flimmer som är skadligt för ögonen.

Bild
Bild

Xenon . Funktionsprincipen för en sådan lampa är verkan av en ljusbåge fylld med xenon. Sådana lampor är tillräckligt ljusa, de kan tydligt förmedla färgen och alla detaljer i objektet, varför xenon används så ofta i bilindustrin. Sådana lampor förbrukar flera gånger mindre el, ljuset är nära dagsljus, därför orsakar det inte ögonirritation. När det gäller nackdelarna med sådana lampor finns det praktiskt taget inga sådana lampor för gatubelysning i ett lanthus, men för bilindustrin är det bara en hög ljusstyrka på ljusstrålen, det kan blinda föraren av en mötande bil, därför, fler och fler begränsningar visas på xenon.

Nackdelar med gatubelysning: ganska höga kostnader och förväntan på full ljusstyrka från lampan.

Bild
Bild

LED eller led . De mest ekonomiska och säkra lamporna med lång livslängd. Elförbrukningen led är 6-10 gånger lägre än för glödlampor, de tillverkas med olika typer av kepsar, så att de kan matchas med nästan alla typer av armaturer.

Lysdioder är inte rädda för spänningsspänningar, så deras livslängd kommer inte att förkortas av strömspänningar. Lysdioder är klassade för en 10-15 års livslängd. Nackdelarna inkluderar: höga kostnader, liksom ett stort antal förfalskningar och helt enkelt lågkvalitativa modeller till salu.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav på instrument

På din webbplats, som ligger långt från grannområden och allmänna gator, kan du inte ägna mycket uppmärksamhet åt kraven för gatubelysningsenheter.

Det finns dock vissa krav på ljuset som används i gemensamma utrymmen, på stadsgator och på gårdar, som regleras av ett särskilt SNiP -dokument. Det stavade alla grundläggande byggkoder och förordningar, inklusive begränsningar och regler för belysningsenheter som används för utomhusbelysning:

Så, gångvägar och parkområden bör vara bakgrundsbelysta med diffust mjukt ljus, denna effekt kan uppnås när du använder nyanser av en viss form, rätt val av lamptyp för armaturen. Effekten hos sådana lampor bör inte överstiga 125 W

Bild
Bild

Om landskapsbelysning kommer att anslutas till ett 220 W -nätverk, är det bättre att ansluta via en transformator, det hjälper till att minska spänningsnivån, eftersom maximal säkerhet endast kan uppnås med en genererad spänning på 12 watt

Objekt som innehåller viktig information, vare sig det är ett husnummer eller gatunamn, som ligger på fasaden av en byggnad, ska belysas av strålkastare eller en lampa.

För gatubelysningslampor är färgåtergivningen inte så viktig, men ljusstyrka är en av de viktigaste indikatorerna som bör beaktas när du väljer dem. Om belysningsarmaturerna är på trafikerade vägar är maximal ljusstyrka viktigt, men för privata områden är det bättre att välja mindre ljusa lampor som inte kommer att skapa obehag för grannar med en för ljus ljusstråle

Bild
Bild
Bild
Bild

För belysningsarmaturer är det dessutom nödvändigt att ta hänsyn till faktorn för fukt- och dammskydd. Ju högre skyddsindex, desto längre håller lampan. Dessutom kommer modeller med högsta möjliga dammskydd att kräva mindre ansträngning att rengöra.

  • De manövrerade ljuskällorna måste bland annat uppfylla brandsäkerhetskraven, de får inte vara gjorda av brandfarliga material och förbränningsprocessen får inte bidra till att det bildas giftig rök.
  • Det finns också särskilda krav på avståndet mellan stationära ljuskällor. Till exempel kan avståndet mellan lyktor på banan vara från 40 till 750 meter. Naturligtvis, under förhållandena för platsarrangemanget, kommer avståndet på 750 meter att vara för stort, men avståndet måste fortfarande normaliseras åtminstone för att bygga belysningsnätet så korrekt som möjligt.
Bild
Bild
  • Bärbara ljuskällor och de som planeras flyttas runt territoriet måste nödvändigtvis ha en tillräcklig trådlängd.
  • Normerna kan också bero på typ av vägyta, husets och platsens material samt lampans form och typ, därför är det bäst att anförtro utvecklingen av belysningsstöd inom din egen webbplats till en specialist som kommer att utarbeta en plan för den säkraste och korrekta platsen för ljuskällor.

Vilka är kraven för nätverk?

Kraven på externa belysningsnät anges i reglerna för installation av elektriska installationer.

Grundkrav finns i klausulerna 6.3.25 - 6.3.37. Huvuduppsatsen för kraven är följande punkt: 6.3.25. Denna klausul säger att för korrekt och säker drift måste gatubelysningsnät bestå av isolerade luftledningar eller kabelnät.

I särskilda undantagsfall tillåter reglerna användning av ett ledningssystem utan isolering.

Hur väljer man?

Med ett överflöd av alternativ på marknaden är det mycket enkelt att välja rätt belysningselement för ditt lanthus-att välja ett högkvalitativt och att välja ett högkvalitativt och mest lämpligt är en hel konst. Belysningsanordningar bör inte bara fylla sin huvudsakliga funktion att belysa territoriet, utan också harmoniskt passa in i platsens design.

Bild
Bild

Så vad är huvudpunkterna att uppmärksamma när du väljer?

Först och främst, naturligtvis, ljusstrålens ljusstyrka . Det bör vara så att det belyser hela det erforderliga området, men inte vara alltför intensivt. Alltför stark belysning kan skapa obehag för både husets invånare och grannar. Dessutom bör ljusstrålens ljusstyrka direkt bero på det upplysta området och antalet ljuskällor. Det är naturligt att ju fler ljuselement som kommer att installeras på objektet, desto lägre kan ljusstrålens ljusstyrka väljas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Syftet med ljuselementen kommer också att spela en viktig roll

Så kan följande typer av belysning särskiljas: långdistans (sådana belysningsenheter kan fördela ljusstrålen över tillräckligt stora avstånd), samt accentbelysning (utformad för att belysa ett specifikt objekt, fokusera på en specifik punkt, markera ett eller annat element).

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av lamptyp bör också bestämmas av armaturens syfte, tändnings- och avstängningsfrekvensen.

Det vanligaste och billigaste alternativet är naturligtvis glödlampan som alla känner till. Du kan också använda lysrörsmodeller eller xenon, men dioder blir de mest lämpliga för landskapsbelysning. En högkvalitativ LED-lampa kan ge maximal energibesparing, vilket är viktigt när du behöver belysa ett ganska stort utrymme.

Livslängden för en sådan lampa kan nå 10-15 år, vilket är motiverat även till en hög kostnad för lampan.

Dessutom skapas LED -modellen med hjälp av ny säker teknik, den innehåller inga skadliga gaser, kvicksilverångor och andra kemiska element, därför krävs inga särskilda avfallshanteringsförhållanden. Denna viktiga faktor gör att vi inte bara kan tala om energibesparing, utan också om att skydda miljön.

Bild
Bild

Armaturernas form och montering kan variera , beroende på deras plats, så när du väljer, var noga med att bestämma i förväg om installationsplatsen.

Således kan landskapslampor användas för att belysa träd, gräsmattor, dekorativa stigar och andra element i landskapet, så att de antingen är inbyggda eller är placerade på speciella ben, stativ, stativ, beroende på design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arkitektonisk belysning, som används för att markera arkitektoniska element med en ljusstråle, är vanligtvis fäst på speciella klädnypor eller andra anpassade fästen.

Separat är det värt att uppmärksamma klassen av fukt och dammskydd för de valda enheterna . Så, om armaturen helt enkelt kommer att placeras i ett öppet område, gör alla standardmätningar, vanligtvis IP64. Men om det är tänkt att placera lampan i en pool eller en konstgjord behållare, är det värt att välja enheter med en maximal nivå av fuktskydd IP68.

Landhusdesignidéer

Ett lanthus kan göras i vilken stil som helst som är känd idag. Designers lösningar ser intressanta ut när huset och gården förenas av en inre lösning, det ger stil.

Bild
Bild

Hus på landet bör göras i pastell, naturliga färger. Övervägande träelement är det främsta utmärkande elementet i denna stil, därför kan belysning på innergården utföras med lampor stiliserade som trä. För lusthuset och huset bör du välja en naturlig finish, som trä eller gips, du kan också vara uppmärksam på tapeter med blommigtryck.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Countrymys kommer att bidra till att uppnå en stil som t.ex. provence … Vitt övervikt utöver naturliga mönster av lila, gröna, gräddfärger hjälper till att perfekt skapa interiören i denna stil. Här kan du välja mellan vita smidda lampor eller träsnidade modeller. Flera äldre möbler passar perfekt in i båda rummen och ett utomhus lusthus.

Bild
Bild

Hi-tech och minimalism de föredrar strikta geometriska former, monokromatiska färger. En utmärkt lösning för utformningen av vardagsrummet kommer att vara en öppen spis. Levande färger och accenter passar också bra med stilen. Pålampor, liksom lampor tillverkade i form av bollar, kuber och andra geometriska former, av vilka det finns många i samlingen av olika handelshus, kan användas som lampor.

Rekommenderad: