Vattentäta Lampor För Badrummet (78 Bilder): LED- Och Spotmodeller

Innehållsförteckning:

Video: Vattentäta Lampor För Badrummet (78 Bilder): LED- Och Spotmodeller

Video: Vattentäta Lampor För Badrummet (78 Bilder): LED- Och Spotmodeller
Video: Lamptest 2024, Maj
Vattentäta Lampor För Badrummet (78 Bilder): LED- Och Spotmodeller
Vattentäta Lampor För Badrummet (78 Bilder): LED- Och Spotmodeller
Anonim

Belysning i badrummet, den viktigaste platsen för hygien och avkoppling i hemmet, kan vara mycket varierande och intressant, men dess organisation kräver ett genomtänkt och uppmärksamt tillvägagångssätt. Det finns många designmetoder, detta marknadssegment är mycket rikt på intressanta lösningar - vilka är de enda lamporna som kan sänkas helt i vatten. Det viktigaste när du väljer är resultatet, nämligen möjligheten att enkelt ta en dusch eller ett bad.

Ett sådant rum ska vara väl och jämnt upplyst, men ljuset ska göras mjukt och i vissa fall även dämpat. Detta kan uppnås på olika sätt: vattentäta badrumsarmaturer är mycket väl lämpade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och struktur av fuktbeständiga lampor

Det kan tyckas att duschbelysningsarmaturer ser nästan likadana ut som vanliga. Men detta är bara ett ytligt intryck. De största skillnaderna ligger i utformningen av ljuskällorna. Oftast finns det slutna produkter, men inuti sådana lampor finns det många ytterligare skyddselement.

Dessa inkluderar olika isolatorer, gummitätningar och andra delar som förhindrar att fukt och damm kommer in i produktstrukturen.

Ofta används värmebeständiga material också vid tillverkning av sådana lampor, eftersom ett badrum inte bara är ett rum med hög (och mycket instabil) luftfuktighet, utan också en plats för konstanta temperaturförändringar. Armaturernas delar är ganska ömtåliga och metalldelarna är utsatta för korrosion. Att skydda dem är viktigt. Annars kan de inte bara slits ut snabbt, utan också leda till allvarligare problem - skador på ledningarna och till och med en brand.

Bild
Bild
Bild
Bild

En egenskap hos vattentäta armaturer är deras närhet. Formen på sådana anordningar skärps vanligtvis för att vara stänk- och dammbeständig. Det finns också mekanismer mot stötar som gör fodralet mer hållbart. Den senare punkten är särskilt relevant, eftersom lamporna i badrummet ofta är placerade på väggarna, på samma nivå som händerna. Med alla slarviga rörelser kan de brytas.

När du väljer en armatur för en hemlig "bastu" bör du vara uppmärksam på dess täthet och artikulation av delar, liksom kroppens styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är dessa faktorer som är egenskaperna hos vattentäta armaturer som säkerställer säkerheten vid användning och produkternas hållbarhet.

Och ett ögonblick. Badrummet är ofta ett rum utan naturligt ljus. I de flesta lägenheter är detta exakt så, så badrumslampan för vissa blir den enda ljuskällan (åtminstone med dörren stängd). Som ett resultat behöver du inte tänka på förhållandet och harmonin mellan naturliga och artificiella ljusutrymmen. På vissa sätt är detta en fördel för intressanta designlösningar.

Belysning i ett badrum kan skapas från grunden”, så att välja en badrumslampa är en särskilt ansvarsfull verksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns många klassificeringar av badrumsarmaturer. Dessa eller dessa tillverkare fokuserar ofta på vissa produkters egenskaper.

Armaturer kan vara damm- och fuktbeständiga, värmebeständiga, fuktbeständiga, vattentäta. Speciella fuktsäkra (vattentäta), damm-fuktsäkra, stötsäkra mekanismer kan byggas in i dem.

Belysningsarmaturer kan antingen vara helt förseglade eller med öppna delar, bärbara eller statiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av lampor - LED (diod), lysrör, neon och så vidare. Det finns både punktmodeller och spridda ljuskällor (genom undertak).

Former och mönster kan variera - vissa designers, till exempel, utformar golvlampor för att se ut som is, vilket skapar "varma is" kuber. Andra experimenterar med rundade ytor.

En annan klassificering är produktindelningen enligt graden av skydd mot olika negativa miljöer och kontakter - fukt, damm, fysisk skada.

Bild
Bild

Enligt överenskommelse

När du köper badrumsarmaturer bör du omedelbart bestämma var de ska monteras. I sådana rum finns det flera zoner, för var och en vars egen typ av enhet är lämplig:

För duschkabin

Naturligtvis är det bättre att inte installera lamporna direkt i duschrummet, men om det ändå är nödvändigt av någon anledning, bör du välja de mest fuktbeständiga modellerna. Duschen är en plats för kontraster, både i luftfuktighet och temperatur. Dessutom är det i duschkabinen som lamporna av misstag kan beröras för hand eller fot. Det är osannolikt att fluorescerande lampor eller glödlampor är lämpliga här.

Det bästa alternativet för en dusch är spotbelysning, eventuellt med lysdioder.

Men det är önskvärt att göra ljuset mjukt, men inte nödvändigtvis varmt alls - kalla nyanser kommer också att skapa ett lämpligt humör och kommer att harmonisera behagligt med vatten.

Ofta på marknaden kan du hitta duschkabiner med inbyggd belysning. Om den är ansluten måste du ta hand om kvaliteten på de elektriska ledningarna i badrummet som helhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För badrum

Ingång . Här är valet bredast. Du kan ta nästan vilken lampa som helst, den är bättre - förseglad, men inte alltid så stängd som möjligt - särskilt om rummet är stort. Det är värt att uppmärksamma produktens värmebeständighet. Han kommer också att tål hög luftfuktighet.

Ljttemperaturen kan vara vilken som helst, men för små rum är det bättre att föredra ett varmt intervall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudzon . Här bör enhetens vattentäta egenskaper vara högre. Det är bättre att placera det åt sidan av duschkabinen, så att oavsiktliga stänk inte faller på lampan när du lämnar den. Ljustemperaturen väljs beroende på rummets stil, design. Kall ljuslampor är lämpliga för högteknologiska interiörer och varma anteckningar för bad som är dekorerade med blomsterarrangemang.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

In i utformningen av själva badrummet

Endast vattentäta modeller är lämpliga för bad. Observera att ljuset bryts och sprids. Kalla lampor används oftare.

För ett rum med högt i tak är alla noterade rekommendationer också relevanta - mikroklimatet bildas i rummet som helhet. Strålkastare och lysdioder är lämpliga för sådana rum.

Om en trappa eller en rak korridor leder till badrummet är det lämpligt att kombinera de två interiörerna med en enda ljuspalett. Det kommer att vara möjligt att tända ljuset överallt, men det är bättre att installera "ingångslampan" i korridoren - den kommer inte att drabbas av hög luftfuktighet och temperatur, men ger ungefär samma effekt som om enheten placerades direkt i badrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter placeringsmetod

Utbudet av badrumsarmaturer är naturligtvis bara ett litet segment av lampmarknaden, men utbudet är ganska stort. Det är värt att lämna "utanför parentes" alternativet med en konventionell glödlampa placerad i taket eller ovanför ytterdörren. En intressant, men inte särskilt lämplig idé med en stor ljuskrona i mitten av rummet bör uteslutas.

Sedan kan konventionellt alla lampor i denna kategori delas in i fem grupper

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tak

Den klassiska versionen är en teknisk fortsättning på lösningen med den tidigare nämnda glödlampan. Fördelen med sådana produkter är att de kan ge rummet en extra design chic och färg, och även göra ljuset mjukt, enhetligt - och variabelt.

Med hjälp av sådana lampor kan du dela badrummet i flera ljuszoner - ett handfat, ett duschrum och andra. Bland nackdelarna är behovet av att maximera de fuktskyddande egenskaperna hos belysningsanordningar, eftersom det är takprodukterna som är föremål för alla risker som finns i rummet. Ångan, tillsammans med den höga temperaturen, stiger ständigt till dem.

Sådana armaturer måste vara tätade, fuktbeständiga och värmebeständiga.

Med högt i tak skyddas dessa enheter från oavsiktlig inträngning av vatten - i form av stänk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golvstående

Ett ganska sällsynt alternativ, men det blir gradvis mycket populärt. Denna mycket radikala badrumslösning kräver ett mycket noggrant tillvägagångssätt när det gäller säkerhet. Emellertid kan den damm- och fuktsäkra, värmebeständiga kroppen av sådana produkter mycket väl ge den. Det finns mycket intressanta bärbara alternativ till försäljning - detta är en av de unika fördelarna med sådana produkter.

Det finns modeller stiliserade som is ("isblock"), med geometriska och skulpturala konturer och andra alternativ. I vissa fall monteras ljuskällorna direkt i golvet.

Bild
Bild

Som regel används golvlampor i stora rum, ganska ofta i hus eller stugor. Endast ett stort utrymme låter dem fullt ut avslöja sin potential, vilket gör rummet ljusare.

Användningen av sådana lampor i små badrum är fylld med olika bländning, ljusstyrka, vilket kommer att vara irriterande och "viktning".

Bild
Bild
Bild
Bild

väggmonterad

Ofta är det lysrör, välskyddade produkter från damm och fukt. De kan vara diod, punkt. Vägglampor måste också skyddas från fysiska skador och ha goda stötsäkra egenskaper, eftersom de ofta berörs av en olycka, särskilt i små duschar.

Sådana enheter ger tillräckligt med ljus, men (på grund av deras specifika läge) kan de störa skapandet av maximal komfort, det är obehagligt att bråka i interiören med batterier, galgar och andra nödvändiga element i rummet. Det bör också tilläggas att de vattentäta egenskaperna hos vägglampor ibland är märkbart sämre än egenskaperna hos andra typer av produkter - på grund av deras design och placering. Och sprayen från duschen faller ofta på väggarna, inte i taket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att använda sådana belysningsenheter bort från duschen och handfatet (som tillval, nära ytterdörren). Dessa lampor kommer att se mer fördelaktiga ut i stora rum, men i detta avseende är deras användning inte så kategorisk. Även i ett litet badrum (om du väljer en lämplig plats för en sådan belysningsenhet) kan du samtidigt lösa flera problem samtidigt - för att uppnå en ljus, enhetlig belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Infästning och inbyggd

De används till exempel i undertak. De inbyggda armaturerna själva kanske inte har ökade vattentäta egenskaper, men de behöver fortfarande värmebeständighet.

Oftast tillhör mörkläggningsarmaturer inbyggda i andra strukturer kategorin kraftfulla LED -produkter som gör att du kan få ljus genom konstgjorda hinder. Som ett resultat är den största nackdelen med sådana lampor oförmågan att aktivt styra ljuset. Alternativt kan du använda en dimmer (elektronisk dimmer) eller andra tekniska lösningar för att kontrollera ljusstyrkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under vattnet

I vanliga badrum används sådana enheter sällan, oftare kan de ses i simbassänger. Om du har ett stort badrum kan det vara en intressant designfynd. De måste vara vattentäta och ha mycket goda stötsäkra egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grad av skydd

En av de viktigaste punkterna som du bör vara uppmärksam på när du väljer en produkt är graden av dess skydd mot olika yttre faktorer. Belysningstekniken har nu avancerat ganska långt, så att du kan hitta produkter som är praktiskt taget opåverkade av hushållsbelastning.

Skyddet av en armatur från vissa faktorer är en mätbar och ganska tydlig indikator. Det kallas IP (Index of Protection).

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste i den är de två första siffrorna, som anger graden av skydd mot damm (inträngning av fasta partiklar) och fuktbeständighet.

Den första siffran kan sträcka sig från 0 till 6 för att öka dammskyddet. 0 - det finns inte alls. Med en enhet kan produkten beröras. En sådan enhet är ännu inte skyddad, även från insekter. Vidare är indikatorerna 12 mm, 2, 5 mm och 1 mm. Siffran 5 indikerar högt dammskydd, och vid 6 kommer praktiskt taget ingenting att komma in i enheten alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller fuktbeständighet innehåller intervallet vanligtvis siffror från 0 till 8

  • 0 är frånvaron av fuktskydd.
  • 1 - garanterar användbarhet när vertikala droppar träffar.
  • 2 - armaturens kvalitet bibehålls när fukt kommer in i en vinkel på 15 grader.
  • 3 - redan vid 60 grader (villkorligt regn).
  • 4 - ett ganska universellt alternativ (stänk kan falla på en sådan lampa från vilken sida som helst).
  • 5 - även vattenstrålar kommer inte att skada en sådan enhet.
  • 6 - du kan arbeta med havssalt.
  • 7 - går inte sönder om den nedsänks till ett meters djup. Lämplig för armaturer som installeras direkt i badet.
  • 8 - armaturen kan användas under lång tid och praktiskt taget på vilket djup som helst som är möjligt i hemmet.
Bild
Bild

Armaturer med olika säkerhetsindikatorer är lämpliga för olika bad, men nyckelpunkten är att dela in badet i zoner. Låt oss överväga den klassiska versionen. Direkt i badet och på ett avstånd av högst 10 cm från det måste IP: n vara minst 67 (för enkelhets skull är det värt att kombinera siffrorna till ett nummer). På ungefär en halv meters avstånd - 44. Vidare är det möjligt att använda även lampor med IP 21.

Bild
Bild

Ofta i IP kan du också hitta den tredje siffran, vilket indikerar produktens slagmotstånd. Denna indikator graderas enligt samma logik som de tidigare. Detta är inte det viktigaste, men också ett viktigt kriterium när du väljer en produkt. Men även starka delar (som metaller i badet) kan drabbas av korrosion. Detta innebär att slagmotståndet under sådana förhållanden i vissa fall kan minska med tiden.

Det viktigaste är att vatten och damm inte kommer in i lampan, liksom att det inte går sönder - annars spelar de två första punkterna ingen roll. Oavsett IP är det bättre att hantera produkterna med försiktighet, försök att undvika fukt, särskilt stänk.

Ett bra sätt att öka livslängden på dina armaturer är att regelbundet ventilera badet. Lämna alltid dörren öppen efter en dusch.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ytterligare en nyfiken detalj värd att notera. Fuktresistenta armaturer som är utformade speciellt för badkar tenderar att vara mer hållbara än andra liknande produkter. De kan också användas effektivt i andra lokaler. I klimat med hög luftfuktighet och ett överflöd av insekter är sådana produkter särskilt användbara och relevanta.

Valfria tillbehör

Kvaliteten på elektriska ledningar i badrummet är av avgörande betydelse i ordets egentliga bemärkelse, så när du organiserar belysning bör du vara särskilt uppmärksam på ledningarna. Bättre om de är i väggarna. Ju färre ledningar är i öppna utrymmen, desto säkrare är rummet, särskilt vid oundviklig kontakt med vatten.

Om i sovrummet eller vardagsrummet misslyckad "kommunikation" med en stängd kabel är begränsad till bara en känsla av obehag, kan det i badrummet leda till allvarliga skador eller till och med dödsfall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det första och främsta rådet är att överlåta installationen av kablar åt specialiserade elektriker och snåla inte med materialkvaliteten eller arbetskvaliteten. Om det efter sådant arbete någonstans finns en tråd, är något helt klart fel. I badrum är endast dolda elektriska ledningar möjliga - enligt officiella regler. Och inga ledningar, speciellt i "ärmar" och metallmantlar. Även uttag i badrummet måste ha specifika specifikationer - vanligtvis IP44 - och ett speciellt överdrag.

Dessutom används vanligtvis speciella skyddsmekanismer i badrummet mot eventuella avbrott och kortslutningar - jordning, inriktning och så vidare. Detta är särskilt viktigt om badrummet använder olika apparater som tar emot energi från el, till exempel tvättmaskiner.

Med en slarvig inställning till denna fråga, även i den enklaste situationen (till exempel vid anslutning av en hårtork), kan det uppstå kortslutning.

Bild
Bild

En separat punkt är omkopplaren . Det måste också vara dammtätt och vattentätt. Det måste vara mycket säkert fastsatt på väggen, annars förlorar alla dess fördelar sin mening. Det är också bättre att inte spara pengar här, särskilt eftersom priset på sådana produkter är relativt lågt och valet är stort: specifikationer från IP44 till IP66 finns oftast på rea.

Och några fler ord om switchens placering. I många fall ligger den utanför badrumsutrymmet, men detta garanterar fortfarande inte driftssäkerhet. Faktum är att när du släcker ljuset (till exempel när du lämnar badrummet) kan stänk komma på strömbrytaren. Ofta finns strömbrytare i själva badrummet och styr ytterligare belysning - till exempel en strålkastare. I detta fall måste enheternas fuktmotstånd vara hög.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte alla vet hur man bäst placerar strömbrytare i badrummet. Det är värt att förstå denna fråga utifrån två huvudbestämmelser.

  1. Undvik att få mycket fukt på strömbrytaren.
  2. Det ska placeras så bekvämt som möjligt. Det bästa alternativet: placera en strömbrytare vid ytterdörren till badrummet, den andra direkt i rummet (helst vid tvättstället eller tvättmaskinen).

Försök att maximera avståndet från duschen eller badkaret till strömbrytaren. Ett avstånd på en meter är normalt. Men det viktigaste är i alla fall vaksamhet.

Det är bättre att inte använda omkopplaren under vattenprocedurer, utan att justera alla nödvändiga belysningsalternativ med en dimmer eller dimmer medan du fortfarande är "på stranden".

Bild
Bild

När det gäller omkopplarens typ och utformning är detta redan en smaksak. Flera rekommendationer kan dock också göras här. Oftast finns det klassiska rektangulära omkopplare till salu - var uppmärksam på betoningen på att trycka på knappen när du köper. Det ska vara klart, utan några halvpositioner.

En annan punkt - låt dig inte dras med av dubbla eller trippelkontakter. I regel är sådana mönster mindre pålitliga än enstaka.

Dessutom är balansen i deras användning viktig. Alla knappar måste tryckas in med ungefär samma eller jämförbara frekvens, annars slits produkten snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Marknaden är nu välmättad med belysningsarmaturer. Det finns ett urval av märken från många länder. Varje produktkategori har sina egna egenskaper. Valet är en rent individuell fråga, men i alla fall är det värt att ta hänsyn till produkternas nationella detaljer.

Vi inbjuder dig att bekanta dig med produkterna från några av de bästa tillverkningsländerna.

Italien

Många företag är specialiserade på designerapparater. Om det finns en önskan att köpa en ovanlig armatur för badrummet, är det bättre att uppmärksamma Italien. Sfäriska kvalitetsprodukter; lampor bestående av små "tvålbubblor"; ursprungliga spetsmodeller, stiliserade som isbitar eller hörn av papper krullade av fukt.

De främsta egenskaperna hos italienska lampor är ljusstyrka och kreativitet. Italienska lampor passar perfekt in i moderna interiörer: hi-tech, techno och andra. Samtidigt är ljuset ofta kallt när du använder dem. Detta är en utmärkt lösning för rymliga bad, men inte alltid optimal för kammarinredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tyskland

De traditionella egenskaperna hos tyska produkter är tillförlitlighet och praktiska egenskaper. Produkterna är minimalistiska och saknar prakt. Sådana anordningar är lämpliga för lakoniska interiörer inredda i en mängd olika stilar.

Tyska tillverkare fokuserar ofta på formen, som vanligtvis är tydlig och geometriskt verifierad, vilket ger rummet ytterligare balans - och till och med en viss noggrannhet. Sådana lampor kommer att balansera ett stort rum och göra det mer bekvämt, i ett litet rum kommer de helt enkelt att passa bra och kommer alltid att vara på plats. En annan egenskap hos tyska varor är också viktig: deras extremt höga kvalitet.

Tyskarna är uppmärksamma inte bara på externa detaljer, de arbetar mycket noga med design av produkter.

Som nämnts ovan baseras bra fuktbeständighet just på den inre strukturen, inklusive isoleringssystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Holland

Ofta uppfattas lampor från ett givet land som något stilmässigt mellan Tyskland och Italien, men det motsvarar inte alltid sanningen. Holländarna är verkligen de verkliga mästarna i kombinationen av stilar - till exempel klassiska och moderna, men deras produkter är på många sätt unika.

Eleganta lampor från detta europeiska land kan ge badrummet en sofistikerad harmoni. Samtidigt är lakonism också inneboende i nederländska belysningsarmaturer. Oftast på marknaden finns det små modeller av vita och grå nyanser (med snygga utjämnade former).

Bild
Bild
Bild
Bild

Polen

De mest praktiska, lättanvända och pålitliga produkterna. De är ofta minimalistiska, men samtidigt är de tekniskt avancerade och prisvärda. De är värda att köpa för små till medelstora badrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Japan

Landet är känt inte bara för sin design unika och lätt igenkännliga golvlampor, utan också för andra utvecklingar. Japan har varit hem för många högteknologier i ett halvt sekel. Det är bland produkterna i detta land som intressanta lösningar för ljusstyrning oftast finns: justering av belysning, modellering av ljusutrymme.

Om din uppgift är att göra badet inte bara till en plats för hygien och avkoppling, utan också ett utrymme för designexperiment, små upptäckter, då är japanska lampor ett lämpligt alternativ.

Dessutom kommer de att ge en känsla av komfort och säkerhet, vilket är så viktigt för badrummet. Men bara finsmakare av orientalisk smak kommer att kunna känna de sista egenskaperna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ryssland

Belysningsmarknaden utvecklas nu aktivt. Många företag är specialiserade på produkter i ekonomiklass. Den största fördelen med sådana varor är att du alltid kan köpa de nödvändiga komponenterna för dem - till exempel för reparationer.

Numera utvecklas olika designskolor i Ryssland, där inflytandet från europeiska märken kan spåras. Men utseendet på originalprodukter är också möjligt. Ljusutvecklingen (i synnerhet LED) bedrivs aktivt inom försvarsindustrin, och vissa forskningsresultat tränger gradvis in på marknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha bestämt syftet med armaturen, platsen för installationen, de nödvändiga funktionerna och ursprungslandet kan du redan välja en lämplig lampmodell. Resultatet ska vara enhetlig, harmonisk belysning i badrummet (inga oplanerade mörka hörn).

Det är också viktigt att kunna justera belysningen och anpassa den till dig själv, vilket skapar (beroende på situationen) en glad eller lugn, trevlig romantisk atmosfär.

Kom ihåg att badrummet är en extremt intim plats, och ljuset kommer i hög grad att påverka vilka känslor du kan ladda i det under till exempel en morgondusch eller kvällsdusch.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att lära dig mer om vattentäta badrumsarmaturer i följande video.

Rekommenderad: