Lavalampor (57 Foton): Vad Heter Dekorativa Modeller Med Bubblor, Stora Golvmodeller, Lila Och Flerfärgade

Innehållsförteckning:

Video: Lavalampor (57 Foton): Vad Heter Dekorativa Modeller Med Bubblor, Stora Golvmodeller, Lila Och Flerfärgade

Video: Lavalampor (57 Foton): Vad Heter Dekorativa Modeller Med Bubblor, Stora Golvmodeller, Lila Och Flerfärgade
Video: What is Causing Different Lava Lamp Activity? 2024, April
Lavalampor (57 Foton): Vad Heter Dekorativa Modeller Med Bubblor, Stora Golvmodeller, Lila Och Flerfärgade
Lavalampor (57 Foton): Vad Heter Dekorativa Modeller Med Bubblor, Stora Golvmodeller, Lila Och Flerfärgade
Anonim

Lavalampor kan kallas "60 -talets reliker" eller "hippie -hemtillbehör". I ett halvt sekel har de dekorerat brittiska interiörer med sitt inte starka, men fantastiska ljus. Det var i Storbritannien 1963 som den första försäljningen av dessa "magiska bitar", som de ursprungligen kallades, började. Sedan dess har miljontals modeller av denna uppfinning sålts över hela världen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Historia

En "lavalampa" är en lampa med bubblor som flyter inuti. Dessa lampor, med sina livfulla färger och nyckfulla bubblorörelser, fick enorm popularitet i Storbritannien på 1960 -talet. Den brittiska "kärleksgenerationen" fångade sambandet mellan lavaflödets oförutsägbara natur och de årtiondenas anda. Det var tiden för Carnaby Street, Beatles och början på utforskning av rymden. Den första modellen gjordes i form av en raket och kallades Astro Lampa.

Efter att Beatles trummis Ringo Starr köpte en av dessa lampor sålde den i miljoner. Och de växte upp efter att Ringo Starr spelat in i den brittiska filmen Doctor Who. Då annonserade annonserna lampan som den perfekta presenten "för mina släktingar, vänner och för fan, för mig själv."

Bild
Bild
Bild
Bild

Idén för skapandet tillskrivs Edward Craven Walker, som 1948 uppmärksammade timern för att koka ägg i en bar i Hampshire (England).

Timern var ett glaskärl fyllt med vatten och en bit vax. Detta kärl placerades i en kruka med kokande vatten, där ett ägg kokades. När det smälte började en bit vax snabbt röra sig i flaskan, vilket indikerar att ägget kokts.

Enheten patenterades av en man vid namn Dunnett, som redan hade dött vid den tiden. Walker funderade på möjligheterna att vidareutveckla denna design. Produkten han presenterade inkluderade en glödlampa som gav värme för att smälta vaxet. Han började arbeta med detta projekt under andra halvan av 50 -talet med Crestworth, baserat i Dorset, England.

Bild
Bild

I Walkers slutliga design bestod blandningen som placerades i kärlet av olja, vax och mer än ett dussin andra ingredienser. Sammansättningen av denna blandning har patenterats. Blandningen placerades i ett glaskärl på ett förgyllt stativ. Tillgängliga färger för "lava" ingår röd eller vit, och för flytande, gul eller blå.

1963 inrättade Walker en lampfabrik i Poole, England, kallad Crestworth, Ltd. Året därpå, på en utställning i Hamburg, köpte amerikanska chefer rättigheterna att tillverka dem i Nordamerika.

Bild
Bild

De började sälja Lava Lite genom sin Chicago-baserade Lava Brand Motion Lamp, som senare blev känd som Lava Manufacturing Corp. Under flera år har försäljningen överstigit sju miljoner enheter över hela världen.

Försäljningen började avta på 70 -talet, men Walker fortsatte att kontrollera verksamheten fram till 80 -talet. 1995 köptes företaget av en entreprenör vid namn Cressida Granger för hennes företag Mathmos. Mathmos har återupplivat populariteten för lavalampor, vars försäljning ökade från cirka 2 500 enheter per år på 80 -talet till över 800 000 i slutet av 90 -talet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mathmos är den enda officiella Lava Lamp -tillverkaren i Storbritannien. Och än i dag, trots nedgången i den brittiska produktionen, med många kända märken som försvinner eller flyttar produktionen till länder med billigare arbetskostnader, förblir Mathmos på sin fabrik i sydvästra Storbritannien, fortfarande använder den berömda beprövade Craven-Walker-formeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt många vanliga människor är denna lampas magi och popularitet förknippad med lavas rörelse inuti lampan. Flödets oförutsägbara natur, där ljus och kaos verkar blandas, lockar människor.

Funktioner, komposition och design

En lavalampa är en lampa som innehåller en färgad oljig vätska som rinner upp och ner och liknar smält lava. När vätskan stiger och faller, ändrar den form och förvandlas till kulor av olika storlekar, vilket har en magisk effekt på grund av ständigt förändrade mönster.

Lampans huvudkomponenter:

Behållare . En transparent glascylinder används för att rymma vätskor. Den klassiska formen är ett timglas som mäter ca 25 tum.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Flytande komponenter . Den exakta sammansättningen av ingredienserna som används i Lava Lite Lamps är företagets hemlighet, men vissa ingredienser är kända som kan kombineras för att få en lavaeffekt. En lavalampa kan använda en blandning av isopropylalkohol och vatten plus mineralolja. Andra material som kan användas som oljefasingredienser inkluderar bensylalkohol, cinnamylalkohol, dietylftalat och etylsalicylat.
  • Andra tillsatser som används i vätskor inkluderar olika olja och vattenlösliga färgämnen . Den specifika vikten av vattenfasen kan kontrolleras genom tillsats av natriumklorid eller liknande. Dessutom kan ett hydrofobt lösningsmedel som terpentin och liknande färgförtunnare läggas till blandningen för bättre lavaflöde. Frostskyddsingredienser kan också tillsättas för att öka hastigheten med vilken lavan värms upp.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Värmekälla . En lavalampa använder en vanlig glödlampa som ljuskälla och värme. Glödlampans typ är avgörande för att säkerställa att lavan inte överhettas. Haggerty Enterprises listar flera lamptyper som är lämpliga för sina armaturer, beroende på modell: 40 watt matt lampa, 100 watt internt kyld reflektorlampa, vissa modeller använder lysrör trots att de inte genererar högt värmeflöde.

  • Hårdvara . Detta är en keramisk bas där elektriska apparater är placerade: en glödlampa med ett uttag, en tråd och en strömbrytare. Ett 0,635 cm tjockt skumgummiskikt kan användas som ett dämpande material för att täta kammaren. Lamporna kan utrustas med en dimmer eller en liten fläkt för att kontrollera temperaturen.
Bild
Bild

Hur fungerar det?

Lavaeffekten orsakas av växelverkan i lampan. Dessa vätskor väljs utifrån deras densitet så att en av dem flyter fritt i den andra. Dessutom väljs de utifrån deras expansionskoefficient, så att när de värms upp stiger eller faller en av dem snabbare än den andra. När värmen från glödlampan värmer upp den tyngre vätskan i botten stiger den upp till ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När "lavan" når toppen börjar den svalna, blir tätare och sjunker till botten. När lavan sjunker, närmar den sig glödlampan, värms upp igen och processen upprepas om och om igen och skapar ett ständigt föränderligt mönster av färgvågor som rör sig upp och ner inuti glaset.

Bild
Bild

Visningar

Lavalampor finns i en mängd olika färger, storlekar och stilar. Den ursprungliga Century -modellen, som fortfarande är i produktion idag, var den mest populära modellen på 60- och 70 -talen. I denna modell är den guldpläterade basen perforerad med små hål som simulerar stjärnljus, och behållaren är fylld med röd eller vit lava och gul eller blå vätska.

Enchantress Planter Lava Lite är dekorerad med plastlövverk och blommor. Continental Lava Lite är den enda modellen som använder en ljuslåga för att värma lava. Det finns också Lava Lite Medelhavsarmatur, dekorerad med svart smidesjärn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativa lavagolvlampor är en riktig behandling för moderna designälskare. De är en kombination av funktionalitet och fantastisk belysning. Det rörliga ljuset ser exceptionellt vackert ut och ger inredningen en exotisk atmosfär.

En rolig och iögonfallande lavalampa för barn kan hjälpa de föräldrar som vill skapa mer än bara ett barns rum, men ett rum som deras barn kommer att njuta av. Barn i alla åldrar älskar att se den förtrollande dansen av färgglada bubblor.

Många barn är rädda för mörkret, och en lavalampa är ett bra sätt att hantera nattskräck. Att titta på de röda nyanser av lava minskar ögonspänningen, slappnar av barnet och hjälper honom att somna gradvis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

När det gäller höjd är det vanligaste området för detta värde 35 till 75 cm. Det finns andra lampor, både stora och mindre, men detta område är det vanligaste. Dessutom finns det så kallade gigantiska golvlampor, vars höjd når 1 m eller mer. De ser verkligen fantastiska ut och ger en magisk färgskärm till alla hem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är dock viktigt att komma ihåg att när det gäller en stor lampa tar det längre tid för lavan att värmas upp och flöda. Ibland är det bara möjligt att beundra en stor lavalampa i all sin härlighet i några timmar.

Dessutom avger stora lavalampor ganska mycket värme. Tänk på detta när du väljer en plats för placering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färger och inredning

När du väljer en lavalampa är valet av färg avgörande:

  • Blå eller blå-gul Lavalampan är idealisk för en plantskola inredda i varma färger. Kallare nyanser kommer att balansera det övergripande färgschemat.
  • Röd Lavalampor, när det gäller design, är vanligtvis associerade med musik som pop eller rock and roll. De skapar rätt aura, varför många klubbar använder dem. Tack vare sin ljusa färg bär en sådan lampa en brinnande och djärv energi som kan ha en positiv inverkan på någon som är trött eller förlorad motivation att arbeta. Därför är det ett bra alternativ för stationära installationer.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om du är lika förtjust i blått och rött så att du inte kan välja mellan dem, välj lila lampa. Violet är en blandning av blått och rött och är levande och djärvt men samtidigt coolt och lugnande på samma gång.
  • Det har också en lugnande effekt en kombination av grönt vax och blå vätska … Denna lampa är idealisk för avkoppling, så den kan användas i sovrummet eller för yoga.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Glitterlampa kunna skapa explosioner av glans i hela huset! Använd en vackert färgad glitterlampa och lägg till så mycket gnista i ditt hem som du vill!
  • Men du kan inte stanna vid en färg, utan välja mångfärgad lampa. Du kommer att se hur kraftfull en hel färgpalett kan kombineras i en lampa, så du kan inte komma ifrån den!

Du kommer oändligt att snurra och vrida lampan för att se färgerna dansa med varandra om och om igen!

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

9 bilder

Driftsregler och försiktighetsåtgärder:

  • Skaka inte lampan eller låt andra, särskilt barn, skaka den. Vidta även särskilda försiktighetsåtgärder så att lampan inte välter.
  • Använd inte lampan mer än åtta till tio timmar i rad. Det är helt enkelt inte utformat för att fungera permanent. Kylperioder är nödvändiga för att ingredienserna ska härda och därmed behålla sina egenskaper. Använd timers eller köp flera lampor som går i tur och ordning om det behövs.
  • Förvara lampan på en sval plats från direkt solljus. Lampor som utsätts för direkt solljus tenderar att blekna gradvis och lava flödar långsammare.
Bild
Bild
  • Eftersom själva enheten utsätts för värme under drift, håll lampan borta från brandfarligt material. Placera alltid lampan på en obrännbar yta.
  • Skruva inte av det övre lampkåpan. Interiören är endast tillgänglig via glödlampans öppning och endast för byte. Använd en liten 40W glödlampa eller följ tillverkarens rekommendationer. Använd inte lampor med högre effekt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Luftbubblorna i lampan är speciellt utformade för korrekt drift, så tillsätt inte vätska i behållaren.
  • I händelse av ett sammanbrott med vätskeutsläpp, använd handskar för att samla upp det och ventilera området. Var försiktig när du samlar in krossat glas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra interiörer

  • En stor röd lavalampa ser bra ut i denna moderna interiör. Basen av transparent glas och polerat svart trä harmonierar med inredningen och förbättrar lampans skönhet.
  • Gå tillbaka i tiden med denna underbara orange vaxlava -lampa. En bra bit för retro styling, perfekt att placera i ett mysigt sovrum på ett sängbord eller i en arbetsplats.
  • En vacker bordslampa fylld med ljusorange lava skapar en tilltalande kontrast mot den mörka bakgrunden. Lampan skapar mjuk belysning och blir en ovanlig festdekoration.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lavalampan av hög kvalitet består av en cylindrisk glasbehållare och en metallbas. Lavans djupa blå mot bakgrunden av en transparent behållare skapar en känsla av luftighet och rymd.
  • Denna klassiska 70 cm höga lavalampa kommer att vara en underbar dekoration för ditt rum. Dropdanserna är särskilt underbara och attraktiva i mörkret. Om du vill koppla av och lindra stress är denna lampa en bra lösning.
  • En dekorativ och praktisk lavalampa som används som nattlampa. Robust metallram ger slitstyrka och skador.

Rekommenderad: