Armaturer För Badrummet (69 Bilder): Belysningsfunktioner Och Design Av Spegelmodeller

Innehållsförteckning:

Video: Armaturer För Badrummet (69 Bilder): Belysningsfunktioner Och Design Av Spegelmodeller

Video: Armaturer För Badrummet (69 Bilder): Belysningsfunktioner Och Design Av Spegelmodeller
Video: ILLUMINATED MIRRORS BY FOCCO 2018 2024, April
Armaturer För Badrummet (69 Bilder): Belysningsfunktioner Och Design Av Spegelmodeller
Armaturer För Badrummet (69 Bilder): Belysningsfunktioner Och Design Av Spegelmodeller
Anonim

När man inrättar ett badrum och bostadsutrymme i allmänhet är det få som ägnar vederbörlig uppmärksamhet åt belysningsarmaturer och belysningskoncept. Men detta har en stark inverkan på det inre av utrymmet och dess funktionalitet. Belysning kan förädla interiören, lägga till ett lust åt det, arbeta med den visuella uppfattningen av möbelns dimensioner eller rummets yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysningsfunktioner

Tiden då badrummet endast användes för sitt avsedda ändamål är ett minne blott. Idag är den fylld med ett stort antal ytterligare element som är nödvändiga för ägaren: en dusch, ett badkar, ett handfat, en tvättmaskin, en torktumlare, alla typer av förvaringsutrymmen för personliga tillhörigheter och hushållskemikalier, speglar och mycket mer.

Förutom huvudsyftet har dock ägaren fortfarande ett behov av komfort och organisation av en relaxavdelning, vilket gör att han kan koppla av så mycket som möjligt efter en hård dag på jobbet.

När du utvecklar en badrumsbelysningsplan är det viktigt att tänka på ett stort antal faktorer: du måste göra interiören snygg, funktionell och säker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvuddragen i detta rum är avsaknaden av dagsljus, eftersom layouten för denna zon i större utsträckning inte ger fönsteröppningar eller ägaren föredrar att gardinera dem. Men oavsett närvaron eller frånvaron av ett fönster, bör belysningen, enligt rekommendationer från experter, vara så ljus som möjligt och inte irriterande för ögonen, nära i dagsljus.

Förutom ljusspektrumet är det viktigt att ta hänsyn till det faktiska tekniska och operativa säkerheten för elektriska apparater, såväl som lampornas korrekta placering. För att belysningskonceptet ska uppfylla säkerhetsstandarderna är det tillräckligt att installera armaturerna i flera zoner, samt att välja rätt enhet i sig och en lämplig lampa för den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specialister och designers har utvecklat ett belysningssystem i tre nivåer i badrummet. Principen för dess organisation är ganska enkel - visuellt kan ett badrum särskiljas för varje badrumsinredning genom att bädda in lampor i möbler, och till och med golvstrukturen Varje badrumsinredning kan särskiljas genom att bädda in lampor i möbler, och till och med strukturen är indelad i tre nivåer:

  • övre - en ljuskrona i mitten av gardinen, en kombination av strålkastare eller belysningsartiklar inbyggda i sträcktaket;
  • genomsnitt (det andra namnet är "arbetare") - representerar väggmonterade taklampor för speglar med skåp, samt belysning för toalett, dusch eller bad;
  • lägre - dekorativ belysning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysningsalternativ

Var, hur och hur många armaturer som ska placeras för att uppnå önskat färgkoncept beror helt och hållet på badrummet. I allmänhet kan armaturer delas in i flera grupper enligt olika kriterier.

Efter konstruktionens typ och form:

  • inbyggt;
  • utomhus.
Bild
Bild

Efter installationsområde:

  • tak;
  • väggmonterad;
  • golv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter funktionalitet:

  • dekorativ;
  • arbetare;
  • spridning;
  • kombinerad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av plats klassificeras belysningsarmaturer i:

Hög belysning - tak- och väggbelysningsarmaturer som kan byggas in i väggen, taket eller hängas från dem. I små badrum räcker det med en eller två källor, medan större rum kräver mer. I ett rum med sträcktak kan ägaren inte begränsas till endast taklampor utan diversifiera belysningskonceptet med punktljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bottenbelysning - golvbelysning, som anses vara dekorativ. Sådana enheter ger inte mycket ljus, men de kan skapa en unik atmosfär av komfort i badrummet. För detta område är det bättre att använda hållbara och förseglade strukturer inbäddade i golvet.
  • Dekorativ belysning - badrumsinredning på alla nivåer, som används i små badrum eller stora rum, särskilt om de är utrustade med sträcktak och arkitektoniska element (till exempel podier, nischer). Alla delar av badrumsinredningen kan särskiljas genom att bädda in lampor i möbler och till och med i golvstrukturen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Storlekar och former

Geometrin, belysningsarmaturernas dimensioner och konstruktionstyp gör ett betydande bidrag till begreppet belysning av ett utrymme. Armaturer i sitt modellutbud kännetecknas av en mängd olika prestanda när det gäller design, dekoration och typ av installation.

De kan delas in i fyra huvudgrupper:

  • vägg - strukturen är fäst på väggen på en konsol eller inbyggd i den (plattan på en sådan lampa kan ha valfri form, storlek och design);
  • upphängd - de vanligaste sorterna som kan monteras i väggen eller hängas (plattan är rund, fyrkantig, gjord i form av en blomma, en skål);
  • bordsskiva - en sällsynt designteknik, på grund av den smala variationen i plats, kan den bara placeras på ett skåp, skåp eller hylla, som inte bär några speciella funktionella belastningar på insidan;
  • golv - armaturen är inbyggd i golvet, oftast har den formen av en cirkel eller kvadrat med en diameter på högst 5-8 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av konstruktion klassificeras lampor för badkar i:

  • ljuskronor - surfplattemodeller med en skärm som passar tätt mot taket eller sorter på fästen, kedjor;
  • sconce - Vägglampor;
  • golvlampa - apparater för golvbelysning;
  • Strålkastare - belysningsarmaturer inbyggda i undertaket, inklusive en svängningsmekanism för justering av ljusets riktning;
  • fläckar - upphängningssystem med flera armaturer på en stav, utrustade med en vridbar mekanism.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger och design

Utformningen av armaturstrukturen väljs med hänsyn till flera regler:

För det första beror storleken, formen, utformningen av plattan och den upphängda strukturen (om sådan finns) på takhöjden och rummets dimensioner. Allt är enkelt här - för lågt i tak är upphängda konstruktioner helt olämpliga, medan punktbelysning kommer att vara ett bra tillskott.

Design och modell beror på rummets design. Enklare och lakoniska former är bra för moderna stilar, till exempel techno eller loft, för klassiker eller retro, invecklade, lockiga nyanser och parenteser, sconces är lämpliga.

Rumsdekoration har ett stort inflytande på lampornas design: ju mer invecklad inredningen, desto mer figurerade former kan tillåtas i belysningsdesignen, medan det är bättre att utrusta en enkel badrumsinredning med lakoniska lampor med ett minimum av dekorationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en mängd olika badrumsarmaturer på möbelmarknaden. Deras färgpalett utgör hela spektrumet av färghjulet, så innan du köper är det tillräckligt bara för att bestämma intervall och nyans. För att göra detta bör du följa designernas rekommendationer - för att välja ljuskronans färg måste du först analysera interiörens färgschema.

Motståndsprincipen fungerar här: ju rikare inredningen är, desto enklare är lampan och vice versa.

Bild
Bild

Stilar

Inredning har ett stort antal olika riktningar, som alla har sina egna egenskaper, men samtidigt kan de klassificeras i moderna och klassiska stilar.

Klassisk - det här är eleganta former, elitbronsprodukter, lampor och ljuskronor, lyxiga porslins- eller kristallnyanser och fästen, smidda produkter. Det är svårt att välja en klassisk stil för ett litet badrum: vi får inte glömma att klassikerna är för generella. Det inkluderar sådana områden som:

  • empirestil;
  • barock;
  • rokoko;
  • årgång;
  • provence.
Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna stilar är helt motsatsen till klassikerna:

  • Badrum art nouveau Komplettera perfekt de fashionabla vägglamporna i flytande former med flera nyanser i form av bollar, cylindrar eller skålar.
  • Högteknologisk betyder metall eller förkromade produkter med glasskärmar i form av en lång cylinder eller annan cylindrisk form. Strålkastare och golvbelysning är också idealiska för denna stil.
Bild
Bild
Bild
Bild

Något mellan klassiskt och modernt - lantlig stil … Det är svårt att dekorera ett badrum i denna stil, eftersom dess främsta kanoner är användningen av naturmaterial som trä och textilier. Men vägen ut ur detta är följande: det är tillåtet att dekorera metallen för naturmaterial eller att observera färgerna i grönt, beige och andra naturfärger.

Bild
Bild

Vilken lampa är bättre?

För varje rum kommer parametrarna för att välja belysningsarmaturer att vara olika: valet påverkas av badrumsdesignen och den valda typen av arrangemang av armaturen. Därför är det så lätt att avgöra vilken av lamporna som är bäst är omöjligt. Du kan dock bestämma vilka egenskaper denna enhet ska ha.

Bild
Bild

De viktigaste indikatorerna för en bra armatur är:

  • ergonomi;
  • rationell energiförbrukning;
  • möjligheten att tillhandahålla statisk spänning i nätverket;
  • förmågan att tillhandahålla kvalitetsbelysning;
  • enkel vård och drift;
  • tillverkad av miljövänligt och pålitligt material;
  • harmoni i kombination med rummets design.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte alls förvånande att belysningsarmaturer för olika badrum har sina egna egenskaper. Vanliga golvlampor, taklampor och andra typer av traditionella lampor, som så ofta finns i ett sovrum eller vardagsrum, är helt olämpliga för placering i ett badrum. Och poängen här är inte bara i designen eller typen av skärm: poängen är att ett stort antal av dessa armaturer är utrustade med glödlampor (LON), som i sin tur av säkerhetsskäl inte är acceptabla för denna zon.

Den bästa lösningen för badrummet skulle vara armaturer med lågspänningsgasurladdningspatroner eller LED-lampor. Förutom en lång livslängd är de ekonomiska lampor, ger naturligt ljus som är bekant och glädjande för ögat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta betyder inte alls att endast dessa två typer av lampor kan placeras i badrummet. Förutom dem finns det ett stort antal enheter, som alla har sina plus och minus:

  • dekorativa lampor - enligt handlingsprincipen liknar de LON, de har en ovanlig form, som påminner om ett ljus, de används i klassiska interiörer i form av lampor och vägglampor;
  • målade lampor - en av typerna av LON -dekoration, lampan är målad i en viss färg och ger därigenom enhetlig belysning genom spektrumet av den valda färgen;
  • spegel lampor - lampan är delvis täckt med en reflekterande förening som riktar ljuset till önskat område;
  • fluorescerande lampor - glödlampor, vars funktionsprincip skiljer sig väsentligt från LON, de har en låg uppvärmningstemperatur och kan också ge diffus belysning av dagspektrumet.
Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet finns alla typer av lampor tillgängliga för installation i badrummet. Allt beror på säkerhetsstandarderna, som påverkas av layouten, ägarens önskemål och hans preferenser.

Hur väljer man och var ska man placera det?

När du väljer belysningselement för ett badrum är det viktigt att följa experternas råd och ta hänsyn till sådana aspekter som:

  • den valda typen av belysning;
  • driftsäkerhet;
  • lampkraft;
  • produktkvalité;
  • funktionalitet;
  • utförande design;
  • layout av lokalerna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Endast ett ordentligt planerat arrangemang av alla belysningsarmaturer skapar ett högkvalitativt belysningskoncept för hela utrymmet.

Badrumsbelysning i tre nivåer är standard, med hjälp av hjälpelement utöver taklampan för att markera önskade områden.

Det är viktigt att ta hänsyn till att belysningen är enhetlig och inte skapar bländning på speglar och kakelytor. Funktionellt är badrummet uppdelat i flera zoner, som var och en bör vara utrustad med en belysningsanordning, samt försedd med en egen strömbrytare (till exempel på kroppen). Detta gör att du kan styra belysningen och endast använda nödvändiga enheter utan att slösa energi på allt på en gång.

Bild
Bild

En annan viktig aspekt är beräkningen av strömförbrukningen. Det är inget komplicerat här - ju fler lampor det finns, desto mindre bör deras effekt vara. Dessa indikatorer mäts i lumen, som enligt standarden bör vara minst 150 per 1 kvadratmeter. Det bör beaktas: ju mörkare inredning, desto mer ljus krävs, och därför bör det finnas fler lumen.

Varje nivå i belysningskonceptet har sina egna standarder för effektvärdet för lampor i armaturer. Så i VVS -området är det tillåtna värdet 12 watt. Under taket i området där det kommer vatten på armaturen - 24 watt. I de återstående zonerna bestäms värdet av ägaren själv individuellt efter behag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera områden som måste förses med ljus. Denna fråga är rent individuell för varje ägare. Men i allmänhet identifierar experter flera huvudområden:

  • område med handfat och spegel;
  • badrum eller dusch;
  • extra utrymme för förvaring eller tvätt.

Dessutom kan du utrusta möbler och VVS med LED -remsor och därigenom skapa dekorativ belysning.

För att skapa ljuszon kan du självständigt använda råd från specialister. Detta hjälper till att undvika även mindre misstag och skapar ett kompetent belysningskoncept för badrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvättplats

Det är ganska svårt att placera lampor i ett område med speglade ytor utan att skapa bländning och skuggor, men det är fullt möjligt om:

  • välj lampor med det mest naturliga ljusspektrumet;
  • placera inte belysningsanordningar under spegeln;
  • använd solida neutrala nyanser med en matt eller vit finish.

Placera inte lampan direkt över spegeln: detta snedvrider reflektionen. Det är mer lönsamt att placera enheterna på sidorna av spegelytan, eller på samma nivå med den eller högre. Med detta arrangemang av lamporna lyser hela ansiktet jämnt.

Bild
Bild

Badplats

Uppgiften för denna ljuszon är att skapa den mest bekväma och avkopplande atmosfären, därför är, till skillnad från zonen med ett handfat, sådan belysning mer dekorativ än funktionell.

Det finns många alternativ för att skapa ett belysningskoncept för detta område, från den enklaste (till exempel en extra vägglampa) till mer komplex (skapa en bakgrundsbelysning i badkaret).

Bild
Bild

Säkerhet

I badrummet, som i inget annat rum, finns det risk för livshotande situationer i samband med kortslutning och bränder.

Därför, när du väljer armaturer och installerar dem, rekommenderas det att först ta hänsyn till driftsfaktorer, och inte stil eller design.

Bild
Bild

För att skapa ett säkert belysningskoncept är det viktigt att följa rekommendationer från specialister, ta dem jämnare som regler än som råd:

  • det är nödvändigt att bara utveckla en belysningsplan med elektriker som är proffs inom sitt område;
  • det är möjligt att installera extremt fuktbeständiga belysningsarmaturer i badrummet;
  • metallelement i armaturstrukturen måste täckas med en korrosionsskyddande förening;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • kraften hos lampor i kontakt med vatten (till exempel i badkar eller dusch) bör inte vara mer än 12 watt;
  • det rekommenderas inte att installera apparater med öppna nyanser i badrummet, vilket ger enkel åtkomst till lampan;
  • det är nödvändigt att ta hand om minsta direkta träff av vattendroppar på vägg- och taklampor;
  • det är oönskat att använda anordningar med ett hus av plastpaneler;
  • placera inte förlängningssladdar och tees i badrummet: om det är en lampa med ett uttag, bör lampan vara utom räckhåll för direkt vatten.
Bild
Bild

Tillverkare

Endast ett litet antal köpare styrs av recensioner och uppmärksammar tillverkningslandet för belysningsarmaturen, och läs ännu mer recensionerna. Naturligtvis, när du köper en lampa, finns det viktigare faktorer som påverkar valet, men det finns ändå ett visst betyg på tillverkare som producerar kvalitetsprodukter. Dessa inkluderar:

Utländska företag

Importerade produkter är främst kända för den höga kvaliteten på utförandet, variationen i modellutbudet, men samtidigt är deras kostnad ganska hög, särskilt när det gäller designlampor:

  • Markslojd Massive (Belgien);
  • Taobao (Kina);
  • Arte Lamp (Italien);
  • Helios (Spanien);
  • Citilux (Danmark);
  • Eglo (Australien).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inhemska företag

Produktionen av belysningsanordningar i Ryssland har ännu inte nått de höjder och standarder för vilka utländska tillverkare är så kända, men varje dag går ryska märken allt snabbare in på världsnivå och moderniserar och förbättrar produktionstekniken. Några av de bästa inkluderar:

  • Led Star;
  • "Belysningsteknik";
  • Atom Light;
  • "Ledel2;
  • Feron;
  • "Quant-electro".
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra lampor i inredningen

  • Det rymliga badrummet är inrett i lugnande kaffefärger och är utrustat med italienska Scavolini -lampor.
  • Det ursprungliga badrumsljuskonceptet i flera nivåer i beige toner skapar en distinkt badplats.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den ursprungliga designen på den metallkaskade hängande ljuskronan skapar en magisk atmosfär i badrummet.
  • En av de mest populära lösningarna för att dekorera taket med strålkastare är "stjärnhimlen", som skapas tack vare speciella ljusspridande lampor.
  • Intern belysning för en duschkabin.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ett exempel på klassisk badrumsbelysning.
  • Ett badrum i lantlig stil på bekostnad av denna stilriktning kan inte utrustas med fullvärdig tre-nivå belysning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ett av de mest optimala arrangemanget av lampor i badrumets spegelområde.
  • Dekorativ belysning för badrumsskåp.
  • Original badrumsdesign.

Rekommenderad: