Lampor För Ett Undertak (32 Bilder): LED -lampor För En Gardinstruktur, Infälld Belysning I En Lägenhet

Innehållsförteckning:

Video: Lampor För Ett Undertak (32 Bilder): LED -lampor För En Gardinstruktur, Infälld Belysning I En Lägenhet

Video: Lampor För Ett Undertak (32 Bilder): LED -lampor För En Gardinstruktur, Infälld Belysning I En Lägenhet
Video: Sunco Ultra Slim LED Install 2024, April
Lampor För Ett Undertak (32 Bilder): LED -lampor För En Gardinstruktur, Infälld Belysning I En Lägenhet
Lampor För Ett Undertak (32 Bilder): LED -lampor För En Gardinstruktur, Infälld Belysning I En Lägenhet
Anonim

Det är bättre att anförtro beredningen av ett belysningsprojekt för ett undertak till proffs - en inredningsarkitekt eller en elingenjör. Men om du föredrar att utföra detta arbete själv, behöver du förmodligen information om hur du väljer inte bara lämpliga taklampor utan även lampor för dem. Det handlar om dem som kommer att diskuteras i vår artikel.

Bild
Bild

Särdrag

Efter att väggarna i rummet har putsats, fortsätter elektrikern till installationen av elektriska ledningar och placerar de elektriska ledningarna för framtida armaturer enligt märken eller enligt projektet. Efter att allt grovt och efterbehandlat arbete på väggarna har slutförts och undertaket har monterats går de vidare till nästa steg - valet av lampor för taklampor.

Exempel på undertak är gipsskivkonstruktioner ., kaklade modeller, kassett-alternativ, rack och pinion, spänning. Det upphängda taket ger gott om möjligheter att välja form och design av både beläggningen och taklampor och lampor för dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

För närvarande kan lampor för undertak delas in i flera kategorier enligt olika funktionella egenskaper. Beroende på vilken typ av ljuskälla man skiljer sig från följande typer: halogen, LED, lysrör, glödlampor, energibesparande. Det valda särart beror på flera faktorer: utseende, säkerhet, ljusflödets riktning.

Halogen

Sådana lampor fylls med en buffertgas. Trots att halogenlampor är miljövänliga och har en betydande livslängd har de hög värmeöverföring och sparar inte energiförbrukning, så det är bättre att installera dem på platser där ljus behövs regelbundet. Det kan vara ett badrum, toalett, omklädningsrum, hall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inuti glödlampan är en metallspiral omgiven av halogenångor av antingen jod eller brom. Tack vare detta avdunstar inte metallen från spolen och lampans livslängd ökar avsevärt.

Fördelar med halogenlampor:

  • själva lampans ljus är mycket bekvämt för synen, ögonen tröttnar inte i rummet där de är belägna;
  • förbrukar inte mycket energi, ekonomiskt alternativ;
  • arbeta längre och kräver inte täta byten;
  • brett spektrum av former;
  • kompakthet.
Bild
Bild

Men de har också vissa nackdelar

  • Kolvens uppvärmningstemperatur kan stiga av flera anledningar, därför rekommenderas det inte att placera dem inne i undertaket.
  • Om kontaminering uppträder på glasytan, misslyckas lampan, eftersom glaset på denna plats kan nå kritiska temperaturer och spricka.
  • Det är viktigt att komma ihåg att det är nödvändigt att installera sådana lampor endast med handskar och med extrem försiktighet för att bevara deras integritet. Vid försäljning av halogenlampor ingår ofta handskar i satsen, där du måste installera lampan.
Bild
Bild

LED

Det säkraste och mest ekonomiska alternativet när det gäller energiförbrukning. Trots att de är ganska dyra jämfört med andra typer av lampor, har de en mycket lång livslängd (15-20 år), är inte känsliga för spänningsstötar, är hållbara och värms inte upp. På grund av deras säkerhet rekommenderas sådana ljuskällor att installeras i barnrum, liksom där familjemedlemmar tillbringar större delen av sin tid, till exempel i vardagsrummet, studien, i köket i en lägenhet eller hus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För ett undertak är detta den bästa lösningen. Dessa lökar har många fördelar och bara en nackdel.

Fördelar:

  • energi sparande;
  • miljömässigt mindre skadlig för alla typer av lampor;
  • ljuset från dessa lampor är gynnsamt och bekvämt för mänskliga ögon, eftersom det är så nära solljus som möjligt;
  • antalet på- och avstängningscykler spelar ingen roll;
  • LED -lampor varar från 50 till 100 tusen timmar i kontinuerligt läge;
  • ett brett utbud av glödlampformar.

Den enda nackdelen är den högre kostnaden jämfört med alla andra typer av belysning. Den höga kostnaden motiveras dock fullt ut av användningstiden och bristen på utbyte.

Bild
Bild

Glödlampor

Detta är den äldsta typen av glödlampor. I mer än ett sekel har Thomas Edisons hjärnskap gjort människor över hela världen lyckliga. Det är en metallspiral innesluten i en vakuumkolv.

Fördelarna med denna glödlampa, förutom antiken enligt uppfinningen, inkluderar låg kostnad, liksom förmågan att arbeta vid olika temperaturer och luftfuktighet. Men det finns många fler nackdelar, särskilt i kombination med undertak.

Bild
Bild

Miljövänligt både vid användning och bortskaffande. För närvarande används glödtråden snarare i hängande lampor i loftstil. Ett exempel är en lampa i form av en stor glödlampa eller glödlampor inneslutna i glasbollar för interiörer i modern eller högteknologisk stil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu prata om nackdelarna

  • Dessa lökar blir väldigt varma och undertak tolererar inte detta. Om glödlampor är inbyggda i taket, kommer värmen som de avger att förbli i utrymmet mellan taket och förstöra takets struktur.
  • Inte ekonomiskt. Dessa glödlampor omvandlar endast cirka 2% av energin till ljus.
  • Lamphållaren är stor och kan därför inte vara kompatibel med den hängande strukturen.
Bild
Bild

Energi sparande

Utelämnandet av Edisons skapande av ekonomi korrigerades, och dessa lampor föddes.

Fördelar:

  • värm inte upp bra;
  • du kan installera dem inuti hängkonstruktionen om strömmen är låg och utanför om lampan är kraftfullare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Energibesparande typer har också ett antal nackdelar

  • Det rekommenderas inte att slå på och av dem ofta. Sådana lampor har ett visst antal cykler: ju oftare de slås på och av, desto mindre fungerar de.
  • Elektronik är en känslig fråga och är inte kompatibel med vatten och luftfuktighet, så denna typ av belysning är inte lämplig för badrum och simbassänger.
  • Mänskliga ögon blir väldigt trötta på den här typen av belysning. Ljuset från energibesparande lampor är mycket hårt och annorlunda än solens.
  • Om lampan går sönder kan människors hälsa skadas. Energisparlampor innehåller kvicksilver och kvicksilverångförgiftning är extremt farligt för människor. Därför, om lampan är skadad, är det nödvändigt att noggrant rengöra rummet och ventilera det.
Bild
Bild

Självlysande

På grund av att lampan i en sådan lampa är fylld med kvicksilver kan eventuella skador på den leda till allvarliga konsekvenser för hälsan. Dessutom är denna typ av lampa känslig för spänningsstötar och är osäker för miljön, eftersom de är svåra att kassera på grund av utsläpp av kvicksilverånga.

Trots detta är de mycket mer ekonomiska än glödlampor och är ganska hållbara. De rekommenderas att installeras i industrilokaler, i entréer till bostadshus, i lager, i källare, det vill säga där en person tillbringar en minimal tid.

Bild
Bild

Användningsfall

Förutom armaturer som är inbyggda i ett undertak eller monterade med en upphängning, finns det ett annat alternativ för belysning av rummet. När du installerar ett undertak kan du använda plexiglas eller frostat glas, och själva ljuskällorna kan placeras både inuti ytan (i detta fall kan lysrör eller LED -remsor användas) och spotlights kan byggas in i själva beläggningen.

LED -remsan inuti taket kan ändra färg . I detta fall blir själva ytan liksom en stor källa till belysning. I det här fallet är tre belysningsalternativ möjliga: med hjälp av ett lysande tak, inbyggda lampor eller med samtidig användning av båda metoderna.

Bild
Bild

Efter att ha studerat alla tillgängliga ljuskällor på marknaden, deras fördelar och nackdelar, kan vi dra slutsatsen att de mest hållbara, ekonomiska, när det gäller energiförbrukning och miljövänliga alternativ är armaturer som använder en LED -lampa. Valet av tillverkare, installationsmetod, plats, antal lampor beror på dina egna preferenser, rummets syfte, interiörens stilistiska orientering, takbeklädnadens utformning. Lyckligtvis gör det moderna valet av lampor och typer av lampor för dem det möjligt att förenkla och underlätta denna uppgift så mycket som möjligt.

Bild
Bild

Varianter av lampor

Alla armaturer för undertak kan grupperas enligt installationsmetoden: upphängd, inbyggd, punkt, overhead, fläckar.

  • Upphängda kallas så eftersom de är fastsatta på avstånd från taket med hjälp av speciella upphängningar (kablar, rör). Dessutom har sådana armaturer ibland möjlighet att justera i höjdled. Sådana modeller kan bestå av en eller flera lampor, vilket gör att du kan justera ljusstyrkan i belysningen genom att stänga av enskilda ljuskällor.
  • Bland de hängande lamporna kan också en separat grupp särskiljas - fläckar. Ett särdrag hos fläckarna är närvaron av en rörlig arm, som används för att ändra belysningsriktningen. Dessutom är fläckarna enkla att installera, visuellt utöka utrymmet och finns i olika konfigurationer som passar alla inredningsstilar, förutom kanske klassiska och moderna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att installera denna typ av armaturer i offentliga lokaler, som kräver ett stort antal ljuskällor riktade till ett visst område, till exempel i museer, på utställningar. Oftast kan hängande lampor kombineras med infällda modeller.

Infällda armaturer skärs i specialpaneler i själva undertaket. Flera sådana enheter är vanligtvis installerade i rum. Bland de infällda armaturerna kan man skilja en separat grupp - strålkastare.

Denna typ är i sin tur indelad i två underarter: statisk, med en konstant belysnings- och rotationsvinkel, vars belysningsvinkel kan ändras. Svängbara produkter belyser valda interiörer, beroende på ljusstrålens riktning. Statiska modeller lyser däremot rakt ner. Bland dessa lampor kan du också hitta prover av olika former, färger och storlekar.

Bild
Bild

Ofta som dekoration kompletteras sådana lampor med upphängda mångfacetterade glasbollar eller andra geometriska former av glas, genom vilka ljus passerar och bryts. För dessa modeller används lampor i olika färger och konfigurationer, till exempel med en imitation av en brinnande låga, i andra fall är själva lampan gjord i form av en sjöstjärna.

Rekommenderad: